Za dva tri filma godišnje se ne isplati ništa ni 2.0. Takđer DVD ili blu ray player nikako sam po sebi ne može biti pojačalo. Uostalom probaj na njega spojiti neke pasivne zvučnike pa probaj. Player je samo izvor zvuka a pitanje je kakve izlaze ima.
Za dva tri filma godišnje se ne isplati ništa ni 2.0. Takđer DVD ili blu ray player nikako sam po sebi ne može biti pojačalo. Uostalom probaj na njega spojiti neke pasivne zvučnike pa probaj. Player je samo izvor zvuka a pitanje je kakve izlaze ima.
Za 2-3 filma godišnje koji imaju 5.1 dolby zvuk se ne isplati kupovati 5.1. kućno kino. No on može preko usba, cda, dvda, normalno gledat filmove sa stereo zvukom svaku večer.
Vjerojatno često gleda filmove pošto razmišlja o kupovini kućnog kina, samo sam ga podsjetio da za 5.1 kino treba imati i medij (film) koji je sniman na 5 kanala. A ako češto gleda filmove sa stereo zvukom, onda mu je 2.1 dovoljan (tj, 5.1 mu je nepotreban)
Kako ne lol? Bilo koji uređaj koji na zvučnik reproducira zvuk je pojačalo.
Osobno imam sva tri slučaja. U jednom slučaju woofer mi služi kao i pojačalo za 5 zvučnika. Na wooferu postoji 6 ulaza i 5 izlaza.
U drugom slučaju nema posebnog uređaja (pojačalo) već se svih 5 zvučnika + woofer direktno spajaju na DVD uređaj, tu DVD player služi kao pojačalo. Dvd ima 6 izlaza (5+1) i jedan ili dva dodatna stereo ulaza (+ još izlaze za video i kablove).
U trećem slučaju imam reciver sa 5 zvučnika koji služi i kao pojačalo od 500w. Reciver ima 9 izlaza i 14 ulaza, što audio što video i ovisno o vrsti kabla.
To što se DVD iz slučaja br 2 ne zove "pojačalo", ne umanjuje njegovu ulogu u reprodukciji zvuka koju obavlja (češće nego videa) već 2 i pol godine bezprijekorno i često jako glasno - dakle radi kao pojačalo.
trebao bih pomoc oko setupa
dakle zelio bih spojiti PC, bnet tv na A/V reciever (http://www.pioneer.eu/eur/products/45/66/42/HTP-071/page.html) i reciever na samsung led tv
sve to sam planirao preko HDMI kablova (pretpostavljam da reciever sam odvaja zvuk od videa, tj dolazni signal odvaja na video, kojeg salje na TV, i audio kojeg salje na spojene zvucnike)
znaci u HDMI IN na recieveru spajam PC/bnet, na HDMI out spajam TV
pretpostavljam onda da cu morati jos nekako spojiti TV i receiver (najbolje optickim kablom) kad pozelim gledati TV program direkt preko TVa a da zvuk ide preko zvucnika spojenih na pojacalo (ili to moze preko kabela koji je spojen na HDMI out?)
hmm izvadak iz manuala yamaha recievera:
"Audio signals input at the HDMI jack are not output
from any speaker terminals but output from the
connected video monitor.
To enjoy the sound from speakers connected to this unit,
– make an analog or digital connection besides the
HDMI connection (see page 15).
– mute the volume of the connected video monitor"
znaci da moram jos obratiti pozornost podrzava li pojacalo djeljenje zvuka/slike preko HDMIa?
neznam ima li tvoja
sto ima tv od audio izlaza (ne racunam slusalice)
rijec je o http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/television/led-tv/UE32EH5300KXXU-spec
pretpostavljam da pricas o HDMI Audio Return Channel funkciji?
"If the TV supports the HDMI Audio Return Channel, the sound of the TV is input to the receiever via the HDMI terminal, so there is no need to connect an audio cable"
Samo bih ti htio skrenuti pozornost na jednu stvar koju ljudi često zanemare.
1. Zašto želiš 5.1?
Da bi uživao u 5.1 surroundu moraš imati medij (dakle film ili glazba) koji je sniman na toliko kanala. Dakle pjesma u mp3 formatu (pa i običan audio cd ili radio) neće biti puštana na svih 5 zvučnika jer je snimana na 2 kanala (stereo).
Prečesto vidim da ljudima zvučnici stoje zaboravljeni i prašnjavi jer nemaju kako iskoristiti svih 5 zvučnika. Obično ljudi izgube volju za kupovanjem/posuđivajem dvd filmova i skidanjem velikih video fajlova koje opet često neznaju kako spržiti da bi im to player vrtio, pa se to pokaže ne baš najisplaitvija investicija.
Najčešće vidim stvarno to. Ljudima ti zvučnici samo stoje za ukras u dnevnoj sobi, nakon nekog vremena im počnu smetat kablovi po podu (da bi imao 5.1 moraš ih pravilno rasporediti) pa onda te zvučnike maknu i ostave samo ljevi i desni (FL i FR), i eventualno centralni pošto ne smeta (bez obzira što ga ne koriste).
Ako ćeš godišnje gledat 2-3-5 filma kojima zvuk ide preko 5.1 dolby surrounda, mislim da se kućno kino sa 5.1 ne isplati.
2. 5.1 surround je nešto isplativiji ako ga uz filmove koristiš i za igranje jer skoro sve igre (bar ove modernije) imaju opciju pod "audio" - 5.1 dolby digital. No da bi 5.1 sustav spojio na PC, moraš imati neki oblik pojačala. Kod kućnog kina su obično dvije opcije. Ili je DVD player ujedno i pojačalo na koje spajaš zvučnike (dakle bijelo/crvene kablove spajaš zvučnik → DVD player), ili woofer služi kao pojačalo pa se sustav spaja: zvučnici → woofer → DVD player.
Kod prvog slučaja gdje je DVD player ujedno i pojačalo, takav sustav nemožeš koristiti kao 5.1 i na PCu jer DVD player eventualno ima opciju stereo ulaza - dakle u tom slučaju ti je potreban reciver koji će moć 5 kanalni zvuk sa PCa dijeliti na zvučnike. Ako si kupio kućno kino gdje je woofer pojačalo (dakle na poleđini woofera postoje i ulazi i izlazi za 5,1 surround) tada to možeš koristiti i na PCu uz odgovarajuće kablove. Naravno ne i istovremeno, morat ćeš svako malo spajat i odspajat. Tu dolazi reciver.
Dakle reciver služi kao sabirna stanica u slučajevima kada isti sustav zvučnika imaš namjeru korisiti za reprodukciju zvuka/videa sa više izvora i/ili kao pojačalo u slučajevima kada zvučnici nemaju samostalno pojačalo osim DVD playera. Dakle ako imaš gramofon, mp3 player, VHS, DVD player, PC.. i sve misliš spojiti na jedne zvučnike, tada je reciver dobra opcija.
No kažem, svejedno razmisli dal ti je 5.1 potreban. Mislim da se zbog 2-3 filma ne isplati.
Puno ti hvala na objašnjenju... sve što si reko potvrdilo je ono što sam ja mislio... i da ne namjeravam gledati par puta u godini neki film nego tjedno jedanput ili eventualno dva puta ovisi o mom slobodnom vremenu. Odlučio sam da ću za početak kućno kino pa poslje receiver pošto je to dosta skupa investicija.... I još jednom hvala :)
trebao bih pomoc oko setupa
dakle zelio bih spojiti PC, bnet tv na A/V reciever (http://www.pioneer.eu/eur/products/45/66/42/HTP-071/page.html) i reciever na samsung led tv
sve to sam planirao preko HDMI kablova (pretpostavljam da reciever sam odvaja zvuk od videa, tj dolazni signal odvaja na video, kojeg salje na TV, i audio kojeg salje na spojene zvucnike)
znaci u HDMI IN na recieveru spajam PC/bnet, na HDMI out spajam TV
pretpostavljam onda da cu morati jos nekako spojiti TV i receiver (najbolje optickim kablom) kad pozelim gledati TV program direkt preko TVa a da zvuk ide preko zvucnika spojenih na pojacalo (ili to moze preko kabela koji je spojen na HDMI out?)
hmm izvadak iz manuala yamaha recievera:
"Audio signals input at the HDMI jack are not output
from any speaker terminals but output from the
connected video monitor.
To enjoy the sound from speakers connected to this unit,
– make an analog or digital connection besides the
HDMI connection (see page 15).
– mute the volume of the connected video monitor"
znaci da moram jos obratiti pozornost podrzava li pojacalo djeljenje zvuka/slike preko HDMIa?
ako ti tv i receiver podrzavaju prijenos zvuka preko hdmi-a uzmes jedan kabel koji spojis u hdmi out na receiveru i u hdmi in na tvu. onda spojis hdmi u hdmi out na bnetu i u hdmi in u receiveru i iz pc-a isto tako. to je sve sto ti treba.
ako ti ne podrzava prijenos zvuka sto je kod mene slucaju(imam yamaha receiver koji samo sliku prenosi), spojis isto tako samo sto za zvuk moras imat opticki kabel.
da, jos kad bi samsung imao postene proklete stranice mozda bi se i moglo nesto saznati
ali ne, moj model TVa se uopce ni ne moze naci na njihovoj stranici (EH5450W) niti je za bilo koji drugi TV iz serije 5 navedeno koja je verzija HDMIa (a i opet sam procitao neki post lika sto radi za samsung, da hdmi 1.4 ne znaci nuzno da je i podrzan ARC)
jbg, opticki kabel cu uzeti i goni ga
fascinantno mi je da u 2013g i dalje recieveri i TVi ne dolaze po defaultu bar sa bluetoothom (kamoli WiFiem/DLNA), tehnologijama koje su na trzistu duze od desetljeca i koje prakticki svaki srot od mobitela ima danas u mizernom pakiranju (naspram recievera i TVa od 8kg)
necu ni spominjati sto se gotovo nigdje ne spominje android, vec samo iphone/ipad utori..
poz, meni je u ku*cu reciver od kucnog kina, dal bi mogo negdje nabaviti posebno ili moram sve skupa? jer mi sume svi zvucnici kad je ukljuceno sve, i nista nije pusteno da svira, a kad se pojaca iznad 20 onda se nis ne cuje... vjerujem da je do receivera... ako neko zna nek kaze