Windows 11 Insider preview, beta, developer

poruka: 1.048
|
čitano: 463.317
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 - problemi, Windows 11 - općenito
17 godina
Re: Windows 11
midzan21 kaže...

Eh da, Zen 1 arhitektura. Prema Microsoftu i njihovom CPU Compatibility listi ovaj tvoj APU nije podržan, već Zen+ i noviji. Makar bi se moglo probati sa upgrade kad dođe službeni release. TPM mislim da ploča ima pa se može uključit, fTPU mislim da je naziv kod AMD-a.

Mikrošuft budaletine na kvadrat, a poanta je da oni nemaju poima koji procesori pripadaju kojoj Zen ili Ryzen CPU generaciji.Mikrošuft samo gleda oznake, ili su se ipak tak dogovorili sa AMD-om.Eto primjera da Mikrošuft ne zna di krava piša.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors

- Ryzen 3 2200G i Ryzen 5 2400G APU/DX12 iGPU, oni nisu na popisu jer koriste original Zen CPU arhitekturu 14nm ili 1000 serija.

- Athlon 3000G/DX12 iGPU, on je na popisu ali fučkaj ga i to je original Zen CPU arhitektura 14nm ili 1000 serija.Da nije zaheb i to je original Zen CPU, koristil sam taj proc godinu dana.Ne to nije Zen+ CPU kao što misle neupučeni itd.

https://www.amd.com/en/products/apu/amd-athlon-3000g

https://en.wikichip.org/wiki/amd/athlon/3000g

- Athlon 200GE ili prvi Ryzen APU/DX12 iGPU, opet original Zen CPU arhitektura ali njega eto nema na popisu

https://www.amd.com/en/products/apu/amd-athlon-200ge

https://en.wikichip.org/wiki/amd/athlon/200ge

Intel popis nek neko drugi komentira, ali da zeleno nije na popisu pa to je teško besmisleno sranje na kvadrat.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-intel-processors

Ukratko to su sve dogovorena ograničenja, a ne realni hardverski ograničeni procesori koji ne mogu gurat Windows 11.

Ista priča je i sa Ryzen 1000 serijom, i nametnutim ogrničenjem da eto može radit samo na Windows 10.Realno u praksi recimo Ryzen 7 1700, bez frke radi na Windows 7/8 ali samo treba sredit/hakirat USB drivere i nema frke.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2021 16:45 (rambox).
17 godina
Moja ploča ima konektor za TPM modul, treba provjeriti i ploče

(edit: na Ebayu asus moduli 150 dolors) hahaha komedija
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2021 14:04 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Windows 11

Ja imam TPM 2.0 ali ga nikako u BIOS nemogu pronać....

0 0 hvala 0
10 godina
Gale92 kaže...

Ako imaš intel cpu valjda ima opcija "Intel Platform Trust Technology (PTT)".

16 godina
rambox kaže...
..

Ukratko to su sve dogovorena ograničenja, a ne realni hardverski ograničeni proizvodili ili procesori koji ne mogu gurat Windows 11.

..

-naravno.. jer uopće nije stvar u osu, osovskim-system requirementsima ili x86 platformi (kompatibilnost) nego cilju wintela prema kojem idu.

-nema ni jedne instukcije cpua koja bi kao kriterij eliminirala nešto starije od recimo +10god.. tj svi cpui imaju requirementse, kao i ostatak hw-a, dok je isključivo želja msa sec.boot kao i tpm tj način kako kontrolirati mogućnost installa tj sad win-installer postaje ovisan kao što je do sad installer-appsa/drivera bio ovisan o osu, samo što je to sad ovisno o biosu, tj soft ograničenje koje je umjetno, postavljeno u boot-install-bios, ne u os.

-osu je nevažno-sporedno nalazi li se na npr gpt il imbr particiji ili postoji li sec.boot i ostali uefi fičeri koje ms forsira iz svojeg interesa, ne u korist korisnika ili bilo čega boljeg (mada će promo-reklame tako navoditi..).

-sigurnost? smješno ili tužno, tj boli ih kiki za sigurnost odnosno dovoljno da ne otvaraju rupe i backdoorove ako žele .. jer se spectre&melt nisu čudnovatim prahom pojavili u instelovoj lotografiji na siliciju nego su to inženjeri upravo tako zamislili.. nisu im neki hakeri upali u proizvodnju i dodali te fičere nego oni sami, kao i svaki pin koji dodaju ili maknu s cpu-socketa, tj razlike su 'osjetnjie' s tim pinovima nego između generacija cpu od čega recimo u SIMDOovima novi imaju npr AVX2.. dok stari normalno nemaju nešto što tad nije postojalo.. ali to nije navedeno u req. nego stari see4.2.. dakle nije to kritrerij, fičer koji bi uvijetovao rad.. dakle, izmišljotina, umjetna granica pa može gen 8, ali ne recimo gen 7.. mada su po fičerima identični cpu, a o biosu (ne o cpu) ovisi što će biti s recimo uefijem kao i opcijama koje korisnik izabere, npr kad ne želi taj fičer kao sec.boot a on sad postaje uvijet i to ne osa nego installera (jer os radi.. jer je identičan po svemu w10 osim izgled kao zaobljeni rub i poneko mjesto gdje piše verzija..).

edit.. ispravak, nema gen8 tpm, nego tek gen9 .. dok sam intel ne navodi verziju 1.-2.. tj odavno ima razne nazive istog fičera, txt-me.. tj ovo je samo još jedan novi naziv, buzzword i besmislica. .. tj time se ograničava 'kompatibilnost' na cpu iz 2018-19+ ne starije..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2021 14:57 (ihush).
14 godina
Ako dobro gledam moja ploča nema tpm. Znači to moram nabaviti ako mislim imati Windows 11?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
pqweasdyxc kaže...
Gale92 kaže...

Ako imaš intel cpu valjda ima opcija "Intel Platform Trust Technology (PTT)".

Uključim "PTT" nemogu Windowsi 11

Isključim "PTT" nemogu Windowsi 11

A imam taj klinac verzija 2.0 i procesor mi je na popisu podržanih.....

Čini mi se kako će Microsoft morati ukinuti taj "PTT" jer se rade preveliki problemi oko toga....

8 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

Nekada bih odmah poletio i instalirao najnoviju verziju Win, ma koja ona bila, ali danas kako sam stariji mi je to nekako manje bitno,

bitnije mi je da radi ono što treba, da radi bez ikakvih problema i svaki put, a sad jel gore Win 7, Win 10 ili Win 11 mi je manje bitno.

Čak me lagano strah ako odradim nadogradnju, hoće li mi vratiti na početne postavke more opcija koje sam prilagodio sebi, a ako se

radi čista instalacija, onda tu po meni nema se o čemu razmišljati, ako je računalo podržano, treba staviti najnoviju verziju dostupnu.

ps. ne znam za ostale, ali instalacija na mom glavnom računalu je stara cca. 3 godine i radi kao i prvi dan.

je, al' ti je zato bitno da nije silentium napajanje, kineski kondenzatori i slične još debilnije gluposti... pouka, nisi dovoljno ostario

15 godina
Windows 11

Instalirao 11-icu , radi bez problema. U biosu ukljucio ovu PTT stavku.

Eire
Moj PC  
1 0 hvala 1
5 godina
Windows 11

Gledam CPU-e koji su podržani u pojedinoj verziji Windowsa ("Windows Processor Requirements").

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/windows-processor-requirements

Na 10 godina starom PC-u vrtim Win 10 21H1 bez problema.

Napisao sam i da na biznis laptopu zadovoljam sve kriterije, osim CPU-a, koji je 7. generacija, a treba biti minalno 8. generacija. Pa si mislim, hoće li Microsoft stvarno piliti zbog CPU-a?

Jasno, sada to ne možemo znati, jer je finalna verzija Win 11 još daleko. 

0 0 hvala 0
7 godina
odjavljen
_itsmoriarty kaže...

ja ne mogu pokrenut windows 11 :( 

da se nadovezem na moj prijasnji post.

sada sam ponovno uradio check i mogu instalirati windows.

u BIOSU sam uradio sljedece: 

ADVANCE - PCH-FW Configuration - TPM Device Selection sam stavio na Firmware TPM.

bilo je na discrete TPM. 

16 godina
_itsmoriarty kaže...
...

u BIOSU sam uradio sljedece: 

ADVANCE - PCH-FW Configuration - TPM Device Selection sam stavio na Firmware TPM.

bilo je na discrete TPM. 

naravno, tj tpm je opcija biosa, ne instrukcija cpua mada u navedenim requirementsima ms spominje isključivo cpu umjesto mbo-chipset-bios tj preko generacije cpu indirektno se to odnosi na socket pa time i bios.

-svi fičeri cpua su identični mogućnostima već desetljeće starih primjeraka i 11tica radi najnormalnije, ostaje samo pitanje što će biti kemijano kad jednog dana izađe službena verzija za mase, tj hoće li otežavati-inzistirati na 'kompatibilnosti' ili će relaxati besmislene uvijete koji veze s ničim nemaju najmanje s tim što računalo može .. tj pametnije je gledati potrebe browsera i igara kao realni minimum za računalo.

10 godina
neaktivan
Windows 11

Na MBO ASRock H 110 M-HDV , Intel Pentium G 4400 (6-ta generacija) , SSD Kingston 240 GB , u virtualki instalirao uredno Windows 11 Pro , instalacija prošla izvanredno brzo , malo više od pola sata,radi uredno .

Aplikacija sa Git hub-a mi jedino stavlja za CPU upitnik , sve ostalo je zeleno , znači ok.Kako će biti kad dođe nadogradnja iduće godine vidjeti ćemo .

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2021 20:49 (polori).

0 0 hvala 0
14 godina
polori kaže...

Bome nisam mislio da taj Pentium može zavrtjeti virtualku. 

Isti procesor, ploču koristim za HTPC, budemo vidjeli kako će na kraju biti sa podrškom kod onih koji imaju podržan TPM i DX12, a procesor nije na popisu.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2021 21:27 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
Windows 11

Na računalima koja su pokretala Windows 7, Windows 11 može raditi bez problema. Problem će biti ako Microsoft stvarno planira implementirati blokadu starijih procesora i baš forsirati ove smiješne preduvjete. 

4 0 hvala 0
14 godina
Windows 11

Sve se da zaobići i instalirat win11 na bilo koji hardware, al to neće biti službeno podržano, pa tako ti može obični Windows update srušiti win u budućnosti jel eto imaš ne podržan hardware, ili neke druge probleme imat. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Marko :D kaže...

Na računalima koja su pokretala Windows 7, Windows 11 može raditi bez problema. Problem će biti ako Microsoft stvarno planira implementirati blokadu starijih procesora i baš forsirati ove smiješne preduvjete. 

Ja se samo pitam koliki retardi moraju biti u Microšrotu da im ovakve idiotarije padnu na pamet. Ovo je možda prvi put da ću poslati u lijepi qurac i njih i nove windowse, jer imam i5 četvrte generacije i ploču koja nema pojma šta je taj nesretni TPM...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jaluški diletanti i jednostavno, hm...prodane duše! Takvi i slični njima, brzo bi prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
15 godina
Windows 11

Kao sto se i ocekivalo , dobre vijesti za one sa starijim hardverom.

Dobra vijest da je free , da podrzava android aplikacije ,

te da ce gaming na PC-u postati jos bolji  zbog auto HDR -a i brzeg loadinga(uz odgovarajuci hardware i aplikacije).

Windows snapping (pogotovo za ekrane vece dijagonale) , touchscreen friendly.

**Third party app with better clarification here .

Eire
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2021 6:46 (DukeOs).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina

Blackmoon , siguran sam da to namjerno stvaranje nekompatibilnosti ima za cilj poticanje kupnje hardvera.

Ko zna čije sve dionice imaju većinski dioničari Microsofta pa onda zadaju takve ciljeve ms developerskim odjelima ....

Sve je to biznis... Ja sve kaj se može odrađujem sa androida ( smartphone, tablet, smart tv ...) i došao sam u fazu da računalo palim jednom u mjesec ili dva kad moram neku specifičnu radnju odraditi ( crtanje loga, kreiranje promo videa za fb i google reklame... ). Naravno da nemogu svi migrirati na android ali onaj tko može se spasio windows čarobnjaštva....
14 godina
neaktivan
ivicask kaže...

Sve se da zaobići i instalirat win11 na bilo koji hardware, al to neće biti službeno podržano, pa tako ti može obični Windows update srušiti win u budućnosti jel eto imaš ne podržan hardware, ili neke druge probleme imat. 

Naravno, sve se da zaobići, no pitanje je hoće li se dati zaobići kada Microsoft izda stabilnu verziju. Kako je krenulo, izgleda mi da će baš forsirati nepotrebno.

BlackMoon kaže...

Ja se samo pitam koliki retardi moraju biti u Microšrotu da im ovakve idiotarije padnu na pamet. Ovo je možda prvi put da ću poslati u lijepi qurac i njih i nove windowse, jer imam i5 četvrte generacije i ploču koja nema pojma šta je taj nesretni TPM...

Moj šest godina star laptop ima UEFI, Secure Boot, ali nisam siguran da ima TPM. Navodno AMD APU kodnog naziva Mullins i Beema (među koje spada A8-6410 koji imam) podržavaju TPM, čak mi se i u devmgmt pokazuje AMD PSP device 1.0.

Ali problem je što ni nakon preuzimanja najnovijih drivera iz 2021., taj PSP device 1.0 (AMD-ova implementacija TPM-a) nije ni blizu verzije 2.0 koju zahtjevaju. Sad, da li je to zbog toga što Windowse nisam instalirao prek UEFI-ja/GPT i s uključenim Secure Bootom, ne znam.

Kad izađe stabilni build Windowsa 11, napravit ću čistu instalaciju UEFI/GPT/Secure Boot čisto da isprobam. Osim ako u međuvremenu ne promijene preduvjete kad skuže kakvu su pogrešku napravili...

Najbolji dio—neka njihova Surface računala koja su trenutno u prodaji, također neće moći pokretati Windows 11.

DukeOs kaže...

Kao sto se i ocekivalo , dobre vijesti za one sa starijim hardverom.

Dobra vijest da je free , da podrzava android aplikacije ,

te da ce gaming na PC-u postati jos bolji  zbog auto HDR -a i brzeg loadinga(uz odgovarajuci hardware i aplikacije).

Windows snapping (pogotovo za ekrane vece dijagonale) , touchscreen friendly.

**Third party app with better clarification here .

To baš i nije neka dobra vijest. To je samo registry unos koji može biti prisutan u trenutnoj verziji, no isti ne mora biti prisutan u stabilnom buildu. Nema nikakve garancije da će Microsoft iste unose ostaviti i u stabilnom buildu.

bunker kaže...

Blackmoon , siguran sam da to namjerno stvaranje nekompatibilnosti ima za cilj poticanje kupnje hardvera.

Ko zna čije sve dionice imaju većinski dioničari Microsofta pa onda zadaju takve ciljeve ms developerskim odjelima ....

Sve je to biznis... Ja sve kaj se može odrađujem sa androida ( smartphone, tablet, smart tv ...) i došao sam u fazu da računalo palim jednom u mjesec ili dva kad moram neku specifičnu radnju odraditi ( crtanje loga, kreiranje promo videa za fb i google reklame... ). Naravno da nemogu svi migrirati na android ali onaj tko može se spasio windows čarobnjaštva....

Ne znam, ali izgleda da im više nije cilj da sva računala budu na najnovijoj verziji Windowsa. Kad se samo sjetim kako su se trudili prisilno instalirati desetku na računala, katastrofa.

16 godina
DukeOs kaže...

..

Dobra vijest da je free ...

-zvuči dobro? ... varaš se, kao i sve ostalo, reklama koja prodaje muda pod bubrege, ali neizbježno pa se treba naviknuti..

17 godina
bunker kaže...

ako se od hardwarea treba išta kupit onda je to taj modul. ako s njim ne ide (a ići će) koga briga za W11. Ne davao ni kune više.

17 godina
Windows 11

Pokrenio sam PC Health Check te sam dobio poruku da mi PC nije spreman za Win 11.

Kako imam Ryzen 5 3600, u biosu sam uključio fTPM i sada mi PC Health Check javlja da sam spreman za Win 11.

PSN: Muskarcina77
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Windows 11

Kod mene je trenutno ovakvo stanje:

UEFI, Secure boot i GPT mogu riješit. Ostaje samo "kompatibilnost" procesora i TPM u pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2021 9:24 (Marko :D).

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Windows 11

Meni se čini da s ovim system requirements oni donekle nastoje mitigirati štetu i kontroverzu oko Meltdown i Spectre propusta pa otkloniti takve propuste u budućnosti barem na softverskoj strani. Otkriveni su početkom 2018.g. i pogledajte koja je generacija (barem kod Intela) minimum za instalaciju (coffee lake koji je izašao u drugoj polovici 2018.g.).

Meni bi bilo logčinije ako su već donijeli tu striktnu odluku da se na home i enterprise edition omoguće "starijim" procesorima i TPM 1.2 dok se professional ostavi kakav je.

S obzirom da Microsoft s Windowsom ima reputaciju good-bad-good-bad, ovaj Windows mnogima već sada ostavlja gorak okus u ustima (Vista situation anyone?)...

I want to believe
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2021 9:01 (Brki1994).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Brki1994 kaže...

Meni se čini da s ovim system requirements oni donekle nastoje mitigirati štetu i kontroverzu oko Meltdown i Spectre propusta pa otkloniti takve propuste u budućnosti barem na softverskoj strani. Otkriveni su početkom 2018.g. i pogledajte koja je generacija (barem kod Intela) minimum za instalaciju (coffee lake koji je izašao u drugoj polovici 2018.g.).

Meni bi bilo logčinije ako su već donijeli tu striktnu odluku da se na home i enterprise edition omoguće "starijim" procesorima i TPM 1.2 dok se professional ostavi kakav je.

S obzirom da Microsoft s Windowsom ima reputaciju good-bad-good-bad, ovaj Windows mnogima već sada ostavlja gorak okus u ustima (Vista situation anyone?)...

Zar niije Meldown i Spectre riješen baš od tih verzija naviše (ili sam nešto propustio). Mislim da jedno s drugim nema veze.

8 godina
neaktivan

Da, ali se lijepo poklapa s minimalno podržanim procesorima. Mislim da idu u smjeru preventive, ali tko će ga znati.

Samo nagađam 

I want to believe
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2021 9:15 (Brki1994).
16 godina

Kod mene je trenutno ovakvo stanje:

UEFI, Secure boot i GPT mogu riješit. Ostaje samo "kompatibilnost" procesora i TPM u pitanju.

-po navedenim requiremenstima, sse4+ .. svi cpu unazad 10g zadovoljavaju, tj ostaje samo povezanost s tpm i gpu (u cpu za dx12..) a to nije stvar cpu-kriterija nego ostalih rubrika koje postoje zasebno i ostaje problem da je ovo glupo-nepotrebno no normalno za ms. + tpm je stvar biosa-mbo pa se primjećuje utjecaj wintela-povezanosti s tim kriterijem tj kriteriji su po nomenklaturi intela, ne po x86 ili x86-64 .. što bi trebalo biti ako se bilo tko pridržava standarda.

-npr kriterij za 4gb rama je besmislen, postoj jednako za starije oseve ali svaki os-distra se može instalirati s +512mb.. uz kemijanje s manje, tj to je recimo minimum samih matičnih-chipsetova novije generacije grubo recimo od ddr3-4.. kao minimum, ne za os .. dok stvarni minimum postavljaju appsi koje koristiš kao npr browseri koji traže +2gb a pošto su sad praktički isključivo 64bitni osevi ta je logično postavljena granica na 4gb tj do te granice može 32bitni i time ga se recimo šalje u povijest kao višak..

-svi osevi, win-lin-mac .. desetljeće identičnih requirementsa, identičan hw, na svima može raditi sve, kompatibilno, .. no sad wintel kreće s nekompatibilnostima, umjetno, tj ne pravim nego uvijet u samom installeru ili reg.settingu.. koji se zaobiđe i time jednostavno demantira nešto kao besmislen requirements, jer to jednostavno nije stvar osa, kao ni gpt itd itd..

Brki1994 kaže...

..Otkriveni su početkom 2018.g...

-tad su počeli fixevi, početak je davno prije.. tek u jesen prvi upotrebljivi osevi-distre, do tad se o problemu šutilo, kao manje zlo nego objaviti pa da i kokošar-haker to čačka..

edit: @brki.. -ne, ne idu u smijeru preventive (sigurnost) jer tad ne bi otvarali te rupe-backdoorove koje kao sad štite recimo sec.bootom.. smiješno-tužno no realnost u IT svijetu. Druga strana ima pristup svemu kad poželi a objave rupa i zakrpa kreću kad se to proširi-sazna javno tj kad to recimo počne koristiti netko treći osim the šefa..

-jednako tako možeš biti siguran da u svakom mrežnom komadu imaš backdoor, bez kojeg ništa ne može na tržište.. tj da to ne žele, tad to ne bi radili. Kad nešto zakrpaju, nije to zbog naše sigurnosti nego njima to više nije iskoristivo tj nekom trećem je i tad krene zakrpa. To nije stvar osa kao win, to je na nivou svega, chipa, nema osa koji je na to imun .. a upravo zato i posotji, tj tako je napravljen.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2021 9:22 (ihush).
14 godina
neaktivan

Zato sam napisao kompatibilnost po navodnicima i u kurzivu. 😉

16 godina

Zato sam napisao kompatibilnost po navodnicima i u kurzivu. 😉

-naravno... za navodnike znaju već i ptice na grani.. no dok to ne sazna MS ne broji se :)

kao što kaže textić s linkića gore..

It’s also pretty obvious that TPM is not something that is fundamentally  needed for Windows 11.

.. jasno i bez prijevoda ili kurziva. Ostaje nejasno kako to ms misli objasniti-obrazložiti kao uvijet? .. its for your own good? ili kao klasična reklama koja kaže da je to baš super fičer, pogotovo zaobljeni rubovi prozora čime se izbjegava nabadanje i time su djeca i kućni ljubimci zaštićeniji .. itd itd.. tj sve što PR odjelu padne na pamet, maštovito..

edit, ispravio, fundamentalno.. tj nije uopće potrebno i ta riječ je višak. :)

2 edit: i druga riječ višak, nešto-ništa.. ovo je ništa, zakrpa na napravljenoj rupi, kraći put je tad ne raditi rupu ako je želimo zakrpanu.... nešto kao pročišćeni text zakona u saboru :))

tj ako žele sigurnost (korisnika) tad je dovoljno da intel ne radi backdoor kao ni ostali iz branše u svojim chipovima, tj to je tpm, intel-gate. Kad postoji brava postoji mogućnost provale, kad brave nema, nema ni mogućnosti pa ni potrebe fixanja, zaštite itd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2021 9:40 (ihush).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 - problemi, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice