GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

poruka: 15.735
|
čitano: 1.557.404
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Nvidia Pascal (2016)

Da, ali netko tko kupuje dvije 1080 neće kupiti napajanje od 430W. Pljuneš 1800 eura za GPU-e, a onda štediš na napajanju od parsto eura?

DarthMarkus kaže...

Ajde sad pročitaj svoje postove i gledaj u kojem smjeru ideš.....

Btw, izgleda da su throtllanje eno na 1080 fino rješili sa custom fan curveom...Slično kao na 390 tkama

U smjeru kao i uvijek: nije me briga ni za potrošnju ni za TDP.

Ništa nisu riješili. Throttlanje ne možeš riješiti, možeš samo ubrzati ventilatore. :) Niti je toplina nestala niti ventilatori bolje hlade.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 13:45 (Tonči).
Moj PC  
1 7 hvala 0
13 godina
Re: Nvidia Pascal (2016)
Tonči kaže...

U smjeru kao i uvijek: nije me briga ni za potrošnju ni za TDP.

Znači praktički te ne zanima te ni OC potencijal, temperatura, a bogami ni predzadnja stranica svake recenzije...Da ne pričam o proizvodnom procesu...

Pa care ti si legenda... 

Sad mi napiši kako TDP nemora nužno biti vezan uz OC potencijal i temperaturu da si fino razbijem kriglu od glavu

12 godina
Nvidia Pascal (2016)

sto je sa ovim novim pascal featurom da se ne iskrivljava prikaz slike u igrama na ultrawide monitorima (tj da je uniformni prikaz preko cijelog ekrana umjesto da se slika razvlaci po rubovima)? 

koliki je to realno problem na ultrawideovima i ima li AMD odg na to? 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Spojio si nezgodno to. Koliko često overclockaš kartice? TDP je vrlo vezan uz temperaturu, dapače... ali dobro, ako to ne znaš, onda nema smisla da raspravljamo o tome.

Fanu kaže...

sto je sa ovim novim pascal featurom da se ne iskrivljava prikaz slike u igrama na ultrawide monitorima (tj da je uniformni prikaz preko cijelog ekrana umjesto da se slika razvlaci po rubovima)? 

koliki je to realno problem na ultrawideovima i ima li AMD odg na to? 

To je fenomenalan feature, ali mislim da će tek u idućoj generaciji biti bitan. I nije neki problem toliko na uw-u koliko na 3-monitor konfiguracijama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 14:30 (Tonči).
13 godina
Tonči kaže...

Spojio si nezgodno to. Koliko često overclockaš kartice? TDP je vrlo vezan uz temperaturu, dapače... ali dobro, ako to ne znaš, onda nema smisla da raspravljamo o tome.

Zgodan pokušaj izvrtanja riječi,  čestitam admine

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 14:31 (DarthMarkus).
16 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...
Tonči kaže...

Zaista nisi znao da TDP i temperatura imaju veze? 

Nego, reci mi konkretno, za što je primjerice bitan TDP na GTX TitanuX ili na GTX 1080 FE? Osim za one koji žele staviti dvije kartice od 1900 eura u komp s napajanjem od 60 eura?

11 godina
Nvidia Pascal (2016)

Kakve su KFA kartice? Sad mi je žal ko pesu kaj nisam naručio EVGA za 664€  

Iz nekog sam razloga mislio da trebaju biti još jeftinije al sad ispada da ništa od toga. Ko je jamio jamio. Imaju EVGA FTW ali je 80-100€ skuplja

U čemu je razlika u odnosu na onu EVGA koju sam postavio par stranica prije?

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.

0 0 hvala 0
13 godina
Nvidia Pascal (2016)

Pa Tonči nije stvar u toliko u potrošnji i kupovini napajanja, nego u napretku tehnologije jebemu miša !!!

Evo na primjer ovo je super stvar i quantum leap za mene 

http://videocardz.com/60853/nvidia-to-offer-desktop-graphics-in-notebooks

Dakle imaš perf titanaX u laptopu (zanemari cijenu dok se ne ustali), a da ne pričam koliko headrooma daje za buduće radosti...

Dakle, moja poanta je da ne smiješ biti tako isključiv prema nečemu što je direktno vezano za evoluciju GC-a...Bar ne u threadu o trenutnoj "novoj" arhitekturi

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 14:41 (DarthMarkus).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Pa Tonči nije stvar u toliko u potrošnji i kupovini napajanja, nego u napretku tehnologije jebemu miša !!!

Evo na primjer ovo je super stvar i quantum leap za mene 

http://videocardz.com/60853/nvidia-to-offer-desktop-graphics-in-notebooks

Dakle imaš perf titanaX u laptopu (zanemari cijenu dok se ne ustali), a da ne pričam koliko headrooma daje za buduće radosti...

Dakle, moja poanta je da ne smiješ biti tako isključiv prema nečemu što je direktno vezano za evoluciju GC-a...Bar ne u threadu o trenutnoj "novoj" arhitekturi

O naravno, tu imaš pravo. Zato se AMD i NVidia hvale time. Iz perspektive laptopa i samih prava na hvalisanje, imaju potpuno pravo na to. Također, sam napredak je dobar, ali tu imamo jedan problem u klasi u kojoj se nalaze ove kartice danas, ne misliš li?

Naime, sjećaš li se GTX 970? TDP priča jedna, stvarnost druga. Također, za trenutne Pascal kartice 1070 i 1080 koje praktički svi žele overclockati, TDP ima malo smisla. Zašto to mislim? Recimo, ono što se događa s 1080 kad radi na svom boostu je da joj TDP ide preko 180W. Overclock je ugrađen u čip, voltaža je visoka, 16nm FinFET se grije kao lud jer ima više problema s hot spotovima nego stari 28nm. Iz tog razloga, zbog prisilnog TDP-a imamo termalni throttling i čak kad je power throttling limit podignut na 120%.

Overclock je ono što će svi skoro raditi na 1080 i 1070. TDP kod overclocka raste mnogo strmije. Ja sam na TitanXu modificirao BIOS na 425W. To je daleko više od specifikacije. Potrošnja također skače strmo nakon neke voltaže.

Zato zaista stojim pri tome da je za ovu klasu kartica to manje bitno. Većina korisnika su overclockeri, a oni koji nisu ionako će koristiti ugrađeno hlađenje koje je specificirano za dani TDP.

Potrošnja opet, važna je eventualno ako je guraš u stroj sa slabim napajanjem, ali opet, ako imaš poddimenzionirano napajanje, onda nećeš ni gurati nešto do limita, zar ne?

Mobilno? Pa to je super, ali to je Pascal o kojem u pravilu nikad nitko ne raspravlja. Rijetki se igraju na laptopima. AMD je nedavno predstavio eGPU rješenje za laptope, fully-featured. Dakle, dGPU u eGPU enclosure. Ima svoje napajanje. Tu ionako nećeš overclockati...

Nisam siguran koliko će zaživjeti to s dGPU-ima pune veličine u laptopima na ploči. Osim što bez HBM-a nema mjesta za VRAM, uvijek će gejmeri imati svijest o tome da za par watta više imaju puno bolje performanse. Laptopi se moraju ugurati u 75-95W. Pascal je daleko od toga da stvarni desktop GPU sjedne u laptop. 180W za 1080? Odlično, ali neće to nikad u laptop.... osim ako laptop odjednom dobije bateriju od 5kg? A i koji CPU će hraniti 2560 jezgara 180W-tnog GPU-a na 1,6GHz?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 15:00 (Tonči).
17 godina
Nvidia Pascal (2016)

Jedan off zanima ekipa koja ima laptope sa amd apu-ma 

Dali su mogli ih klokat i koliko jako ☺

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Nvidia Pascal (2016)

Dal ima kakvih novosti vezano za 1060 i 1060ti verzije kad bi mogle u prodaju kod nas? Mislio sam moju HD7850 zamijeniti za jednu od to dvoje ali počinjem bit nestrpljiv sve više i više 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Nvidia Pascal (2016)

Ti nece izlazit ☺

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Nvidia Pascal (2016)

Nastavno na tu priču, vidim da si gore dao thumbs up, ali volio bih komentar konkretno? Dakle, kako je radio 980 u laptopima? S kojim baterijama? Taktovi? 

1080 ima na desktopu 180W. Koliko troši u loadu? Imam osjećaj da to žestoko throttla kod upotrebe. Koje su stvarne performanse onda? Nemoguće je fizički ugurati 180W TDP karticu koja može povući 225W u laptop. Dakle, nešto se mora rezati? Imamo li uopće test loada na dulje vrijeme?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Tonči kaže...

Nastavno na tu priču, vidim da si gore dao thumbs up, ali volio bih komentar konkretno? Dakle, kako je radio 980 u laptopima? S kojim baterijama? Taktovi? 

1080 ima na desktopu 180W. Koliko troši u loadu? Imam osjećaj da to žestoko throttla kod upotrebe. Koje su stvarne performanse onda? Nemoguće je fizički ugurati 180W TDP karticu koja može povući 225W u laptop. Dakle, nešto se mora rezati? Imamo li uopće test loada na dulje vrijeme?

Dobro, point za tebe tu, masivno vodeno hlađenje i desktop inačica gpu-a nije baš praktično rješenje, no zato mislim da bi ovdje bolja arhitektura sa smanjenim TDP-om bila ko kec na desetku

16 godina
odjavljen

Mislim da je hod od 150W (uzmimo Polaris) ili 180W (pascal) daleko od nečega što možemo ugurati u prosječan laptop koji nije samo "laptop". A onda, gdje nam je TDP bitan? ITX koji je lakše hladiti? Možemo reći, da. Potrošnja? Mislim i dalje da je ona najmanje bitna od svega.

Ja to vidim kao zamišljene tresholde i kod same brzine. Recimo, GTX 1080 je "meh" s te strane. 1080 i 1440 rade super na trenutnim karticama, od 970 do TX. 4K ne radi dobro ni na novoj GTX180, što znači da cijela nova linija nije probila prag da bude atraktivna za bitan skok. 1080 je eventualno donio 144Hz na 1440. I to je to.

Tako i potrošnja. Dok nije pala ispod par desetaka W da je uguramo u normalan laptop, nije dovoljno. TDP slična priča. 180 i 150 W je super, ali opet previše da bismo pričali o laptopima.

Tu imamo problem kakav ima R9 Nano. U vrijeme kad je zamišljen, postojala je potreba za tim profilom kartice da stane u ITX kućišta gdje su se pojavile čak i X99 ploče. No, s vremenom izlaska kartice i sada, ITX kućišta već uredno "gutaju" i 35cm kartice kakva je TitanX, 1080, 1070... R9 Nano je izgubio tržište. Jest malen, ali više ti ne treba.

Ukupno gledano, složiti ekonomičnije i hladnije računalo je super, ali ne znam koga ciljaju s time u klasi high-end kartica. Hoće li Stjepanj kupiti 1070 i držat i ga na stocku i do TDP limita? Naravno da neće, on je 970 gurao na 4,5GHz.

Tko je ciljana skupina kad se hvalimo time? To zaista ne kužim.

12 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Sad mi napiši kako TDP nemora nužno biti vezan uz OC potencijal i temperaturu da si fino razbijem kriglu od glavu

TDP bitan ili ne? Oćemo demokratski (tupa masa odlučuje) :

TDP...

17 je bitan
5 nije bitan
4 je super s majonezom
5 znači TransDimenzionalniPortal
Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
odjavljen
Nvidia Pascal (2016)

Bitan je , svi volimo što hladnije komponente. Ali nije presudan. Kod mene je presudan omjer cijena/performanse uz još poneki faktor...poput kaj je lakše poslije preprodat i kaj bu duže bilo aktualno.

Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
gocc01 kaže...

Kakve su KFA kartice? Sad mi je žal ko pesu kaj nisam naručio EVGA za 664€  

Iz nekog sam razloga mislio da trebaju biti još jeftinije al sad ispada da ništa od toga. Ko je jamio jamio. Imaju EVGA FTW ali je 80-100€ skuplja

U čemu je razlika u odnosu na onu EVGA koju sam postavio par stranica prije?

ima par featura koji su dodani u odnosu na SC model...ali ono najbitnije bi trebao biti OC potencijal i stock base/boost klok...

SILA/ZGX@ZGamers
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 17:35 (ZGamer).
17 godina
Nvidia Pascal (2016)

Letimično preletio pa duboke isprike ako je bilo (opet).

GTX1070 FE kod nas mrvu iznad 4K, znači da je sasvim moguće očekivati "normalne" verzije po 3800.

A dream, all a dream, that ends in nothing, and leaves the sleeper where he lay down, but I wish you to know that you in
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Da ima zotac FE u svijetu medija koliko vidim u dolasku.. Cijena ce biti ludnica i to mi se svidja. FE nikad nebi uzeo čekam Asus OC ROG strix verziju. 

Intel Core i7 980x @4.2 GHZ, Asus P6T, 12 GB DDR3 1600, Radeon 2x6970 CrossFire,Samsung T260, vertex2 60gb + 4x2TB WD BLACK
15 godina
neaktivan
Nvidia Pascal (2016)

Temperatura je bitna. Nitko ne zeli 90 celzijusa u kucistu, odnosno nitko ne zeli buku. S druge strane, koliko kartica trosi struje je totalno ne bitno jer su to zanemarive brojke. Upali perilicu rublja 2 puta i potrosit ces koliko i cijelo racunalo u mjesec dana, a da ne govorim da ako idete autom do ducana da potrosite goriva u 2 puta kao racunalo struje u mjesec dana. Elektronika danas trosi iznimno malo energije, medjutim posto su utrosak energije i temperatura povezani, obicno bude da veci potrosaci se vise i griju. Stoga zakljucak je da nikoga nije briga koliko graficka trosi u smislu novaca (osim mozda bitcoin farmera), nego je bitno koliko se grije jer nitko ne zeli avion u kucistu.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
DarthMarkus kaže...

Cek ovo me interesuje, jel samo nizak TDP znaci visok OC potencijal? Moze odgovor na ovo, hvala.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
neaktivan
Jonja kaže...

...

Osim ako nemas 2 kompa sa dvije gtx 780 u sli-u koje trose ko lude, zivis van hr gdje cijena struje malo drugacija. racunica mi je da za godinu dana da sad promjenim ove 780 gtxice na 1080 i kad bi ostale na 180w potrosnji kako tvrde usparao oko 400€ na struji. taman da pokrijem razliku od prodaje 780ki i kupovinom 1080.

10 godina
Nvidia Pascal (2016)

Guru3d

Total War WARHAMMER DX12: PC graphics performance benchmark review

ako je ovo istina, dx12 ne mijenja baš puno stvari, barem što se tiče ove igre, gtx 1080 i dalje šiša sve, a furyx je 1-3 fps ispred gtx 980ti i tx-a

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Lovac kaže...

Letimično preletio pa duboke isprike ako je bilo (opet).

GTX1070 FE kod nas mrvu iznad 4K, znači da je sasvim moguće očekivati "normalne" verzije po 3800.

Možda i manje. Pošto većina proizvođača nudi i OC i "stock" verzije vjerovatno oko 3.5K će se moći ubosti. S obzirom na skok naspram GTX 970 i njenu trenutnu cijenu od 2900-3500K ovisno o proizvođaču i modelu i nije toliko strašno

16 godina
odjavljen
apex13leo kaže...

Osim ako nemas 2 kompa sa dvije gtx 780 u sli-u koje trose ko lude, zivis van hr gdje cijena struje malo drugacija. racunica mi je da za godinu dana da sad promjenim ove 780 gtxice na 1080 i kad bi ostale na 180w potrosnji kako tvrde usparao oko 400€ na struji. taman da pokrijem razliku od prodaje 780ki i kupovinom 1080.

Dakle, 400€ je taman oko 3000 kn. Cijena kWh je 0,84kn plus PDV ili 1,05kn. Ušteda ti je od 2857 kWh u godinu dana. Razlika između GTX 780 i GTX 1080 u prosječnom opterećenju je 37W ili 0,037 pa za dvije kartice 0,074 kWh. Prema toj računici za 2857 kWh treba ti 38.608 sati rada kartica u loadu 100% (gejmanje) ili 1609 dana tj. 4,4 godine konstantnog 24/7 100% vremena igranja na opterećenju kartica od 208W prema 173W GTX 1080.

Možeš li mi objasniti svoju matematiku? Jer, 400€ sigurno nećeš uštedjeti u godini. Fizikalno je apsolutno nemoguće.

Realno, da se svaki (ali baš svaki dan) igraš 3 sata, to je 365 dana puta 3 sata. Kartice u SLI-ju mogu biti opterećene samo do max recimo 165%, to je 0,074kWh u 0,061kWh. Godišnja razlika je 66,795kWh ili 70kn. Realistično. Da se igraš baš svaki dan 16 sati, ušteda ti je 374 kn.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 19:20 (Tonči).
17 godina

sve 5 pogledam 4k isod 60 fps-a sramota za jedan flagship u 2k16 od 700 baxa koji throtla  

480 ovo vozi na 4k ko od sale a tek je na 51% iskoristivosti dije 480x,490 etc...

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 19:32 (4mal).
17 godina
odjavljen
Cansee kaže...

Guru3d

Total War WARHAMMER DX12: PC graphics performance benchmark review

ako je ovo istina, dx12 ne mijenja baš puno stvari, barem što se tiče ove igre, gtx 1080 i dalje šiša sve, a furyx je 1-3 fps ispred gtx 980ti i tx-a

S druge strane R9 390 je dosta bolja od GTX 970 kojoj opet za vratom puše dosta jeftinije R9 380X. GTX 960 ispala iz igre.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 19:36 (XXX).
17 godina
Nvidia Pascal (2016)

ove godine za malo para se vr/4k igra  a trebalo je proc 3 godine ali jos uvijek kao cf

no zato ce vega hbm2 biti prva 4k60p singlegpu rjesenje sa mali TDP-om 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Tonči kaže...
apex13leo kaže...

Dakle, 400€ je taman oko 3000 kn. Cijena kWh je 0,84kn plus PDV ili 1,05kn. Ušteda ti je od 2857 kWh u godinu dana. Razlika između GTX 780 i GTX 1080 u prosječnom opterećenju je 37W ili 0,037 pa za dvije kartice 0,074 kWh. Prema toj računici za 2857 kWh treba ti 38.608 sati rada kartica u loadu 100% (gejmanje) ili 1609 dana tj. 4,4 godine konstantnog 24/7 100% vremena igranja na opterećenju kartica od 208W prema 173W GTX 1080.

Možeš li mi objasniti svoju matematiku? Jer, 400€ sigurno nećeš uštedjeti u godini. Fizikalno je apsolutno nemoguće.

Realno, da se svaki (ali baš svaki dan) igraš 3 sata, to je 365 dana puta 3 sata. Kartice u SLI-ju mogu biti opterećene samo do max recimo 165%, to je 0,074kWh u 0,061kWh. Godišnja razlika je 66,795kWh ili 70kn. Realistično. Da se igraš baš svaki dan 16 sati, ušteda ti je 374 kn.

potrosnja jedne gtx 780 je oko 250w ako se nevaram, ispravi me ako grijesim. cijeli sistem (jedan) mi vuce oko 650-700W pri loadu iz zida. imam mjerac pa pratim. (u to je uracunato sve, monitori i sva perifirija) takva su dva kompa i rade u prosjeku oko 12-14 sati svaki dan.

mjesecno potrosim oko 1100-1300 kWh i od toga vise od pola je samo od kompova. druga stvar nemoj zaboraviti da kad imas sli da je prvoj kartici memorija stalno na max frekvenciji sto dize i potrosnju u idle-u, ne puno al osjeti se. Sto se cijena tice mene ovdje kosta 1000 kWh ravno 60€. neznam kako je u hr tako da nemogu sa tim usporedjivati. da svakom kompu smanjim potrosnju za 50% to je vec osjetno na godisnjoj razini. mozda sam u krivu koliko kartice pojedinacno trose pa mi je racunica kriva al vjerujem da nisam daleko.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice