Šta da kupim (SLR aparati)?

poruka: 207
|
čitano: 73.345
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Šta da kupim?
puma1400 kaže...

radije kupi neki fotić od 1000 kuna, ostatak novca oroči na banku na godinu dana, tad odi s tim fotoaparatom na biokovo (il sljeme) i slikaji prirodu koliko god hoćeš.. mijenjaj funkcije, radi čuda sa fotoaparatom. i, kad počneš raditi čuda sa tim fotoaparatom i budeš znaš APSOLUTNO sve funkcije kako rade, onda predigni ovu oročenu lovu i kupi neki slr... i onda opet na biokovo (il sljeme) i vježbaj.. pa opet nakon godine dvije prijeđi na manualni fokus, pa tako napreduj.. korak po korak..
E ovo je notorna glupost jer fotografirati sa kompaktnim fotićem od tisuću kuna i sa dSLR fotićem je toliko različito iskustvo, da ako si prvo naučio fotografirati sa kompaktom, moraš sve ispočetka učiti, za svaki novi objektiv naučiti kako ga upotrebljavati, za koje situacije, kod kojega koristiti autofokus a kod kojega manuelni i slično... dok kod kompakta je to uvelike pojednostavljeno (zato ih i zovu point&shoot) koliko god napredan kompakt bio

Što se tiče Olympusovog servisa u Hrvatskoj, on zapravo i nije u Hrvatskoj nego se aparati za popravak šalju u Mađarsku

Što se tiče stabilizacije prilikom snimanja, praktičnije je da bude u tijelu kao kod Olympusa (a ako kome i smeta stabilizacija može ju se i isključiti).
17 godina
neaktivan
Wolverine kaže...
elkarrde kaže...

prednosti pentaxa, olympusa i sonyja je stabilizacija u tijelu, što znači da možeš kupiti objektiv star 30 godina za 200 kn (za pentaxa barem, olympus nema starijih od 7 godina) i imati savršeno stabilizirani objektiv.

to je u potpunosti netočno, za olympus ima OM analognih objektiva za nabaviti (prije par dana sam nabavio Olympusov OM 28mm 1:3,5 i oduševljen sam njime) i to ne samo original Olympusovi nego i drugih proizvođača , koji datiraju iz 60tih, 70tih i 80tih godina
sorry, ali to je apsolutno pogrešna informacija.
govorimo o digitalnim fotićima, dakle, ne postoje Zuiko DIGITAL objektivi za olympusov FourThirds sustav stariji od predstavljanja tog formata, pred kakvih 7-8 godina.

istina, postoje stariji olympusovi Zuiko objektivi za OM sustav (i ne samo originalni olympusovi, da), predstavljeni 1972. (prije toga je olympus koristio M42 i Pen mount), no ti objektivi ne pašu na E-system (FourThirds) bez OM-FT adaptera. volio bi vidjeti kako si to namontirao OM objektiv na FourThirds fotić bez adaptera. ;)
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan
Šta da kupim?

Malo sam kopao po netu, pitao neke ljude i ne znam što činiti. Jedan prijatelj mi je rekao da je za moje potrebe bolje uzeti nekakav jači kompakt kao Olympus SP-590UZ ili SONY DSC-H50B, ili nešto slično. Navodno bi to po njemu zadovoljilo moje potrebe. On također fotografira u slobodno vrijeme i čovjek me isplašio da je preteško služiti se dslr-ima, da bi vjerojatno izgubio živce i bacio ga u neki mračni kutak ili u oglasnik, jer ću se sigurno razočarati. Ne znam  Mršti se.

damir_zg tnx za odgovor. Samo mi reci gdje si uzeo K200d, koliko vidim trenutno ga nema u vemilu, a našao sam ga još u ducan24.com. Bilo bi dobro kad bi ga negdje mogao vidjeti u živo.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
Wolverine kaže...
elkarrde kaže...

prednosti pentaxa, olympusa i sonyja je stabilizacija u tijelu, što znači da možeš kupiti objektiv star 30 godina za 200 kn (za pentaxa barem, olympus nema starijih od 7 godina) i imati savršeno stabilizirani objektiv.

to je u potpunosti netočno, za olympus ima OM analognih objektiva za nabaviti (prije par dana sam nabavio Olympusov OM 28mm 1:3,5 i oduševljen sam njime) i to ne samo original Olympusovi nego i drugih proizvođača , koji datiraju iz 60tih, 70tih i 80tih godina
sorry, ali to je apsolutno pogrešna informacija.
govorimo o digitalnim fotićima, dakle, ne postoje Zuiko DIGITAL objektivi za olympusov FourThirds sustav stariji od predstavljanja tog formata, pred kakvih 7-8 godina.

istina, postoje stariji olympusovi Zuiko objektivi za OM sustav (i ne samo originalni olympusovi, da), predstavljeni 1972. (prije toga je olympus koristio M42 i Pen mount), no ti objektivi ne pašu na E-system (FourThirds) bez OM-FT adaptera. volio bi vidjeti kako si to namontirao OM objektiv na FourThirds fotić bez adaptera. ;)
  a kao penataxovi objektivi od prije 30 godina su digitalni??? daj ne sviraj, isto su analogni kao i olympus OM objektivi (jedino možda pentax koristi isti navoj za digitalne kao i za analogne fotoaparate, u to nisam upoznat jer mi pentax nikad nije bio ni na kraj pameti kad sam proučavao koji fotoaparat nabaviti). Uspoređuješ analogne objektive za pentax sa digitalnima za olympus.

I naravno da se koriste adapteri , na taj način se i pentaxovi stari objektivi mogu koristiti na Olympusu. Isto i M42 objektivi, pa preko M42 adaptera i Canon FD objektivi (samo moraš koristiti Canon FD na M42 adapter i M42 na 4/3rd adapter) , tako mogu Canon objektivi na Nikon i obrnuto (NARAVNO GOVORIM O STARIM ANALOGNIM OBJEKTIVIMA A NE DIGITALNIM , da ne bi netko odmah graknuo na mene za prošlu rečenicu)

Naravno da ne postoje digitalni Olympus objektivi stariji od 7-8 godina kad se tek tada Olympus uključio u digitalnu fotografiju i krenuo stvarati sistem sasvim ispočetka, dok su ostali proizvođači prilagođavali svoj sistem postojećim analognim objektivima , otuda i razlika između 4/3 sistema i FF sistema
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

damir_zg tnx za odgovor. Samo mi reci gdje si uzeo K200d, koliko vidim trenutno ga nema u vemilu, a našao sam ga još u ducan24.com. Bilo bi dobro kad bi ga negdje mogao vidjeti u živo.

nisam ga još uzeo, planiram ga kupit kroz 10 15 dana, a ni ja neznam di ću ga uzet ako ne dođe u vemil, tamo je i povoljnija cijena

ako ne dođe u vemil kupit ću ga na jednom od ovih prodajnih mjesta

gle ako stvarno se misliš ufurat u fotografiranje brzo ćeš naletiti na ograničenja kod kompakta makar bio i napredniji, pa ti ja preporučam pentax.

razmisli i sam si možeš najbolje naći odgovor na to pitanje, ako ćeš koristit fotić sam za ovak usput slikanje kad ideš na more i tako to za to bi ti trebo bit dovoljno dobar ovaj kompakt ali ako želiš baš uzet literaturu šta si reko da želiš i malo proučit nešto o fotografiji i zapravo znat nešto bio bi ti bolji slr

ne isplati se davat veću lovu ako ti to stvarno nije potrebno
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Malo sam kopao po netu, pitao neke ljude i ne znam što činiti. Jedan prijatelj mi je rekao da je za moje potrebe bolje uzeti nekakav jači kompakt kao Olympus SP-590UZ ili SONY DSC-H50B, ili nešto slično. Navodno bi to po njemu zadovoljilo moje potrebe. On također fotografira u slobodno vrijeme i čovjek me isplašio da je preteško služiti se dslr-ima, da bi vjerojatno izgubio živce i bacio ga u neki mračni kutak ili u oglasnik, jer ću se sigurno razočarati. Ne znam  Mršti se.

reci tom svom prijatelju "Baš ti hvala što me krivo savjetuješ"

Nije preteško služiti se dSLR, možeš ti njega koristiti na automatici kao neki kompakt, ali čim ga primiš u ruke apetiti će ti porasti , htjet ćeš isprobati sve njegove mogućnosti.
Jedina "prednost" kompakta je da jednom kada ga kupiš tu troškovi u glavnom prestaju , no to znači i da si ograničen objektivom koji je ugrađen u taj kompakt. Možeš ti snimati super fotke s njime neko vrijeme ali nailazit ćeš i na ograničenja kad zaželiš nešto snimiti, zbog tog ugrađenog objetiva. Tu je prednost dSLRa koji može koristiti razne objektive za razne svrhe, no to je i njegova "mana" jer svaki taj objektiv dosta košta (barem koliko i jači kompakt kao Oly SP590uz), dSLR je jako skupi sport, osim ako se odlučiš zadržati na objektivu koji dobiješ u kitu sa dSLR tijelom (ili objektivima ovisno u kakvom kitu uzimaš dSLR), tada bi nakon nekog vremena mogao biti razočaran jer bi bio ograničen tim jednim objektivom kao da si kupio kompakt.

Glavna prednost dSLRa pred kompaktima je što su s njime   fotografije puno oštrije i kvalitetnije nego one snimljene sa kompaktima koliko god napredni kompakt bio
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2009 19:58 (Wolverine).
17 godina
neaktivan
Wolverine kaže...
  a kao penataxovi objektivi od prije 30 godina su digitalni??? daj ne sviraj, isto su analogni kao i olympus OM objektivi (jedino možda pentax koristi isti navoj za digitalne kao i za analogne fotoaparate, u to nisam upoznat jer mi pentax nikad nije bio ni na kraj pameti kad sam proučavao koji fotoaparat nabaviti). Uspoređuješ analogne objektive za pentax sa digitalnima za olympus.

I naravno da se koriste adapteri , na taj način se i pentaxovi stari objektivi mogu koristiti na Olympusu. Isto i M42 objektivi, pa preko M42 adaptera i Canon FD objektivi (samo moraš koristiti Canon FD na M42 adapter i M42 na 4/3rd adapter) , tako mogu Canon objektivi na Nikon i obrnuto (NARAVNO GOVORIM O STARIM ANALOGNIM OBJEKTIVIMA A NE DIGITALNIM , da ne bi netko odmah graknuo na mene za prošlu rečenicu)

Naravno da ne postoje digitalni Olympus objektivi stariji od 7-8 godina kad se tek tada Olympus uključio u digitalnu fotografiju i krenuo stvarati sistem sasvim ispočetka, dok su ostali proizvođači prilagođavali svoj sistem postojećim analognim objektivima , otuda i razlika između 4/3 sistema i FF sistema
 err, ovaj, ali mislim da si potpuno fulao smisao mog posta. ;)
poanta je bila da ti za OM objektive (ovdje referencirani kao "analogni" objektivi) treba adapter za FourThirds (here known as "digitalni objektivi") sustav, dok za pentax K-mount ne treba nikakav adapter za objektive od 1975. naovamo, koriste isti mount i na analognim i na digitalnim aparatima.

(ne postoje digitalni objektivi kao takvi, sve je to optika i mehanika, razlikujem ih samo po tome što "digitalni" šalju informacije specifične za digitalna tijela te imaju smanjeni IC, prilagođen APS-C senzoru)

btw, FD ima kraći registar od F mounta, neće ići bez korektivne optike, barem ako želiš zadržati mogućnost izoštravanja na beskonačnost.

ne grakćem na tebe ništa, samo te ispravljam, očito nisi dovoljno informiran. ;)

(eto ti i slike mountova, pa zaključi sam za što je potreban adapter, a za što nije ;))
OM mount OM mount
FourThirds mount FourThirds mount
K mount K mount
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2009 20:04 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

poanta je bila da ti za OM objektive (ovdje referencirani kao "analogni" objektivi) treba adapter za FourThirds (here known as "digitalni objektivi") sustav, dok za pentax K-mount ne treba nikakav adapter za objektive od 1975. naovamo, koriste isti mount i na analognim i na digitalnim aparatima.

ne grakćem na tebe ništa, samo te ispravljam, očito nisi dovoljno informiran. ;)

kao što i rekoh u tom postu o pentaxu se nisam nikada ni informirao jer nisam ni pomišljao na nabavljanje pentaxa 

informativno pitanje: da li se ti pentax objektivi iz sedamdesetih i osamdesetih jednako registriraju na digitalnom tijelu kao novi digitalni? da li registrira sve podatke vezane uz neku fotografiju? 

i što mi znače te slike mountova bez korespondirajuće slike priključka na samom tijelu fotoaparata? ionako znam kako izgledaju OM i 4/3 mountovi, a također i M42 i Canon FD mountovi, jer imam   objektive sa tim mountovima. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2009 20:21 (Wolverine).
17 godina
neaktivan
Wolverine kaže...
  kao što i rekoh u tom postu o pentaxu se nisam nikada ni informirao jer nisam ni pomišljao na nabavljanje pentaxa 

informativno pitanje: da li se ti pentax objektivi iz sedamdesetih i osamdesetih jednako registriraju na digitalnom tijelu kao novi digitalni? da li registrira sve podatke vezane uz neku fotografiju? 

prve dvije serije (K i M) su full mehaničke, traže ručni unos žarišne udaljenosti za shake reduction, ne prijavljuju blendu (ne može se kontrolirati iz aparata, već samo preko prstena na objektivu, fotić ne pokazuje na kolko je blenda), ne radi matrix-metering.
A objektivi (od 1984.) ne znaju sami prijaviti žarišnu udaljenost, blenda i metering rade normalno.
F i FA objektivi rade skroz normalno, uredno autofokusiraju.
FA šalju i MFT tablicu oštrine, tako da fotić može izabrati područje rada di je objektiv najoštriji.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2009 20:31 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
Wolverine kaže...
i što mi znače te slike mountova bez korespondirajuće slike priključka na samom tijelu fotoaparata? ionako znam kako izgledaju OM i 4/3 mountovi, a također i M42 i Canon FD mountovi, jer imam   objektive sa tim mountovima. 
 ništa. :D

OM je doživio istu sudbinu kao i FD, napušten je od svojih vlasnika, s tim ta je FD u gorem položaju jer traži korektivnu optiku na canonima koja poprilično degradira kvalitetu slike. čak je dobar dio profesionalnih korisnika FD canona je prešao na nikona kad je canon uveo EF mount, 1987.

16 godina
neaktivan
Šta da kupim?

Da nije možda za mene kao skroz nesposobnog ipak K-m bolji izbor od K200d?

Možda je malo jednostavniji, ili ipak ne.......

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Da nije možda za mene kao skroz nesposobnog ipak K-m bolji izbor od K200d?

Možda je malo jednostavniji, ili ipak ne.......

paaa, nije K200 uopće tolko kompliciran, ali istina, K-m ima help tipku. :)
K-m je i fizički nešto manji, čak ima i brži autofokus od K200tke.

ako se misliš nositi fotić svuda sa sobom, K-m je dobar izbor, lakši je i manji.

odi u ve-mil, hg-spot, kaj ti je već bliže, traži ih da ti daju u ruke oba, pa vidi koji ti se čini manje kompliciran.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.3.2009 22:20 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

Ja savjetujem za one koji imaju para K200D, a za one koji nemaju K-m.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.3.2009 22:32 (Bara).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

sad sam na dpreview pogledo i ne vidim razlog zašto si i ja nebi uzeo pentax k-m? razlike su minimalne

jel ima ko kakav razlog?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

sad sam na dpreview pogledo i ne vidim razlog zašto si i ja nebi uzeo pentax k-m? razlike su minimalne

jel ima ko kakav razlog?

Weather sealing, mali LCD.
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

Cekaj,pa sta na sonye nemogu ici svi oni stari minolta objektivi,otkako su kupili minoltu?

djevice,padobranci mineri griješe samo jednom! Postao sam ateista;ubili su boga u meni...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nick kaže...

Cekaj,pa sta na sonye nemogu ici svi oni stari minolta objektivi,otkako su kupili minoltu?

Mogu oni za A mount, ali ne oni za SR mount. Ista stvar ka sa Canon FD i EF mountima.
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
nick kaže...

Mogu oni za A mount, ali ne oni za SR mount. Ista stvar ka sa Canon FD i EF mountima.
jel postoje kakvi adapteri za sonye? 
djevice,padobranci mineri griješe samo jednom! Postao sam ateista;ubili su boga u meni...
17 godina
neaktivan

kolko ja znam, postoji M42-A adapter, tak da možeš staviti gore M42 objektive.

no, mislim da ti trebaju focus-confirm adapteri ako želiš potvrdu fokusa. (da ti fotić javi da si ti ručno ispravno izoštrio sliku)

17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

kolko ja znam, postoji M42-A adapter, tak da možeš staviti gore M42 objektive.

no, mislim da ti trebaju focus-confirm adapteri ako želiš potvrdu fokusa. (da ti fotić javi da si ti ručno ispravno izoštrio sliku)

Jel to od nekog krucijalnog znacaja ili? 
17 godina
neaktivan

pa ono, ako imaš potvrdu fokusa, fotić ti potvrdi da si ispravno isfokusirao.

bez focus-confirm adaptera, jedina potvrda fokusa su tvoje oči - što nije baš pouzdano jer današnji finderi nisu predviđeni takve zadatke, presvjetli su.

17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

pa ono, ako imaš potvrdu fokusa, fotić ti potvrdi da si ispravno isfokusirao.

bez focus-confirm adaptera, jedina potvrda fokusa su tvoje oči - što nije baš pouzdano jer današnji finderi nisu predviđeni takve zadatke, presvjetli su.

Al to danas nije in?
17 godina
neaktivan

o, itekako je, ful svijetli finderi za spore zoom objektive, i automatiku koja fokusira sama.

no, za brze non-AF objektive je to kontraproduktivno, sve je pretjerano svjetlo, DoF je nerealno velik, precizno manualno fokusiranje je otežano.

isto tako bi finder sa split-prizmon i/ili s mikroprizmama kakvi su bili na pre-AF fotićima bio beznadno pretaman za današnje objektive.

17 godina
neaktivan

Šta misliš bil dobar onda bija fotić sa izmjenjivim finderima?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Šta da kupim (SLR aparati)?

ne nužno s izmjrnjivim finderima, čisto je dovoljno imati izmjenjiva fokus-stakla.

16 godina
neaktivan

Je li fokus staklo ona pločica iznad ogledala

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

da.

16 godina
neaktivan

Vidim da se tu govori o digitalnim i analognim objektivima.

Medutim treba reci jednu veliku razliku, koja je vazna za kvalitetu slike. A to je da je kut upada zraka potpuno razlicit za film odnosno za senzor. Stoga neki objektivi koji su bili odlicni za film, losiji su za dSLR. Isto tako objektivi za dSLR moraju omoguciti vecu rezoluciju koji ima senzor, tj. cip na digitalcima.

Olympus OM 3Ti, Zuiko 2.8/24, 1.4/50, Angenieux 70-210
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.3.2009 23:30 (Zvonko200).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zvonko200 kaže...

Vidim da se tu govori o digitalnim i analognim objektivima.

Kakvi digitalni i analogni objektivi? O ćemu ti to?
16 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
Wolverine kaže..
NARAVNO GOVORIM O STARIM ANALOGNIM OBJEKTIVIMA A NE DIGITALNIM
 o tome
Olympus OM 3Ti, Zuiko 2.8/24, 1.4/50, Angenieux 70-210
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice