Dobro vrijeme za promjenu grafičke kartice?

poruka: 15
|
čitano: 1.839
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 mjeseci

Pozdrav svima,

Trenutne specifikacije:
32GB 3000
Ryzen 7 5700X
RTX2060
2k monitor

Nedavno sam iz poslovnih razloga upgradeao procesor i stavio dodatne rame, no mislim da je polako i vrijeme da se zamjeni graficka kartica.
Prvobitno me uopce zanima je li trenutno dobro vrijeme s obzirom na cijene ili bi bilo bolje pocekat jos neko vrijeme (zamjena mi nije hitna).

Takoder nemam nekakvo konkrento misljenje o polovnim karticama, tako da sam otvoren i na to ako je to ok opcija.

Do cca 400€ sam razmisljao.

Hvala

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Dobro vrijeme za promjenu grafičke kartice?

7800xt ili 4070 ako ispliva kakav oglas blizu 400,zasad ih nema

10 mjeseci
Doduse nikad nisam uzimao polovne kartice, na sta tocno moram pripazit prilikom toga? Jer vidim kojekakva misljenja svugdje o uzimanju rabljenih kartica, neki misle da je super stvar jer je jeftinije, a neki pak su skepticni
10 godina

Nezz...probaj prvo od nekoga koga poznaš ili sa foruma,njuškalo zadnja opcija.

9 godina

rabljeno se prodje dosta jeftinije, no ovdje fali podatak za sto je kartica?

rad? gaming? koje poboljsanje zelis, sto igras?

nova slabija ili jaca rabljena za iste novce je dilema,.ali sve ovisi o ovom gore.

osobno, bez garancije ne uzimam karticu, barem 3 mjeseca da ima garancije, to bi morao biti fenomenalan deal da uzmem bez garancije, tipa 3090 za 100e ;)

naravno, placebo efekt, moze krepati bilo kada, ali eto, barem taj neki osjecaj sigurnosti, makar i kratkotrajni

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 12:48 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam na 4. uzastopnoj polovnoj grafičkoj i za sada sam imao sreće.

Pisana garancija je nice to have, platio bih malo više za onu koja ima, ali ne drastično. Bitno je da je kartica u trenutku prodaje sasvim ispravna. Ako ima prilike da se isproba pre kupovine, super, ako ne, videti da prodavac ima dobru reputaciju. Vezano za ovo drugo, dužina "staža" je plus, i svakako čitati komentare jer se tu ponekad vidi i neka mana prodavca koja se nije odrazila na odnos pluseva i minusa, pri čemu stvari koje se pojave jednom nisu toliko bitne (svakome može da se desi jedan nezadovoljan kupac, bio ili ne bio kriv), ali ako se slični komentari pojavljuju više puta, onda ih treba imati na umu.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Espus22 kaže...
Doduse nikad nisam uzimao polovne kartice, na sta tocno moram pripazit prilikom toga? Jer vidim kojekakva misljenja svugdje o uzimanju rabljenih kartica, neki misle da je super stvar jer je jeftinije, a neki pak su skepticni

Skepticni su vecinom ljudi koji manje znaju o stvarima.. kupovati rabljeno s garancijom je po meni jako povoljno i dobro, osobno nisam do nedavno kupio ništa novo 10+ godina, nikada problema pogotovo sa forumašima gdje su većinom neki entuzijasti i dobri ljudi, svaka preporuka!

13 godina

Kupio sam preko 30 grafičkih kartica ove godine. Rabljenih, većinom bez garancije. Nisam nijednu prethodno testirao. Apsolutno nikakvih problema s nijednom.

Strpljivo čekaj dobar deal, šalji ponude, pitaj da dođeš testirati, traži modele s garancijom i kroz par dana imaš karticu. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 0:22 (maks0806).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 mjeseci
A da, nisam naveo razlog, gaming je u pitanju.
Nemam sad neku konkretnu igricu koju zelim igrat, nego sam misljenja da je polako vrijeme da se zamjeni jer trenutna graficka polako ima problema da vrti novije igrice na vecim od low settings.

Tipa novi Spiderman, TLOU2, danas sutra GTA VI (no to je opet prica za sebe, pitanje sta ce trebat za tako nesto haha)

10 mjeseci
Hvala puno, bio sam dosta nesiguran oko polovnih tako da hvala puno na komentaru, uzet cu ga u obzir definitivno, sve jasno
10 mjeseci
Hvala puno na odgovoru, pogledat cu onda definitivno kroz forum gdje ima kakva dobra ponuda
10 mjeseci
Jasno, hvala puno
Mozda malo glupo pitanje, ali testiranje putem cega tocno i na sta moram obratit pozornost?
12 godina
Espus22 kaže...
Jasno, hvala puno
Mozda malo glupo pitanje, ali testiranje putem cega tocno i na sta moram obratit pozornost?

samo jedan savjet nevezano uz temu... imaš s desne strane svojih poruka gumb uredi, pa dodaš u poruku ono što si naknadno mislio napisati

nema potrebe, čak i je protiv pravila foruma, pisati hrpe poruka jednu za drugom

15 godina
Espus22 kaže...
Jasno, hvala puno

Ono sto ja radim je  da pazim na temperature u gpu-z dok se vrti neki od benchmarka (heaven, super position, furmark). Prvo provjeri na netu koje su neke brzine memorije i grafickog procesora od tog modela graficke koji ti gledas i da li ta grafa dolazi do tih brzina; drugo da li se ventilatori vrte kad ih rucno zavrtis. Ako se brzo zaustave znaci da su mozda pri kraju zivota..isto tako ako se previse klimaju. Dalje gledam generalno kako grafa izgleda, da li ima kakvih vidljivih ostecenja, sitnih tragova hrđe itd. Na kraju volim cut ventilatore u radu. Nafrljim ih na 100% i slusam kako rade.

Mozda imam Alzheimerovu.......ali barem nemam Alzheimerovu xD
9 godina

zadnjih 40 godina se ne mogu sjetiti kad sam vidio hrdju na grafickoj kartici..... hmm, bilo kojoj komponenti.....

ali da, u pravu si, apsolutno nikad nebih kupio zahrdjalu komponentu.... ;)

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice