Predrasude oko Viste

poruka: 174
|
čitano: 25.494
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Predrasude oko Viste
klimama kaže...

Ne treba ti strelica gore. U adress baru klikni na bilo koji dio adrese i doći ćeš u taj folder. Npr. ako se nalaziš u My Documents i username je npr. Marko u adress baru pri vrhu monitora ti piše Computer>Local Disk (C:)>Users>Marko>Documents. Ako želiš u njegov "roditeljski folder" klikneš na Marko. Isto se možeš između foldera prebacivati pomoću strelica u adresi koje kad klikneš otvore se padajući izbornici s folderima.

E pa bas to me iritira... ne mogu se naviknut na to, a iskreno nemam ni vremena... tako da mi je jednostavnije odustat.

Zato i hocu to promjenit. probah hrpu "skinova" ali nista se ne mjenja.

Da samo M$ izbaci neki skin da explorer izgleda isto kao na XP-u i ja ne bi imao nista protiv Viste... ali ovako me prisiljavaju da koristim nesto sto mi se ne svidja... 
Jos uz to, pitao sam par ljudi, ali nitko mi ne zna rec kako... maknut onaj search u svakom gornjem desnom kutu?  Search NIKAD ne koristim, pa mi samo smeta.
17 godina
neaktivan
Predrasude oko Viste

de upucaj se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ma Vista ništa ne valja, npr nema "search for computers" po IP adresi u lokalnoj mreži

17 godina
neaktivan
Predrasude oko Viste

Instaliraj si Windows Millenium ako ti ne paše Vista pa onda nešto reci. Do sad nijedne Windowse nisam imao na kompu dulje od mjesec dana a da nakon toga nisu počele razne greške koje bi dovele do rušenja sistema. U Visti nemam nikakvih problema.

I am Borg...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
segregator kaže...

Ma Vista ništa ne valja, npr nema "search for computers" po IP adresi u lokalnoj mreži

Ajde sakri se i suti...jedini win koji su mi stabilni...makar mi CoD2 nece raditi ali nema vezeBelji se
17 godina
Predrasude oko Viste

Vista nije los OS, ali jos uvijek pati od nedovoljne podrske drivera. Je da je malo zahtjevtiji po pitanju resursa, ali ok, nije strasno, RAM je jeftin...

Problem:

Instaliranje 8800GTS 640Mb. Stavio najnovije drivere (jos vruci), normalno se instalaju, pita za reset kompa, komp se resetira, ucitaju se windowsi, pojavi se slika (vidi se da su prihvaceni driveri -veca reza) i nakon 3 sec zacrni se ekran i ode komp u sleep, ili u sta vec.

Nakon pokusaja instaliranja drugih verzija drivera i reinstalanje istih (safe mode), instalirao sam stare drivere (od prije godinu dana) i onda radi normalno.

Ne krivim za ovo MS vec NVidiu koja je vjerojatno vise zaokupljena novim proizvodima i ATIjem nego driverima i korisnickoj podrsci.

Nakon toga vratio sam se na XP, koji su ipak zakon za sada...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Vidim, nema nitko pametan ko zna kako pronaći računalo na mreži preko IP adrese iz Viste, svi se pale samo na šarenilo i sličice

17 godina
neaktivan
segregator kaže...

Vidim, nema nitko pametan ko zna kako pronaći računalo na mreži preko IP adrese iz Viste, svi se pale samo na šarenilo i sličice

Nije mi baš jasno pitanje, ali jednostavno u exploreru napišeš \\192.168.1.1 ili neku drugu adresu i dobiješ taj komp, isto kao i na XP.
17 godina
Predrasude oko Viste

Vista iskustva:

Vista ultimate (bez SP1) na laptopu i na 'dobrom' kompu (sa SP1), Vista Bussines na laptopu (Dell XPS 1330, radila   je toliko sporo da sam je maknuo nakon 2 tjedna).

Promjena dpi system fonta npr. sa 96DPI (default) na 120 DPI ZAHTIJEVA resetiranje kompjutera. Promjenom dpi sa defaultnog na neki drugi izgled prozora većine programa se 'zamagli' dok prozori Microsoftovih programa ostaju oštri. 'Zamagle' se ikone svih ne-Microsoft programa čak i u start meniju, tako da meni izgleda totalno debilno: pojedine ikone su jasne i oštre (Microsoft), a ikone drugih programa su mutne, a nalaze se jedne iznad/ispod drugih u start meniju.

Defaultno nema Run opcije u start meniju.

Stalno radi HDD!! (Rješenje: isključiti superfetch servis).

Free physical RAM mi je uvijek oko 10MB, a ima 4GB na kompu.

FastStone image viewer za Vistu ima problema kod brisanja slika tijekom pregledavanja (zamrzne).

Deamon-tools zamrzne ili sruši Vistu.

Alcohol 120% ruši Vistu (do daske).

ImgBurn ne može snimati image datoteke ako je DVD/RW uređaj SATA (probao 2 uređaja Plextor 760 i Pioneer). Uredno snima na PATA uređaj (u istom kompu.)

Veliki broj aktivnih servisa (nakon instalacije XP ih ima oko 25, a Vista koja je došla sa laptopom 84!).

Općenito sve radi sporo, naročito na laptopu koji nije kanta (Dell core2, GF9700, 4Gb, HDD na 7200, 17" na 1920×1200, cca 14000kn). Vista sa SP1 na kompu približno istog hardvera kao navedeni Dell radi brže. Međutim, to je sve osjetno sporije nego XP.

Subjektivan problem vezano za Vistu je i potreba privikavanja na novu organizaciju upravljana sustavom (izmjene u Control panelu, izmjene dijaloških okvira, menija,...).

Međutim, sve gore navedeno su zapravo sitnice (osim sporog rada na slabijim konfiguracijama) - jednostavno treba sačekati nove verzije programa (i drivera) koji će raditi ok.

Pravi problemi sa Vistom su sljedeći: nestabilan rad komercijalnih programa koji dosta koštaju (Mathcad, Maxsurf, Hullspeed, Adina, CCM+,....). Sama Vista je cijenom sitniš, jer npr. Maxsurf paket košta 15000 USD (da, petnaest tisuća zelembaća). Bilo koji ozbiljniji korisnik NEMA nikakvog razloga za prelazak na Vistu jer može očekivati dosta problema. Zato se postavlja pitanje - komu je sustav zapravo namijenjen?

Osobno, Visti (a i novom Officeu 2007) najviše zamjeram slabe mogućnosti customizacije. Vista je sustav koji želi kontrolu zadržati za sebe, a ne daje je korisniku. Zato i dolazi sa gomilom aktivnih servisa od kojih mnogi nisu potrebni, ali su aktivni za svaki slučaj. Ako korisnik poželi nešto napraviti, servisi će to prepoznati i uraditi umjesto njega. Samo što to najčešće i nije baš ono što je korisnik želio, ali šta je tu je, na malo toga možeš utjecati.

Ljudima koji su zadovoljni takvim rješenjem napisat ću izjavu jednog mog kolege programera: 'Ako radiš takav softver da ga i debili mogu koristiti, na kraju će ga samo oni i koristiti.'

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2008 9:40 (shkval).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dodatni Task Bar u Visti

U Visti možete napraviti dodatni toolbar za desktop. Desni klik mišem na desktop i napravite novi folder, koji imenujete po želji. Prevučete taj novi folder preko gornjeg ruba ili lijeve ili desne granice desktopa i pojavit će se novi toolbar. Na njega možete potom dovući kratice za pokretanje programa, nešto kao veliki Quick Launch. Da zatvorite ovaj novi toolbar samo desni klik mišem i klikne te na Close Toolbar. Može ga se i dodatno prilagođavati: autohide, always on top i još niz drugih stvari.

0 0 hvala 0
17 godina

shkval

-   ne treba ti. Stisneš Start i upišeš naredbu u Search i pokrenut će je. Dakle 1 korak manje nego u XP-u.

Stalno radi HDD!! (Rješenje: isključiti superfetch servis). Free physical RAM mi je uvijek oko 10MB, a ima 4GB na kompu.

- Ja imam isto 4 GB pa piše da trenutno imam slobodno 50 MB. Ako kojim slučajem pogledaš na Task Manageru desno dolje gdje piše Physical Memory vidjet ćeš stvarnu zauzetost RAM -a (Kod mene trenutno 25%, odnosno 1GB). SuperFetch je jedna od boljih u stvari u Visti. Iskorištava RAM do kraja i omogućuje brže pokreatanje programa, jer u RAM učita one programe koje najčešće koristiš. Kad na XP pokrenem PhotoShop treba mu desetak sekundi da se pokrene. Ako PS ugasim pa opet pokrenem startat će za 4-5 sekundi, jer je ostao u RAM - u. U Visti će pri 1 pokretanju startati za   4 - 5 sekundi, jer Vista ima Superfetch a XP samo Fetch. Kad pokreneš neki program koji treba puno RAM - a Superfetch će mu prepustiti koliko je potrebno. Problem je u staromodnom poimanju RAM - a kao resursa koji mora biti slobodan. Čemu RAM ako se ne koristi?

Veliki broj aktivnih servisa (nakon instalacije XP ih ima oko 25, a Vista koja je došla sa laptopom 84!).

Gotova računala dođu sa puno testnih verzija programa (raznorazni freeware i shareware) koji ubijaju računalo. Kod mene je na računalu Vista Ultimate, nisam nikakve procese onemogućavao, i trenutno radi sve skupa 53 procesa (skupa sa antivirusom i još nekim programima). Dakle kod tebe od tih 84, vjerojatno samo pedesetak otpada na Vistu, a ostalo je smeće koje dođe s novim računalima.

I da, Vista je novi OS. Jeste da je Windows, ali se na njemu treba naučiti raditi, jer je drugačiji od XP-a.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2008 10:06 (klimama).
17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Deamon-tools zamrzne ili sruši Vistu.

Alcohol 120% ruši Vistu (do daske).

Nije točno,skini verziju za vistu.Namigiva

17 godina
klimama kaže...

shkval

-   ne treba ti. Stisneš Start i upišeš naredbu u Search i pokrenut će je. Dakle 1 korak manje nego u XP-u.

Stalno radi HDD!! (Rješenje: isključiti superfetch servis). Free physical RAM mi je uvijek oko 10MB, a ima 4GB na kompu.

- Ja imam isto 4 GB pa piše da trenutno imam slobodno 50 MB. Ako kojim slučajem pogledaš na Task Manageru desno dolje gdje piše Physical Memory vidjet ćeš stvarnu zauzetost RAM -a (Kod mene trenutno 25%, odnosno 1GB). SuperFetch je jedna od boljih u stvari u Visti. Iskorištava RAM do kraja i omogućuje brže pokreatanje programa, jer u RAM učita one programe koje najčešće koristiš. Kad na XP pokrenem PhotoShop treba mu desetak sekundi da se pokrene. Ako PS ugasim pa opet pokrenem startat će za 4-5 sekundi, jer je ostao u RAM - u. U Visti će pri 1 pokretanju startati za   4 - 5 sekundi, jer Vista ima Superfetch a XP samo Fetch. Kad pokreneš neki program koji treba puno RAM - a Superfetch će mu prepustiti koliko je potrebno. Problem je u staromodnom poimanju RAM - a kao resursa koji mora biti slobodan. Čemu RAM ako se ne koristi?

Gotova računala dođu sa puno testnih verzija programa (raznorazni freeware i shareware) koji ubijaju računalo. Kod mene je na računalu Vista Ultimate, nisam nikakve procese onemogućavao, i trenutno radi sve skupa 53 procesa (skupa sa antivirusom i još nekim programima). Dakle kod tebe od tih 84, vjerojatno samo pedesetak otpada na Vistu, a ostalo je smeće koje dođe s novim računalima.

I da, Vista je novi OS. Jeste da je Windows, ali se na njemu treba naučiti raditi, jer je drugačiji od XP-a.

Koristim classic start menu - dakle nema search polja.

Ledica HDD se NE GASI dok ne isključim superfetch! Diskovi su bučni i kog vraga moraju stalno radit samo zato jer Vista predviđa što bi ja mogao napraviti.

Broj default aktivnih procesa je još uvijek duplo veći nego na XP. Zato PC mora da radi sporije. Nakon malo ispitivanja broj procesa na Visti se može reducirati na oko 35. Takav smanjeni broj procesa funkcionira za moje potrebe. Zašto ih onda mora raditi 50 ili više, kad mi ne trebaju?

Vista je novi OS. Da, Operating System. Za moj posao su bitne Aplikacije - od Office do profi alata za moju struku, pa zašto bi davao novce da učim novi OS? Ja se nemam vremena igrati i tražiti zanimljovsti u novom OS-u. Kad ga kupim i instaliram ima da jednako brzo (ili brže) radi sve što je radio i prije, i to bez puno prtljanja po postavkama. A ako ih već moram mijenjati, onda to hoću napraviti na najbrži mogući način - a to je onaj koji već znam, a ne onaj koji tek moram naučiti. Dakle, čemu učenje novog OS-a? To je čisti gubitak vremena, posebno stoga jer MS najavljuje izlazak novog svake 2 do 3 godine. Dakle, svake 2 do 3 godine trebam pljunit lovu za novi OS, za novu literaturu i potrošit 2 do 3 mjeseca da bi naučio gdje su premjestili stare funkcije u novom sučelju i koje li su sad boje? Ke kaco? 

Shvatite jednu stvar - ovakvi Windowsi služe samo da povećaju MS profit. Novi korisnici i oni koji imaju vremena istraživati OS bit će zadovoljni, prvi jer ne znaju za ništa drugo, a potonji jer im je to hobi. Za sve druge prelazak na Vistu košta novaca, vremena i živaca. A zato i velike kompanije traže od svojih dobavljača hardvera da im vrate XP na novoisporučna računala.

17 godina

Ne moraš svake 2 - 3 godine davati lovu za novi OS i "gubiti" vrijeme na učenje - jednostavno ostaneš na starom. A budućnost prepusti onima kojima se ne živi u prošlosti.

17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Kad prebacim na classic meni i dalje iznad start-a postoji search polje.
Što se tiče programa koji koštaju puno $, ako proizvođač deklarira da radi na Visti, onda za probleme koji taj program stvara treba pitati proizvođača a ne sve svaljivati na MS.
Kao što sam prije napomenuo ja tek sad prelazim sa win2000 na XP, a dok software koji nam donosi 90% zarade ne prijeđe na Vistu ostajem na XP-u. Novi kompjuteri se još uvijek mogu nabaviti sa XP-om (HP...).
17 godina

Tako je. Zato poslovni softver polako prebacujem na Linux. Ono što je tamo radilo prije 10 godina radi i danas. A budućnost ne moram trošiti na "užitak učenja" novog operativnog sustava.

Vita jela, zelen bor, najbolji je komodor...

17 godina
Perica kaže...
shkval kaže...

Kad prebacim na classic meni i dalje iznad start-a postoji search polje.
Što se tiče programa koji koštaju puno $, ako proizvođač deklarira da radi na Visti, onda za probleme koji taj program stvara treba pitati proizvođača a ne sve svaljivati na MS.
Kao što sam prije napomenuo ja tek sad prelazim sa win2000 na XP, a dok software koji nam donosi 90% zarade ne prijeđe na Vistu ostajem na XP-u. Novi kompjuteri se još uvijek mogu nabaviti sa XP-om (HP...).
  Nema, nema.

17 godina
Predrasude oko Viste

Kao što kaže moja baba: "De gustibus non est disputandum."

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo slika.

Search iznad Start-a Search iznad Start-a
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2008 12:22 (Perica).
17 godina
shkval kaže...
Vista je novi OS. Da, Operating System. Za moj posao su bitne Aplikacije - od Office do profi alata za moju struku, pa zašto bi davao novce da učim novi OS? Ja se nemam vremena igrati i tražiti zanimljovsti u novom OS-u. Kad ga kupim i instaliram ima da jednako brzo (ili brže) radi sve što je radio i prije, i to bez puno prtljanja po postavkama. A ako ih već moram mijenjati, onda to hoću napraviti na najbrži mogući način - a to je onaj koji već znam, a ne onaj koji tek moram naučiti. Dakle, čemu učenje novog OS-a?

Ako se bavis razvojem softvera, onda ti Vista treba ako za nista drugo onda da vidis kako ce se tvoj softver ponasati na racunalima od klijenata koje imaju Vistu. Ako se bavis CAD-om ili necim takvim, onda ti Vista netreba, kao niti XP. Win2000, a mozda i NT su ti sasvim dovoljni. Staro, dobro i pouzdano.
Koliko si povecao svoju produktivnost prelaskom sa Win2000 na WinXP? Sta je u WinXP lakse i brze nego u Win2000?
U Visti barem imas search, breadcrumbs, preview prozora, superfetch, sleep/hibernate  i ostale sitnice koje bi ti teoretski mogle ubrzati rad i povecati produktivnost.
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
Broj default aktivnih procesa je još uvijek duplo veći nego na XP. Zato PC mora da radi sporije. Nakon malo ispitivanja broj procesa na Visti se može reducirati na oko 35. Takav smanjeni broj procesa funkcionira za moje potrebe. Zašto ih onda mora raditi 50 ili više, kad mi ne trebaju?

zato što ti moraš bit frajer i imat ultimate verziju
da si uzeo home basic bilo bi manje gluposti
17 godina
neaktivan
Predrasude oko Viste

Pozdrav!!!

Zelio bih reci da se ovdje sire takve nebuloze da nemogu vjerovat. Vista koju toliko njih špota i grdi je napredak i normalno je da u informatici sve ide brzo i da se trebas prilagodavat. Ovi koji kazu da im se ne isplati "bacat" novce na novi os i hardware pa ako ti stari dobro radi ostani na njemu sta moram grdit novi. Kod svakog novog os-a ima problema nema veze je li open source ili neki drugi. S vremenom sve prelazi na taj novi os i svijet ide dalje. Oko te viste se diglo toliko prasine za nista. Tko misli da moze instalirat vistu i onda sa xp instalirat programe nek se malo obrazuje, pa naravno da ces morati skinuti ili kupiti novi program koji podrzava novi os. Sto se tice silnog gutanja hadware-a pa ljudi dajte reite kad su prije komponente bile ovako jeftine, sad si mozes sastaviti pilu za 4500( bez monitora) s kojim ce ti vista letit i neces imati nikakvih problema sa bilo kojom igricom ili programom. Sto se tice mreza i toga u to se bas nerazumijem ali vjerujem da je sve sto je bilo i u xp ima i u visti samo treba potrazit malo. Sigurno i na xp-u nisi odmah sve zano kako ide i gdje se sta nalazi. Ovo silno prepucavanje je sasvim glupo.

Vista je napredak i kao takav se mora prihvatit. Xp je super os ali mu je vrijeme lagano pri kraju( jos kojih godinu i pol).

I jos posebno neshvacam one bisere koji kazu da cekaju win 7 sta mislite da ce on gutati manje memorije i manje procesora ha da mi je i to vidjet.

Ovi koji se zale da im ne rade neki programi na visti instaliraj si xp u dualboot ili googlaj malo ja sam mogao osposobit cak dos igrice pa ako se to moze mislim...

Jos nesto moram uzvratit na onaj post koji kaze da ima oko 84 procesa aktivinih i da mu to smeta i da mu netreba. Pa gledaj jesu li oni radili os za tebe ili za cijeli SVIJET ako ti netrebaju iskljuci si ih. Ko da su oni gledali sta ce tebe smetat oni su isli na opcu skupinu ljudi. Ako se imalo razumijes u kompove znati ces si tweakati komp kako ti hoces.

I jos jednom napominjem da oni kojima je stari os dobar nemoraju govorit da je novi los, ostani na starom. A oni ljudi koji te budu špotali sto koristis stari os ionako nerazumiju puno o informatici.

Ako sam mozda iznjeo neku krivu inforamciju molim vas ispravite me, a ako sam nekog uvrijedio ispricavam se!!!

"All those who believe in psychokinesis, raise my hand." - Steven Wright

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Predrasude oko Viste

Samo ću reći jedno: Licemjeri, pa nije ni XP bio dobar sistem dok nije izašao SP2.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tema dušu dala za spamanje :)

Ako ćemo za pravo ništa iz Microsofta nikad nije valjalo.

Uopće se ne mogu sjetiti da je bilo što valjalo ikad. Kad god bi MS nešto izdao slijedila je pljuvaona.

Sad pak prvi put vidim kako je moguć "rat" između onih koji koriste XP i onih koji koriste Vistu,

odnosno Microsoft seniori vs. Microsoft juniori.

Svijet stvarno ide u propast Osmijeh .

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2008 18:29 (Level 1).
17 godina

Kako možeš reći da nikad ništa od MS nije valjalo?

Office je super.

17 godina
neaktivan
coder_ kaže...

Samo ću reći jedno: Licemjeri, pa nije ni XP bio dobar sistem dok nije izašao SP2.

Pa meni nije bas tako bilo... Bio sam na XP-u od predzadnje bete (davali su free na WinDaysima :D :D) i meni je bio super.

klimama kaže...

Kako možeš reći da nikad ništa od MS nije valjalo?

Office je super.

Istina... office je OK. pogotovo ovaj novi 2007. Malo tlaka se naviknut, ali ispalo je OK. U svakom slucaju ima i "patch" za vratit sucelje na staro tako da svatko uzme sto mu se svidja...

17 godina
neaktivan

Za tvoju informaciju, Microsoft je najveća svjetska kompanija i vjerovao ili ne, Windowsi su samo tek dio onoga što Microsoft proizvodi i prodaje. A gluposti poput izjave da "nikad ništa nije valjalo" same činjenice pobijaju. Najrašireniji OS, jedna od najraširenijih poslovnih platformi, jedna od najraširenijih development platformi, vrhunska periferija... bla bla.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
hudo kaže...

Koliki vam je Reliability Index od Viste? Meni je trenutno 3,30.

Vjerojatno misliš Exp index  --->  5,7  Smijeh
Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan
coder_ kaže...

Potpisujem!
Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Za tvoju informaciju, Microsoft je najveća svjetska kompanija i vjerovao ili ne, Windowsi su samo tek dio onoga što Microsoft proizvodi i prodaje. A gluposti poput izjave da "nikad ništa nije valjalo" same činjenice pobijaju. Najrašireniji OS, jedna od najraširenijih poslovnih platformi, jedna od najraširenijih development platformi, vrhunska periferija... bla bla.

I've got four words for you: I. Love. This. Company! Yeaaaahhhh!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice