Pomoć u vezi diskova/RAID-a

poruka: 7
|
čitano: 2.257
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Evo ovako, htio bi vas zamoliti za pomoć i savjet.

Naime pred godinu dana mi je riknuo terabajtni disk i ispušio sam sve podatke na njemu, među kojima je bilo i dosta važnih(i velikih) Te sada kada ponovo se ide u kupovinu diskova htio bi nešto napraviti da mi se takva havarija ne dogodi, tojest u slučaju kvara da ipak imam kakav backup.

E sada me zanima što bi najbolje bilo? Buđet je maximalno do 2000kn(poželjno je i manje) i ja sam imao u planu uzeti 2 diska od 2TB-a koji bi bili povezani u RAID 1 i tako bi bio miran u slučaju kvara jednoga da drugi ima sve podatke na sebi jel tako? Ali to je i nekako najskuplje rješenje. Da se može i nekako drugačije napraviti, za 2TB prostora, ili da idem na manje(2 diska po 1TB)?

Također jako sam slabo potkovan sa RAID-om pa nisam siguran dali moja matična ga podržava?(ova iz moj pc) ili se treba još nekakvi kontroleri nabaviti pa da stvar funkcionira?

Još jedna napomena, sve bi kupovao u linksu jer mi je on jedini kvalitetan dućan u Rijeci tako da imam siguran servis/garanciju, da nemoram slati diskove u ZG i slično...

EDIT: ispravio, nisam mislio na RAID 5 već RAID 1(mirroring)

Stoja
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 15:30 (Stoja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ima na forumu tema o RAID poljima, pročitaj ovdje malo.

P.S.: za RAID 5 ti treba 3 diska najmanje...

edit: mislim da tvoja matična ne podržava RAID interno, dakle morati ćeš kupiti poseban kontroler ako želiš kreirati RAID polja. Neka me netko ispravi ako nisam u pravu, ali mislim da nisam.

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 15:27 (Pero Dinamit).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

aaa krivo sam mislio, mislio sam na RAID 1, mirroring, kada se na oba diska sve zapisuje, za to je potrebno 2 diska?

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da, 2 najmanje.

Pogledaj malo na onom linku, sve je lijepo objašnjeno, nacrtano. Samo mislim da ćeš morati kupovati neki RAID kontroler, a sad, koliko to košta, koji je dobar i gdje ima za kupiti, ne bi znao...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Pomoć u vezi diskova/RAID-a
Stoja kaže...

Evo ovako, htio bi vas zamoliti za pomoć i savjet.

Naime pred godinu dana mi je riknuo terabajtni disk i ispušio sam sve podatke na njemu, među kojima je bilo i dosta važnih(i velikih) Te sada kada ponovo se ide u kupovinu diskova htio bi nešto napraviti da mi se takva havarija ne dogodi, tojest u slučaju kvara da ipak imam kakav backup.

E sada me zanima što bi najbolje bilo? Buđet je maximalno do 2000kn(poželjno je i manje) i ja sam imao u planu uzeti 2 diska od 2TB-a koji bi bili povezani u RAID 1 i tako bi bio miran u slučaju kvara jednoga da drugi ima sve podatke na sebi jel tako? Ali to je i nekako najskuplje rješenje. Da se može i nekako drugačije napraviti, za 2TB prostora, ili da idem na manje(2 diska po 1TB)?

Također jako sam slabo potkovan sa RAID-om pa nisam siguran dali moja matična ga podržava?(ova iz moj pc) ili se treba još nekakvi kontroleri nabaviti pa da stvar funkcionira?

Još jedna napomena, sve bi kupovao u linksu jer mi je on jedini kvalitetan dućan u Rijeci tako da imam siguran servis/garanciju, da nemoram slati diskove u ZG i slično...

EDIT: ispravio, nisam mislio na RAID 5 već RAID 1(mirroring)

Pripazi na jednu stvar - RAID nije backup. Znači, ako obrišeš podatke, uništi ih virus, editiraš i snimiš krivu datoteku ili nešto slično RAID tu ne pomaže. Bolje ti je možda 1 TB za podatke i neki manji za backup bitnih podataka.

16 godina
Re: Pomoć u vezi diskova/RAID-a
Old Iggy kaže...

Pripazi na jednu stvar - RAID nije backup. Znači, ako obrišeš podatke, uništi ih virus, editiraš i snimiš krivu datoteku ili nešto slično RAID tu ne pomaže. Bolje ti je možda 1 TB za podatke i neki manji za backup bitnih podataka.

To mi je jasno,  meni treba više nekakva zaštita od crkavanja diska, ne toliko od toga da imam zaštičećene podatke od brisanja ili editiranja. Jer uglavnom mi je to razan video i sličan materijal koji nekoristim toliko često, ali bi htio da bude siguran. 

Stoja
17 godina

Za tebe bi onda bio najbolji RAID1, ako crkne jedan disk, imaš kopiju svega na drugom disku.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice