Instalacija zvuka u automobilu

poruka: 6
|
čitano: 4.393
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Pozdrav. ako ima neko dobar tutorijal kako se instalira autopojacalo i zvucnici u automobilu. naime ja san to vec u kuci radio sa autopojacalom i napajanjem od starog PC-a, ali cini mi se da je puno razlicito to radit u automobilu nego kuci. jedino sto mi stvara nejasnosti su : masa (sto je to i kako se instalira), potrebna debljina kablova, osigurac na + pol akumulatora (kako se stavlja i kolika mu treba bit velicina). pa ako netko zna i moze odgovorit bilo bi pozeljno, takoder ako netko ima neki link od a-z di se sve objasni neka linka. hvala, lp

Only easy day was yesterday!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Nema ti tu neke velike mudrosti, kolika je snaga pojačala ? Inače se kablovi odabiru prema jačini struje koje pojačalo povuče, a to je zasigurno napisano u user manualu. 

Isto to vrijedi i za osigurač kod akumulatora, on treba biti što bliže akumulatoru, zatim se + kabel polvači do pojačala i spaja na isto. Što se tiče struje, ako ne piše nigdje, pogledaj osigurače na pojačalu, zbroji njihove vrijednosti i uzmi prvu veću vrijednost osigurača, taj osigurač samo štiti instalaciju i akumulator u slučaju kratkog spoja prije pojačala.

Isto vrijedi i za kablove, zbroj struja osigurača na pojačalu, pogledaš koji kabel odgovara toj struji i uzmeš prvu veću kvadraturu kabla. 

Masa je zapravo - pol i  se spaja na neko mjesto na šasiji (jer je cijela šasija spojena na - pol akumulatora) i ona mora biti što kraća. 

S jedne strane vuci kablove za napajanje i REM žicu sa radija, a s druge strane vuci signalne kablove.

Imaš setove kablova, konektora i osigurača za instalaciju pojačala.

REM žica može biti 1.5 do 2.5 kvadrata, njom teče mala struja.

Evo u Dobrom zvuku imašsetove o kojima sam ti pričao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: Instalacija zvuka u automobilu
Gigabyte091 kaže...
REM žica može biti 1.5 do 2.5 kvadrata, njom teče mala struja.

Sa svime se slažem osim s ovim...čemu takva žica za remote? Takve se stavljaju za zvučnike.

0.5 ili 0.75 kvadrata je sasvim dovoljno.

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
13 godina
Re: Instalacija zvuka u automobilu

ahaa. hvala skuzio sam!

Only easy day was yesterday!
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 12:14 (BagyGamer).
13 godina

Može bilo koje debljine, to sam rekao jer smo takvu ja i frend stavljali, nismo imali tanju pa smo iskoristili stari kabel koji smo našli, a on je bio 3×1.5

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ja se držim nekih pravila kod slaganja audio setupa u auto. Naponski kabel stavljam minimalno 30 kvadrata, osigurač max 25 cm od akomulatora, masa isto tako 30 kvadrata, max 1 metar dužine, i što bolji spoj na karoseriju. Naponski kabel vučem po desnom pragu a chincheve po središnjem tunelu od radia do pojačala, sve u snake skin ili ti termo bužir, povezano plastičnim vezicama svakih 25 cm. Za zvučnike koristim 1.2 do 2.5 kvadrata ovisno o snazi zvučnika i pojačala. Kod korištenja više pojačala u bunker stavljam most za naponski kabel i onda od njega samo vučem svaki za svoje pojačalo s tim da od aku do bunkera ide jači kabel.

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice