Zamjenski ventilator za graficku

poruka: 7
|
čitano: 1.628
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

L.p. ovako imam "gigabire gtx750 ti" i nisam zadovoljan temperaturom koja je oko 60C pod opterevenjem. Sad bi htio staviti neki bolji ventilator na nju. Koji i koliko bi time dobio?? Hvala

ivan.buti@gmail.com

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Zamjenski ventilator za graficku

60°c je sasvim normalna temperatura u full loadu. I da je problem, ventilatorom nebi napravio neku značajnu razliku. 

12 godina

60c pod opterećenjem je i više nego odlična temperatura i ne vidim potrebe za kupivinom aftermarket hladnjaka.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Ok puno hvala

ivan.buti@gmail.com

0 0 hvala 0
14 godina

Da ne otvaram novu temu s obzirom da ima dodirnih točaka s ovom. Imam sapphire hd7970 dual-x oc boost jedno dvije godine. prije mjesec dana mi je počela u igrama bit jako glasna. Nikad do tad se nije čuo vent tako. Odlučio sam je raskopati, očistiti, lubricirat ventove, zamijenit pastu. Sve sam to napravio a nakon toga opet isto. Reko, nema veze, već je vrijeme za mijenjanje grafe tako i tako. Da bi prekjučer nekaj testirao u drugom kompu koji je mini itx pa igrom slučaja grafa kad se nabije ventovi gledaju horizontalno a ne vertikalno prema dole kao na standard tower kučištu i vidio da mi vent koji je bliži video portovima uopće ne radi. Ok, izvadim ventove van, spojim na vanjsko napajanje, rade oba u redu jednako. Počinju vrtit na oko 5V zajedno i sve ok. Provjerim kablove s multimetrom. Svi vode uredno, ne vidim problem. Stavim nazad na grafu, palim komp, ne radi (zavrti se na sekundu). Probam preko ab-a manualno zavrtit i krene negdje i drugi kad stavim na 60-70% vrtnje. Mislim si, negdje otpor ima malo jači ali nema, izvan grafe na mjerenjima jednake rezultate daju skupa i pojedinačno. Mjerio sam i na grafi izlaz na konektoru i daje nešto manje od 12V. Pa trebali bi se vrtit max oba. Onda mi je sinulo da možda sw regulacija ima kakvih problema jer su klasik pwm. Koje god drivere stavim, nema razlike. Na netu ima dosta takvih problema sa sapphire dual-x karticama ali riješenja nigdje osim u zamijeni kartice. Možda je ovdje na forumu netko imao takvih problema pa uspio riješiti ili ima možda još koji savjet u vezi toga. Razmišljao sam o novoj grafi ali sad mi je ovo postalo zanimljivo i ne želim je odbacit samo tako, nije baš tak jadna još. Gledam nove ventilatore set od 15-30$. Za slične pare nađem rabljeni ac extreme koji pojede ovaj dual x.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Po meni si sam sebi zadnjoj rečenicom odgovorio. Nije da ventovi ne rade, ali su dotrajali zato ti i ovaj drugi trokira, a prvi radi super, vidio sam dosta puta na forumu/njuškalu da zadnji vent ne radi. Ili možeš gore staviti npr 2x12cm slim ventove i riješen problem.

14 godina
Remzi kaže...

Po meni si sam sebi zadnjoj rečenicom odgovorio. Nije da ventovi ne rade, ali su dotrajali zato ti i ovaj drugi trokira, a prvi radi super, vidio sam dosta puta na forumu/njuškalu da zadnji vent ne radi. Ili možeš gore staviti npr 2x12cm slim ventove i riješen problem.

Ne znam stvarno koji je problem. Rade i jedan i drugi basprijekorno gdje god ih drugdje ukopčam osim u grafičku. Neki problem je s regulacijom. Morao bi si za veće ventove neku konstrukciju skemijat. Sutra ću se još malo poigrat problemom jer me sad stvrno kopka Zašto ne radi onaj dalji fan. Možda baš onaj treći vod za regulaciju ne štima a s njime se nisam bavio. Ne vidim razloga da jedan radi a drugi ne a u seriju spojeni. Ako taj zadnji prelemim na mjesto prvog, radi normalno a onda ovaj drugi ne radi. Zbunjola, uglavnom, nije do ventova u ovom slučaju.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice