Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.941.184
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

Ali jesi pogledao sliku, kako da spojim novo napajanje na plocu koju imam? Bez ikakve ljutnje, razumijes li se ti u ovo sto ja trazim i jesi li procitao sta trazim!?

Pogledaj konektore na napajnju i vidi da nije isto kao na klasicnom napajanju. Ja vec imam dva napajanja koja ne mogu da upotrebim, zato sto ne mogu plocu da povezem sa njima. Da kupujem novu plocu, to vise ne bi bilo isplativo i zato pitam za savjet i da li je uopste moguce bilo sta napraviti sa ovim kompom? Znaci kupio bi graficku, to sam i planirao ali da li smijem probati neku sa dodatnim napajanjem i da li bi mogla da radi? Ili koja je najbolja graficka, a da joj nije potrebno dodatno napajanje?

E sad palo mi na pamet, da ovo napajanje pokrece sve, a da koristim dodatno koje bi guralo samo  karticu, ali opet ne znam da li to smijem raditi.

@rooswelt, upravo to sto kazes, gledao sam ovde kod ljudi koje se malo razumiju, ali dobio sam veliki otpor i svi su me u startu pokopali i rekli da sam pogresio sa ovom kupovinom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 11:35 (cetverooki).
12 godina

Gtx 750 je plafon sta bi ja stavija na to napajanje i biće u knap al radiće

Sami sebi smo najveci neprijatelji
17 godina
odjavljen
cetverooki kaže...

Ali jesi pogledao sliku, kako da spojim novo napajanje na plocu koju imam? Bez ikakve ljutnje, razumijes li se ti u ovo sto ja trazim i jesi li procitao sta trazim!?

Pogledaj konektore na napajnju i vidi da nije isto kao na klasicnom napajanju. Ja vec imam dva napajanja koja ne mogu da upotrebim, zato sto ne mogu plocu da povezem sa njima. Da kupujem novu plocu, to vise ne bi bilo isplativo i zato pitam za savjet i da li je uopste moguce bilo sta napraviti sa ovim kompom? Znaci kupio bi graficku, to sam i planirao ali da li smijem probati neku sa dodatnim napajanjem i da li bi mogla da radi? Ili koja je najbolja graficka, a da joj nije potrebno dodatno napajanje?

E sad palo mi na pamet, da ovo napajanje pokrece sve, a da koristim dodatno koje bi guralo samo  karticu, ali opet ne znam da li to smijem raditi.

@rooswelt, upravo to sto kazes, gledao sam ovde kod ljudi koje se malo razumiju, ali dobio sam veliki otpor i svi su me u startu pokopali i rekli da sam pogresio sa ovom kupovinom.

Daj poslikaj tu matičnu ploću i postaj ovdje da ne pričamo na pamet.

16 godina
neaktivan
XXX kaže...
cetverooki kaže...
...

Daj poslikaj tu matičnu ploću i postaj ovdje da ne pričamo na pamet.

i ja isto čekam. prvo da pitamo ima li on to s čime poslikat, zna li prebacit slike na net, i zna li ih stavit u post koji napiše. :D

17 godina
odjavljen
Vodič za odabir grafičke kartice

Kako opisuje pitanje je da li matična ima PCIEX slot :D. Mislim ako nezna otvoriti kućište i poslikati i ovdje zaljepiti, kako će onda ugraditi grafičku...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Sad ja nisam siguran jel vi mene trolate, al ajd. Okacio sam vam sliku napajanja i njegovih konektora koje dolaze na plocu i mislio sam da ce vam biti jasno, kakav imam problem. Trudio sam se da budem sto jasniji, ali evo vam i slike unutrasnjosti kompa, pa ocjenite, jer ne znam kako vam to moze pomoci.

Otkacio sam dva kabla koja dolaze iz napajanja na plocu, ostali se izvode sa ploce prema komponetama koje se ugradjene. Na ploci imaju dva pci express slota.

Postoji konektor koji mogu da nabavim, sata + 6 pina i na taj nacin da spojim dodatno napajanje na karticu.

E sad da li je moguce klasicno napajanje prepraviti na ovo jer me najvise buni ovaj p2 konektor, ne znam sta je?

Da ne zaboravim, na ovoj ploci je sve klasicno kao i na ostalim, samo prikljucak sa napajanja je drugaciji i vide se ti konektori dole na ploci, odakle sam ih otkacio. Znaci samo ta dva kabla iz napajanja idu na plocu i treci (onaj 4 pinski sto ide za procesor njega sam zaboravio). koja sam zaljepio na napajanje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 13:22 (cetverooki).

0 0 hvala 0
17 godina

Kao što sam rekao, postoji takva brand kučišta koja imaju nestandardnu atx ploču, i ovo je jedno od tih.

Jel možeš skinuti cpuz, i pokrenuti validaciju. Dakle skiineš program besplatan, klikneš dolje desno na "validate" i u kad ti se otvori program, klikni na gumb gdje piše "submit".

Pa nam daj onda taj link, možda nešto više iskopamo onda.

Iskreno na ovo, i gtx750 mi upitno visi...

Edit, e sad postoji više mogučnosti što raditi. idealno bi bilo kad bi bio siguran da taj proc nije zalemljen na ploču, pa da možeš njega izvaditi i staviti na neku jeftinu ploču, i onda bi time riješio sve svoje probleme.

Ako to nećeš/ne možeš onda možeš recimo pokušati nabaviti "napajanje za grafičke" nešto tipa ovo, znam da je kod nas po oglasnicima bilo par komada cijenom od oko 150kn-400kn.

Po meni ta solucija jedino ako je proc zalemljen na matičnu, ako nije, onda je prva metoda puno bolji izbor, a time ćeš se osigurati i za budućnost jer taj proc, ako je to taj proc, moći će držati još neko solidno vrijeme.

Imaš i opciju tri, nabaviti sfx napajanje, i nekako ga fiksirati unutar kučišta, te napraviti sklopku da kad pališ jednu da se pali i drugo napajanje (s kombinacijom zelene-crne žice na atx konektoru i tipkama s front panela)

Ali i to ti je sve spajanje i nadanja najboljem, opcija da zamjeniš ploču bi ti bila idealana ako je to moguće.

Lupi cpuz validaciju pa da znamo s čim imamo posla 

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 13:54 (rooswelt1991).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
cetverooki kaže...

Sad ja nisam siguran jel vi mene trolate, al ajd. ....

...

Da ne zaboravim, na ovoj ploci je sve klasicno kao i na ostalim, samo prikljucak sa napajanja je drugaciji i vide se ti konektori dole na ploci, odakle sam ih otkacio. Znaci samo ta dva kabla iz napajanja idu na plocu i treci (onaj 4 pinski sto ide za procesor njega sam zaboravio). koja sam zaljepio na napajanje.

gledam sad ovo i nevjerujem. zadnji put sam ovako nešto vidio pred jedno 15 godina.

a ove iz hp-a treba kastrirat i nedat im da se razmnožavaju.

strašno, što oni naprave od perfektno određenih standarda.

15 godina

Ne znam jeli ovo dovoljno, nisam nikad ovo kacio, ako bude greska okacicu sliku,

http://valid.x86.fr/9xczz9

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
cetverooki kaže...

Ne znam jeli ovo dovoljno, nisam nikad ovo kacio, ako bude greska okacicu sliku,

ako je to jedan od ovih ....

http://www8.hp.com/h20195/v2/GetPDF.aspx/c04128234.pdf

17 godina
ranko091 kaže...

Nagldao sam se ja i gorih, ali bar je LGA socket, dakle nisu zalemili chip za matičnu. Imao sam primjer kompa od jedne firme gdje je doslovno ubačena matična od laptopa i sve izvedeno van s ektenzijama.

Dakle samo vga konaktor, imao je ciglicu za napajanje, a usb-ovi i lan izvedeni s prednje strane, a od iza ništa 

Uglavnom ima svega.

cetverooki kaže...

Dakle skidaj proceesor i stavljaj na bilo koju drugu matičnu.

Ja nebi riskirao s grafičkom na ovoj ploči, jer tko zna koliko uopće toga može podnijeti ova matična, da ti ne povuće više stvari.

Dakle bolje investirati u novu matičnu nego riskarati s grafičkom

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan

ako je to ta matična i sve ... ima 320 wata i piše po pdf-u

http://i.imgur.com/oprVGPk.png

znači bilo koja 75w ili manje bi mogla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 14:04 (ranko091).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
odjavljen

Ja ću samo napisati da se nadam kako si ovo kupio/ dobio skroz ispod cijene.

Stavi onu GTX 750 koju sam ti linkao trebala bi raditi, makar tko zna da li su ovi iz HP preko ovih konektora uopće predvidjeli dovoljnu struju za PCI ex utor. Sve u svemu nemam pojma. Pošalji mail prema HP-u i pitanj nih.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
ranko091 kaže...

ako je to ta matična i sve ... ima 320 wata i piše po pdf-u

http://i.imgur.com/oprVGPk.png

znači bilo koja 75w ili manje bi mogla.

U teoriji da 75W ono što mene brine je dali matična ima dobiva toliko struje da može podnijeti još i grafičku?

Moja preporuka je i dalje da radije mjenja ploču, a za grafu može i kasnije, jer nije da ovaj proc na nekim FHD postavkama neće biti dovoljan još 4-5 godina s obzirom koliko kaskamo s razvojem ostalog u odnosu na procesore.

15 godina
ranko091 kaže...
cetverooki kaže...

Otprilike jedan od njih, samo kod mene je ovakva oznaka.

Motherboard NameHewlett-Packard HP Compaq Elite 8300 CMT

Motherboard ChipsetIntel Panther Point Q77, Intel Ivy Bridge

Kao taj na trecoj i petoj stranici.

16 godina
neaktivan
cetverooki kaže...
ranko091 kaže...
cetverooki kaže...

Otprilike jedan od njih, samo kod mene je ovakva oznaka.

Motherboard NameHewlett-Packard HP Compaq Elite 8300 CMT

Motherboard ChipsetIntel Panther Point Q77, Intel Ivy Bridge

Kao taj na trecoj i petoj stranici.

da to je očito tvoj taj zadnji veliki desktop model. sa 320wata napajanjem, i mogućnosti sa 75w grafičkom. e sad pošto si vidio sve tu što smo upisali. sad se izjasni svezi buđeta s kojim raspolažeš.

i možda da razmisliš o opciji koju je kolega ponudio da zamijeniš ploču i novo napajanje staviš prije, pa tek onda grafičku ali onda kakvu treba.

15 godina

Ne znam jel razmisljate samo o grafickoj kad me pitate za budzet, da ne mjenjam napajanje i maticnu.

Ako je tako samo graficka, zelja mi je da ubacim jos u ovo ssd ali nije na moranje, i graficku tipa gtx 960, za moje potrebe mi ne treba nista jace.

Cilj mi je da prodjem sto jeftinije, jer bas nisam u dobrim odnosima sa finansijama i ovo me izaslo nesto manje od 230eura(ja se nadam da nisam pogresio sa kupovinom ovog kompa) i mogao bi da potrosim jos toliko eventualno 300eura, Ali opet kazem ako moze i jeftinija i skuplja varijanta pa cu da izvazem. 

Da ako mora i ploca, ona mora biti prosiriva ili da ima 6 izlaza na zvucnoj, to mi je bitno. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 14:28 (cetverooki).

0 0 hvala 0
12 godina

Pozz,zanima me neka solidna grafa do 1000 kuna.Proc je FX8300

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
14 godina
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 16:10 (Tony1999).
17 godina
cetverooki kaže...

Ne znam jel razmisljate samo o grafickoj kad me pitate za budzet, da ne mjenjam napajanje i maticnu.

Ako je tako samo graficka, zelja mi je da ubacim jos u ovo ssd ali nije na moranje, i graficku tipa gtx 960, za moje potrebe mi ne treba nista jace.

Cilj mi je da prodjem sto jeftinije, jer bas nisam u dobrim odnosima sa finansijama i ovo me izaslo nesto manje od 230eura(ja se nadam da nisam pogresio sa kupovinom ovog kompa) i mogao bi da potrosim jos toliko eventualno 300eura, Ali opet kazem ako moze i jeftinija i skuplja varijanta pa cu da izvazem. 

Da ako mora i ploca, ona mora biti prosiriva ili da ima 6 izlaza na zvucnoj, to mi je bitno. 

Pa ovako, ja neznam kakva je situacija kod vas u Bosni što se tiče polovne opreme, ali nisi toliko daleko od hrvatske, ako imaš koga da ti donese opremu iz hrvatske, ja bi išao na ovako nešto:

Matična

Grafička

Napajanje

kučište

Ali to ti je onako top, s obzirom da ćeš dobiti kvalitetno napajanje, ponajbolju gtx960 karticu, te jednu od boljih ploča iz z68 serije. Uz to, tu je još i kučište, koje će ti biti puno bolje nego ovo sad, dakle još ćeš produžiti vijek trajanja kompa.

Probaj si nešto tako skombinirati, ako ti bude falilo buđeta, onda idi na amd, sad će im sigurno padati cijene kad dođe malo više ovih iz serije tri, možda uspiješ ugrabiti i koju dobru ponudu za 280x.

15 godina

rooswelt1991

Zahvaljujem na ponudjenom odgovoru, ovo se bas uklapa u moj budzet, ali ovde u BIH ne mogu da nadjem te komponente i ako ima nesto da mi privuce paznju, cjena je nerazumna. Nejteza mi je ploca, ovo ostalo bi nekako i uspio da nadjem.

Moje je da cekam da se pojavi nesto na Piku pa ako izleti ovako nesto ja cu da uzmem. Da zakljucim, graficku koja ne koristi dodatno napajanje najbolja opcija je gtx 750.

Mislio sam da nesto moze da se iskombinije sa ovim vec sto imam u kompu, ali nema druge mora druga ploca da bi dobio to sto hocu.

Ako neko zna zanima me cemu sluzi onaj konektor na napajanju P2, onaj drugi je 6 pinski kao sto ide na graficku? On se odlicno ovde vidi http://www.ebay.com/itm/HP-611483-001-E8200-CMT-320w-Power-Supply-613764-001-/331476095974.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2015 17:38 (cetverooki).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Molim pomoć

Koja grafička bi išla na MBO ASUS P5SD2-VM s uvjetom da pokreće Minecraft? MBO ima integriranu grafulju Intel HD Graphics pa se zbog toga bojim hoće li računalo prepoznati utaknutu grafičku.

1. Mogu li samo utaknuti grafulju i instalirati drivere?

2. Hoće li MBO prepoznati utaknutu grafičku karticu s obzirom da ima integriranu?

3. Hoću li morati podešavati postavke u BIOS-u nakon promjene grafulje ili prije

4. Budžet mi je 600 kuna.

Molim pomoć pa ako netko zna kakvu grafičku odabrati neka mi pomogne.

EOS @ounce96
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.7.2015 9:47 (Flexan22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Molim pomoć
Flexan22 kaže...

Koja grafička bi išla na MBO ASUS P5SD2-VM s uvjetom da pokreće Minecraft? MBO ima integriranu grafulju Intel HD Graphics pa se zbog toga bojim hoće li računalo prepoznati utaknutu grafičku.

1. Mogu li samo utaknuti grafulju i instalirati drivere?

2. Hoće li MBO prepoznati utaknutu grafičku karticu s obzirom da ima integriranu?

3. Hoću li morati podešavati postavke u BIOS-u nakon promjene grafulje ili prije

4. Budžet mi je 600 kuna.

Molim pomoć pa ako netko zna kakvu grafičku odabrati neka mi pomogne.

Može ti ić bilo koja grafička s PCI-E x16 i samo ju tribaš ugradit i instalirat drivere.

S obzirom na ostatak konfiguracije uzmi Nvidia GT 730 koje koštaju negdi oko 400-450kn nove.

11 godina
neaktivan
nicky.sl kaže...

Može ti ić bilo koja grafička s PCI-E x16 i samo ju tribaš ugradit i instalirat drivere.

S obzirom na ostatak konfiguracije uzmi Nvidia GT 730 koje koštaju negdi oko 400-450kn nove.

Hvala punoooooooo! Koliko sam vidla to je jeftina grafička, a puno nudi. U kojim dućanima se može kupiti (Varaždin)?

EOS @ounce96
12 godina
Flexan22 kaže...
nicky.sl kaže...

Hvala punoooooooo! Koliko sam vidla to je jeftina grafička, a puno nudi. U kojim dućanima se može kupiti (Varaždin)?

Neznam ti ja kojih dućana ima u Varaždinu osim Linksa pa upitaj kod njih

11 godina
neaktivan
nicky.sl kaže...
Flexan22 kaže...
nicky.sl kaže...

Neznam ti ja kojih dućana ima u Varaždinu osim Linksa pa upitaj kod njih

Sutra baš idem u Varaždin!

EOS @ounce96
10 godina
neaktivan

Pozz

Da li je bolje kupiti Asus R9 270x (www.futura-it.hr/katalog/komponente/graficke-kartice/ati/0901837/ ) ili MSI R9 270 ( www.futura-it.hr/katalog/komponente/graficke-kartice/ati/r9_270_gaming_2g/ ) za GTA 5 i Fifu jer nije neka velika razlika u cijeni? Necu radit nikakve overclockove.

0 0 hvala 0
12 godina
Rivus kaže...

Pozz

Da li je bolje kupiti Asus R9 270x (www.futura-it.hr/katalog/komponente/graficke-kartice/ati/0901837/ ) ili MSI R9 270 ( www.futura-it.hr/katalog/komponente/graficke-kartice/ati/r9_270_gaming_2g/ ) za GTA 5 i Fifu jer nije neka velika razlika u cijeni? Necu radit nikakve overclockove.

Asus

Ako sam ti pomogao, pritisni hvala
15 godina
neaktivan

U dilemi sam koju r9 390 da uzmem.Xfx ili sapphire model.Problem je u tome sto nemogu naci nigdje na netu recenzije od xfx modela, a sapphire vecinom svi hvale i ima puno recenzija, te je i odlicno hladena.

http://www.links.hr/?naziv=graficka-kartica-pci-e-sapphire-amd-radeon-r9-390-nitro-tri-x-oc-8gb-ddr5-dvi-hdmi-dp&option=artikl&id_artikl=051.806.1017

http://www.links.hr/?naziv=graficka-kartica-pci-e-xfx-amd-radeon-r9-390-dd-8gb-ddr5-dp-dvi-hdmi&option=artikl&id_artikl=051.806.1029

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice