AMD Navi izdvojena tema

poruka: 10.450
|
čitano: 2.208.393
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: AMD Navi
dery kaže...

U gamingu je oko 20° razlike za 9060xt modele. Nek testira kroz igru.

https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-9060-xt-nitro-oc/39.html

puno mi je ta razlika od 20 ili skoro 30 stupnjeva, ako gledaš gpu grafa je hladna, ako gledaš hotspot grafa je vruća

kod mene na 3080 razlika je manja od 10 stupnjeva i to je ok, ovo gore je prevelika razlika i nekako mi se čini da su senzori za 'gpu temperaturu' namjerno lošije postavljeni da temperature izgledaju niže nego jesu

jer što je hotspot nego najtoplija temperatura u čipu - to je zapravo temperatura koju treba gledati kao onu koja se prati da ne bude kritična, a ako pratiš 'gpu senzor', izgleda kao da imaš lufta još ohoho, dok je zapravo temperatura 20 ili skoro 30 stupnjeva viša

doduše, nevidija je još veće smeće, oni su hotspot senzor na seriji 5xxx isključili

10 godina
picajzla0707 kaže...
doduše, nevidija je još veće smeće, oni su hotspot senzor na seriji 5xxx isključili

Isključili su ga jer je postao nebitan, odnosno hotspot je na 255 pa ti misli kaj je. Bar je na mojoj na 255, ugodno toplo, kaj ne.  

Taraba WoW
12 godina
Taraba kaže...

Isključili su ga jer je postao nebitan, odnosno hotspot je na 255 pa ti misli kaj je. Bar je na mojoj na 255, ugodno toplo, kaj ne.  

to je greška u očitanju, nisu ga isključili radi toga

u konkretnoj situaciji kad ti hotspot pokazuje 87 stupnjeva - što je već na granici gdje si zabrinut, a gpu senzor 57 stupnjeva - što je više nego ok, senzor hotspota treba biti primaran, a zanemariti gpu senzor koji te pokušava uvjeriti kako je grafa hladna kao gemišt koji popiješ s guštom

nevidija očito ima neki problem s hotspotom, jer dok im je razlika bila - kao kod mene na 3080 - normalnih 8-10 stupnjeva, nisu ga isključivali

sad su isključili na seriji 5xxx, 99% je da ga nisu isključili da se mi korisnici ne bi zamarali s nebitnim podatkom, nego očito imaju problem za koji ne žele da znamo

nevidija je govnarska firma i takvi potezi poput isključivanja senzora smrde do neba 

14 godina
Cele303 kaže...

Danas sam se uhvatio napona... Klima je upaljena, rezultat toga je da je na defaultu u furmarku gpu temp pao sa max 57°C na max 52°C, hotspot sa max 84°C na 74°C i memorija sa 70° na 62°C.

Varijanta 1 - zadržati potrošnju a povećati performanse

- power limit 0%

- offset MHz 0

- napon offset -100mV

- vram disabled

Znači ništa nisam dirao osim što sam spustio napon za -100mV, temperature i potrošnja su ostale iste, performanse su u furmarku skočile za 7%, sa 202 na 216! 

Varijanta 2 - smanjiti potrošnju a zadržati iste performanse

- power limit -25%

- offset MHz +100

- napon offset -100mV

- vram MHz 2600mhz

Znači rezultat su identične performanse i temperatura kao na defaultu sa 136W max potrošnjom!   To je 46W manje od defaulta 

Tu sam tražio idealnu kombinaciju svega, memorija je pomogla, sa 2518MHz na 2550MHz još je malo falilo, 2600MHz je riješilo stvar... Također pozitivni offset za frekvenciju je pomogao jer gpu boosta u zid, i sa +100 ide uredno do 3420MHz što je također pripomoglo da dođem do identičnih performansi.

Vrtio sam svašta pomalo čisto da prođem kroz sve i moja kartica čvrsto drži -100mV offset, na -120mV postaje nestabilna i driver se ruši... Vidim da je techpowerup overclockao sa -130mV, moja ne ide toliko...

Ja koristim tvoju varijantu 1, jer ne želim izgubiti FPSove, želim OC ali ne sa previše buke. Var. 1 je točno to. Osobno gledam samo testiranje u igrama, pošto zna solidno varirati naspram sintetičkih testova.

17 godina

Na kompu u dnevnom ne igram ništa, sin drkelji po njemu najviše jer je na praznicima, našao sam tipa na youtubeu koji koristi -80mv za svoju karticu, on je napravio skoro isto kao moja varijanta 2

https://m.youtube.com/watch?v=5-btD63-mgE&pp=0gcJCfwAo7VqN5tD

-----

Meni za sada 2-3 dana komp lijepo radi, jedini minus je overclock Samsung memorije, nemam pojma ali baš loše poteže, oko 2690mhz je plafon, i nije ni meni baš taj hotspot jasan, na 7900xtx je mislim izmeđju 10 i 15°C, tako nešto, ali valjda je to ok.

12 godina
Cele303 kaže...

...i nije ni meni baš taj hotspot jasan, na 7900xtx je mislim izmeđju 10 i 15°C, tako nešto, ali valjda je to ok.

ok je to naravno, ali hotspot gledaj kao temperaturu čipa koja ti je bitna

čip je veličine jagodice prsta, ako jedan senzor u njemu očitava 87 stupnjeva, onda je to temperatura koju trebaš pratiti kao osnovni pokazatelj grijanja čipa, ne onu koja u isto vrijeme pokazuje 50 i nešto stupnjeva, jer je očito da tu nešto ne štima

17 godina
AMD Navi

hotspot je peak temperatura čipa i bude oko do 20c veća od prosječne temperature koje očitava, to bi značilo da ako je prosječna temperatura gpu die oko 75c onda je 95c za hotspot normalna, kako rekoh na jednoj NOVOJ rx 6950xt je sa Uv i Oc u isto vrijeme MI išla i preko 105c, lupala prema 110 nakon kojeg u igru dolazi trotlanje i naravno buka ventilatora. Ako vam je nešto čudno sa karticom i ona bude bučna naravno da je dobro za promotriti, no inače nema potrebe za zamaranjem bzze

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Wiz3m4n kaže...

hotspot je peak temperatura čipa i bude oko do 20c veća od prosječne temperature koje očitava, to bi značilo da ako je prosječna temperatura gpu die oko 75c onda je 95c za hotspot normalna, kako rekoh na jednoj NOVOJ rx 6950xt je sa Uv i Oc u isto vrijeme MI išla i preko 105c, lupala prema 110 nakon kojeg u igru dolazi trotlanje i naravno buka ventilatora. Ako vam je nešto čudno sa karticom i ona bude bučna naravno da je dobro za promotriti, no inače nema potrebe za zamaranjem bzze

nije to statistika temperatura kroz duže razdoblje da pričamo o peak i prosjecima

pričamo o temperaturi čipa koji ima površinu kvadratni centimetar i ako na jednoj točki ima 57 stupnjeva, a na drugoj 85 onda tu nešto ne štima

očito je da je prava temperatura koju treba motriti ona na hotspotu, a ne se uvjeravat da grafa čila na manje od 60 stupnjeva jer je to očito muljanje

kako na kvadratnom centimetru mogu dva senzora očitavat takve razlike, jedan 85 stupnjeva i drugi par milimetara daje 57 stupnjeva, nešto tu ne štima da ga hebeš

14 godina
Cele303 kaže...

Meni za sada 2-3 dana komp lijepo radi, jedini minus je overclock Samsung memorije, nemam pojma ali baš loše poteže, oko 2690mhz je plafon, i nije ni meni baš taj hotspot jasan, na 7900xtx je mislim izmeđju 10 i 15°C, tako nešto, ali valjda je to ok.

Kod mene na 9070XT OC memorije je skoro niš koristi, a i pogoršaš ionako ne baš bajnu temperaturu.

Pogotovo ako koristiš ZeroRPM, core je prehladan da upali ventove, a memorija prži na 70°C dok npr. gledaš YT videe...

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.7.2025 10:57 (Mad Ant).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice