Gtx 9xx Club

poruka: 9.120
|
čitano: 958.884
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Gtx 9xx Club
Tonči kaže...
Sandro HR Zagorje kaže...

Prodali su nam grafu od 3GB pod 4GB... 

Do 3072 MB brzina je full ( 155,86GB/s)...

sve iznad 3072 brzina pada na cak 27.53 GB/s a na 3840 MB brzina iznosi jadnih 12.68 GB/s... 

OVO JE SMIJESNO ...

Nisu. Grafe i dalje imaju 4GB, samo što 3,5 (što čak i da nema još 0,5 nije 3GB) spada u "prvu sekciju". Radi se o segmentiranju jer kartice u danoj konfiguraciji nemaju snage za 4GB pri istim performansama, a to je uglavnom tako jer gotovo niti jedna igra ne koristi 4GB.

Kao što pokazuje taj, a i moj test je da kartice jednostavno imaju ram, ali da je stvar kako je Nvidia i objasnila.

S obzirom da nitko tko ima 4K ekran ne kupuje 970 niti to ima smisla, ne postoji ni neka bijesna potreba da tih 0,5 koji vjerojatno nikad neće biti upotrijebljeni, budu velika smetnja. Uostalom, koštaju gotovo upola manje za 25% manje performanse.

Ok..neka bude i 3.5GB. Al zasto brzina tako drasticno pada? 

16 godina
odjavljen

Pa objasnili su. http://www.pcper.com/news/Graphics-Cards/NVIDIA-Responds-GTX-970-35GB-Memory-Issue

U praksi, kako nitko na 970 neće igrati igre na 4K, ne vidim ni prevelik problem.

17 godina
Gtx 9xx Club

"It's not a bug, it's a feature."

Moj PC  
11 0 hvala 0
13 godina
Tonči kaže...

Pa objasnili su. http://www.pcper.com/news/Graphics-Cards/NVIDIA-Responds-GTX-970-35GB-Memory-Issue

U praksi, kako nitko na 970 neće igrati igre na 4K, ne vidim ni prevelik problem.

[IMG]http://i62.tinypic.com/122md88.jpg[/IMG]

1080p pogledaj VRAM usage

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

I na 1080p možeš iskoristit 4GB a da ne spominjem DSR/VSR tj downsampling u manje zahtjevnim igrama.

16 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Ta igra ima pregršt svojih problema i inače. :) Doduše, meni na 1440 ide cca 45 FPS, nisam primijetio probleme. Uopće VRAM nije neka kritična točka još. DSR nije ništa drugo nego veća rezolucija, samo sporije od toga. Ne vidim smisao DSR-a baš...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ta igra ima pregršt svojih problema i inače. :) Doduše, meni na 1440 ide cca 45 FPS, nisam primijetio probleme. Uopće VRAM nije neka kritična točka još. DSR nije ništa drugo nego veća rezolucija, samo sporije od toga. Ne vidim smisao DSR-a baš...

Sve to stoji što ti govoriš ali ako je tako nebitno zašto nisu napisali da 970ka ima segmentiram ram i da samo 3.5 od 4GB rama rade na full brzini? Vjerovatno će budući naslovi iskorištavat još više vrama.

16 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Upravo sam probao Unity. Ne znam zašto tebi pita 3,9GB na 1080, jer meni nije. Meni na Ultra detaljima, 1080 pita samo do nekih 3,6-3,7 i FPS je na 60 zalockan. Dakle, na toj rezoluciji nema problema. Probao sam i 3440x1440 i tu FPS pada na 35-40, ali ne zbog manjka ili spore memorije, već jednostavno GPU to ne može baš. Nije bilo ništa bolje ni s najbržom GTX 980 na tržištu. Rezultati praktički slični.

U prilogu YT video i shot memorije i sl. 

YT video treba vremena da bude dostupan u 1080/60FPS.

Svakako. Ovako to izgleda (IMHO): 970 su kartice srednjeg ranga, neće ih kupovati netko tko se igra na 4K ili skaliranju jer je glavni problem što niti GTX 980 ni R9 290X ne mogu gurati 4K igre. Dakle, prije nego udariš u zid VRAM-a imaš zid čistih performansi. Smanjivanje rezolucije na 1440 ili detalja na "medium" opet ruši potrebu za VRAM-om.

Svakako, problem je da ako imaš potrebu za 4GB nemaš snage za to gurati na 60 FPS. Ako imaš snage za 60 FPS, znači da imaš postavke koje ne trebaju 4GB VRAM-a. Za ova dva uvjeta, da bi imao postavke za 4GB i performanse, trebaš SLI s više od dvije kartice (4) 980, a nikako ne 970. Opet, ni to najčešće nije dosta jer je skaliranje SLI/CF iznad 2 očajno loše.

Začarani trokut.

Glavna pitanja: može li 970 alocirati 4GB - može, osobno napisao program za to. Jesu li zadnjih 0,5 spori? Jesu, ali realno, toliko je mala šansa da ih trebaš, da te prije zaustavi sporost općenito, nego udariš tih 0,5.

Neijev test je CUDA test. CUDA mi je posao bila dugo vremena i ovako to stoji: većina posla ne treba VRAM koliko treba brzinu. Obične kartice je smiješno koristiti za CUDA-u jer su smiješno spore. Poslovi koji trebaju VRAM, njima je i 4GB smiješno - trebaš 6, 8, 12, 16... i to sigurno ne na igračkama, nego na Titanu (najjeftinija ozbiljna kartica) ili više. 

Svakako, TL;DR: mislim da ovo ne treba nikoga posebno brinuti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 1:37 (Tonči).
Moj PC  
4 1 hvala 1
15 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

Kako onda Assassis Creed Unity kod mene koristi 4GB bez fps dropa ili stutteringa (DSR 2560x1440; 4xMSAA, odnosno 4xMFAA)? GPU usage ostaje stabilan. Znam vrlo dobro sto je nedostatak VRAM-a. GPU usage nije ni blizu 99% nego štuca svake sekunde. To sam iskusio sa GTX770 zbog cega sam istu prodao.

Takodjer, frend sa GTX980 u igri Ryse son of Rome, koja je sigurno jedna od najosjetljivijih igara na nedostatak VRAM memorije, ima usage oko 3800MB VRAM-a na istom mjestu gdje ja sa svojom GTX970 imam 3560MB. Ali stvar je u tome da ja NEMAM nikakvog stutteringa i pada frejmova, sve je perfectly smooth. 

Kako sve ovo objasniti? Ne znam, niti mogu znati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Gtx 9xx Club

jel isprobao netko testirati na max overclock postavkama 970tku? da li onda uspori preko 3GB?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Almin94e, ne kažem da tebi ne koristi na kartici koji imaš. Kažem samo (a vidiš i na videu) da na mom računalu AC Unity koristi manje od puna 4GB i radi savršeno dobro bez ikakvih trzanja na 60 FPS. Dakle, ne kažem da ti lažeš. Čak ni kod korištenja više memorije nema trzanja, već samo pad frameratea koji je i očekivan. Istu stvar imam i na većoj rezoluciji od ~3K.

Imam pristup i Ryseu pa ću baš probati jutros kako on ide. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Gtx 9xx Club

Almine dali mozes provjerit kako ti se te igre vrte kroz neke starije drivere pa onda usporedit sa novijima koje nvidia preporucuje za te igre?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Gtx 9xx Club

Zna mozda netko koju bi verziju BIOS-a trebao staviti na tu GTX-icu?

Vidim da prva dva nisu sigurno jer je za Samsung memoriju, ali neznam da li da uzmem 3. ili 4. bios :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 10:36 (Rasho).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
Rasho kaže...

Vidim da prva dva nisu sigurno jer je za Samsung memoriju, ali neznam da li da uzmem 3. ili 4. bios :D

Evo ti svi dosad izisli biosi za GTX 970 http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?architecture=&manufacturer=&model=GTX+970&interface=&memType=&memSize=

Sami sebi smo najveci neprijatelji
12 godina
nicky.sl kaže...
Rasho kaže...

Evo ti svi dosad izisli biosi za GTX 970 http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?architecture=&manufacturer=&model=GTX+970&interface=&memType=&memSize=

Prije 2,3 dana je Gigabyte izdao nove verzije biosa za gtx 970. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 10:51 (Sandro HR Zagorje).
15 godina
nicky.sl kaže...
Rasho kaže...

ili ne!?

za gigabyte je neki dan izašao bios, nema ga još tu ;)

12 godina
Rasho kaže...
nicky.sl kaže...
Rasho kaže...

ili ne!?

za gigabyte je neki dan izašao bios, nema ga još tu ;)

Ja isto neznam kojeg da skinem...F3 , F42 ili F51!Koja je uopce razlika izmedu ta 3x BIOS-a? Ima HYNIX i SAMSUNG memorija...kak da znam koju ja imam ? 

15 godina
Gtx 9xx Club

novi GPU-Z ti moze ucitati koju memoriju imas, pa si to pogledaj, a ovo fkt neznam u cemu je razlika :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Rasho kaže...

novi GPU-Z ti moze ucitati koju memoriju imas, pa si to pogledaj, a ovo fkt neznam u cemu je razlika :D

Samsung pise kod mene...

15 godina
Gtx 9xx Club

nitko normalan na ovom forumu, dobijem 2 td za pitanje koji bios odabrati, te link gdje je najnoviji bios star pola godine xd

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Rasho kaže...

nitko normalan na ovom forumu, dobijem 2 td za pitanje koji bios odabrati, te link gdje je najnoviji bios star pola godine xd

Ja sam pitao eSupport...cekam odgovor.  

15 godina
Gtx 9xx Club

gledam i ne vjerujem.. postoje 2 wf3 kartice, jedna OC, druga obična.. bio sam krivu odabrao :D

skinuo sam sada F51 za svoju

edit: sandro, f42 je za tvoju ako je samsung

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 11:41 (Rasho).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Kamikaza1600vti kaže...

jel isprobao netko testirati na max overclock postavkama 970tku? da li onda uspori preko 3GB?

Jesam, tako je i koristim. Nema usporavanja.

Tonči kaže...

Almin94e, ne kažem da tebi ne koristi na kartici koji imaš. Kažem samo (a vidiš i na videu) da na mom računalu AC Unity koristi manje od puna 4GB i radi savršeno dobro bez ikakvih trzanja na 60 FPS. Dakle, ne kažem da ti lažeš. Čak ni kod korištenja više memorije nema trzanja, već samo pad frameratea koji je i očekivan. Istu stvar imam i na većoj rezoluciji od ~3K.

Imam pristup i Ryseu pa ću baš probati jutros kako on ide. 

Kod mene je ista situacija, koliko god memorije da koristi nema nikakvih problema. Da je VRAM problem, u Ryse-u bi 100% bilo problema i jako veliki stuttering. Far cry 4 takodjer klizi savrseno i uz 4xTXAA. Postavljanjem na 8XMSAA igra opet ide na nekih 30 i vise frejmova ali nema stutteringa i pada gpu usage-a. Ne znam sad sto misliti, je li stvarno tacno ovo sto Nvidia tvrdi, odnosno da je memorija podijeljena na dva dijela - particija od 3.5GB koju ima visi prioritet od druge particije koju sacinjava preostalih 0.5GB. Da imam problema i stutter rekao bih da ova Nvidijina izjava nije tacna. Ovako je stvarno tesko znati koji je pravi VRAM usage, jer u nekim igrama pokazuje uredno 4GB usagea, dok u drugim ide do 3.5GB ali bez stutteringa.

16 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

MSI Afterburner ti pokazuje točan usage. To kako je mem. kontroler particionirao memoriju, manje je bitno. Ovo što nvidia kaže je kako kaže, pa neće izmišljati niti ima smisla i potrebe. Memorija je tu, kad je sve puno, sve postaje i sporo, i mislim da se u igrama daleko manje osjeti ovaj pad performansi od onoga što se događa kad je 4GB premalo, a to je da se koristi virtualni prostor memorije koja nije na kartici - RAM ili čak disk, pogotovo ako je igri malo i sistemskog rama. Vjerojatno je to razlog zašto stuttering ja neću osjetiti na SSD-u koji ima 1gbps r/w brzine i 16GB rama, čak i ako zaista malo pobjegnem na disk, ali hoće netko na HDD-u i 8GB memorije što je jednostavno malo nekim igrama.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Veli čovjek na guru3d "I got a full refund. Since I took it from a local shop, I didn't have to go through the process of explaining my 'imaginary' problem. I still had the box and all the accessories, painless process."

Pro patria
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Gtx 9xx Club

Upravo sam skuzio da mi ne radi DVI-D port na grafickoj.  Radi sve dok ne dode do Windows loga...nakon loga monitor se ugasi , ostaje bez signala. ...DVI-i i HDMI rade bez problema. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 15:09 (Sandro HR Zagorje).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Gtx 9xx Club

cekaj tonchi ti oces rec da 970 u SLI nije dovoljno za 4k60p LOL 

ja tak igram AAA igre 3 mj. skorom... naravno uz ugaseni AA 

Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

cekaj tonchi ti oces rec da 970 u SLI nije dovoljno za 4k60p LOL 

ja tak igram AAA igre 3 mj. skorom... naravno uz ugaseni AA 

4K i 60 FPS? Nije dovoljno, naravno. Koje igre igraš tako? Možda nešto starije, ali sumnjam da ćeš tako igrati Crysis 3, Metro LL, BF4 ili Thiefa. Probao sam.

17 godina
Gtx 9xx Club

ok ove koje si naveo nije 60 lock negdje 45-60 ali meni to i dalje ok te solidno 

al dobro to su igre koje sam vec odigrao po par puta pa me nezamara isto ...

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 17:30 (4mal).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

Jel normalno da čujem čvrčanje iz grafičke, al samo pri pokretanju igre (pretpostavljam da je coil whine) ? Tijekom igre čujem samo ventove...

I dali se može reklamirat zbog toga ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice