Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.941.241
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
hahhaajaads kaže...
MarioMD kaže...
hahhaajaads kaže...
ansha kaže...

Ja bi radje za ~3500kn uzeo najjeftiniju 3060-ku...

Po ovome...

Za moj trenutni procesor je RX 5700 XT super izbor...

A RX6600 jedino ako nadogradim kasnije CPU....

Ma kakva 5700XT, sad uzmes najjeftiniju RX6600 i uzivas, u tvom slucaju biraj AMD jer kod Nvidije postoji taj overhead koji radi problem, tak da tipa kupis jacu RTX 3060, na kraju budes imao manje fpsa nego sa RX 6600...

Ne bi sigurno imao nizi fps sa 3060, treba te videe gledat s razumijevanjem... 

13 godina
ibme74 kaže...

prodavalo se ovdje na forumu 1-2 ~GTX1070 za 1.500kn, mislim da bolje od toga nećeš naći... njuškalo/fb marketplace eventualno GTX1060 6GB ili RX580 8GB (ali i to teško, svi još traže besmislene cifre za te grafe).

Je ovo ok alternativa za moj komp?

https://www.links.hr/hr/graficka-kartica-powercolor-radeon-rx-6500-xt-4gb-gddr6-itx-051800964

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.4.2022 19:02 (pozdravljudi).
12 godina
pozdravljudi kaže...
ibme74 kaže...

prodavalo se ovdje na forumu 1-2 ~GTX1070 za 1.500kn, mislim da bolje od toga nećeš naći... njuškalo/fb marketplace eventualno GTX1060 6GB ili RX580 8GB (ali i to teško, svi još traže besmislene cifre za te grafe).

https://www.links.hr/hr/graficka-kartica-powercolor-radeon-rx-6500-xt-4gb-gddr6-itx-051800964

ne baš, imaš pcie 3.0 na toj matičnoj i grafa zbog škrtarenja na doslovno svemu što se tiče memorije gubi dosta perfomansi na pcie 3.0

eventualno ako misliš skoro upgrejdat na neku noviju pcie 4.0 ploču i proc, makar čak i tada to smeće od grafe ne bih uzimao iz principa

12 godina
pozdravljudi kaže...
ibme74 kaže...

Dobro je to, za tih 200€ nema drame.

Imat ces nesto OK za fullHD.

Ako se promjene okolnosti i apetiti, prodas i upgradeas po potrebi.. .

Survivor - eye of the tiger
5 godina
pozdravljudi kaže...
ibme74 kaže...

Dobro je kolega spomenuo..Za tih 200€ nemaš niš pametnije za kupit

12 godina
renato1977 kaže...

radije se pružit 100e više i uzet 1660ti - link

puno ozbiljnija grafa, a samo razlika u perfomansama pokriva razliku u cijeni

6gb vrama umjesto 4gb i to bez sranja sa gubicima perfomansi na pcie 3.0 je bonus, isto kao i ostalo što je srezano na toj smijuriji od grafe

12 godina
picajzla0707 kaže...
renato1977 kaže...

6gb vrama umjesto 4gb i to bez sranja sa gubicima perfomansi na pcie 3.0 je bonus, isto kao i ostalo što je srezano na toj smijuriji od grafe

To je istina, al ne virujem da ce se ista pruzati.

Pa kolega je na ddr3, i5 na 22nm.

Iako se grafa lako preseli...

Sam ce odluciti.

Survivor - eye of the tiger
5 godina
metallic kaže...
picajzla0707 kaže...
renato1977 kaže...

To je istina, al ne virujem da ce se ista pruzati.

Pa kolega je na ddr3, i5 na 22nm.

Iako se grafa lako preseli...

Sam ce odluciti.

A znam..Ali za tih 200€ nemaš ništa pametnije za kupit..Barem ne novo.Ovako mu ostane grafa ako si bude nešto uzimao(neku novu konfiguraciju) ali na kraju krajeva,osobno bi uzeo neki i7 ili xeon i rx570/80 ili gtx1060 i deri dok ide

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2022 20:12 (renato1977).
15 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Kako mi je riknio GPU, trebam nesto novo rabljeno. :)

Nisam uopce nista pratio oko GPU-a posto igram samo eventualno Diablo te BF1 te sam to igrao bez problema i sa starom konfom.

Od GPU-a sam gledao RX 580 4GB te GTX 1060 6GB. Sto bi od toga bilo manje zlo? :)

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Mislim da ces prije naci gtx 1060 za nekih 1000kn ali ako nades rx 480,570,580.

11 godina

Mogu kupiti novu izvana strixicu 10GB V2 3080 za cca 7300kn, trenutno sam na 2070 super koja obavlja posao dobro, e sad ono što mene muči što su nove grafe pred vratima i ima li smisla ulagati 1000 eura premda do jeseni ionako nekih dobrih novih naslova nema za igrati a ovo što budem igrao 2070 super gura bez problema. Dali je bolje na jesen promjeniti grafu onda jer vjerovatno će biti brže za istu lovu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
BeLLicus kaže...

Mogu kupiti novu izvana strixicu 10GB V2 3080 za cca 7300kn, trenutno sam na 2070 super koja obavlja posao dobro, e sad ono što mene muči što su nove grafe pred vratima i ima li smisla ulagati 1000 eura premda do jeseni ionako nekih dobrih novih naslova nema za igrati a ovo što budem igrao 2070 super gura bez problema. Dali je bolje na jesen promjeniti grafu onda jer vjerovatno će biti brže za istu lovu?

Čekaj nove grafulje. 2x performanse za istu cijenu.

14 godina
pqweasdyxc kaže...

To su rekli i za ovu seriju...

Say hello to my little friend
10 godina
Krunoo7 kaže...
pqweasdyxc kaže...

To su rekli i za ovu seriju...

Zato treba gledati samo pouzdane izvore. 

14 godina
neaktivan
Pozdrav ekipo!

Prije 3 mjeseca sam baš složio novu konfu (naravno s integriranom grafom), pa cekam jos nekih mjesec- dva da cijene padnu. E sad ovak. Imam 27" 2K 165hz monitor, procesor je i7 12700 i napajanje seasonic focus gx 750w gold. Kaj mi vi preporucavate? 3070 Ti? 3080? Ili mozda neku AMD grafu? Vidim da je AMD dosta skuplji, pogotovo rx 6800 i 6800 XT? Unaprijed hvala!
zvonimir
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Preporučamo ti što bržu i jaču grafu možeš ako želiš gurati 165fps na 1440p . RTX 3070 Ti je fail, nije ništa bitno brža od RTX 3070. Dakle ili RTX 3080 ili RX 6800, ako imaš para za takve grafe. Koliko vidim RX 6800 i RTX 3080 su istih cijena a RTX 3080 je nešto malo brža u prosijeku, mada ti je to u praksi isti level. Jedina prednost je ray tracing, ako ti je to bitan faktor.

15 godina
protjeran
itomic009 kaže...

Preporučamo ti što bržu i jaču grafu možeš ako želiš gurati 165fps na 1440p . RTX 3070 Ti je fail, nije ništa bitno brža od RTX 3070. Dakle ili RTX 3080 ili RX 6800, ako imaš para za takve grafe. Koliko vidim RX 6800 i RTX 3080 su istih cijena a RTX 3080 je nešto malo brža u prosijeku, mada ti je to u praksi isti level. Jedina prednost je ray tracing, ako ti je to bitan faktor.

6800 je minimalno brza od 3070 Ti, sa 3080 se usporedjuje 6800 XT. U igrama koje podrzavaju DLSS nikakve usporedbe nema izmedju nvidije i AMD-a...

Kod nas su cijene takve da skuplje AMD grafe nemaju nikakvog smisla...

14 godina

Uspoređuj ti s čim hoćeš :D. To su grafe iste kategorije i beznačajnih razlika overall. AMD ima sada FSR 2.0 a Nvidia DLSS 2.0 pa sad kako koja igra podržava ovo ili ono. Uglavnom, preporuka mu stoji i dalje.

15 godina
protjeran
itomic009 kaže...

Uspoređuj ti s čim hoćeš :D. To su grafe iste kategorije i beznačajnih razlika overall. AMD ima sada FSR 2.0 a Nvidia DLSS 2.0 pa sad kako koja igra podržava ovo ili ono. Uglavnom, preporuka mu stoji i dalje.

Pa kod nas je 3070 Ti puno bolja kupnja od 6800 po trenutnim cijenama npr... FSR 2.0 jos nije u pogonu, DLSS je vec dugo na trzistu i nevjerojatno je dobar. 

Od AMD-a se trenutno isplati RX 6600 i to je to... To je realnost, ostalo je fenbojizam 

12 godina

Steta jedino sta doticni DLSS nema u svim igrama i da radi na svakoj rezoluciji i postavkama, a u vecini popularnih ili ga nitko ne koristi ili ne radi (tj. daje isti fps), u oba slucaja je problem 1080p reza koju 70% svijeta koriste, i vecina ih igra MP pucacine na 1080p rezi, on je dobar za ove koji vole SP igre i koji vole vece reze (4k vecinom) jer jedino je tad primjetna razlika, jedino kaj takvih igraca nema puno  Naravno i ak imas slabiji proc, overhead i imas problema sa nvidia grafom :( 

Uostalom, 3070 kaska za 3070ti jedno 5 fpsa, a i tad onda 3070ti kaska minimalno 10 fpsa za RX 6800

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2022 16:25 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala na brzom odgovoru! Mislim, prošle godine sam se rješio rx 580 8gb, ta je bila na starijem kompu. Ove godine sam se odlučio počastit s novom konfom (jasno bez grafe), pa zato baš pitam koja grafa bi me dugoročno služila . Mene jedino zanima taj VRAM, RX 6800 ima 16 gb VRAM-a, a RTX 3080 ima 10 gb (one verzije od 12 gb idu preko 10 tisuća kuna). 

zvonimir
6 godina
neaktivan

3070 jeste još uvijek preskupa za naš standard.

15 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...

Steta jedino sta doticni DLSS nema u svim igrama i da radi na svakoj rezoluciji i postavkama, a u vecini popularnih ili ga nitko ne koristi ili ne radi (tj. daje isti fps), u oba slucaja je problem 1080p reza koju 70% svijeta koriste, i vecina ih igra MP pucacine na 1080p rezi, on je dobar za ove koji vole SP igre i koji vole vece reze (4k vecinom) jer jedino je tad primjetna razlika, jedino kaj takvih igraca nema puno  Naravno i ak imas slabiji proc, overhead i imas problema sa nvidia grafom :( 

Uostalom, 3070 kaska za 3070ti jedno 5 fpsa, a i tad onda 3070ti kaska minimalno 10 fpsa za RX 6800

Kaska minimalno 10%? Evo ti ispod techpowerup usporedba na 50 igara, jednake su... 3070 Ti ima DLSS i 1000+ kn je jeftinija. 

Ne izrazavajte se u fps-ima nego u %, ovako ispadate tukci za matematiku...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2022 16:48 (ansha).
12 godina
ansha kaže...
hahhaajaads kaže...

Kaska minimalno 10%? Evo ti ispod techpowerup usporedba na 50 igara, jednake su... 3070 Ti ima DLSS i 1000+ kn je jeftinija. 

Ne izrazavajte se u fps-ima nego u %, ovako ispadate tukci za matematiku...

Techpowerup  Zanimljivo kak jedino njima ti postoci su u korist nvidije i intela, kod svih drugih je drukcije. Ali opet, 1000kn za bolju grafu blizu RTX 3080 i FSR 2.0, za razliku od DLSSa koji je ogranicen ko noc, zato ga nitko nit ne koristi osim par SP igraca.

Btw postoci su za botove, svi znamo da se u igrama pokazuju FPSi a ne postoci, osim tukcima...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2022 17:09 (hahhaajaads).
13 godina
hahhaajaads kaže...

Zašto bi onda kupovao GPU za 4K i DLSS ako ne misliš gurati ultra, ray tracing i 60 frejma?

Koliko znam 3080 se kupuje za 4K igranje primarno.

1080, 1440p to gura super i 6600XT/3060ti.

U većini naslova i preko solidnih 120 frejma uz dobar CPU.

Sumnjam da na ovom forumu ima kompetetivnih online fps gamera koji kupuju 3080 za 1080p rezu kako bi dobili i preko 144 frejma pa naviše.

Dakle, 3080 ima veću prednost radi DLSS-a.

15-20 frejma nije mala razlika, mogu nabiti ultra rt plus manje se grije i smanji se potrošnja(manje nego na nativnom 4K ne manje od AMD-a generalno)jer za 4K DLSS interno renderira sa 1440p. Tako je na mojoj 3080ti.

Ray tracing kako kome ali generalno se primjeti razlika i jednom probaš, nema nazad.

Tu je isto Nvidia bolja jer ga na AMD-u nema smisla paliti pošto zakolje frejme radi nedostatka dedicated RT jezgri na AMD grafama.

Nisam fenboj, imam CPU 5800X3D trenutno, imao i RX6600 cijelo vrijeme do malo prije radi nedostupnosti i cijena ali Nvidia ima prednosti.

Dakle, pričamo o 4K samo uz RT i DLSS.

AMD ima manju potrošnju, manje se grije te RX6900XT u pojedinim igrama prelazi i 3090ti za dosta manju cijenu.

Na kupcu je da odabere na temelju osobnih preferencija, objektivno.

Sve su to jake grafičke na kraju dana.

12 godina
hahhaajaads kaže...

Btw postoci su za botove, svi znamo da se u igrama pokazuju FPSi a ne postoci, osim tukcima...

dobro ti je rekao, ispadaš tukac kad kažeš da neka grafa zaostaje 5fps - u kojoj igri, na kojim postavkama, jel istih 5fps zaostaje u gta5 i rdr2 

nevjerojatno da nekom treba objašnjavat ovakve stvari na informatičkom forumu, da ljudi toliko nemaju pojma o najosnovnijim osnovama 

16 godina
DLSS koristim u baš svakoj igri. Sa 3060 Ti 1440p i 4k bez problema gaming 60+ fpsa.
15 godina
neaktivan

Pozdrav. U zadnje vrijeme razmišljam uzeti neki jaču grafu. Imam Ryzen 3600 i 5600XT trenutno, 1080p 144Hz monitor. Gledao sam 6600XT, možda i 6700XT. Ima netko prijedlog?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ima, ovisi koliko novaca bi potrošio? Što više potrošiš to više FPS-a, jel :). Ne može ti se predložiti ako ne spominješ budget 

12 godina
šaki01 kaže...

Pozdrav. U zadnje vrijeme razmišljam uzeti neki jaču grafu. Imam Ryzen 3600 i 5600XT trenutno, 1080p 144Hz monitor. Gledao sam 6600XT, možda i 6700XT. Ima netko prijedlog?

RTX3060Ti ili RX6700XT bi bio pravi skok sa trenutne kartice.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice