Pozdrav. ako ima neko dobar tutorijal kako se instalira autopojacalo i zvucnici u automobilu. naime ja san to vec u kuci radio sa autopojacalom i napajanjem od starog PC-a, ali cini mi se da je puno razlicito to radit u automobilu nego kuci. jedino sto mi stvara nejasnosti su : masa (sto je to i kako se instalira), potrebna debljina kablova, osigurac na + pol akumulatora (kako se stavlja i kolika mu treba bit velicina). pa ako netko zna i moze odgovorit bilo bi pozeljno, takoder ako netko ima neki link od a-z di se sve objasni neka linka. hvala, lp
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nema ti tu neke velike mudrosti, kolika je snaga pojačala ? Inače se kablovi odabiru prema jačini struje koje pojačalo povuče, a to je zasigurno napisano u user manualu.
Isto to vrijedi i za osigurač kod akumulatora, on treba biti što bliže akumulatoru, zatim se + kabel polvači do pojačala i spaja na isto. Što se tiče struje, ako ne piše nigdje, pogledaj osigurače na pojačalu, zbroji njihove vrijednosti i uzmi prvu veću vrijednost osigurača, taj osigurač samo štiti instalaciju i akumulator u slučaju kratkog spoja prije pojačala.
Isto vrijedi i za kablove, zbroj struja osigurača na pojačalu, pogledaš koji kabel odgovara toj struji i uzmeš prvu veću kvadraturu kabla.
Masa je zapravo - pol i se spaja na neko mjesto na šasiji (jer je cijela šasija spojena na - pol akumulatora) i ona mora biti što kraća.
S jedne strane vuci kablove za napajanje i REM žicu sa radija, a s druge strane vuci signalne kablove.
Imaš setove kablova, konektora i osigurača za instalaciju pojačala.
REM žica može biti 1.5 do 2.5 kvadrata, njom teče mala struja.
Evo u Dobrom zvuku imašsetove o kojima sam ti pričao.
Sa svime se slažem osim s ovim...čemu takva žica za remote? Takve se stavljaju za zvučnike.
0.5 ili 0.75 kvadrata je sasvim dovoljno.
ahaa. hvala skuzio sam!
Može bilo koje debljine, to sam rekao jer smo takvu ja i frend stavljali, nismo imali tanju pa smo iskoristili stari kabel koji smo našli, a on je bio 3×1.5
Ja se držim nekih pravila kod slaganja audio setupa u auto. Naponski kabel stavljam minimalno 30 kvadrata, osigurač max 25 cm od akomulatora, masa isto tako 30 kvadrata, max 1 metar dužine, i što bolji spoj na karoseriju. Naponski kabel vučem po desnom pragu a chincheve po središnjem tunelu od radia do pojačala, sve u snake skin ili ti termo bužir, povezano plastičnim vezicama svakih 25 cm. Za zvučnike koristim 1.2 do 2.5 kvadrata ovisno o snazi zvučnika i pojačala. Kod korištenja više pojačala u bunker stavljam most za naponski kabel i onda od njega samo vučem svaki za svoje pojačalo s tim da od aku do bunkera ide jači kabel.