Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.611
|
čitano: 1.479.132
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Minneyar kaže...
imati rizik da ti prdne kroz par dana/ tjedana/ mjeseci, 

Case closed.

17 godina
Minneyar kaže...
Cryogenic kaže...
Minneyar kaže...

Jedva cekam da Cryogenic procita zadnjih par postova i educira vas o vaznosti garancije odnosno sticenja investicije, kao i o cinjenici da 3/4 Nvidije riknu u garantnom roku.

Pa ti si preporučio 9060xt i još si naveo da 3080ti nema garanciju i da je bolji izbor 9060xt sa garancijom, nije govno nego se pas posro? Odjednom je gara ipak bitna  Dok ovaj Digitale Malfunctionale preporučuje grafu bez gare koja troši kao pećnica kojoj su temperature 105C, i koja radi na 350W, pa čovjeku nek prdne, pa opet da da 500 eura. Di je taj financije polagao da mi je znat, vjerojatno "Akademija za spaljena napajanja", smjer: uvod u miris plastike i dima.

Pa, da, ocito ovisi o situaciji. 3080 Ti nije tolko jaca da bi se isplatilo dat vise para za rabljenu nego za novu i imati rizik da ti prdne kroz par dana/ tjedana/ mjeseci, a svi znamo da se 3/4 NVidie pokvare. Vjerojatno vec i je pokvarena, servis bi ustanovio.

Ali onda je odneseš na popravak u servis, ali pošto su toliko stare da ti ne mogu ponuditi zamjenu, dat će ti 4090

6 tjedana
Rasprava o grafičkim karticama

5090, nema vise 4090ki 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kupujem jednu neispravnu ali pod garancijom. Sobzirom da je neispravna plaćam malo ali odmah.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Jbg'a, neki su snalažljivi, neki samo pričaju, ja koristim garanciju onako kako je zamišljena. Neki čekaju artefakte, ja radije provjerim dok je badava. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 7:07 (Cryogenic).
Moj PC  
0 2 hvala 0
6 tjedana

Pa to samo govori o tebi i da nemas blage veze o hardveru pa moras gubit vrijeme na hodanje po servisu, raskapat sistem i bit bez graficke danima umjesto da to doma sam istestiras i provjeris unutar 2 sata.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Digitale Maximale kaže...

Pa to samo govori o tebi i da nemas blage veze o hardveru pa moras gubit vrijeme na hodanje po servisu, raskapat sistem i bit bez graficke danima umjesto da to doma sam istestiras i provjeris unutar 2 sata.

Ako je istina to šta priča napravio je pravi posao bolji od nekog tko ima hardware znanje u malom prstu.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
6 tjedana

Po čemu, ako nađes grešku nosiš grafu, ako je nema uštediš si vrijeme i poso 

Ako je ne nađeš ti sigurno neče ni servis jer oni to ofrlje brzinski odrade da brže zatvaraju naloge...

Čak lako moguce da ti nađes grešku koju oni nebi, pa je svakako bolje to sam raditi iz bezbroj navedenih razloga.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:25 (Digitale Maximale).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Cryogenic kaže...

Jbg'a, neki su snalažljivi, neki samo pričaju, ja koristim garanciju onako kako je zamišljena. Neki čekaju artefakte, ja radije provjerim dok je badava. 

Jel i televizor nosiš tako u servis pred istek garancije???

Usisivač, procesor, peglu, hifi komponente, mobitel....mogao bi nabrajati do prekosutra...to se ne zove biti snalažljiv već nekako sasvim suprotno....daj još koji biser baci pred nas prasce

14 godina

Po čemu, ako nađes grešku nosiš grafu, ako je nema uštediš si vrijeme i poso 

Ako je ne nađeš ti sigurno neče ni servis jer oni to ofrlje brzinski odrade da brže zatvaraju naloge...

Čak lako moguce da ti nađes grešku koju oni nebi, pa je svakako bolje to sam raditi iz bezbroj navedenih razloga.

Sasvim je normalno rabljenu grafičku nakon kupnje odnijeti na servis ili barem provjeriti osnovne stvari. Prijašnji vlasnik je možda radio overclock (OC) memorije ili GPU-a, i te postavke mogu ostati zapisane u BIOS-u grafičke. (Npr. putem BIOS flasha). Čak i ako se instaliraju novi drajveri, kartica može i dalje raditi na tim višim taktovima. Kad se tako igra mjesecima/godinama mogu se pojaviti razni problemi, artefakti, rušenje drivera, visoka temperatura ili nestabilnost u igrama. Nije to nužno kvar, nego samo posljedica prijašnjeg "tweakanja". To je samo mjera preventive kao servis auta nakon kupnje rabljenog da nebi meni grafa prdnula u nekom kraćem roku zbog korištenja grafe u tuđim rukama. Ja nikad nisam kupio novu grafu.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:02 (Cryogenic).
6 tjedana

Kakve ti gluposti mlatiš to nema nigdje 

Nemoze nista ostati zapisano u BIOS-u graficke jer preko BIOS-a graficke ni ne klokaš nego preko aplikacije koja pamti OC, cim graficku izvadis iz kompa i prebacis u drugi grafička ce raditi na stock vrijednostima.

A kaj se tiče toga kaje neko radio, moze raditi sta hoce a ti to sve mozes lako otestirati i utvrditi stanje.

Normalno ti koji neznas budes se oslanjao na servis koji ce to površno odraditi 

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina

Kakve ti gluposti mlatiš to nema nigdje 

Nemoze nista ostati zapisano u BIOS-u graficke jer preko BIOS-a graficke ni ne klokaš nego preko aplikacije koja pamti OC, cim graficku izvadis iz kompa i prebacis u drugi grafička ce raditi na stock vrijednostima.

A kaj se tiče toga kaje neko radio, moze raditi sta hoce a ti to sve mozes lako otestirati i utvrditi stanje.

Normalno ti koji neznas budes se oslanjao na servis koji ce to površno odraditi 

Istina je da većina korisnika radi OC samo softverski (npr. kroz MSI Afterburner), ali postoji i opcija BIOS modifikacije gdje se OC vrijednosti trajni flashaju direktno u BIOS grafičke. To znači da se zadrže i kad promijeniš računalo. Vidio sam par grafi gdje su kartice imale modani BIOS s višim taktovima i naponom, što je uzrokovalo artefakte, throttleanje ili nestabilnost, a nakon vraćanja na originalni BIOS sve je bilo normalno. Zato i kažem da je preventivna provjera sasvim normalna stvar kod rabljenih GPU-ova ne zato što "ne znam", nego zato što nikad ne znaš što je prijašnji vlasnik radio.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:12 (Cryogenic).
14 godina
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Usisivač, procesor, peglu, hifi komponente, mobitel....mogao bi nabrajati do prekosutra...to se ne zove biti snalažljiv već nekako sasvim suprotno....daj još koji biser baci pred nas prasce

Rabljene komponente često prolaze kroz overclock, undervolt, BIOS mod, mining, reflashing, i ti to kao kupac ne možeš znati dok ne testiraš ili provjeriš stanje. Zato se i radi servisna provjera, ne jer si "nesnalažljiv", nego jer znaš da je bolje spriječiti nego popravljati.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:11 (Cryogenic).
6 tjedana
Cryogenic kaže...

Istina je da većina korisnika radi OC samo softverski (npr. kroz MSI Afterburner), ali postoji i opcija BIOS modifikacije gdje se OC vrijednosti trajni flashaju direktno u BIOS grafičke. To znači da se zadrže i kad promijeniš računalo. Vidio sam primjere gdje je kartica imala modani BIOS s višim taktovima i naponom, što je uzrokovalo artefakte, throttleanje ili nestabilnost, a nakon vraćanja na originalni BIOS sve je bilo normalno. Zato i kažem da je preventivna provjera sasvim normalna stvar kod rabljenih GPU-ova ne zato što "ne znam", nego zato što nikad ne znaš što je prijašnji vlasnik radio.

Normalno da neznas!

Flash BIOS-a je nesto drugo a i dalje nije nikakav OC nego samo drugi BIOS, ili nekog jačeg modela sa nesto vecim frekvencijama (u pravilu totalno nebitno i ni blizu ručnog štelanja) ili nekog custom BIOS-a koji omogucava otkljucan napon itd. Sve i da imas drugi BIOS gore to znas cim upalis GPU-z i provjeris verziju BIOS-a.

I sta ti tu treba servis opet, sve sam odradis, flashas BIOS-koji god hoces natrag na grafu i vozis testove dalje.

Kao da ja ili bilo tko drugi znamo sta je netko radio sa hardwerom LOL a vecina se ionako nece time hvaliti, dođes istestiras sve sta treba i amen, znas sta imas i jel GPU ispravan ili ne.

12 godina
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Rabljene komponente često prolaze kroz overclock, undervolt, BIOS mod, mining, reflashing, i ti to kao kupac ne možeš znati dok ne testiraš ili provjeriš stanje. Zato se i radi servisna provjera, ne jer si "nesnalažljiv", nego jer znaš da je bolje spriječiti nego popravljati.

Pogotovo je opasno ako si kupio undervoltanu karticu 

17 godina
ibme74 kaže...
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Pogotovo je opasno ako si kupio undervoltanu karticu 

Pa, teoretski bi i moglo biti, prijašnji vlasnik spustio previše, pa se ruši u nekim igrama, a ne kontaš zašto, što potencijalno može dovest do nekih opasnih radnji 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:26 (lobotomac90).
14 godina
Cryogenic kaže...

Istina je da većina korisnika radi OC samo softverski (npr. kroz MSI Afterburner), ali postoji i opcija BIOS modifikacije gdje se OC vrijednosti trajni flashaju direktno u BIOS grafičke. To znači da se zadrže i kad promijeniš računalo. Vidio sam primjere gdje je kartica imala modani BIOS s višim taktovima i naponom, što je uzrokovalo artefakte, throttleanje ili nestabilnost, a nakon vraćanja na originalni BIOS sve je bilo normalno. Zato i kažem da je preventivna provjera sasvim normalna stvar kod rabljenih GPU-ova ne zato što "ne znam", nego zato što nikad ne znaš što je prijašnji vlasnik radio.

Normalno da neznas!

Flash BIOS-a je nesto drugo a i dalje nije nikakav OC nego samo drugi BIOS, ili nekog jačeg modela sa nesto vecim frekvencijama (u pravilu totalno nebitno i ni blizu ručnog štelanja) ili nekog custom BIOS-a koji omogucava otkljucan napon itd. Sve i da imas drugi BIOS gore to znas cim upalis GPU-z i provjeris verziju BIOS-a.

I sta ti tu treba servis opet, sve sam odradis, flashas BIOS-koji god hoces natrag na grafu i vozis testove dalje.

Kao da ja ili bilo tko drugi znamo sta je netko radio sa hardwerom LOL a vecina se ionako nece time hvaliti, dođes istestiras sve sta treba i amen, znas sta imas i jel GPU ispravan ili ne.

Flash BIOS-a je promjena firmwarea grafičke, a to znači da možeš imat drukčije taktove, napone, power limit, fan curve i ponekad čak drugačiji memory timing table. Neke kartice imaju otključan napon (Vcore unlock) ili povećan TDP limit, što direktno utječe na stabilnost, potrošnju i temperaturu. Nekom je lakše odnijet karticu na test/servis, nego gubiti vikend na dijagnozu. Servis ima profesionalne testove (FurMark, 3DMark stress test, VRAM error scan, PSU load test) i opremu za mjerenje napona, ripplea i stabilnosti pod opterećenjem, što prosječan korisnik doma nema. Oni mogu u sat vremena pronaći artefakte, coil whine, greške u VRAM-u, nestabilnost napona ili BIOS mismatch, dok ti to možda ne bi primijetio ni nakon tjedan dana igranja. Dakle, nije stvar u "neznanju", nego jednostavno u ozbiljnosti pristupa kad se radi o rabljenom hardveru, jer servis može naći 500 problema dok ti nijedan jer su puno više kompetentniji od tebe i mene.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:35 (Cryogenic).
6 tjedana
Cryogenic kaže...
Cryogenic kaže...

Normalno da neznas!

Flash BIOS-a je promjena firmwarea grafičke, a to znači da možeš imat drukčije taktove, napone, power limit, fan curve i ponekad čak drugačiji memory timing table. Neke kartice imaju otključan napon (Vcore unlock) ili povećan TDP limit, što direktno utječe na stabilnost, potrošnju i temperaturu. Nekom je lakše odnijet karticu na test/servis, nego gubiti vikend na dijagnozu. Servis ima profesionalne testove (FurMark, 3DMark stress test, VRAM error scan, PSU load test) i opremu za mjerenje napona, ripplea i stabilnosti pod opterećenjem, što prosječan korisnik doma nema. Oni mogu u sat vremena pronaći artefakte, coil whine, greške u VRAM-u, nestabilnost napona ili BIOS mismatch, dok ti to možda ne bi primijetio ni nakon tjedan dana igranja. Dakle, nije stvar u "neznanju", nego jednostavno u ozbiljnosti pristupa kad se radi o rabljenom hardveru, jer servis može naći 500 problema dok ti nijedan jer su puno više kompetentniji od tebe i mene.

To sam ti napiso vec, to kaj promjenis BIOS od jačeg modela je drek, to su nesto marginalno vece frekvencije mozda 80-100MHz i to je to, mema je stock na svakom modelu. Napon i PL su također stock na svakom modelu sve dok ih ti ne korigiraš. Pravi OC je kad rokneš +300 i vise na jezgru i 2000 nadalje na memu, onda mozemo pricati o nekom OC-u a ne o ovom markertinškom podizanju između boljeg i lošijeg modela 

A kaj se tice servisa malo si previse gledao NorthridgeFix pa si umislio da imas takve majstore u nasim servisima i da oni to rade LOL, a oni ni nemaju takvu profi opremu niti su to ljudi koji se bave time niti se to uopce radi jer oni ni nemaju pravo otvarat GPU koji je pod jamstvom vec mogu samo pokrenut neki stress test i to je to, ako posumnjaju nanešto grafička ili bilo koja druga komponenta se šalje proizvođaču na testiranje i onda on odlučuje sta ce sa njom. A odma da ti kazem da se ni proizvođac ne bakce sa nekim dugotrajnim testiranjima i narocito popravcima nego sam sebi skrati vrijeme i da ti drugu karticu.

I to sta si ti tudum za HW pa ti ej servis znanstvena fantastika je tvoja stvar, mi koji poznajemo materiju dublje znamo jako dobro kako se rade stvari i na koji način a tko i kako radi u servisu.

PS.

3DMark, Furmark i sve ostalo imas za skinuti i vrlo jednostavno za korisrtiti, ako je to tebi nesto vau sta ima samo servis super 

Edit 2

Nikad ne stavljaj mene i sebe u isti koš 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:14 (Digitale Maximale).
17 godina

Pa i ti ćeš ju kao hardver ekspert ukoliko utvrdiš da ne valja biti prisiljen poslati na servis ukoliko želiš da se problem riješi, osim ako si takav znalac da i popravljaš sam. 

14 godina
Cryogenic kaže...
Cryogenic kaže...

Normalno da neznas!

To sam ti napiso vec, to kaj promjenis BIOS od jačeg modela je drek, to su nesto marginalno vece frekvencije mozda 80-100MHz i to je to, mema je stock na svakom modelu. Napon i PL su također stock na svakom modelu sve dok ih ti ne korigiraš.

A kaj se tice servisa malo si previse gledao NorthridgeFix pa si umislio da imas takve majstore u nasim servisima i da oni to rade LOL, a oni ni nemaju takvu profi opremu niti su to ljudi koji se bave time niti se to uopce radi jer oni ni nemaju pravo otvarat GPU koji je pod jamstvom vec mogu samo pokrenut neki stress test i to je to, ako posumnjaju nanešto grafička ili bilo koja druga komponenta se šalje proizvođaču na testiranje i onda on odlučuje sta ce sa njom. A odma da ti kazem da se ni proizvođac ne bakce sa nekim dugotrajnim testiranjima i narocito popravcima nego sam sebi skrati vrijeme i da ti drugu karticu.

I to sta si ti tudum za HW pa ti ej servis znanstvena fantastika je tvoja stvar, mi koji poznajemo materiju dublje znamo jako dobro kako se rade stvari i na koji način a tko i kako radi u servisu.

PS.

3DMark, Furmark i sve ostalo imas za skinuti i vrlo jednostavno za korisrtiti, ako je to tebi nesto vau sta ima samo servis super 

Imaš kakav source?

9 godina

To sam ti napiso vec, to kaj promjenis BIOS od jačeg modela je drek, to su nesto marginalno vece frekvencije mozda 80-100MHz i to je to, mema je stock na svakom modelu. Napon i PL su također stock na svakom modelu sve dok ih ti ne korigiraš. Pravi OC je kad rokneš +300 i vise na jezgru i 2000 nadalje na memu, onda mozemo pricati o nekom OC-u a ne o ovom markertinškom podizanju između boljeg i lošijeg modela 

Ja sam moddal bios na 9070XT, power limit je podignut za 1.2x, stock bios modificiran, nije flash od druge kartice.

6 tjedana

Upravo tako, istestiram doma ako sumnjam u nesto, ako se pokaze da je nesto neispravno radim video prezentaciju za servis gdje im ukazem odmah na problem, uz poneku sliku i to je to, bez puno natezanja.

U ADM.hr su decki jako fleksibilni po tom pitanju pa su me 2 puta pustili u servis da otestiram sta mislim i usporedim jer oni nisu mogli dijagnosicirati kvar, onda sam ja tamo pronašao grešku.

Imao sam i jedan problem sa RAM-om gdje bi tek nakon 24H testiranja na stocku sa TestMem5 i KARHU izbacilo errore, to mi je bilo bitno jer sam slagao sistem za 24/7 rendering, naravno ovi na servisu nema boga da bi to otkrili jer nitko prek 4 sata ne vrti RAM test i to obican Mem test kaj pol tog nebu naso...

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 tjedana
Zwer54 kaže...

Ja sam moddal bios na 9070XT, power limit je podignut za 1.2x, stock bios modificiran, nije flash od druge kartice.

Bumo 5090ke modali za bench 

6 tjedana
Cryogenic kaže...

Imaš kakav source?

Izvor čeka LOL

Sjecam se kad mi je gtx 1080 krepala od benchanja i to sa custom BIOS-om gore, na kraju je samo rgb na njoj svijetlio i radili ventovi a black screen, normalno ovi iz Linksa je samo poslali direkt za Njemačku Gainwardu a ovi direktno odobrili povrat, unutar istog tjedna mi Links dao drugu 

Jos imam te snimke kvara u arhivi

17 godina

Poanta da je ovisiš o servisu kako god okreneš, moja logika je da se ne opterećujem testiranjima ako sve radi, ako nešto ne radi kako treba nosim u servis odmah i očekujem riješenje ukoliko posjedujem važeće jamstvo. Ja sam testiranja radio najviše sat-dva, te ako je stabilno smatram da je ok ukoliko ne bude nekih crasheva u svakodnevnom korištenju, ali meni komp dnevno bude upaljen par sati, a ne 24/7, tako da nisam niti imao potrebu za nekim duljim testiranjem dok sam se igrai OC-ckera, sada mi to sve tlaka postala, samo nek radi na defaultu sve i ja zadovoljan.

6 tjedana
lobotomac90 kaže...

Poanta da je ovisiš o servisu kako god okreneš, moja logika je da se ne opterećujem testiranjima ako sve radi, ako nešto ne radi kako treba nosim u servis odmah i očekujem riješenje ukoliko posjedujem važeće jamstvo. Ja sam testiranja radio najviše sat-dva, te ako je stabilno smatram da je ok ukoliko ne bude nekih crasheva u svakodnevnom korištenju, ali meni komp dnevno bude upaljen par sati, a ne 24/7, tako da nisam niti imao potrebu za nekim duljim testiranjem dok sam se igrai OC-ckera, sada mi to sve tlaka postala, samo nek radi na defaultu sve i ja zadovoljan.

Pa naravno da ovisis o servisu jer njima saljes GPU na RMA di si je kupio, oni odobravaju povrat, nebus si sam dao drugu graficku. Poanta priče je da se ne nosi na servis iz predostrožnosti ko ovaj i gubis vrijeme i rastavljas PC i budes bez njega tjedan ili vise nego to sam otestiras doma, ako nije nista ok, ako ustanovis problem posaljes im skupa sa popratnim dokazima i čao. Odobre povrat nakon par dana kada dobiju odobrenje od dobavljaca ili proizvođaca i to je to.

14 godina

Upravo tako, istestiram doma ako sumnjam u nesto, ako se pokaze da je nesto neispravno radim video prezentaciju za servis gdje im ukazem odmah na problem, uz poneku sliku i to je to, bez puno natezanja.

U ADM.hr su decki jako fleksibilni po tom pitanju pa su me 2 puta pustili u servis da otestiram sta mislim i usporedim jer oni nisu mogli dijagnosicirati kvar, onda sam ja tamo pronašao grešku.

Imao sam i jedan problem sa RAM-om gdje bi tek nakon 24H testiranja na stocku sa TestMem5 i KARHU izbacilo errore, to mi je bilo bitno jer sam slagao sistem za 24/7 rendering, naravno ovi na servisu nema boga da bi to otkrili jer nitko prek 4 sata ne vrti RAM test i to obican Mem test kaj pol tog nebu naso...

Da ne bi ja gubio vrijeme na sve te gluposti, nemreš koristit računalo kako hoćeš dok traju testovi kako treba jelda. Najbolje da svi složimo kućni laboratorij za nuklearne testove da bi se dokazalo da je kvar stvaran. Puno je jednostavnije poslat grafu na servis i posvetiti vikend nečem pametnijem. Neš ti vađenja grafe iz računala, ono 7 minuta. Zato imam i iGPU i uzeo gtx 970 za rezervu.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:46 (Cryogenic).
6 tjedana

Dok si ti izvadio graficku, ispuhao je, spremio u amabalažu i odnio do servisa i vratio se doma ja sam vec gotov sa testiranjem, i pritom nisam mrdnuo guzicu iz fotelje 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:45 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Dok si ti izvadio graficku, ispuhao je, spremio u amabalažu i odnio do servisa i vratio se doma ja sam vec gotov sa testiranjem, i pritom nisam mrdnuo guzicu iz fotelje 

Whatever rocks your boat kolega.

17 godina
Iz prve ruke, ako je flasan ili modificiran BIOS, cak ako je i sluzbeni ali ne od tog modela garancija se automatski ponistava. Ako je kartica rudarila ili je overclokana na nedozvoljen nacin takodjer gubis garanciju. Tako da pada u vodu kad kupis polovnu graficku da treba slati na servis jer ne znas sto je raniji vlasnik radio s njom. Cak i kad kupis polovnu karticu sa garancijom ne znaci da imas garanciju, jer svaki ovlasteni servis bez problema moze utvrditi da li je ista nedozvoljeno radjeno na kartici. Sve pise u uvijetima garancije...

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice