Radim magazin u InDesignu CS5, tocnije u Illustratoru radim sadržaj ali ga sastavljam u InDesignu. Naisao sam na jedan problem, kada exportam to u PDF, bez obzira koje security opcije koristim PDF je i dalje moguce kopirati i pasteati pa me zanima nacin kako da ga zastitim.
Zaštita PDF-a od kopiranja - InDesign
- poruka: 9
- |
- čitano: 13.499
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Radim magazin u InDesignu CS5, tocnije u Illustratoru radim sadržaj ali ga sastavljam u InDesignu. Naisao sam na jedan problem, kada exportam to u PDF, bez obzira koje security opcije koristim PDF je i dalje moguce kopirati i pasteati pa me zanima nacin kako da ga zastitim.
Mislim da nema nacina da to zastitis.
Ma znam da ako netko želi kopirati da će kopirati, ali ja želim samo da se ti koji žele kopirati malo namuče. Znam da je moguce, tako se vecina e-bookova zasticuje.
Ako imaš acrobat: advanced>security>encrypt with password; dole imaš permissions,možeš staviti da editiranje nije dozvoljeno, a možeš zabraniti i printanje, i staviš neki password
Moguce je (ali se da vrlo lako ukloniti pomocu drugog programa)
Polovicno resenje je skinuti Acrobat X (trial) i staviti zastitu od kopiranja, eksportiranja i stampanja. Uz to mozes staviti i svoj digitalan potpis na dokument (vidljiv) koji ce biti dokaz da dokument nije menjan (altered).
Uz to mozes staviti i nevidljive watermarkove koji prilicno zakompliciraju stvari prilikom stampanja. Doduse postoji metod i stavljanja nekog elementa iznad uratka pa onaj koji pokusa kopirati dobije proziran gif ili png..svejedno.
Ako pokusavas zastititi svoj uradak (sliku?) onda stavi watermark. Inace, sve zastite koje stavis na pdf ako nemaju master password se mogu skinuti, odnosno ako stavis password za otvaranje dokumenta a pri tom ga i zastitis od editiranja i exportiranja ne mogu.
Trazi tutorijale na netu o svemu ovome. Uslikavanje ekrana nije moguce spreciti :)
LOL, ma kakav crni WWF?
Tragikomicno :)
Inace zabrana printanja je moguca samo preko profi programa kao sto je Acrobat. Ja ga koristim u profi svrhe (Acrobata) i nemam potrebe da stavljam ovako sto ali pritreba mi ponekad.
Moj nacin je zastita editiranja, zabrana eksportiranja i zabrana printanja. Stavim password za otvaranje i stavim password za editiranje. To je nesalomljivo
Stavljanje passworda za editiranje sprjecava samo ljude koji se ne kuze u te stvari (Average Joe, neka teta sekretarica koja nema blage veze itd.)
U sporotivnom dovoljan je bilo koji program za uklanjanje pdf passworda. Na primjer PDF Password Remover (ukloni zastite u roku odmah)
Moguce je (ali se da vrlo lako ukloniti pomocu drugog programa)
Polovicno resenje je skinuti Acrobat X (trial) i staviti zastitu od kopiranja, eksportiranja i stampanja. Uz to mozes staviti i svoj digitalan potpis na dokument (vidljiv) koji ce biti dokaz da dokument nije menjan (altered).
Uz to mozes staviti i nevidljive watermarkove koji prilicno zakompliciraju stvari prilikom stampanja. Doduse postoji metod i stavljanja nekog elementa iznad uratka pa onaj koji pokusa kopirati dobije proziran gif ili png..svejedno.
Ako pokusavas zastititi svoj uradak (sliku?) onda stavi watermark. Inace, sve zastite koje stavis na pdf ako nemaju master password se mogu skinuti, odnosno ako stavis password za otvaranje dokumenta a pri tom ga i zastitis od editiranja i exportiranja ne mogu.
Trazi tutorijale na netu o svemu ovome. Uslikavanje ekrana nije moguce spreciti :)
da li itko zna kako ovo napraviti?