Nvidija zna kaj radi, odlicno skaliranje i na stranu ovo pretjerivanje s ultra postavkama i 4k texturama na 8gb u ovom rangu je totalno debilno za 2025 u tih par igara niti se itko normalan na tim grafama igra s tim postavkama, kome pravo kome krivo
Rasprava o grafičkim karticama
- poruka: 6.666
- |
- čitano: 1.239.282
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sve si baš dobro realno rekao. Sve stave na max i čude se kaj je malo fps'a na 8gb karticama, baš kao da žele da njihova publika baš zamrzi jeftinije kartice i kao da cijelo to pranje mozga vodi trošenju novaca na jače kartice, jer šta možeš vidjet na tim videima, kartica od 8gb na 4k da 23 fps'a uz rt on i sve na ultra, pa naravno da će imat takav fps i naravno da se stvara mentalitet u glavama kakav se stvara. Hejtanje jeftinijih/8gb kartica i manipuliranje masama da kupe skuplje kartice. Vidi se iz aviona da je poanta takvih videa baš navedeno.
U neku ruku hejtanje i je opravdano što se tiče cijena novih po dućanima. Ali jeftinije kartice itekako mogu "povuć/potegnut" pogotovo ako se nadje kakav dobar deal. Ja još nisam vidio da netko od recenzenata pokuša spustit bar nešto sitno detalje i da proba izvuči max. Sve je ultra/native/dlss quality. Smrdi mi kao da namjerno to rade, nebi se čudio da i amd i nvidia imaju "prste" u tome jer danas je novac sve.
Obojica ste totalno promašili poantu videa, priča je o očajnom generacijskom pomaku a ne o VRAM-u i high/ultra postavkama.
Čisto za podsjetnik što je nekad bio generacijski pomak klik
GTX1060 je 49% brža od GTX960 i sad to usporedi sa RTX2060 -> RTX3060 pa RTX3060 na RTX4060 i onda RTX4060 na RTX5060.
Obojica ste totalno promašili poantu videa, priča je o očajnom generacijskom pomaku a ne o VRAM-u i high/ultra postavkama.
GTX1060 je 49% brža od GTX960 i sad to usporedi sa RTX2060 -> RTX3060 pa RTX3060 na RTX4060 i onda RTX4060 na RTX5060.
Ja se nevodim na baš taj video nego pričam generalno. Pa naravno da je loš generacijski skok kad je sve na "rt on, ultra details" na slabijim karticama. Ko se malo poigra sa opcijama dobije i više nego dobar "skok". Al generalno se slažem, nisu to generacijski skokovi kao prije a ni nemogu biti, prije si s svakom novom generacijom imao ogroman skok jer su tranzistori postajali manji, pa ih je više stalo na čip. Danas smo blizu granica te tehnologije i više se ne može postići toliki napredak samo hardverom pa uskače softver, dlss itd, što nije loše, a zamislimo da nema dlss'a ili lossless scalinga, kakva bi to bila banana, nebi bilo igranja na 4k za 350 eura nego ajmo 1500+. Tak da ne očekujem previše ni od 6xxx serije.
Ništa ja nisam promasio, lijepo ti je napisano na stranu vram! Pricam o njihovom skaliranju perfomansi s xx60 najbolje da se vratimo do prvih "Đifrsica" pa da vidimo kako je tamo skaliranje!
Naravno da ce s sve manjim pomakom nanometrije i skaliranje biti uglavnom manje, dobro da i ovo imamo
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1060-6-gb.c2862
kao sto vidis nije sve bas tako crno na bijelo, sve ovisi o vise cimbenika

Kako nije loše, skaliranje je više no katastrofalno, no razumijem te da moraš si pravdat kupnju od 1200e, to je razumljivo.....RT On
Kako nije loše, skaliranje je više no katastrofalno, no razumijem te da moraš si pravdat kupnju od 1200e, to je razumljivo.....RT On
Nema tog skaliranja koje će RTX 5070 Ti s cijenom od 1250 eura učiniti dobrom kupnjom .
Skaliranje bi bilo da ne muljaju jer to sebi mogu dozvolit gdje je rtx5070 mogla biti rtx5060, također prošla serija, još ih kretenski amd prati kad ima priliku da ih shebu. Ali zato imaju nadodatke "TI", "Super" pa 8gb 16gb 12gb, čorba samo takva ali fanbojsi sve gutaju.
Ja se nevodim na baš taj video nego pričam generalno. Pa naravno da je loš generacijski skok kad je sve na "rt on, ultra details" na slabijim karticama. Ko se malo poigra sa opcijama dobije i više nego dobar "skok". Al generalno se slažem, nisu to generacijski skokovi kao prije a ni nemogu biti, prije si s svakom novom generacijom imao ogroman skok jer su tranzistori postajali manji, pa ih je više stalo na čip. Danas smo blizu granica te tehnologije i više se ne može postići toliki napredak samo hardverom pa uskače softver, dlss itd, što nije loše, a zamislimo da nema dlss'a ili lossless scalinga, kakva bi to bila banana, nebi bilo igranja na 4k za 350 eura nego ajmo 1500+. Tak da ne očekujem previše ni od 6xxx serije.
Taj dlss je prodavanje muda pod bubrege. Di god mogu iskljuciti AA, nativna rezolucija mi daje puno ljepse detalje u igrama od dlss-a.
Daljnji napredak gpu ovisi o AI firmware, sirova snaga kartica vise ne znaci nista. Cesto rtx 4k daju bolje rezultate od hardverski jacih 3k serija, upravo zbog AI
Skaliranje bi bilo da ne muljaju jer to sebi mogu dozvolit gdje je rtx5070 mogla biti rtx5060, također prošla serija, još ih kretenski amd prati kad ima priliku da ih shebu. Ali zato imaju nadodatke "TI", "Super" pa 8gb 16gb 12gb, čorba samo takva ali fanbojsi sve gutaju.
Amd ne prati ni blizu niti ima priliku ih sjebat, to su kartice sirove snage dok je nvidia kirurska preciznost. Amd debelo zaostaje za nvidia jer im je softver nikakav, AI nula. Cak i kad da bolje performanse u odnosu na jeftinije nvidia modele, niti blizu ne daje istu kvalitetu detalja. Samo sto nvidia pere mozak i novcanike s tim svojim super titan kukac palac modelima ali i dalje su nedostizni
Ja sam dao oko 1500e prosle godine za 4070ti super, jedva da mohu 60 fps dobiti na 2k rezoluciji - katastrofa
S amd u tom rangu ne bi ni u pola path i ray tracing detalja imao ali bi imao puno jaci fps kao sto bih imao i sada da prisarafim malo detalje. Previse je to novaca za dobiveno, ne isplati se. Gejming je postao luksuz.
Mozda i bolje tako, neka dica idu van vozit biciklu ko sto smo mi u devedesetima, bit ce pametniji
Amd ne prati ni blizu niti ima priliku ih sjebat, to su kartice sirove snage dok je nvidia kirurska preciznost.
Ma mislio sam prati ih cijenom. Trabaju imenovat svaku klasu na manju i tako stavit cijenu ali ravnaju se po nevidiji to sam mislio.
Taj dlss je prodavanje muda pod bubrege. Di god mogu iskljuciti AA, nativna rezolucija mi daje puno ljepse detalje u igrama od dlss-a.
Daljnji napredak gpu ovisi o AI firmware, sirova snaga kartica vise ne znaci nista. Cesto rtx 4k daju bolje rezultate od hardverski jacih 3k serija, upravo zbog AI
Kako se i vidi na onom videu od hardware unboxed gdje uspoređuju kvalitetu između razina dlss'a, razlike nema, IMO. Ako je i ima razlika je 0.1%. Dlss odrađuje posao savršeno.
Evo još par primjera native no upscale vs dlss
HogFarts Legacy
Native/4k/no upscale/high/sve max vs 4k/dlss u.p./sve low/samo texture na high.
https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=07409114-4eb9-11f0-bb24-0936e1cb08fb
---------------
Space marine 2
Native/4k/no upscaling/FG off/sve max -- vs -- 4K/dlss u.p/FG on/sve low/osim texture filtering ultra i texture high
https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=21e5ae1a-4f44-11f0-bb24-0936e1cb08fb
Nebih se složio sa boldanim da to baš izgleda "puno" ljepše kad pričamo native vs dlss.
Amd ne prati ni blizu niti ima priliku ih sjebat, to su kartice sirove snage dok je nvidia kirurska preciznost. Amd debelo zaostaje za nvidia jer im je softver nikakav, AI nula. Cak i kad da bolje performanse u odnosu na jeftinije nvidia modele, niti blizu ne daje istu kvalitetu detalja. Samo sto nvidia pere mozak i novcanike s tim svojim super titan kukac palac modelima ali i dalje su nedostizni
Ja sam dao oko 1500e prosle godine za 4070ti super, jedva da mohu 60 fps dobiti na 2k rezoluciji - katastrofa
S amd u tom rangu ne bi ni u pola path i ray tracing detalja imao ali bi imao puno jaci fps kao sto bih imao i sada da prisarafim malo detalje. Previse je to novaca za dobiveno, ne isplati se. Gejming je postao luksuz.
Mozda i bolje tako, neka dica idu van vozit biciklu ko sto smo mi u devedesetima, bit ce pametniji
Sve ovisi kolko ko ima kakav prag tolerancije, ovisno o ocd'u, gejming definitivno nije postao luksuz i za male pare se već da igrati na 4K 100 fps'a +, ljudi imaju previsok prag tolerancije na razliku u slici 0.1%. Misle da ako iskeširaju za jeftiniju karticu da će ostat za nešto zakinuti. Evo par primjera gdje skoro da i nema nekakve razlike u slici i kako se može dosta novaca uštedjeti prebacivanjem sa quality na balance/performance i neke manje bitne opcije na medium sa naravno uvijek teksturama na high. Izgubiš 0.1% slike a uštediš 500+ eura.
Cyberpunk
Dlss quality vs dlss balance 4K, sve na high
https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=c29ca4ba-43c0-11f0-bb24-0936e1cb08fb
----------------
Claire 33
4K - dlss quality vs 4K- dlss performance.
https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=0886088e-4fc6-11f0-bb24-0936e1cb08fb
Cyberpunk 2077 4K na 100+ fps'a, - 4060ti 8gb, dlss performance, texture high i sve ostalo high osim 3 manje bitne stavke na medium. FG je upaljen i igra radi bez ikakvog laga.
DLSS je najbolje kaj se dogodilo gamingu vjerovatno ikada.
I Covid
DLSS ne samo da je dobar kao native, nego je u podosta naslova BOLJI od native, zato sto se vecina modernih naslova i radi i optimizira s DLSS na umu. Cesto "native" AA opcije budu samo gnjusno zamucen ekran, dok je s DLSS slika savrsena. Evo opet navodim kao primjer KCD2 koji je odvratan na Native i jedino s DLSS4/ FSR4 izgleda dobro i nije mutan za ubit se.
Baš krenuo, nekih tri sata u igri i to je naslov za čistu desetku.
Uz FSR valjda 2, ne piše koji je, sve mi je oštro, barem za moj ukus.
https://i.postimg.cc/prgvPJCQ/image-2025-07-11-193601299.png
Baš krenuo, nekih tri sata u igri i to je naslov za čistu desetku.
Uz FSR valjda 2, ne piše koji je, sve mi je oštro, barem za moj ukus.
https://i.postimg.cc/prgvPJCQ/image-2025-07-11-193601299.png
3.1 je ako nemas FSR4 grafu. Da, iz te slike zbilja ok izgleda, cudno kak ti "forum" nije komprimirao i cropao sliku da se cini kao da je ps2 grafika, a zapravo savrsena, ko nekim kolegama. I definitivno 10/10 igra
DLSS ne samo da je dobar kao native, nego je u podosta naslova BOLJI od native, zato sto se vecina modernih naslova i radi i optimizira s DLSS na umu. Cesto "native" AA opcije budu samo gnjusno zamucen ekran, dok je s DLSS slika savrsena. Evo opet navodim kao primjer KCD2 koji je odvratan na Native i jedino s DLSS4/ FSR4 izgleda dobro i nije mutan za ubit se.
Imas na redditu raspravu, mislim da sam tamo citao o tome.
sazet cu:
DLSS jer umjetna inteligencija koja skalira igru u maloj rezoluciji i zatim sama radi pixele da je prebaci u nativnu, dakle radi se o umjetnim pikselima a ne o stvarnima renderiranim od same igre.
Nativna rezolucija je puno ostrija od dlss-a sto daje ljepse sliku jer su svi pikseli fizicki renderirani, nema umjetnih, ali ima problem sa rubovima koji anti aliasing rijesava tako sto ih zamucuje ali to ne radi kako treba pa AA zamuti cijelu sliku kompletno
Da skratim - najbolja kvaliteta detalja - nativna rezolucija bez AA
problem - dosta igra forsira AA sto zamucuje kompletan prikaz nativne rezolucije
DLSS overwrita AA tj koristi svoj AA umjesto onog u igri ma kolko on bio forsiran od igre i njegov aa radi bolje posao od nativnog pa dobivamo ciscu sliku nego nativno sa aa
Gdje god mozes iskljuciti aa, itekako ces imati bolje detalje na nativnoj rezoluciji od dlss quality. Tamo di ga ne mozes iskljuciti je bolje prepustiti dlss-u da njegov AA odradi posao za najbolju kvalitetu prikaza
Tako da nije dlss bolji, on je losiji. Problem je u anti aliasingu kojeg nisi ugasio na nativnoj rezoluciji kad si usporedjivao
Bez aa, jest da rubovi budu malo preostri ali je prikaz najkvalitetniji
Kad bi dlss imao samo anti aliasing funkciju, defintivno bi bio bolji od native sa aa ali pored toga njegova funkcija je da malu rezoluciju pretvara u veliku i stvara umjetne detalje koji ne mogu biti isti onima kao kad su fizicki renderirani od igre.
Probaj malo porediti, vidjet ces koliko su oni sitni detalji, lisce i slicno mutniji sa dlss. U buducnosti ce mozda biti bolji ako se AI toliko razvije da uspije emulirati stvarnost, npr ostrina u pravcu u kojem u igri gledas, zamucensot sa strana. Za sad, nativna bez AA ipak daje bolje detalje i realnost kome ne smetaju rubovi
Zato competative shooteri mrze dlss jer im zamuti nisan pa ne vide u daljini nekog brzo pogodit u glavu, a i nerijetko izrenderira glavu tamo di u stvarnosti nije, u single playeru to nije problem ali u multiplayeru nikad ne znas di ce kojem igracu dlss metak izrenderirat. Ima dlss jos puno nedostataka koje niti ne primjecujete kad igrate jer ne obracate paznju
Ima on puno potencijala ali treba jos dobro razviti umjetnu inteligenciju do tada.
Za sad je pranje mozga jer vam omogucuje da igrate igru na 4 k i ultra postavkama dok u stvarnosti se igra renderira na 720 ili jos gore 480p, a ostalo sve umjetno i puno nesavrsenstva na koje niti ne obracate paznju
jednom kad bude 4k rendirirao na fizickom 4k, a ostrinu i zamucenje koristio da emulira stvarnost, onda ce definitivno biti bolji od nativne
Isto ko i blur, zar vam blur daje realniji dozivljaj u igri ? ne, samo u voznjama, u svemu ostalom ga je bolje ugasit
Ja di god mogu kontrolirati AA, ugasim dlss, jest da mi 4070ti super stuca na jedva navucenih 60 fps i to na 2k rezoluciji ali je dozivljaj itekako ljepsi i realniji
Za 4k rezoluciju ne postoji kartica koja bi bez dlss vrtila moderne igre na 60fps
Tako da sam i sam sebi kontradiktoran, nekad ga bas volim a nekad uzivam bez njega, ovisno od igre do igre. Obicno starije igre do neke 2023 izgledaju bolje na nativnoj dok novije bolje na dlss s tim sto imaju vise artefkata s njim
Koja je to igra ?
To je vec napredak, takav dlss podrzavam, samo ja to nisam vidio u igrama
Zato se ja drzim nizih rezolucija, bolje igrati na tome i 2k rezoluciji nego na dlss quality i 4k.
Cak razmisljam o 5090 kartici za 2k, 4090 je neisplativ, a sve slabije je preslabo za kvalitetan 2k gameplay
4090 jedina mozda moze progutati path tracing na 1440p bez dlss sa 60 fps ali s obzirom na cijenu, bolje ulozit u 5090 pa nek bude long run
Zato jer nije uploadao fotku na forumov šrinker fotki, već ide preko postimage odn. vanjskog uploadera fotki.
Koja je to igra ?
To je vec napredak, takav dlss podrzavam, samo ja to nisam vidio u igrama
Zato se ja drzim nizih rezolucija, bolje igrati na tome i 2k rezoluciji nego na dlss quality i 4k.
Cak razmisljam o 5090 kartici za 2k, 4090 je neisplativ, a sve slabije je preslabo za kvalitetan 2k gameplay
4090 jedina mozda moze progutati path tracing na 1440p bez dlss sa 60 fps ali s obzirom na cijenu, bolje ulozit u 5090 pa nek bude long run
Ovo je Nvidia app, moze se podesavati ja mislim na svim igrama koje podrzavaju DLSS.
A viđao sam i u nekim igrama u meniju da se to (DLAA) moze odabrati samo ne sjećam se koje su to igre bile.
Ako pokusavas igrati sa RT ili PT, tu nema nekog pametnog izbora za gpu, zapravo jedini pametan izbor je apsolutno nikada ne igrati igre sa RT ili PT (osim ako se nemože isključiti). Jer inače bi morao bacati smiješnu količinu novaca na 4090/5090 sa kojima je garantiran užasan fps/$. Jedina gora stvar je zapaliti taj novac.
Ali budimo realni PT i RT daju vise zivota i realnosti igri od svih ostalih postavka zajedno
pogotovo u cyberpunk ili alan wake, sa i bez PT,RT razlika nebo i zemlja
Meni je ljepse s njima igrati na 40fps nego bez njih na 80. Pogotvo spore igre poput Alan wake 2 gdje gledas i pazis sve oko sebe
Ne znam kolko je to bacanje novac, kupit sad karticu pa za 2 godine opet ili pljunut jednom vecu svotu pa gurat 5 godina kolko ide
U vecem vremenskom periodu dodje na isto, kupovat dva puta slabiju ili jednom jacu karticu ali u tom slucaju barem 2 godine uzivam kako treba, kupovanjem slabijih uvijek nesto komprimiram i nikad nemam potpuni uzitak a na kraju potrosim isto. Samo sto nije lako stisnut zube i pljunt 2,5k u komadu. Isto i sa 4070ti s, prsle godine sam pljunuo 1500e za nju i nisam uzivao kako treba niti jedan dan osim u starim igrama, i sad sljedeece godine da opet pljunem 1500.
to je 3000e
Bolje da poljunem 2500 odmah i uzivam barem godinu dana pa se jos 3 godine nekako krpam do nove
Ono sto je ludost u tome je da niti ne igram puno, ove godine vec smo sedmi mjesec ako sam sve skupa imao 42 sata gejmpleja
Ali kad igram to rijetko sta igram, velika sam picajzla
Ali budimo realni PT i RT daju vise zivota i realnosti igri od svih ostalih postavka zajedno
Meni je ljepse s njima igrati na 40fps nego bez njih na 80. Pogotvo spore igre poput Alan wake 2 gdje gledas i pazis sve oko sebe
Nisam primjetio dovoljnu razliku u kvaliteti grafike da bi se isplatilo upoloviti FPS zbog RT-a. Razlika u grafici bi trebala biti kao npr (lupam) između witchera 2 i 3, jer je 3. otprilike duplo zahtjevnija od 2. ali je zato toliko i "ljepša".
Za RT ON bi subjektivno rekao da je ljepša igra za 0-20%, zavisi od scene. A većinom je bliže 0%. Što nije ni blizu potrebnih 80% (ili kolko već) koliko se dobije na fps-u kada se ugasi RT. PT nisam isprobavao, vjerovatno je ljepši/realniji ali i još zahtjevniji...
RT i PT ne daju detalje tipa lisce i sl vec dubinu i realnost igri, kad ih ukljucim odmah dobivam osjecaj kao da sam stvarno tamo u monitoru, odmah se istice pravi 3D s tim postavkama
kad usporedujem sa ili bez ne vidim neku znacajnu razliku, negdje manje negdje vise ali sve je realnije s njima i ima dubinu
probaj, nemoj traziti vizualne razlike vec igraj pola sata sa i pola sata bez,
nakon sto budes pola sata igrao sa njima i kad ih iskljucis igra ce djelovati suplje i povrsno
Ne znam kolko je to bacanje novac, kupit sad karticu pa za 2 godine opet ili pljunut jednom vecu svotu pa gurat 5 godina kolko ide
U vecem vremenskom periodu dodje na isto, kupovat dva puta slabiju ili jednom jacu karticu ali u tom slucaju barem 2 godine uzivam kako treba, kupovanjem slabijih uvijek nesto komprimiram i nikad nemam potpuni uzitak a na kraju potrosim isto. Samo sto nije lako stisnut zube i pljunt 2,5k u komadu. Isto i sa 4070ti s, prsle godine sam pljunuo 1500e za nju i nisam uzivao kako treba niti jedan dan osim u starim igrama, i sad sljedeece godine da opet pljunem 1500.
to je 3000e
Bolje da poljunem 2500 odmah i uzivam barem godinu dana pa se jos 3 godine nekako krpam do nove
Ono sto je ludost u tome je da niti ne igram puno, ove godine vec smo sedmi mjesec ako sam sve skupa imao 42 sata gejmpleja
Ali kad igram to rijetko sta igram, velika sam picajzla
Da, lako je upasti u taj rabbithole gdje nakon mnogo sati čitanja i gledanja sadržaja o kvaliteti slike zaključiš da ti treba računar od 10000e jer moraš igrati na MAX detaljima sa RT/PT i na 4k native inače će igra izgledati užasno.
Istina je zapravo da će igra izgledati možda 20% bolje ali za 200% veći budget. Jer i dalje su to isti modeli i iste teksture i iste animacije...samo sa malo manje šuma. Not worth.
RT i PT ne daju detalje tipa lisce i sl vec dubinu i realnost igri, kad ih ukljucim odmah dobivam osjecaj kao da sam stvarno tamo u monitoru, odmah se istice pravi 3D s tim postavkama
kad usporedujem sa ili bez ne vidim neku znacajnu razliku, negdje manje negdje vise ali sve je realnije s njima i ima dubinu
probaj, nemoj traziti vizualne razlike vec igraj pola sata sa i pola sata bez,
nakon sto budes pola sata igrao sa njima i kad ih iskljucis igra ce djelovati suplje i povrsno
Alan Wake kažeš? Ok probat ću prvom prilikom.. Mada sumnjam da je tako značajna razlika, ali evo treba probati makar..
pa gle ja citam u igri probavajuci postavke ne po netu
problem je sto drugi gledaju po youtube razlike gdje se ne mogu vidjeti. Kad sjednes ispred monitora i pokrenes Alan wake 2 sa path tracingom ili bez, razlika je tolika kao da se radi o dvije totalno razlicite igre
ne 20% vec 200% bolje ali na youtube to ne mozes primjetiti, samo ispred fizickog monitora jer se radi o razlikama koje se ne gledaju vec dozivljavaju. PT i RT nisu nista vise nego simulatori prostora, 3d stvarnosti
definitivno probaj
cyberpunk isto ima znacajne razlike sa path tracingom
sto je veca rezolucija, to su vece razlike. ja ih itekako vidim na 2k, pitam se sto bi tek bilo na 4k...