Odneo sam laptop na servis , ako uspiju izvući podatke super ako ne plakanje 🙏
Mogao si to i sam riješiti. Skinuti bilo koju distribuciju Linuxa, izraditi USB te bootati laptop preko njega, pokrenuti Live opciju te vidjeti jesu podatci gore.
Mogao si to i sam riješiti. Skinuti bilo koju distribuciju Linuxa, izraditi USB te bootati laptop preko njega, pokrenuti Live opciju te vidjeti jesu podatci gore.
Ne znam zašto si uopće i pitao na forumu, imaš masu opcija a ti odmah na servis, sad ćeš platiti za nešto što si mogao pokušati napraviti sam.
nisi li to trebao odmah?
Mislim da nije crko disk neko se nesto shebalo kod update + nasilino gasenje (illi nesto slicno).
Probaj nabavit ladicu za disk (npr ovo) pa ga spojit preko USB na drugi PC i prebacit stvari na sigurno i onda nova instalacija na taj disk ili formatiranje diska.
srttrail je povezan s licencom, sec-enkripcija i ostale 'blagodati'.. naravno može biti i kvar-greška diska, no većinom je soft (ne hard-kvar) ili nešto kao loš kontakt-kabel i sl. kad se 'pritisne' popravi se.
-ovisno o tipu-uzroku kvara koji ne mora biti kvar nego npr zaštita-enkripcija, ovisi i mogućnost spašavanja pa i to da prtljanjem banalni problem postane pravi-nepovratno izgubljeno i naravno ako je povezano s win licencom tad ms alati kao autofix-repair ne pomažu (jer tad zaštita nema smisla).
Pitaj na Linux - pitanja i odgovori
Ako je otišla elektronika diska, nema tu pomoći. BSOD ekran je jedan od većih MS idiotizama, zna izbacivati razne gluparije kao moguću pogrešku i navodi korisnike na pogrešan put. Pokušaj još napraviti kako su ti Djigibao ili Valentin savjetovali, spojiti ga kao vanjskog na neki drugi PC ili preko Live Linuxa i vidi možeš li do podataka. Ali ako ti bios ne vidi disk, nemoj se puno nadati...postoje specijalizirane firme koje se bave spašavanjem podataka s oštećenih ili neispravnih diskova, ali to je za običnog korisnika preskupo.
Zašto thumb down iHush? Šta sam to krivo napisao ili savjetovao, osim ono što su kolege već rekle? Kojeg vraga ti glumataš ovdje na Forumu? Praviš se važan, pišeš megalomanski duge nerazumljive i pravopisno pogrešne postove, koji su malo kome ili nikome pomogli? Što želiš reći s tim? Kako brzo tipkaš i kako si pun znanja? SVAKI tvoj post zaslužuje TD, pa ti ga opet ne dajem, već tvoje dosadne i zamorne postove jednostavno preskočim! Ako ljudi traže savjet, ne žele čitati tvoje "enciklopedije". Čovječe, spusti se malo na zemlju, izbroji do deset, počni se normalno ponašati i ne preseravaj se, jer si, vjerujem, većini dosadan i naporan!
.. Ali ako ti bios ne vidi disk..
- u tome promašuješ.. bios vidi disk, disk radi, boota, tad je eliminirana mogućnost da ga bios ne vidi.
- kao i poruka srttrial.txt ... obično uzrok licenca. .. odnsno, primjene u modu-opcijama boota-biosa, uefi fičeri kao secboot-tpm.. npr kad iz jednog računala izvadiš disk i priključiš na drugo s različitim postavkama, pa i s istima, jer os detektira hw-id i licencu-promjenu.. a tad ne želi fixati, upravo suprotno (jer tad ms štiti svoj interes)..
Zašto thumb down iHush? Šta sam to krivo napisao ili savjetovao,..
- ovo. ostalo je bedastoća, ego štoveć.. :)
edit: ili objašnjenje ako ga već tražiš.. :)
-prvo, prigovaraš čemu? duljini posta? kojeg? uozbilji se, unutar teme-postova.. ostatak svemira se ne broji ili razmisli što je forum-tema..
-zatim TD-TU .. nije ovo fejs lajkanje, slažeš se ili se ne slažeš.. tad ili s mišljenjem ili činjenice-argumenti.. pa razmisli i o TD-smislu..
-sudjeluješ u temi kako tebi odgovara, pri čemu nemaš što drugima uvjetovati, tj imamo zajednička pravila-foruma.. pa tad ispravi netočno, prijavi neprimjereno, argumentiraj mišljenje itd.. ne lupati td jer ti se netko ne sviđa uz napomenu da ovo ni nije forum-tema za sviđati se nekome kao čvenklajn :) .. pa onak, ne zanima me tvoj općutak :)
-pohvalno, .. dobro-pohvalno je željeti pomoći nekome, savjetom, prijedlogom.. u bilo kojoj temi s nekim problemom kao što je ovaj posljednji-aktualni s diskom-bootom, no osim pozitivne želje treba nešto i znati kao i razmišljati o napisanim postovima u kojima kronološki obično na početku nešto fali što se kasnije doda-otkrije-sazna a to može promijeniti moguće odgovore kao i to da je lako preskočiti pojedini međupost s takvim bitnim podatcima .. npr da mu je servis rekao da je ssd neispravan.. pri čemu možemo to uzeti kao istinu-člinjenicu kao i biti skeptični u interes servisa što ne bi bilo prvi put da vide nepostojeće kvarove na računalima-autima kako bi nešto popravili-naplatili .. pohvalno je što želiš pomoći, dok za servis znamo da ne radi na altruizam nego da žive od novca kojeg naplate pa to uzmemo s rezervom.. ili kako već :) uz opet razliku, ti možda nešto znaš, možda ne znaš ništa.. pa do tog da si expert-vunderkind koji i bez pogleda vidi stanje i zna točan odgovor, nešto kao biblijski 'idi kući i ozdravit će duša tvoja..' uz klasičan scenski pokret ruom i blag pogled.. ja nemam takve moći pa ne liječim računala tom metodom ..
.. i eto, objašnjenja za dulje postove od nužnih-kratkih-jezgrovitih.. jer eto, ti to 'tražiš' :))
edit2: ... i btw, umjesto duplih postova koji su protivni pravilima foruma, možeš koristiti edit .. ovako :)) ..
-raspalio? td? .. smiješno :) + dobio si i objašnjenje zašto, jer bios vidi disk, jer boota i dođe do bsod-a.. tj da ga ne vidi, ne bi bilo ni bsod-a-boota.. i pošto je to 'samoobjašnjavajuće' jednostavno sam stisnuo 'ne slažem se..' što nema veze s lajkanjem, bez objašnjenja koje je naknadno dato.. no eto, time dobijamo 'rat i mir'? duljinu .. kojoj prigovaraš mada posta nema, samo td.. onak, smiri se ili što kažeš, dobro stoj :) ..
-ako malo proanaliziraš ove (konkretne posljednje) postove, bez upetljavanja ostatka svemira jer nema konkretne veze, primjetit ćeš možda nešto čudno.. tj ako imaš neki problem, nisam to 'ja' .. traži dalje :) ili što već želiš, stoj, nešto..
edit: i kao btw, za kvalitetnu-smislenu konverzaciju je potrebno dvoje, dvije strane.. pošto kažeš da ja mogu i normalno, možda postoji i drugi odgovor, druga strana? :)
-bacanje novca... ali kad je važno i to je ok.
-sam word (čitav office) automatika, kad otvaraš neispravan dokument napravi što može, spasi koliko može.. kod prvog paljenja-učitavanja dokumenta, i to treba znati-očekivati, tj ne raditi ništa jer greška u dokumentu može npr smrzavati-izbacivati, ni scrolati 'samo da vidim..' nego prvo saveati .. i tad će biti spašen neki dio ovisno o sreći-grešci od nula do 100%.. drugo paljenje to ne radi i zato je važno znati-očekivati, ne čačkati-gledati nego redom riješavati i saveati što se spasiti da.. tek nakon tog može pregledavanje.