Evo ovako, htio bi vas zamoliti za pomoć i savjet.
Naime pred godinu dana mi je riknuo terabajtni disk i ispušio sam sve podatke na njemu, među kojima je bilo i dosta važnih(i velikih) Te sada kada ponovo se ide u kupovinu diskova htio bi nešto napraviti da mi se takva havarija ne dogodi, tojest u slučaju kvara da ipak imam kakav backup.
E sada me zanima što bi najbolje bilo? Buđet je maximalno do 2000kn(poželjno je i manje) i ja sam imao u planu uzeti 2 diska od 2TB-a koji bi bili povezani u RAID 1 i tako bi bio miran u slučaju kvara jednoga da drugi ima sve podatke na sebi jel tako? Ali to je i nekako najskuplje rješenje. Da se može i nekako drugačije napraviti, za 2TB prostora, ili da idem na manje(2 diska po 1TB)?
Također jako sam slabo potkovan sa RAID-om pa nisam siguran dali moja matična ga podržava?(ova iz moj pc) ili se treba još nekakvi kontroleri nabaviti pa da stvar funkcionira?
Još jedna napomena, sve bi kupovao u linksu jer mi je on jedini kvalitetan dućan u Rijeci tako da imam siguran servis/garanciju, da nemoram slati diskove u ZG i slično...
EDIT: ispravio, nisam mislio na RAID 5 već RAID 1(mirroring)