Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.944.311
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Vodič za odabir grafičke kartice

sigurno je sigurno....

al bez rizika nema profita :))))

hehe zezam se, ako ne bude radilo kako spada sa ovim onda ide novo

puuuno hvala na savjetima i što dijelite svoje znanje sa nama koji znamo manje 

jedva čekam da iskusim onaj pravi full HD.....

još nešto, jesu li možda sapphire ili msi ili gygabyte po nečemu dosta bolji od XFX-a da se isplati dati taj novac više?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Eugen kaže...

sigurno je sigurno....

al bez rizika nema profita :))))

hehe zezam se, ako ne bude radilo kako spada sa ovim onda ide novo

puuuno hvala na savjetima i što dijelite svoje znanje sa nama koji znamo manje 

jedva čekam da iskusim onaj pravi full HD.....

još nešto, jesu li možda sapphire ili msi ili gygabyte po nečemu dosta bolji od XFX-a da se isplati dati taj novac više?

mislim da ne...mozda jedino sta se tice hd 6850 imaju tisi cooler ali ne vidim po cemu bi jos mogli bit bolji sta se tice ove grafe...i btw kad registriras xfx hd 6850 na xfx stranici imat ces lifetime garanciju na nju...

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
15 godina

Može preporuka Low-profile, half height grafičke do nekih 550kn?

Prvo sam krenuo sa 4850,4830 itd. i na kraju sam skužio da mi ni 5670 ne može stati u Dell Optiplex 360.

Stavio sam par grafičkih za koje mislim da su ok, pa mi recite s kojom od ovih grafa bi mogao dobiti najbolje rezultate u igrama na 1024x768 rezoluciji i bili mogao pokretati novije igre(Mafia 2,AC2 itd.) na medium postavkama? Proc je e2200, RAM:2gb

http://www.protis.hr/products/details/graficka-kartica-leadtek-winfast-gt-220-gddr3-1gb128bit-506mhz1066mhz-pcie-20-x16hdmidvivga/44084

http://www.protis.hr/products/details/sapphire-hd6450-1gb-ddr3-hdmi-dvid-vga/45223

http://www.protis.hr/products/details/graficka-kartica-sapphire-pcie-ati-radeon-hd5570-gddr3-pci-express-21-x16-1024mb128bit-hdtvhd/30458

http://www.protis.hr/products/details/msi-gtx520-1024mb-ddr3-lowprofile/45207

http://www.protis.hr/products/details/pointofview-nv-gts430-2048mb-700-1200-128bita-dvi-hdmi-vga/45234

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_228&products_id=9993

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja bi išao na HD5570.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Sad sam se sjetio, a da pogledaš single slot 5770 da li bi stala? XFX, ne znam koliko je najjeftinija.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
5570 ftw... Na dellovoj stranici piše da stane grafa do 9"?
15 godina
thedream kaže...

Sad sam se sjetio, a da pogledaš single slot 5770 da li bi stala? XFX, ne znam koliko je najjeftinija.

Baš sam vidio dimenzije i nema šanse da bi stala.

@pod009 Grafa od 9" stane u Mini tower ,a ja imam Desktop u kojeg stane do nekih 6.6".

Ali piše nešto da se se može ugraditi nekakv riser i da se time oslobodi dosta prostora za grafu. Ima li uopće nabaviti taj riser u Hrvatskoj?

15 godina
Hoće moć 5570 na napajanju od 239-250w? Takvo trenutno imam.
I isplati se dodavati još 1gb tako da imam 3? Hoću li dobiti na performansam?
Malo mi je glupo jer imam 2 utora pa bi trebao 1 pločicu od 1gb zamjeniti za onu od 2gb ,a to bi morao platiti još oko 200kn.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
dv14 kaže...
Hoće moć 5570 na napajanju od 239-250w? Takvo trenutno imam.
I isplati se dodavati još 1gb tako da imam 3? Hoću li dobiti na performansam?
Malo mi je glupo jer imam 2 utora pa bi trebao 1 pločicu od 1gb zamjeniti za onu od 2gb ,a to bi morao platiti još oko 200kn.

ostavi 2 gb i da moc ce ta grafa na tom napajanju...mal je to potrosac...a koje je to napajanje uopce?

15 godina

Je li imao netko problema sa 5xxx grafama koje su PCI-e 2.1 u 1.0 utorima?

Toga se sad najviše bojim, da kupim neku grafu pa da budem imao problem s tim jer mi matična podržava samo PCI-e x16 1.0

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 13:20 (dv14).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Planiram kroz par mjeseci napokon uzeti novu konfu i ovaj put bih je više okrenuo prema igrama (dosad sam si uvijek slagao kompove od osrednjeg ranga komponenti koje su bile polako EOL na tržištu). Sad bih se ipak pozabavio svježijim komponentama i mislim da će odluka o kompu ići kad se AMD pojavi s Bulldozer-om na tržištu.

Neovisno o tome hoće li biti AMD ili Intel platforma, imam već sad okvirno posloženu konfiguraciju u glavi, ali totalno me ubija odabir grafičke kartice. Ne pratim više to koliko nekad, a nekad je bilo i lakše pratiti ;) Vidim da makljaža između ATi i nVidia-e frca na sve strane i stvarno ne znam više što bih uzeo, a načitao sam se foruma i testova i na kraju opet nisam pametniji. Pa bih vas zamolio, koji već imate živih primjera novog hardvera na/pod svojim stolovima da me pokušate malo usmjeriti što se tiče grafičke.

Kao stari ljubitelj ATi-ja, odmah sam svoju pažnju okrenuo prema Sapphire modelima, osobito na Vapor-X ili Toxic izdanja. Ako ništa, tu sam barem odlučio da je Vapor-X čisto dovoljno, a opet se vrlo jednostavno može kloknuti na brojke koje ima Toxic izdanje istog modela kartice, a da ostaje jednako tiha kao i na tvorničkim postavkama. No, dilema je više pala na točno koji model. Počeo sam sa HD6770, pa vidjeh da dobijem HD6790 ili HD6850 za stotinjak kn više pa opet za 200 više HD6870 ili HD6950 za opet koju stotku više itd. U međuvremenu sam malo proučavao arhitekturu Bart i Cayman na HD68xx odnosno 69xx platformi i čitao o nekim mišljenjima kako je Bart arhitektura (HD68xx) zapravo samo modifikacija HD58xx bez nekih povećih promjena dok Cayman arhitektura barem predstavlja neki evolucijski pomak u izradi PCB-a, arhitekturi, bla bla.... Bottom line - zbog toga mi se čini da je Cayman arhitektura bolja za ulaganje u budućnost, ali pitanje koliko isplativa.

Na kraju svega, još se pojave nove nVidia-e koje dosta ljudi hvali i bace me još u veću nedoumicu gleda odabira grafičke. Tako da sad uzimam u obzir i prijedloge dobre GTX-ice, samo što kod nVidia-e ne vidim trenutno nekog osjetno jakog proizvođača nereferentnih kartica kao što je to Sapphire u ATI segmentu. Gainward je malo utihnuo, Leadteka vidim nešto sitno na tržištu, a sve ostale kompanije osim Gigabyte-a i MSI mi ulijevaju malo povjerenja.

Za kraj, samo ću dati trenutnu konfiguraciju o kojoj razmišljam:

Intel Core i5 2500K - 1550ak kn

Asus P8P67 - 1150ak kn

4GB Corsair Vengence RAM - 350ak kn (vjerovatno će past odabir na Dominator za 490kn)

WD Black Edition 750GB - 450kn (ili možda neki SSD - Corsair Force Series - ovisno o cijenama za par mjeseci)

600W Corsair Gaming series napajanje CMPSU-600GEU - 530ak kn

Kućište ThermalTake Armor A90 - 500ak kn (ili ako bude para - Corsair Graphite White Edition, no skupo je kao dragi kamen)

Trenutno nemam adekvatne konfe za složiti na AMD platformi, ali da me se tjera, birao bih neki Black Edition procesor (X4 955, X4 965 ili X6 10xx seriju) plus adekvatnu Asus ploču.

Nebitno za platformu, molim vas, pomagajte oko grafičke!!

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2011 23:26 (marky1607).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
marky1607 kaže...

Pozdrav svima!

Planiram kroz par mjeseci napokon uzeti novu konfu i ovaj put bih je više okrenuo prema igrama (dosad sam si uvijek slagao kompove od osrednjeg ranga komponenti koje su bile polako EOL na tržištu). Sad bih se ipak pozabavio svježijim komponentama i mislim da će odluka o kompu ići kad se AMD pojavi s Bulldozer-om na tržištu.

Neovisno o tome hoće li biti AMD ili Intel platforma, imam već sad okvirno posloženu konfiguraciju u glavi, ali totalno me ubija odabir grafičke kartice. Ne pratim više to koliko nekad, a nekad je bilo i lakše pratiti ;) Vidim da makljaža između ATi i nVidia-e frca na sve strane i stvarno ne znam više što bih uzeo, a načitao sam se foruma i testova i na kraju opet nisam pametniji. Pa bih vas zamolio, koji već imate živih primjera novog hardvera na/pod svojim stolovima da me pokušate malo usmjeriti što se tiče grafičke.

Kao stari ljubitelj ATi-ja, odmah sam svoju pažnju okrenuo prema Sapphire modelima, osobito na Vapor-X ili Toxic izdanja. Ako ništa, tu sam barem odlučio da je Vapor-X čisto dovoljno, a opet se vrlo jednostavno može kloknuti na brojke koje ima Toxic izdanje istog modela kartice, a da ostaje jednako tiha kao i na tvorničkim postavkama. No, dilema je više pala na točno koji model. Počeo sam sa HD6770, pa vidjeh da dobijem HD6790 ili HD6850 za stotinjak kn više pa opet za 200 više HD6870 ili HD6950 za opet koju stotku više itd. U međuvremenu sam malo proučavao arhitekturu Bart i Cayman na HD68xx odnosno 69xx platformi i čitao o nekim mišljenjima kako je Bart arhitektura (HD68xx) zapravo samo modifikacija HD58xx bez nekih povećih promjena dok Cayman arhitektura barem predstavlja neki evolucijski pomak u izradi PCB-a, arhitekturi, bla bla.... Bottom line - zbog toga mi se čini da je Cayman arhitektura bolja za ulaganje u budućnost, ali pitanje koliko isplativa.

Na kraju svega, još se pojave nove nVidia-e koje dosta ljudi hvali i bace me još u veću nedoumicu gleda odabira grafičke. Tako da sad uzimam u obzir i prijedloge dobre GTX-ice, samo što kod nVidia-e ne vidim trenutno nekog osjetno jakog proizvođača nereferentnih kartica kao što je to Sapphire u ATI segmentu. Gainward je malo utihnuo, Leadteka vidim nešto sitno na tržištu, a sve ostale kompanije osim Gigabyte-a i MSI mi ulijevaju malo povjerenja.

Za kraj, samo ću dati trenutnu konfiguraciju o kojoj razmišljam:

Intel Core i5 2500K - 1550ak kn

Asus P8P67 - 1150ak kn

4GB Corsair Vengence RAM - 350ak kn (vjerovatno će past odabir na Dominator za 490kn)

WD Black Edition 750GB - 450kn (ili možda neki SSD - Corsair Force Series - ovisno o cijenama za par mjeseci)

600W Corsair Gaming series napajanje CMPSU-600GEU - 530ak kn

Kućište ThermalTake Armor A90 - 500ak kn (ili ako bude para - Corsair Graphite White Edition, no skupo je kao dragi kamen)

Trenutno nemam adekvatne konfe za složiti na AMD platformi, ali da me se tjera, birao bih neki Black Edition procesor (X955, X965 ili 10xx seriju) plus adekvatnu Asus ploču.

Nebitno za platformu, molim vas, pomagajte oko grafičke!!

GTX 560Ti ili HD 6950. Slične performanse i slične cijene a grafe su odlične !!

14 godina

koliko novaca bi dao za grafu?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ove prije sam ciljao na 1300-1500kn, ali kako sam se penjao prema HD6870 Vapor-X (koje još nema kod nas), povećala mi se računica. Pa bih rekao i do 2kkn.

Također, kao što je već gore kolega predložio, zaintigrirala me GTX560ti.

Sad je pitanje, da li bolje to ili pucat na HD6950?

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2011 23:29 (marky1607).
14 godina

bolje na hd 6950 koju mos unlockat u 6970

0 0 hvala 0
14 godina
marky1607 kaže...

Ove prije sam ciljao na 1300-1500kn, ali kako sam se penjao prema HD6870 Vapor-X (koje još nema kod nas), povećala mi se računica. Pa bih rekao i do 2kkn.

Također, kao što je već gore kolega predložio, zaintigrirala me GTX560ti.

Sad je pitanje, da li bolje to ili pucat na HD6950?

A kažem ti da su ime performanse gotovo pa iste u globalu ! Hd 6950 je u teoriji malo jača, ali u praksi su ISTE ! Izaberi onu ( od te dve ) koju možeš naći za najmanje novaca sa dobrim i tihim hladnjakom i to nek ti bude najvažnija stavka.

16 godina
neaktivan
Sumnjam da ćeš vise naći HD6950 da ide u 6970, a onda je po meni neka nereferentna Gtx560ti najizbor... Uzmi vemgence ram (novije revizije cipova, drugačiji cooler), i drugo napajanje-Npr. Seasonic 520w gb ili sl.... A da cekas bulldozere pa da vidiš sve?
14 godina
pod009 kaže...
Sumnjam da ćeš vise naći HD6950 da ide u 6970, a onda je po meni neka nereferentna Gtx560ti najizbor... Uzmi vemgence ram (novije revizije cipova, drugačiji cooler), i drugo napajanje-Npr. Seasonic 520w gb ili sl.... A da cekas bulldozere pa da vidiš sve?

nema sumnji..jos ih ima

14 godina
dv14 kaže...

Je li imao netko problema sa 5xxx grafama koje su PCI-e 2.1 u 1.0 utorima?

Toga se sad najviše bojim, da kupim neku grafu pa da budem imao problem s tim jer mi matična podržava samo PCI-e x16 1.0

nema ti tu problema...samo mali gubitak perfomanski...oko 5%

14 godina
neaktivan
pod009 kaže...

S ovim prvim se slažem jer navodno je bila ograničena serija HD6950 koja se našla na tržištu i imala je isti broj stream procesora kao i HD6970 koji su se mogli otključati i koristiti, ali sumnjam da tih još ima po trgovinama. Novije revizije su ispeglane i neće biti pušteno više takvih 6950 u prodaju.

Zašto drugo napajanje. Znam da za Corsair treba dati pretty penny, ali 150-200kn više mi nije strašna stvar, a znam da sa Corsair G serijom imam dobro, učinkovito napajanje, s većim ventilatorom od prosjeka i jako je tiho.

Znam da sam napisao dosta poduži tekst u startu pa nije svima do čitanja, ali rekao sam da idem po konfu tek za 2 mjeseca kad Bulldozer izađe van i, nadam se, napravi kaos na tržištu. Stvarno sad nije vrijeme za kupovinu kompa, ako baš nekome ne gori da mora kupiti, ali ja sam od vas sam htio savjete u kojem smjeru krenuti s grafičkim karticama jer sam pomalo izgubljen u novim svim novim izdanjima, testovima, a i nVidia-in "povratak u život" mi nije olakšao stvari.

14 godina
marky1607 kaže...
pod009 kaže...

S ovim prvim se slažem jer navodno je bila ograničena serija HD6950 koja se našla na tržištu i imala je isti broj stream procesora kao i HD6970 koji su se mogli otključati i koristiti, ali sumnjam da tih još ima po trgovinama. Novije revizije su ispeglane i neće biti pušteno više takvih 6950 u prodaju.

Zašto drugo napajanje. Znam da za Corsair treba dati pretty penny, ali 150-200kn više mi nije strašna stvar, a znam da sa Corsair G serijom imam dobro, učinkovito napajanje, s većim ventilatorom od prosjeka i jako je tiho.

Znam da sam napisao dosta poduži tekst u startu pa nije svima do čitanja, ali rekao sam da idem po konfu tek za 2 mjeseca kad Bulldozer izađe van i, nadam se, napravi kaos na tržištu. Stvarno sad nije vrijeme za kupovinu kompa, ako baš nekome ne gori da mora kupiti, ali ja sam od vas sam htio savjete u kojem smjeru krenuti s grafičkim karticama jer sam pomalo izgubljen u novim svim novim izdanjima, testovima, a i nVidia-in "povratak u život" mi nije olakšao stvari.

Pa oko izbora kartice ti se sve otprilke svodi na uzrečicu "koliko para toliko muzike". Svakih 100 do 200 kn počevši od jeftinih pa sve do skoro najskupljih imaš jaču grafu ili tišu i overclokabilniju grafu !! Tako da ti je sva umjetnost odrediti točno sumu novaca koje misliš potrošiti na grafu i onda uzeti najbolju što možeš za te novce ! Druga stvar, kod nas nevjerujem da ćeš prije 9. mjeseca moći kupiti "bagera", a do tada će se promjeniti neki omjeri i na tržištu grafa. Tako da ako ćeš kupovati  za 3 mjeseca, onda tada traži i grafu.

15 godina
protjeran

Na zivotnoj sam raskrsnici Gigabyte HD 6970 2GB ili GTX 570 Twin Frozr II ne spominjite mi HD 6950 unlock ili slicno znaci samo ove dvije...ako budem isao na GTX 570 TF II necu moci SLI a ako budem isao na HD 6970 mocu CF. Sta vi mislite sta je bolje ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SpyGi kaže...

Na zivotnoj sam raskrsnici Gigabyte HD 6970 2GB ili GTX 570 Twin Frozr II ne spominjite mi HD 6950 unlock ili slicno znaci samo ove dvije...ako budem isao na GTX 570 TF II necu moci SLI a ako budem isao na HD 6970 mocu CF. Sta vi mislite sta je bolje ?

Moje mišljenje je da je bolja GTX 570 Twin Frozer II. Ali ako ti baš imaš želju ih uparivati ubrzo, onda idi na HD 6970 ako nekaniš mjenjat matičnu ploču. Inače u stvarnom životu razlike između te dve nećeš ni primjetiti po performansama, ali ja mislim da Twin Frozer II ima bolji i tiši hladnjak ! Meni osobno više nisu na pameti ove djetinjaste usporedbe tipa "moja grafa daje 67 FPS a tvoja 65 FPS pa je moja bolja" nego  da grafa bude dobra ali i još važnije tiha.

16 godina

Ja bi išao na HD6970 kad ćeš već moći raditi CF

Po preformansama su tu negdje, a 6970 je hladnija i manje troši.

edit: Zaboravio sam da ta ima 570 nereferentni cooler

Za ručak jedes RIBLJU ČORBU,a za užinu DIVLJE JAGODE,dok ti u dvorištu cvjeta CRVENA JABUKA.Ujutro se rano dižeš pa guraš PARNI VALJAK,posle podne čistiš PRLJAVO KAZALIŠTE.U današnjim kafićima je ZAB
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 18:40 (Zvonimir Zubić).
15 godina
protjeran

Hvala obojici,nego moze li XFX Core Edition 750w goniti CF HD 6970 i masno klokanog Phenoma 1090T na 4-4.2GHz ostale stvari jedan bijedni HDD od 250gb i nista vise.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SpyGi kaže...

Svakako uzmi boldanu. Em je tvornicki OC-ana, em se bolje OC-a, em ima mrivcu bolju teselaciju.

Zasto ne bi mogao napraviti SLi? Naravno da ces moci, najmanji je problem danas probiti podršku za SLi na ploči koja generalno podržava isključivo i samo isključivo CF.

Sve preporuke za GTX570 TFII/OC. 

14 godina
neaktivan
SpyGi kaže...

Hvala obojici,nego moze li XFX Core Edition 750w goniti CF HD 6970 i masno klokanog Phenoma 1090T na 4-4.2GHz ostale stvari jedan bijedni HDD od 250gb i nista vise.

Da, bez problema.

16 godina

Jedna 6970 u loadu troši oko 300-350 w

Znači oko 600w samo one dvi, a šta je s ostatkom konfe?

Za ručak jedes RIBLJU ČORBU,a za užinu DIVLJE JAGODE,dok ti u dvorištu cvjeta CRVENA JABUKA.Ujutro se rano dižeš pa guraš PARNI VALJAK,posle podne čistiš PRLJAVO KAZALIŠTE.U današnjim kafićima je ZAB
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 18:47 (Zvonimir Zubić).
15 godina
protjeran
Caesar et Brutus kaže...
SpyGi kaže...

Svakako uzmi boldanu. Em je tvornicki OC-ana, em se bolje OC-a, em ima mrivcu bolju teselaciju.

Zasto ne bi mogao napraviti SLi? Naravno da ces moci, najmanji je problem danas probiti podršku za SLi na ploči koja generalno podržava isključivo i samo isključivo CF.

Sve preporuke za GTX570 TFII/OC. 

Da ali ja sam cuo da kad hoces instalirati nove drivere da treba instalirati neke patcheve i fixeve :S

14 godina
SpyGi kaže...

Jel kupuješ napajanje ili ga već imaš ? To napajanje je izvrsno, ali ti ćeš imati jako zahtjevan i skup setup pa ako kupuješ novo možda bi ti bilo mudrije uzeti kvalitetnije napajanje.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice