Cijene diskova i dalje padaju:
SAMSUNG SpinPoint F3 500GB 7200rpm, 350kn
- disk je jeftin, tih, malo troši, a preformanse su mu solidne
Budući da mi ploča Gigabyte p35c ds3r podržava raid-5, za 1050kn bih složio raid polje od 3 diska, dobio bih ubrzanje i sigurnost za sitne pare. SSDovi su još skupi, za te novce bi dobio 32GB.
Što mislite da li se isplati uzeti 3 (ili 4) diska i složiti raid 5 na ovakvoj ploči? Čitao sam da su neki imali problema budući da je ovo low-end raid kontroler.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovako, ja takvom RAID-u 5 ne bi povjerio ni "Temp" folder, a kamoli kakve bitnije podatke...
Da ne govorim o brzini, jer ti onda računanje ne radi poseban kontroler nego procesor, što znači da će bit dosta sporo.
Osobno, da imam samo takav integrirani kontroler radije bi diskove držao kao odvojene i tako punio podatcima.
A inače što se samog diska tiče, Samsung ima fenomenalne diskove u zadnje vrijeme.
RAID5 polje s tri diska?
Mislim da to bas neide.
Po meni ti je isplativije uzeti dva diska u RAID 0(tzv. mirror polje) i kontroler.
Dobijes na brzini, a sumnjam da ce ti se jedan od diskova pokvariti.
RAID5 polje s tri diska?
Mislim da to bas neide.
Naravno da ide, zasto ne? Jedino bi bilo relativno sporo u ovom slucaju, posebno u zapisivanju.
RAID5 polje s tri diska?
Mislim da to bas neide.
Po meni ti je isplativije uzeti dva diska u RAID 0(tzv. mirror polje) i kontroler.
Dobijes na brzini, a sumnjam da ce ti se jedan od diskova pokvariti.
Zašto ne ide?
I inače RAID0 je stripping, dok je RAID1 mirroring. Kod onog prvog imaš veću "brzinu" dok kod drugog imaš kopiju podataka.
I ostajem kod mojeg orginalnog mišljenja. Ako hoćeš diskove čisto za storage, i ne smeta ti 4-5 particija u my computeru, ostavi svaki disk za sebe, najveća sigurnost podataka, a vjerojatno i brzina, jer integrirani RAID5 je poprilično spor.
Oprostite na n00b pitanju ali......što je to raid polje?To kad se spoji više diskova ili šta?
Oprostite na n00b pitanju ali......što je to raid polje?To kad se spoji više diskova ili šta?
http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/tipovi-raid-polja/12064.aspx
Onda najbolje pričekati koju godinu-dve da dođu jeftiniji SSD-ovi :)
-upari diskove u RAID0, sigurnost je praktički ista (ma, znam ali ... skoro). Dobiješ osjetno na brzini. RAID5 je prekompliciran za obične kontrolere. Ili samo pametno rasporediš sys i temp(swap) od podataka kao što savjetuje post gore, ali neće biti tako efikasno kao RAID0. btw. u slučaju problema, spašavanje je jednako komplicirano kao i s običnim diskom, samo je izbor softwarea manji.
Onda najbolje pričekati koju godinu-dve da dođu jeftiniji SSD-ovi :)
Cek, sad ne kuzim sta si ti uopce u orginalu htio napravit? dobit neko storage rješenje od 1-2 TB ili ubrzat diskove? jer oboje zajedno nećeš dobit, osim uz poprilične troškove.
Pa kako ti hoćeš nemoj uzimati 3-4 diska kad ti se neispalti...