prednosti pentaxa, olympusa i sonyja je stabilizacija u tijelu, što znači da možeš kupiti objektiv star 30 godina za 200 kn (za pentaxa barem, olympus nema starijih od 7 godina) i imati savršeno stabilizirani objektiv.
Malo sam kopao po netu, pitao neke ljude i ne znam što činiti. Jedan prijatelj mi je rekao da je za moje potrebe bolje uzeti nekakav jači kompakt kao Olympus SP-590UZ ili SONY DSC-H50B, ili nešto slično. Navodno bi to po njemu zadovoljilo moje potrebe. On također fotografira u slobodno vrijeme i čovjek me isplašio da je preteško služiti se dslr-ima, da bi vjerojatno izgubio živce i bacio ga u neki mračni kutak ili u oglasnik, jer ću se sigurno razočarati. Ne znam .
damir_zg tnx za odgovor. Samo mi reci gdje si uzeo K200d, koliko vidim trenutno ga nema u vemilu, a našao sam ga još u ducan24.com. Bilo bi dobro kad bi ga negdje mogao vidjeti u živo.
prednosti pentaxa, olympusa i sonyja je stabilizacija u tijelu, što znači da možeš kupiti objektiv star 30 godina za 200 kn (za pentaxa barem, olympus nema starijih od 7 godina) i imati savršeno stabilizirani objektiv.
damir_zg tnx za odgovor. Samo mi reci gdje si uzeo K200d, koliko vidim trenutno ga nema u vemilu, a našao sam ga još u ducan24.com. Bilo bi dobro kad bi ga negdje mogao vidjeti u živo.
Malo sam kopao po netu, pitao neke ljude i ne znam što činiti. Jedan prijatelj mi je rekao da je za moje potrebe bolje uzeti nekakav jači kompakt kao Olympus SP-590UZ ili SONY DSC-H50B, ili nešto slično. Navodno bi to po njemu zadovoljilo moje potrebe. On također fotografira u slobodno vrijeme i čovjek me isplašio da je preteško služiti se dslr-ima, da bi vjerojatno izgubio živce i bacio ga u neki mračni kutak ili u oglasnik, jer ću se sigurno razočarati. Ne znam .
Da nije možda za mene kao skroz nesposobnog ipak K-m bolji izbor od K200d?
Možda je malo jednostavniji, ili ipak ne.......
Da nije možda za mene kao skroz nesposobnog ipak K-m bolji izbor od K200d?
Možda je malo jednostavniji, ili ipak ne.......
Ja savjetujem za one koji imaju para K200D, a za one koji nemaju K-m.
sad sam na dpreview pogledo i ne vidim razlog zašto si i ja nebi uzeo pentax k-m? razlike su minimalne
jel ima ko kakav razlog?
sad sam na dpreview pogledo i ne vidim razlog zašto si i ja nebi uzeo pentax k-m? razlike su minimalne
jel ima ko kakav razlog?
Cekaj,pa sta na sonye nemogu ici svi oni stari minolta objektivi,otkako su kupili minoltu?
Cekaj,pa sta na sonye nemogu ici svi oni stari minolta objektivi,otkako su kupili minoltu?
kolko ja znam, postoji M42-A adapter, tak da možeš staviti gore M42 objektive.
no, mislim da ti trebaju focus-confirm adapteri ako želiš potvrdu fokusa. (da ti fotić javi da si ti ručno ispravno izoštrio sliku)
kolko ja znam, postoji M42-A adapter, tak da možeš staviti gore M42 objektive.
no, mislim da ti trebaju focus-confirm adapteri ako želiš potvrdu fokusa. (da ti fotić javi da si ti ručno ispravno izoštrio sliku)
pa ono, ako imaš potvrdu fokusa, fotić ti potvrdi da si ispravno isfokusirao.
bez focus-confirm adaptera, jedina potvrda fokusa su tvoje oči - što nije baš pouzdano jer današnji finderi nisu predviđeni takve zadatke, presvjetli su.
pa ono, ako imaš potvrdu fokusa, fotić ti potvrdi da si ispravno isfokusirao.
bez focus-confirm adaptera, jedina potvrda fokusa su tvoje oči - što nije baš pouzdano jer današnji finderi nisu predviđeni takve zadatke, presvjetli su.
o, itekako je, ful svijetli finderi za spore zoom objektive, i automatiku koja fokusira sama.
no, za brze non-AF objektive je to kontraproduktivno, sve je pretjerano svjetlo, DoF je nerealno velik, precizno manualno fokusiranje je otežano.
isto tako bi finder sa split-prizmon i/ili s mikroprizmama kakvi su bili na pre-AF fotićima bio beznadno pretaman za današnje objektive.
Šta misliš bil dobar onda bija fotić sa izmjenjivim finderima?
ne nužno s izmjrnjivim finderima, čisto je dovoljno imati izmjenjiva fokus-stakla.
Je li fokus staklo ona pločica iznad ogledala
da.
Vidim da se tu govori o digitalnim i analognim objektivima.
Medutim treba reci jednu veliku razliku, koja je vazna za kvalitetu slike. A to je da je kut upada zraka potpuno razlicit za film odnosno za senzor. Stoga neki objektivi koji su bili odlicni za film, losiji su za dSLR. Isto tako objektivi za dSLR moraju omoguciti vecu rezoluciju koji ima senzor, tj. cip na digitalcima.
Vidim da se tu govori o digitalnim i analognim objektivima.