Windows 7 - Kupovina (jesam ja lud?)

poruka: 81
|
čitano: 22.586
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Windows 7 - Kupovina (jesam ja lud?)
impaelas kaže...

dakle da odgovorim na vise pitanja u jednoj poruci

1. ne zelim kupiti na ebayu jer ne mogu dobiti racun za firmu

2. 'mozes kupiti online ali ne u RH' - i kako to pomaze osobi koja ima firmu otvorenu u RH, zivi u RH i placa porez u RH?

3. OEM verziju je objasnio kizo pa ne moram trositi rijesi

4. moto - ne flejmaj. ako imas komentar komentiraj na postavljenu temu a ne bališ bezveze o stvarima o kojima uopće nije riječ.

i na kraju, dobio odgovor i od microsofta koji 'žali' što im online trgovina nije dostupna za RH i savjetuju da mi netko od rodbine (!!) ili prijatelja kupi soft u SADu i posalje kuci... Distribucijska mreža by Microsoft....

Već sam negdje na ovom forumu dao link za kupovinu Win 7 OS-a u Hrvatskoj, Zagrebu pa probaj tu jer sam ga i ja tu legalno kupio (Retail), samo što sam ja telefonom dogovorio i drugi dan na meni odgovarajućoj lokaciji-njihovom dučanu preuzeo i platio, a ti probaj putem njihovog web shopa ili se prvo telefonom raspitaj pošto kupuješ za firmu...Sretno !!

http://www.svijet-medija.hr/Article.aspx?gid=91&gsid=154&rmid=0&Page=2

I naravno sve tri verzije Home Premium, Professional i Ultimate su dostupne u Retail-u, a po narudžbi s time da Retail verzije sadrže u pakiranju 32 i 64bit verzije (2 DVD medija)

MBO Asus P5Q-Pro (P45) I Proc. Intel C2D E8600 (2x3,33GHz) I RAM OCZ PC8500 (1066MHz) 2x1GB SLI Ready I VGA Nvidia Zotac GTX 260 AMP2 I HDD WD Green 1T I DVD R/W 18x Samsung I PSU Chieftec 55
17 godina

Zaboravio sam navesti da su u njihovom web shopu - cjeniku Retail verzije označene sa (ROW) skračenicom u opisu artikla !!

MBO Asus P5Q-Pro (P45) I Proc. Intel C2D E8600 (2x3,33GHz) I RAM OCZ PC8500 (1066MHz) 2x1GB SLI Ready I VGA Nvidia Zotac GTX 260 AMP2 I HDD WD Green 1T I DVD R/W 18x Samsung I PSU Chieftec 55
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
impaelas kaže...

Dakle,

Poželih kupiti novi W7 64bit, eng, retail verziju. Nadobudno otvorih preglednik i preletih nekoliko najvećih trgovina u HR najprije tražeći one koje imaju OS u mom gradu. Nakon bezuspješne potrage smanjio kriterije i tražim tko ima OS u Hrvatskoj. Sad već lagano iživciran jer mi se svugdjenudi OEM odlazim na lokalizirane stranice Microsofta i nakon par klikova dolazim na opciju KUPI ODMAH. Letim, već sam tamo. HURA!

Kliknem i bivam preusmjeren na http://store.microsoft.com i pokušavam ispuniti obrazac za narudžbu sretan što što proći par stotina kuna jeftinije.

1. problem: ne mogu kupiti OS na ovaj jadni obrtić koji imam jer ne postoji polje za unos imena firme, poreznog itd. ajd u redu, može se pojavi poslije.

2. billing address ne mogu ispuniti jer se prihvaćaju podaci samo sa teritorija SADa.

3. platiti karticom ne mogu jer se prihvaćaju samo kartice vezane uz matični račun u SADu (up yours Mastercard).

I sad stanem, fiktivno podignem obrvu (u stvarnosti ne mogu) i počnem psovati. Zašto mi ultra/mega-velika korporacija, koja se hvali rasprostranjenošću svog OSa ne dozvoljava da debelo nakon izlaska novog OSa kupim istu stvar, potpuno legalno čak i iz njihovog online shopa kada se već nisu mogli potruditi dostaviti svoj program u ovu malu zaboravljenu pri******u? Da zamolim Ivu sa 6. kata da mi sprži jednu svoju kopiju jer je očigledno čovjek sposobniji prodati OS od njihovih regionalnih menadžera? Da preporučim Ivi da se javi u Microsoft sa molbom za voditelja prodaje?

Da stvar bude gora, na nekoliko koraka nudi mi se 0800 MICRO-BLA-BLA broj za podršku (koji, pogađate ne možete nazvati iz HR) iako je kompletan tekst podstranice preveden na hrvatski. Nije im se učinili logičnim navesti i lokalni broj za podršku? Ok, surfam dalje, izluđen navigacijom koja me vozi od beskorisnog online store-a do nepostojeće podrške i nailazim na lokalni broj u Hrvatskoj no eto ljudi ne rade subotom (ja radim)... Ako se dogodi da Sedmicu zavrtim nelegalno i aktiviram je loaderom to neće biti zato što volim krasti software ili nemam novca za kupovinu istog. To ću učiniti samo zato što, iako informatički pismen, obrazovan, vješt u online trgovini, nisam mogao kupiti Microsoftov proizvod na legalan način...

mislim da nebi trebalo biti problema, odes u ADM ili Links (jedini ducani u koje imam povjerenja)..i jednostavno narucio verziju koju zelim...al ovu informaciju da na stranici microsofta nemozes naruciti OS (ili bar da ti daju listu trgovina koje imaju OS-ove na lageru)-to jos nisam znao...al sram ih moze biti....cijeli svijet u PIRATIMA a oni se tako ponasaju, da sam ja na njihovom mjestu, ja bi korisnicima slao mail-ove, ponude, raznorazne letke, bio bi tako dosadan, da bi nakraju ljudi kupili moj proizvod...a ne da oni koji su odluciti se ne zahebavat sa raznoraznim ilegalnim aktivacijama i glupostima i bit posten te kupit original OS, da imaju vise probleema da ga legalno stave, nego ilegalno...evo to mi nejde u glavu....

01010100 01001001 01001111
17 godina
impaelas kaže...

2. 'mozes kupiti online ali ne u RH' - i kako to pomaze osobi koja ima firmu otvorenu u RH, zivi u RH i placa porez u RH?

4. moto - ne flejmaj. ako imas komentar komentiraj na postavljenu temu a ne bališ bezveze o stvarima o kojima uopće nije riječ.

Meni ovo zvuči kao "Tata, ja hoću lizalicuuuuu! Buhuhuuuu!". Ozbiljno, imaš barem 10 mjesta gdje možeš kupiti Windowse i dobiti dostavu na adresu firme. Stvarno ne vidim u čemu je problem? Ili ti to nije dosta i želiš da je Bill dođe osobno instalirati na tvoj komp? Prilagodi se državi u kojoj plaćaš poreze ili seli firmu negdje drugdje.

impaelas kaže...
i na kraju, dobio odgovor i od microsofta koji 'žali' što im online trgovina nije dostupna za RH i savjetuju da mi netko od rodbine (!!) ili prijatelja kupi soft u SADu i posalje kuci... Distribucijska mreža by Microsoft....

Hm, postaj njihov mail ovdje pa ću vjerovati u ovo.

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
15 godina
neaktivan

poslat cu ti i source emaila ako zelis.

a sad da ti odgovorim na tvoje drugo pitanje. dakle, klinac zeli igrati novi Dragons Age, ode na stranice Steama, plati karticom, skine igru, instalira i cijeli proces traje koliko ti je brza internet veza za preuzimanje paketa. Dakle, vrlo jednostavna transakcija i imas proizvod.

S druge strane imas mnogo veću tvrtku, malu firmu u HR koja zeli kupiti soft. i mene koji naivno vjeruje da je procedura slicna, ako ne i sofisticiranija od kupovine PC igre. E pa zaj*** sam se.

ja znam da mogu naruciti soft na dostavu. isto tako znam i da ce mi neka nesretna dusa to dostaviti rikšom za 2.5$ više ako ja to poželim. no koliko god ti mene uvjeravao da ja tražim previše i da cjepidlačim i da hoću lizu buuuuuuuuu Steam, Wow i bezbroj drugih tvrtki koji svoj proizvod prodaju online mi daju za pravo da od Microsofta ne očekujem ništa manje.

edit disclaimer: da se razumijemo, osobi u Microsoftu koja mi je ponudila rjesenje ne zamjeram niti najmanje, dapače. on niti je odgovoran za distribuciju niti sa istom ima veze.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.11.2009 19:26 (impaelas).
17 godina

Kupovinu OSa ne bih baš stavljao u isti koš kao i kupovinu igre, no dobro... I da li DA kupiješ na R1 račun na Steamu? Vjerojatno ne.

Valjda MS ima neki razlog zašto ne nudi online kupovinu Windowsa kod nas (ne može nas naći na karti?) no ono što bi ja volio je da bar omogući kupovinu ključeva na svojim stranicama, a da se za medij snađemo sami. Manje troškova za njih (nema pakiranja i downloada), nema zajebancije za tebe (i sve nas ostale). To bi radilo za kućne korisnike, ali ne znam kako bi ti za takvu transakciju dobio R1 račun...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
15 godina
neaktivan

koja je razlika? :)

oboje je licencirani software, ako zatrazis podatke od bilo kojeg legalnog prodavatelja (mislim u obliku pravne osobe) mozes dobiti R1.

MS ima razlog, distribucijska mreza im je katastrofa, Hrvatska je još na crnoj listi kada su u pitanju određene financijske aktivnosti no to se mijenja iz dana u dan (npr. Neteller online wallet j nedavno konacno dozvolio koristenje od strane drzavljana RH). apsurd je da MS na ovaj način samo potiče nelegalnu distribuciju softwarea.

ja ni ne zelim kupovati medij, sa pravne strane nema bas nikakve razlike jesi li software skinuo ili dobio na mediju. racun bi dobio svejedno "pravovaljan bez pečata jer je izrađen putem računala", standardni disclaimer.. isto ćeš dobiti npr. od googla za usluge oglašavanja i takav račun uredno prolazi na poreznoj (nema ni razloga zašto i ne bi).

16 godina
protjeran
segregator kaže...
TYRAEL kaže...

baš sinoć sam skinuo LINUX ULTIMATE EDITION 2.4 x64.... platio ništa Namigiva..kad windowsi budu na nivou tehničke dorađenosti linux-a..potrajat će jaaaaaaaaaako dugo..a možda niti tada....mislim,skidam kapu linuxašima...rad im je doniran,a mnogi i volonterski rade...ljudi sa srcem rade  i unose istinsku ljubav u to...skinuo sam 5-6 derivacija..i onako jednom baš razmišljam..hebate...bilo bi lijepo nešto donirati tim ljudima....čisto sam osjetio nelagodu jer koristim nešto a nisam niti kune dao..a nitko nije niti tražio,a proizvodom sam više nego zadovoljan....ajd da me više to ne žulja prebacim im 150 eura na račun...tiho i nenametljivo...vraga..kad su mi mailovi počeli stizati,zahvale,hvalospjevi...oipet mi je bilo nelagodno...mislim...jebo tisuću kuna....nisam dao neko bogatstvo...a ljudi zahvaljuju do beskraja....skidam im kapu...što se tiče MS-a...ne znama zašto ali mislim da im se mogu zahvaliti samo na nedovršenom poslu....smeta mi  i to što se doslovno silom nameću kupcima...barem u onom smislu:posao će vam propasti,ako ne kupite najnoviju verziju windowsa...dovoljno...da mi se smuči....

Sve je to fino i krasno, ali da li software koji impaelas koristi radi na linuxu?

..ehhhhh...to je često pitanje windows juzera...Namigiva..da skratim i ogolim do kraja.....što god i koji god program da se pita jeli ima za linux,ne da ima(možda ne baš taj),nego ima 3-5 alternativa,koje obavljaju ISTU zadaću....i što je najljepše..svi su besplatni(open source).....

17 godina
impaelas kaže...

koja je razlika? :)

oboje je licencirani software, ako zatrazis podatke od bilo kojeg legalnog prodavatelja (mislim u obliku pravne osobe) mozes dobiti R1.

Pa razlika je u namjeni. Kad želiš igrat igru, obično imaš OS instaliran. Kad ti zatreba OS, obično imaš formatiran disk. Naravno, ne uvijek, ali tako ja gledam na OS - to je nešto što sigurno želim imati imati CD/DVDu, a ne na Steamu.

Nema smisla dalje raspravljati o ovome, jer je otvaranje računa na Bug forumu jedino što možeš poduzeti po ovom pitanju. MS sam ne prodaje softver u RH, imaš dosta legalnih zastupnika, naručuj od njih. Situacija je takva, a mi možemo samo strpljivo čekati da se to promjeni (kad ono ulazimo u EU?).

17 godina
neaktivan
TYRAEL kaže...
segregator kaže...
TYRAEL kaže...
...

....smeta mi  i to što se doslovno silom nameću kupcima...barem u onom smislu:posao će vam propasti,ako ne kupite najnoviju verziju windowsa...dovoljno...da mi se smuči....

Sve je to fino i krasno, ali da li software koji impaelas koristi radi na linuxu?

..ehhhhh...to je često pitanje windows juzera...Namigiva..da skratim i ogolim do kraja.....što god i koji god program da se pita jeli ima za linux,ne da ima(možda ne baš taj),nego ima 3-5 alternativa,koje obavljaju ISTU zadaću....i što je najljepše..svi su besplatni(open source).....

flamethroweru.

ovo je bio neduzan topic gdje covjek razocarano pita kako ne moze kupiti windoze online direktno od MS-a (a rjesenje je jednostavno.. kupis u bilo kojem shoppu od dealera - ako nemaju, naruce i voila - ja da sam MS niti ne bih direktno prodavao software osim velikih nagodbi velikim korporacijama.. no to je druga prica).

no .. cim se negdje spomenu windoze... iskoci neki linuxas iz konzerve i poremeti relativno finu atmosferu topica.
radis upravo ono sto kazes da ne volis tebi da rade. nameces linux drugima. kao i veliki broj ljudi iz linux zajednice - ako koristis linux siguran si od napada, ako koristis linux teci ce u firmi med i mlijeko.. etc etc etc ("why most of the linux fans are idiots" anyone?)

ako covjek hoce windowse, hoce windowse. ako nemas sto konstuktivno reci - kloni se teme, please.

“Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.&
17 godina
protjeran

Malo samo off topic,ali vjerojatno vrijedi i za  windows 7.

Naime,imam originalni OEM xp koji prolazi validacije bez problema,a instaliran je na dva računala.Na koliko računala se uopće može instalirati takva originalna verzija?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

dakle, nije mi dao vrag mira pa sam i nazvao MS (da tvrdoglav sam).

dakle, trazio sam izricito ocitovanje o pravima i obvezama kupovine OEM licence.

1. OEM verziju distributer ne smije prodati odvojeno od racunala (bez obzira sto neki tvrde drugacije)

2. ako ipak kupite ili vam prodaju takvu licencu mozete je aktivirati bez problema a ista je vezana uz s/n hardvera

3. aktivacija vrijedi sve dok ne izmjeni određene komponente nakon cega treba ponovno aktivirati licencu na 0800 300 300. to necete moci jer ce vas MS s pravom traziti kopiju racuna iz kojeg je vidljivo da je OEM isporucen uz racunalo.

4. ako i ne radite neke izmjene riskirate drugu stvar zbog koje privatne firme obicno i kupuju licencirani soft: ako vam inspekcija bane za vrata i vi ponosno pokazete svoju naljepnicu i licencu čejka vas hladan tuš odnosno kazna ista kao i da koristite nelicencirani soft jer isti nije kupljen prema pravilima MSa.

eko.

17 godina
neaktivan

@impaelas

hvala što si nam pojasnio. sad je jasno da se kupovina OEM sustava bez računala ne isplati, pogotovo za firme.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

0 0 hvala 0
16 godina

-dodatak, isto se odnosi na Office (Home/Student) i ostali software. Dakle i kupljen software je nelegalan, kažnjiv, samo je pitanje kad će kontrolori doći po harač... (mada neke političarke umoljavaju (neimenovana) da to nazovemo recimo 'nametnuti izdatak').

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možda je to sve tako sa OEM proizvodima ali evo moj primjer: Imao sam i XP pro OEM i Vistu isto tako. Mijenjao sam komponente i instalirao ih barem po 5-6 puta svaku (XP vjerojatno i više puta). Nikad nisam imao problema aktivirati ih mada sam bio upozoren na to. A pakirani su bili u obične žute koverte u kojima se nalazio samo instalacijski CD/DVD i licencna naljepnica

Go figure.

Ultimate Intelligence Project
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

mozda je tebi i proslo ali vidi, kljucna stvar koju sam vec spomenuo je potencijalna opasnost kontrole a zapravo si 1.100kn bacio u vjetar.

16 godina
neaktivan

Ja mislim da to sve nije baš tako rigornozno. Eventualno te pitaju za razlog zbog kojeg treći put instaliraš Windowse i to je to. gdje vam je račun? Izgubio/odnjela Katrina/ne znam.

Na kraju krajeva ako se tvrtka koja ti je prodala OEM Windowse nađe u neprilici s Microsoftom zbog toga - šta je njima izdati ti račun kakav god trebaš? To je barem jednostavno

Volio bih čuti nekog tko je stvarno i nadrljao zbog OEM Windowsa da nam kaže iz iskustva. ovako imamo samo par, iz microsofta režiranih, upozorenja te moj primjer gdje je sve radilo bez greške

naravno, uvijek postoji mogućnost da mi se to dogodi u budućnosti ako iz nekog razloga poželim zamijeniti sedmicu inferiornijim softverom

17 godina
impaelas kaže...

mozda je tebi i proslo ali vidi, kljucna stvar koju sam vec spomenuo je potencijalna opasnost kontrole a zapravo si 1.100kn bacio u vjetar.

Ukoliko si po PS-u kupio OEM na firmu, nema nikakvih problema.

16 godina
neaktivan

to isto, da

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Erasmus kaže...

to isto, da

Jedna mala digresija - firma mora imati racun u svojoj evidenciji. Nema "izgubio sam".

15 godina
neaktivan

nije istina, gospodicna na supportu jucer mi je rekla da je licenca bezvrijedna ako nije kupljena uz racunalo. racun za kupljenu licencu odvojeno od racunalaje bezvrijedan.

mozemo se mi sad prepucavati do beskraja ali ovo sto prenosim nije moje misljenje vec iskljucivo komentar od strane MSa. pitao sam upravo za tu situaciju

17 godina
impaelas kaže...

nije istina, gospodicna na supportu jucer mi je rekla da je licenca bezvrijedna ako nije kupljena uz racunalo. racun za kupljenu licencu odvojeno od racunalaje bezvrijedan.

mozemo se mi sad prepucavati do beskraja ali ovo sto prenosim nije moje misljenje vec iskljucivo komentar od strane MSa. pitao sam upravo za tu situaciju

Je pa naravno da OEM licenca mora biti uz racunalo uz koje je kupljeno. Ne vidim gdje je problem.

16 godina
neaktivan

ja vjerujem da je to sve tako u teoriji

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Erasmus kaže...

Možda je to sve tako sa OEM proizvodima ali evo moj primjer: Imao sam i XP pro OEM i Vistu isto tako. Mijenjao sam komponente i instalirao ih barem po 5-6 puta svaku (XP vjerojatno i više puta). Nikad nisam imao problema aktivirati ih mada sam bio upozoren na to. A pakirani su bili u obične žute koverte u kojima se nalazio samo instalacijski CD/DVD i licencna naljepnica

Go figure.

mislim da se OEM licenca veže isključivo za matičnu ploču. nisam siguran, al mislim da samo nju ne smiješ mijenjat.

ako iz MS-a kažu da je OEM bez računala ilegalan onda je tako.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
17 godina
hrvooje kaže...
Erasmus kaže...

Go figure.

mislim da se OEM licenca veže isključivo za matičnu ploču. nisam siguran, al mislim da samo nju ne smiješ mijenjat.

Najgore je to sto je to poprilicno jasno definirano vec brdo godina, samo su se trazili razni "nacini" "zaobilazenja" prodaje "skupe" licence u odnosu na OEM, valjda neka se nadje bar nesto.

Isto tako, bar MS softver u RH nije problem kupiti, ima toliko partnera, ljudi zaduzenih za to i slicno.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Erasmus kaže...

Go figure.

Prijatelju evo što sam mijenjao:

Sa P35 ploče i Core2Duo E8200 sam prešao na X48 i Quad 8200. mijenjao sam i grafiku, dodao još dva diska (od kojih mi je jedan postao primarni).

Ja ponavljam da Microsoft kaže što kaže i da je to sigurno tako. no eto ja sam probao i nije bilo tako.

Ne moramo se prepirati oko toga. samo kažem. Pokušaj (ako si kupio OEM uz računalo - onda nema rizika) instalirati na iduća dva računala pa ćeš vidjeti.

možda sam ja onaj neki 1% koji je prošao nezamjećen a možda M$ smo seru. Ne tvrdim ni jedno ni drugo sa 100% sigurnošću

15 godina
neaktivan

hej, raspravljamo o dvi razlicite stvari. tebi aktivacija moze proci. ALI! ako imas takvu licencu i mislis da ces proci na inspekciji kao firma neces. to su dvije razlicite stvari.

16 godina
neaktivan

Ja vjerujem da dobavljači imaju poseban dil sa Microsoftom pa oni kupe OEM sa manjim rabatom (plate ga malo više) te time uvjetuju da smiju prodavat taj isti OEM manjim trgovcima kao ful licencu - ali malo skuplje nego pravi OEM. win-win situacija

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
impaelas kaže...

hej, raspravljamo o dvi razlicite stvari. tebi aktivacija moze proci. ALI! ako imas takvu licencu i mislis da ces proci na inspekciji kao firma neces. to su dvije razlicite stvari.

hej, ako sam kupio legalno te Windowse u trgovini i imam račun sumnjam da ću ja biti taj koji će proći/neće proći igdje, kužiš?

17 godina
Erasmus kaže...

Ja vjerujem da dobavljači imaju poseban dil sa Microsoftom pa oni kupe OEM sa manjim rabatom (plate ga malo više) te time uvjetuju da smiju prodavat taj isti OEM manjim trgovcima kao ful licencu - ali malo skuplje nego pravi OEM. win-win situacija

OEM nika, ni iz kojeg razloga te ni na koji način ne može postati full licenca.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice