Jedna ili dvije particije na HD-u?

poruka: 14
|
čitano: 7.962
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dakle - zanima me koliko particiji da postavim na moj novi komp koji ima hard disk od 500gb. Čuo sam da se Paging file(virtual memmory) ne stavlja na disk na kojem su windowsi(system files) radi boljih performansa, jeli to istina?

GameReport: http://max.tportal.hr/channel.aspx?channelId=23
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa neka ti jedna particija bude za instaliranje os-a a ostalo po želji, jedna ili dvije dodatne za ostale potrepštine. Samo pri instaliranju programa i igrica i ostaloga budi pažljiv i odaberi ne-sistemsku particiju/e da nebi pretrpao dotičnu. A i jednostavnije ti je reinstalirat os ako nešto pođe po zlu i formatirat particiju a da su ti ostale netaknute.

Oglas: kvalitetno i uvjerljivo lažem na sudu.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ja imam 2 paticije. Jedna je 20 GB dje su windowsi te driveri za cijeli komp i tak neke bitne stvarćice. A druga oko 150 GB su igrice, filmovi, torrenti. Npr. kad stavljam nove windowsw. vijek formatiram samo particiju na kojoj su windowsi. A drugu tek formatiram kad sa nje stavim na DVD podatke koji su mi i dalje potrebni. Preporučam dvije. Ovo sa virtual memory pojma nemam. Sorry...

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
RE: Jedna ili dvije particije na HD-u?

iz neke dobre prakse, bar dvi particije... ali ne zbog tvog razloga, vec jer u slucaju reinstalacije windowsa, podaci mogu ostat na ne-sistemskoj particiji... naravno, to nije zamjena za backup, jer ako ode disk (fizicki), odu svi podaci... sto se tice tvog razloga, to se koliko znam odnosi na drugi FIZICKI disk... nista bas ne dobivas time sto na drugoj particiji, a istom disku imas PF... dapace, logicno bi mi bilo da i izgubis....

17 godina
neaktivan

Po mome to nije istina,ako neko misli drugacije nekame ispravi.Ulogu ti moze imati na kojemu djelu diska paging file,pocetku ili prema kraju HDD.To utjece jakok malo na performanse.

16 godina
neaktivan

po meni je bolje imati 2 particije jer ako ti virusi zahvate windowse na drugoj particiji će ostati podatci netaknuti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

a koliko RAM-a imaš?

Oglas: kvalitetno i uvjerljivo lažem na sudu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
F!cho* kaže...

Dakle - zanima me koliko particiji da postavim na moj novi komp koji ima hard disk od 500gb. Čuo sam da se Paging file(virtual memmory) ne stavlja na disk na kojem su windowsi(system files) radi boljih performansa, jeli to istina?

Najviše bi dobio na performansama, kada bi imao 2 diska.Onda bi mogao na jedan disk staviti OS, drivere i programe koje najviše koristiš, i to bi bio sistemski disk,a na drugi samo stavljaš druge programe,igre,glazbu,slike,filmove...Onda bi računalo radilo brže, jer bi se to sve izvodilo sa drugog diska,a ne sa sistemskog, tj. ne sa onog na kojem je OS.

Što se tiče tvog pitanja - stavi onoliko particija koliko misliš da ih trebaš.A što se pak tiče virtualne memorije, ne vjerujem da ćeš dobiti bolje performanse (tj. ako nešto i dobiješ, teško da ćeš primjetiti neko poboljšanje) ako je staviš na ne-sistemsku particiju, jer se to sve nalazi na istom disku.Druga bi stvar bila kada bi to stavio na drugi disk, kao što su već neki rekli.

16 godina
odjavljen

Kad se radi o igrama, pa i opčenito, page file i performanse mi ne idu u istu rečenicu, pogotovo ako se uzme u obzir današnja cijena memorija. Ja stavljam Windows i programe na jednu particiju od 75 GB što je više nego dovoljno prostora. Na drugu particiju na isti disk mi baš i nema previše smisla, a na drugi disk ne želim, čisto da ga mogu i izvadit ako mi je potrebno.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala vam svima, stavio sam 2 particije na temelju vaših preporuka.

btw: imam 4gb rama.

GameReport: http://max.tportal.hr/channel.aspx?channelId=23
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Generalno sam protiv particija na diskovima...

OK sada si ovo napravio, ali mislim da je bolja ideja kupiti dva manja diska nego particionirati jedan veći.

Jedan disk je jedan disk, particije su bez veze.
Samo moje mišljenje.
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Generalno sam protiv particija na diskovima...

OK sada si ovo napravio, ali mislim da je bolja ideja kupiti dva manja diska nego particionirati jedan veći.

Jedan disk je jedan disk, particije su bez veze.
Samo moje mišljenje.

vidi, mislim da nije pogrijesio sto je stavia dvi particije, a i navest cu ti nekoliko primjera zbog kojih je to bolja opcija nego nesto alternativno:

1. slazemo se (bar vjerujem) da je bitne podatke pozeljno drzat dalje od sistemske particije/diska, ako nista drugo jer tada nije potrebno radit izvanredni backup/spasavanje onog sto se spasit moze.

2. ako imas mogucnosti (love/mjesta) tada svakako mozes koristit dva ili vise diskova, svaki za svoju namjenu (sistem, ostalo - 2 diska; sistem, dokumenti, audio, foto, video - 5 diskova)

3. ako koristis laptop/microatx plocu s 2SATA/microatx kuciste onda izbora NEMAS, vec samo jedan disk koji je tada ipak bolje particionirat, iz razloga br. 1.

4. ako ne patis za najbrzim, ali vodis o potrosnji samog kompjutera (struje pritom mislim), onda je uvijek bolje 1 veci disk nego 2 manja, 1 veca memorija nego 2 manje, opcenito - manje je vise!

5. ako se vec ide na 2 diska, onda bi ih radje stavia u RAID1 radi sigurnosti podataka (ali samo zato jer je meni sigurnost bitnija od puke brzine), ali to ovisi o potrebama (igracima slobodno RAID0)

kao sto kazes i sam... samo jos jedno razmisljanje... svak za sebe najbolje zna za sto mu hdd triba...

16 godina
neaktivan

dvije particije svakako, ali windowsi ti ne prebacuju page file na drugu particiju, već to moraš sam učiniti.

particije su bolje zbog bezbolne reinstalacije os-a.

moja preporuka, kad digneš sustav, sve drivere, sve programe onda napraviš backup i kad se desi kakva havarija, samo ga vratiš i imaš friške windowse sa svim potrebnim dok si rekao keks.

rad sa više diskova stoji, ali s druge strane, više diskove=usporeniji windowsi, ići sa više od 3 diska je loša stvar (barem po mome iskustvu)

windowsi mi najbrže rade kad imam jedan disk, kad sam ih ubo 6 to je bila prava havarija, butao se dugo, dosta sve nešta usporeno....

LP

16 godina
neaktivan

Najbolje bi tti bilo da imaš dvi particije na hard disku ,da ti na jednoj particiji bude windows operativni sustav, a na drugoj važni podaci!!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice