GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

poruka: 15.735
|
čitano: 1.557.437
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

Ne modaš ništa za smanjenje napona. Zašto bi smanjivao napon? Cilj je dizati napon. Kako ćeš podići taktove s manjim naponom? Veći takt znači brže prebacivanje stanja tranzistora, za to trebaš veći napon. To je sva filozofija.

Problem je u tome što on podesi takt X i kartica, čini se, vraća da radi na visokom taktu, što ili nije istina ili su automatki isključeni SM-ovi.

Nope.
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Ne modaš ništa za smanjenje napona. Zašto bi smanjivao napon? Cilj je dizati napon. Kako ćeš podići taktove s manjim naponom? Veći takt znači brže prebacivanje stanja tranzistora, za to trebaš veći napon. To je sva filozofija.

Problem je u tome što on podesi takt X i kartica, čini se, vraća da radi na visokom taktu, što ili nije istina ili su automatki isključeni SM-ovi.

Ok, nema voltmoda. Ali kolko sam shvatio, on smanji napon i moze dici takt više stabilno, a to onda može značiti da gasi smove. Međutim, kad pogledaš GN tablice gdje je konzistentno i očito da se overklokom 1080ti podiže avg i max fps ali low fps je niži. To nije slučaj kao što ovaj pokazuje, zar ne? Ovdje je avg fps debelo manji i očit. Tamo je jedino min fps manji, što znači manja konzistentnost frejmrejta jel... ali ne i manje prefrormanse u konačnici, jer je avg i max veći.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
16 godina
odjavljen

Ako si previše digao takt GPU-u pa to izgladnjuje VRAM i obrnuto, ako si pretjerao s VRAM-om pa izgladnjuješ GPU, efekt je sličan, ali različit ovisno o situaciji na kojoj testiraš i nešto trebaš. Imaš 3DMark i dva testa: GPUT1 i GPUT2. Prvi test više ovisi o GPU-u, drugi ima veći naglasak na VRAM-u. Probaj oba u danoj situaciji i ovisno o ovome gore, jedan od testova će ti "pušiti" više u postotku od drugoga. Minimalni FPS je najgore vrijeme renderinga frejma ili neki postotak najgorih, što znači da ako si bilo koju od ovih komponenti jako zakinuo nabijanjem ove druge, imat ćeš lošiji rezultat za minimalni FPS onog trenutka kad ti se u testu pojavi situacija koja se jako oslanja na neku od tih stvari, odnosno bilo koju, ako imaš bilo koju ekstremnu/rubnu situaciju. Princip je vrlo jednostavan općenito govoreći, osim što nikad nisu čiste situacije pa će ti u pravilu znatno lošije performanse bilo koje komponente utjecati na rendering i to će se vidjeti kao loš minimalni fps tj. visok najgori frametime ili neki postotak najgorih. Za minimalni FPS bolje je imati usklađene performanse GPU-a i VRAM-a jer tako izbjegavaš doći u situaciju da je jedno od toga usko grlo, tj. da dobiješ u nekom trenu gadan frametime.

Princip ti je, zapravo, isti kao grafička + cpu uska grla: bilo što od toga da je sporo, jednostavno spušta ljestvicu najgorih rezultata. Prosjek ti možda bude dobar zbog velikih skokova, npr. kad ti CPU ne treba pa ne osjećaš da je usko grlo, a minimalni FPS loš jer imaš situacije gdje grafička cijelu vječnost čeka na CPU. Dovoljno je da se ova druga situacija dogodi dovoljno puta da uđe u izračun i minimalni rezultati su loši, ma kakav prosjek ili max bili.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 11:56 (Tonči).
12 godina
odjavljen

Da... Ali ako je i core i memorija fino naklokana, zašto onda manji core  i mema daju bolji skor? ovaj video što si linkao to objašnjava- manji napon jel. Samo nije mi jasno  jel on spusti napon pa diže takt ili to kartica radi sama ako se pre-kloka?! Jer, recimo, moj skor na superpositionu je veći od custom vodeno hlađene kolege vukia koja je klokanija i na coreu i memoriji više nego moja. Glupavo...

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
16 godina
odjavljen

Ne. Pa jesi li pogledao video? Clock od navodnih 2070+ je lošiji od clocka 2000 ili niže. Video ti objašnjava zašto vidiš dobre taktove, a lošije rezultate, a ja sam ti objasnio zašto, iako piše da su taktovi veći, oni to zapravo nisu i rezultati su lošiji. Dakle, napon koji piše je jedno, stvarni je drugo. Takt koji piše je jedno, stvarni je drugo. Nikad nećeš na zraku ohladiti karticu bolje od cvode pa tako ni postići više taktove (uz istu ambijentalnu temperaturu, na istoj kartici s dobrim rješenjem).

Nope.
17 godina

tako je zato je na AIO i costum rjesenjima takt gpu/rama ne oscilira nego je konstantan 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 12:53 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Jaoj kakva mrcina, de nek netko kupi da ju mogu uzet polovnu nagodinu 

Battlelog: D3lBoy-00
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

I dalje mi nije jasno cemu 3x8 pinsko napajanje kad radi savrseno dobro sa 2x8 za sve moguce i nemoguce zajebancije.
Mozda se 3x8 manje opterecuje u odnosu na 2x8 kod zakucano visokih clockova ili sta, ali svejedno zvjerka
Steta sto je srednji fan manji u odnosu na ostala dva, bas onaj koji hladi direktno na cijevi

RGB je  previse, ali super sto vise nije crveno-crna kombinacija ovako mozes sebi sloziti crno i boju da biras od RGB-a a to je 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 14:03 (chaselol).
16 godina
odjavljen

Bolje prodaš karticu kad izgleda nabrijanija, a te komponente nisu baš skupe.

Nope.
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

A kako baš znaš da je ovo "iako piše da su taktovi veći, oni to zapravo nisu" slučaj, a ne što neki sugeriraju da se gase smovi? 

9 godina
protjeran

Nagađanja i pretpostavke, ako nemozes takt ocjeniti putem monitoring sistema onda nemozes nikako 

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
D3lBoy kaže...

Jaoj kakva mrcina, de nek netko kupi da ju mogu uzet polovnu nagodinu 

ja uzimam tvoju

Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra u tolikoj mjeri da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja.
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

...

Ako, dakle, 4mal spusti takt na onaj koji sam ja imao, trebao bi dobit bolje rezultate, odn. više manje slične mojim?! Ajde 4mal probaj. Lol ovo je najčudnija šema onda... Ono, natječemo se tko će više srezat  klok hahahaha.

12 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Nagađanja i pretpostavke, ako nemozes takt ocjeniti putem monitoring sistema onda nemozes nikako 

Da, no Tonči nastupa kao da je apsolutno i isključivo tako kako kaže, a mene samo zanima pitanje "kako to provjeriti". Pogledat ću onaj video malo bolje da vidim što je zapravo lik pokazao. No letimično sam vidio da je pokazao kako smanjivanjem napona takt može dići više a onda idu i lošiji rezultati. Sad, jel onda taj overklok pogrešno prikazan jer nije logično da smanjivanjem napona dobiješ veći klok, ili klok doista jest taj samo sa izgasenim sm-ovima... Vidim po komentarima da zapravo nije jasno što je slučaj.

11 godina
neaktivan
chaselol kaže...

I dalje mi nije jasno cemu 3x8 pinsko napajanje kad radi savrseno dobro sa 2x8 za sve moguce i nemoguce zajebancije.
Mozda se 3x8 manje opterecuje u odnosu na 2x8 kod zakucano visokih clockova ili sta, ali svejedno zvjerka
Steta sto je srednji fan manji u odnosu na ostala dva, bas onaj koji hladi direktno na cijevi

RGB je  previse, ali super sto vise nije crveno-crna kombinacija ovako mozes sebi sloziti crno i boju da biras od RGB-a a to je 

Treci 8 pinski je optional (za iživljavanje sa LN2), srednji fan je manji kao na svakom lightningu i moguce ih je zasebno kontrolirati, također srednji se znao totalno ugasiti kada nije potreban. Grafa je super tiha i hladna ne brini oko tog, bar je 290X bio.

Lightning je uvijek bio Žuto-crna kombinacija.

Battlelog: D3lBoy-00
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže... 

A kako baš znaš da je ovo "iako piše da su taktovi veći, oni to zapravo nisu" slučaj, a ne što neki sugeriraju da se gase smovi? 

Zato što postoje dvije opcije; kako je već rečeno, moguće je ugašen dio paketa jezgri, a moguće je da je takt zapravo niži. Takt se računa, nije nešto što možeš biti siguran. Napon trebaš zbog takta, a na 0,6V ga nemaš dovoljno za 2,1GHz. Ne možemo znati što se točno događa, ali imamo mali broj mogućnosti.

eywa33 kaže...

Ako, dakle, 4mal spusti takt na onaj koji sam ja imao, trebao bi dobit bolje rezultate, odn. više manje slične mojim?! Ajde 4mal probaj. Lol ovo je najčudnija šema onda... Ono, natječemo se tko će više srezat  klok hahahaha.

Zašto bi? Nemoj misliti da je niži takt brži. Govorimo o tome da je u konkretnom slučaju konkretan takt preko granice nakon koje stvar ne radi očekivano. Kod 4mala je to neka druga granica, kod mene treća i sl. Svaka kartica i svaki čip su svoja priča.

eywa33 kaže...
Lucidius kaže...

Da, no Tonči nastupa kao da je apsolutno i isključivo tako kako kaže, a mene samo zanima pitanje "kako to provjeriti". Pogledat ću onaj video malo bolje da vidim što je zapravo lik pokazao. No letimično sam vidio da je pokazao kako smanjivanjem napona takt može dići više a onda idu i lošiji rezultati. Sad, jel onda taj overklok pogrešno prikazan jer nije logično da smanjivanjem napona dobiješ veći klok, ili klok doista jest taj samo sa izgasenim sm-ovima... Vidim po komentarima da zapravo nije jasno što je slučaj.

Zato što je otprilike tako kako kažem, nema puno drugih opcija i ne možeš provjeriti. U tome i jest problem. To se zove educated guess: ako znaš kako neke stvari rade, onda možeš nagađati, vrlo precizno, što može biti slučaj u nekim situacijama.

On nije digao takt smanjivanjem napona, nego je smanjio napon da vidi što će se dogoditi iako je podesio visoki takt. Umjesto očekivanog rušenja drivera, dogodilo se nešto drugo: performanse su postale grozne. 

Nope.
13 godina

A vise je to overkill i da se naplati veca cijena nego za LN2 jer ne idu puno iznad 2.4ghz ionako na ln2

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Clock od navodnih 2070+ je lošiji od clocka 2000 ili niže. Video ti objašnjava zašto vidiš dobre taktove, a lošije rezultate, a ja sam ti objasnio zašto,iako piše da su taktovi veći, oni to zapravo nisu i rezultati su lošiji. Dakle, napon koji piše je jedno, stvarni je drugo. Takt koji piše je jedno, stvarni je drugo. Nikad nećeš na zraku ohladiti karticu bolje od cvode pa tako ni postići više taktove (uz istu ambijentalnu temperaturu, na istoj kartici s dobrim rješenjem).

Pa upravo je slučaj da ni video ni ti sam niste dali objašnjenje, već nagađanje, zar ne? Ok, tvrdiš stvari su tu jednostavne i malo je mogućnosti. Pa tako i sam mislim, zato sam te pitao da mi pokažeš boldano, jer si prvo rekao da i gašenje sm-ova opcija, a onda odjednom da se prikazuje pogrešan takt. 

Tonči kaže...

Nikad nećeš na zraku ohladiti karticu bolje od cvode pa tako ni postići više taktove (uz istu ambijentalnu temperaturu, na istoj kartici s dobrim rješenjem).

Ovo nema veze sa onim što tvrdim. Nisam siguran da sam se ikako referirao na hlađenje kao takvo, već na takt. Ovaj video bi mogao objasniti zašto ima lošiji skor, ali iskreno... teško mogu koncipirat ove zavrzlame.. Zato pitam 4mala ili nekog sa 1080ti da proba namjestit 2050mhz na core i 5700 na memoriju pa da barem okvirno vidimo koliko će bit odstupanje. Tvrdiš da je svaki čip drugačiji. Naravno, na nanometarskoj skali... Ali čip po sebi ne bi smio imat bogzna koliko odstupanja. Pa nije riječ o mom ili tvom krompiru, pa je moj od 700g a tvoj 250g. Govorimo o bolesno preciznoj litiografiji 21. st. i čipovima istog koda... Odstupanja na ISTOM TAKTU ne bi smjelo bit više od marginalne greške.

16 godina
odjavljen
chaselol kaže...

A vise je to overkill i da se naplati veca cijena nego za LN2 jer ne idu puno iznad 2.4ghz ionako na ln2

Baš i ne, Vince je dobio 3GHz na Kingpinu 1080Ti :)))

eywa33 kaže...
Tonči kaže...

Clock od navodnih 2070+ je lošiji od clocka 2000 ili niže. Video ti objašnjava zašto vidiš dobre taktove, a lošije rezultate, a ja sam ti objasnio zašto,iako piše da su taktovi veći, oni to zapravo nisu i rezultati su lošiji. Dakle, napon koji piše je jedno, stvarni je drugo. Takt koji piše je jedno, stvarni je drugo. Nikad nećeš na zraku ohladiti karticu bolje od cvode pa tako ni postići više taktove (uz istu ambijentalnu temperaturu, na istoj kartici s dobrim rješenjem).

Pa upravo je slučaj da ni video ni ti sam niste dali objašnjenje, već nagađanje, zar ne? Ok, tvrdiš stvari su tu jednostavne i malo je mogućnosti. Pa tako i sam mislim, zato sam te pitao da mi pokažeš boldano, jer si prvo rekao da i gašenje sm-ova opcija, a onda odjednom da se prikazuje pogrešan takt. 

Tonči kaže...

Nikad nećeš na zraku ohladiti karticu bolje od cvode pa tako ni postići više taktove (uz istu ambijentalnu temperaturu, na istoj kartici s dobrim rješenjem).

Ovo nema veze sa onim što tvrdim. Nisam siguran da sam se ikako referirao na hlađenje kao takvo, već na takt. Ovaj video bi mogao objasniti zašto ima lošiji skor, ali iskreno... teško mogu koncipirat ove zavrzlame.. Zato pitam 4mala ili nekog sa 1080ti da proba namjestit 2050mhz na core i 5700 na memoriju pa da barem okvirno vidimo koliko će bit odstupanje. Tvrdiš da je svaki čip drugačiji. Naravno, na nanometarskoj skali... Ali čip po sebi ne bi smio imat bogzna koliko odstupanja. Pa nije riječ o mom ili tvom krompiru, pa je moj od 700g a tvoj 250g. Govorimo o bolesno preciznoj litiografiji 21. st. i čipovima istog koda... Odstupanja na ISTOM TAKTU ne bi smjelo bit više od marginalne greške.

1. Objašnjeno ti je što je moguće, dvije opcije.

2. Zapravo ne. Razlike mogu biti znatne. Neki čipovi mogu ići na 2150 ili više, neki će zapeti na 1950. To su razlike koje nisu zanemarive.

Nope.
12 godina
odjavljen

Mislim da će vodena 4malova i vukijeva moć drzat takt od 2050, pa me zanima hoće li dobiti veći rez. To bi bio izvrstan dokaz onog što sam nedavno tvrdio da ulazeći u visoke nestabilne taktove performanse gm102 bivaju narušene. Ti si na to rekao da je nemoguće - naravno, računao si u normalnim okolnostima, što ovo nije. Evo ovaj video je to pokazao na 1070 i razjasnio malo što se događa. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa uvijek govorimo o normalnim okolnostima. To je isto kao da ja sad testiram svoj CPU i kažem da 3,83GHz imaju rezultat od 1750 u CBR15. U Windowsima piše da je to 3,83, ali je zapravo 4,56GHz. Tako i ovdje, možeš imati nazivno visoki takt, ali zapravo su performanse očajne, što ukazuje na problem. Idemo pojednostavniti priču tako da iz rasprave izbacimo sve visoke taktove koji to nisu, nego samo tako izgledaju. Inače je cijela priča gnjavaža, jer ako ne testiraš ne možeš znati jesi li zaista dobio stabilan viši takt ili samo tako piše.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 17:52 (Tonči).
17 godina

Vec sam testirao i max drzi 2070 sa fanom na 40% stim da je do 60% necujno 

no kao sto sam reko igram se zaboli me za OC i necu nis testirat...

Uostalom zasto ne otvoris topic dobio si moj blagoslov 

p.s

Bitno da je tiho i hladno + jos haldnije sa klimom

odoh dalje 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 17:59 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Pa uvijek govorimo o normalnim okolnostima. To je isto kao da ja sad testiram svoj CPU i kažem da 3,83GHz imaju rezultat od 1750 u CBR15. U Windowsima piše da je to 3,83, ali je zapravo 4,56GHz. Tako i ovdje, možeš imati nazivno visoki takt, ali zapravo su performanse očajne, što ukazuje na problem. Idemo pojednostavniti priču tako da iz rasprave izbacimo sve visoke taktove koji to nisu, nego samo tako izgledaju. Inače je cijela priča gnjavaža, jer ako ne testiraš ne možeš znati jesi li zaista dobio stabilan viši takt ili samo tako piše.

Mislim da sama činjenica da OC daje lošiji rezultat govori da je okolnost ne-normalna, odn. posrijedi je problem koji nije "na oko" vidljiv. Ja sam imao laičku "viziju" kako je stvar u nekakvom nestabilnom prevelikom overkloku pa čip ne funkcionira "stabilno" ali ne ruši driver. Nisam bio predaleko, jer je vjerojatno riječ upravo o tome - previsokom taktu radi kojeg se neki vrag zbugga u čipu, gase jezgre, takt prokazuje krivo... 

4mal kaže...

Vec sam testirao i max drzi 2070 sa fanom na 40% stim da je do 60% necujno 

no kao sto sam reko igram se zaboli me za OC i necu nis testirat...

Uostalom zasto ne otvoris topic dobio si moj blagoslov 

Ma ok, drži on 2070... Ali ajd zavrti superposition na 2050/5700 jer si ga vrtio na višem kloku a imaš manji skor. Ako ti se skor poveća, onda ti doista ne vrijedi klokati 1080ti iznad tih vrijednosti, naravno opet može bit da će nekome bolje radit na višim klokovima. 

17 godina

kak da pogodim tocno 2050 meni je sa boostom 2070? zato je tonci u pravu sve je individualno...

bdw meni se mozda desava losiji klok radi napona cpu-u tj dobim bolji scoreve na benchevima 

na 4.2Ghz nego 4.4 sto je isto tonci objasnio...

tamo mi je na S-u bila veca frekva vrama tj. 5900.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.6.2017 19:08 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Mislim da sama činjenica da OC daje lošiji rezultat govori da je okolnost ne-normalna, odn. posrijedi je problem koji nije "na oko" vidljiv. Ja sam imao laičku "viziju" kako je stvar u nekakvom nestabilnom prevelikom overkloku pa čip ne funkcionira "stabilno" ali ne ruši driver. Nisam bio predaleko, jer je vjerojatno riječ upravo o tome - previsokom taktu radi kojeg se neki vrag zbugga u čipu, gase jezgre, takt prokazuje krivo... 

Da, da, nenormalna je svakako i naslućivanje ti je dobro. Pascal puno toga radi sam pa je i overclock komplicirana priča. Nažalost, dok netko iz Nvidie ne kaže točno (ako ikad), nećemo saznati sa sigurnošću. Arhitektura i dizajn su poslovna tajna.

Nope.
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Da, da, nenormalna je svakako i naslućivanje ti je dobro. Pascal puno toga radi sam pa je i overclock komplicirana priča. Nažalost, dok netko iz Nvidie ne kaže točno (ako ikad), nećemo saznati sa sigurnošću. Arhitektura i dizajn su poslovna tajna.

Čuj, dok kartica guta sve što joj bacaš, može pisat da je core 200mhz :)

17 godina
neaktivan

Napokon je stigla :)

Moj PC  
23 0 hvala 0
15 godina

Posto sam nabavio i drugu karticu Gigabyte 1070 G1 8BG odlucio sam i iz nje iscjediti sto je vise moguce i na kraju je iskoristivost i bila veca od prve,prezadovoljen sam :D https://www.techpowerup.com/gpuz/details/drw9

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ekipica.

Do sada nisam još ocao svoju gtx 1070 ne znam sto mi bi..

No eto kako mi dolazi 4k monitor zelim vidjeti koliko maks moze...

Cisto da ne isputujem svakih 50mhz, koliko je sigurni minimum koji bi se trebao izvuci i s kojim postavkama..

Startne su mi ove na slici.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice