pohlepni trgovci
HDD poskupljenje
- poruka: 451
- |
- čitano: 119.195
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Ja sam prije pola god kupio WD 2TB Green za 699kn.... nabavna cijena im je možda bila 450kn....
sada je to 1800kn u Linksu!?!?!?
KAKO LAGER MOŽE POSKUPIT!?!?!? oni su taj disk kupili po staroj cijeni a ne novoj!
pohlepni trgovci dao Bog da svi propali ko Vemulj i Hgdrek
Ja sam prije pola god kupio WD 2TB Green za 699kn.... nabavna cijena im je možda bila 450kn....
sada je to 1800kn u Linksu!?!?!?
KAKO LAGER MOŽE POSKUPIT!?!?!? oni su taj disk kupili po staroj cijeni a ne novoj!
pohlepni trgovci dao Bog da svi propali ko Vemulj i Hgdrek
Iz lagera se financira nabava nove opreme. Vrlo jednostavno.
nitko nije rekao da su to normalne cijene,dapace,daleko je to od normalnog,ali tako je kako je,jao si onome kome sad crkne disk,ili planira uzet komp..jos je i najbolje rjesenje sto sam vidio u konzumu da ima za 2200 kn komplet uredski PC,dobije se monitor 19",printer,mis,zvucnici,kuciste 4 gb rama,c2d cpu,i jos untura je 500 GB wd blue.. xD xD nemres jeftinije proc :D
Cijene su strašne..
http://www.links.hr/index.php?option=katList&deftab=yes&page=sviartikli&id_kategorija=051510&sort_cat=cijena_s_pdv&sort_ord=desc
Od 0.50 - 0.75kn po gigabajtu, na 1+kn ovisno o modelu..šta da kažem. Diskovi od tere u pobogu bili 400-500kn birao si..
Pogledajte male diskove primjerice moj brzanac F4, ne F3 nego još brži, F4 320gb, bio je 260kn u Protisu, prava formula za te pare..a pogle ovo :
http://www.instar-informatika.hr/tvrdi-disk-samsung-f4-35-320gb-16mb-serial-ata-ii-300-hd322gj/HD322GJ
čovječe, baš sam neki dan razmišljao o kupnji samsunga f3, jbt koštao je oko 400kn???
ma to je sad lova do krova za sve trgovce sta imaju na lageru podosta veliku zalihu HD-a..primjer 1000 komada nabavne cijene po 300 kn,prodavali su se po 500,a sad ga prodaju po 1000 kn..nitko nece doci njima i reci da moraju nadoplatit za te stare diskove,jer je sada cijena naravno duplo veca xD
ma to je sad lova do krova za sve trgovce sta imaju na lageru podosta veliku zalihu HD-a..primjer 1000 komada nabavne cijene po 300 kn,prodavali su se po 500,a sad ga prodaju po 1000 kn..nitko nece doci njima i reci da moraju nadoplatit za te stare diskove,jer je sada cijena naravno duplo veca xD
Problem je u tome što nitko nema toliki lager.
ja sam u cetvrtak bio svjedok di je momak iz Linksa( koji radi tamo btw) otisao u drugu trgovinu hardwera i kupio 50 diskova,dok su cijene nisu totalno podivljale...nebrini se ti za njih,napunili su oni sebi lagere sa diskovima po starim cjenema .
Iz lagera se kupuje i Skyline GT-R
Iz lagera se kupuje i Skyline GT-R
Normalno. Pa zato čovjek i radi, ne da bi prodavao jeftinije diskove.
Dobar potez ako ih je na brzinu uspio nabaviti 50 komada.
Inaće, tolko poskupljenje je totalna glupost i izgleda rezervirano samo za Hrvatsku; jućer sam razgovarao sa frendom iz Švedske i baš smo se dotakli cijena diskova, pa mi je poslao link na shop di on kupuje hardware:
http://www.kelkoo.se/c-116501-harddiskar/kapacitet/1-tb-eller-mer?sortby=price
Dakle, cijena Seagate-a od 1 TB je 645 kr = 530 kn
http://www.conrad.se/?ref=tradedbl&tduid=b30f2dc125ece36a003962a391b12633&url=http://www.conrad.se/?ref=kelkoo&article=412848&ref=kelkoo
Tak da imam poruku za naše trgovce:
Ako si naručim 1 TB disk iz Švedske, sa carinom i PDV-om će me koštati oko 700kn (5% carina i 23% PDV), što je 200kn jeftinije od trenutno najjeftinijeg diska u Links-ovoj ponudi (320 GB): http://www.links.hr/?naziv=tvrdi-disk-320-0-gb-seagate-sata3-16mb-c-7200-okr-min-st320dm000-za-desktop&option=artikl&id_kategorija=051510&id_artikl=051.510.176
Zato ja ne kupujem sladoled od albanaca, 1 kugljica 5/6 kuna, đubrad.. kad 1 Litra Ledo Twice = 10 Kn
dok god đubrad zarađuje na prokletim maržama ja kupujem sve izvana..
Kome sada treba novi disk, neka pojuri u Protis:
http://www.protis.hr/products/details/hdd-sata-ii-500gb-hp-35-7200rpm-kw347aa/49559
jest mobilni, ali za te pare ja bih ga pretvorio u Desktop disk...
Ma kakvi, šta ti je. Ljudi se moraju prilagoditi trenutnoj situaciji i rješenje potražiti na rabljenom tržišu, po mogućnosti uz garanciju, i čekati neka bolja vremena. Prije ili kasnije do toga je moralo doći, istina, pomalo nezgodne komponente, ali što je, tu je.
Nikako nisam za nekakvo kupovanje na silu i hranjenje extra-profitom naših trgovaca, zato imamo nas sekundarne korisnike da međusobno trgujemo, pa eto - potražujmo diskove na oglasnicima, možda se što i nađe. Teško da ima za svakoga, ali davati 1200kn za tb disk, je li to zaista opcija uopće?
Zato ja ne kupujem sladoled od albanaca, 1 kugljica 5/6 kuna, đubrad.. kad 1 Litra Ledo Twice = 10 Kn
dok god đubrad zarađuje na prokletim maržama ja kupujem sve izvana..
Gle, ja osobno nemam ništa protiv da zarađuju; da ne zarađuju, nebi mogli poslovati i morali bi zatvoriti dučane.... Ali ovo sa ovim cijenama diskova je smiješno... Jasno mi je da je problem sad sa cijenama, ali ako je vani cijena mogla narasti do max. 20%, onda ne vidim kako je kod nas cijena mogla skočiti i do 300%!!
Bome, ak ce se cijene tako ponasat jedno vrijeme (a najvjerojatnije hoce), ja kupujem dvd przilicu i hrpetinu DVD-a :)
Cak mi i Blueray mirisi...
Ja od sada kupujem isključivo SSD-e. HDD je mrtav za mene.
Amazon.com mi je dobar :)
Gledam listing za Spinpoint F4 2TB
Price at a Glance
List Price: $114.16
New: from $174.99
Used: from $224.83
Prejako...
Meni je taman WD 1 TB dobio 10-ak bad sectora,al nek stoji - još radi :D
Al ono,pazi cijenu u linksa za taj disk:
Links :
http://www.links.hr/?naziv=tvrdi-disk-1000-0-gb-western-digital-caviar-green-sata-64mb-cache-7200-okr-min-za-desktop&option=artikl&id_kategorija=051510&id_artikl=051.510.167
=1.329kn
ADM :
http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=10330
=650,00kn
Nadam se da nestašica neće dugo trajat,no svejedno razmišljam o nabavci SSD diska,jer mi je ovaj WD 1TB već treći disk u manje od pola godine da je dobio bad sectore.
Istina da se proizvodi samo 20-30% HDD-a, ali tamo je jedna tvornica (ako ne i jedina tvornica) koja proizvodi mehanizme za HDD-e. Nema mehanizma, nema HDD-a.
"Thailand is the world's second-largest producer of HDDs after China and is a major supplier of hard drive parts. Located in the country are key component makers like Nidec which according to iSuppli supplies more than 70% of all global HDD motors, and is a supplier to major HDD manufacturers like Western Digital, Seagate, Hitachi Global Storage Technologies, Toshiba and Samsung."
"Given the severity of the situation and the extensive supply constraints caused by the disruptions, the effects on the HDD industry will be substantial and extend over multiple quarters, the company said."
Izvor: http://www.computerworld.com/s/article/9221350/Thai_floods_hit_Q4_hard_drive_production_says_IHS_iSuppli?taxonomyId=149 (vijest napisana danas, 1.11.2011.)
Istina da se proizvodi samo 20-30% HDD-a, ali tamo je jedna tvornica (ako ne i jedina tvornica) koja proizvodi mehanizme za HDD-e. Nema mehanizma, nema HDD-a.
"Thailand is the world's second-largest producer of HDDs after China and is a major supplier of hard drive parts. Located in the country are key component makers like Nidec which according to iSuppli supplies more than 70% of all global HDD motors, and is a supplier to major HDD manufacturers like Western Digital, Seagate, Hitachi Global Storage Technologies, Toshiba and Samsung."
"Given the severity of the situation and the extensive supply constraints caused by the disruptions, the effects on the HDD industry will be substantial and extend over multiple quarters, the company said."
Izvor: http://www.computerworld.com/s/article/9221350/Thai_floods_hit_Q4_hard_drive_production_says_IHS_iSuppli?taxonomyId=149 (vijest napisana danas, 1.11.2011.)
Zar sam ja napisao nesto drugo?
Znam gdje je problem! Ako pise na hrvatskom jeziku onda vjerojatno nije istina!
Isusek, Isusek, kako su na ovom forumu svi osjetljivi...
Gle, na kojem god jeziku pisalo, svejedno je.
U ovom citatu kojeg sam prenio precizno piše o kojem se dijelu HDD-a radi i u kojoj količini (preko 70%). Piše i prognoza oporavka. A piše i izvor. Čega u tvojoj poruci nema. Usporedi sam tvoju i moju poruku.
Jesmo li sada gotovi ili slijedi svađa, intervencije moderatora, žuti i crveni kartoni, bananje i istjerivanje s foruma i sl.?
Isusek, Isusek, kako su na ovom forumu svi osjetljivi...
Gle, na kojem god jeziku pisalo, svejedno je.
U ovom citatu kojeg sam prenio precizno piše o kojem se dijelu HDD-a radi i u kojoj količini (preko 70%). Piše i prognoza oporavka. A piše i izvor. Čega u tvojoj poruci nema. Usporedi sam tvoju i moju poruku.
Jesmo li sada gotovi ili slijedi svađa, intervencije moderatora, žuti i crveni kartoni, bananje i istjerivanje s foruma i sl.?
Zasto svada? Na forumu pisemo svoja misljenja, kako ja, tako i ti. Priznajem, mozda sam te malo "piknuo" sa svojim odgovorom
Ja sam napisao da je nestasica mehanizama za HDD, a ti HDD motori. Vjerujem da smo mislili na isto pa mi nije jasno kako si me nadopunio.
Multiple quarters - oporavka nema prije 02.2012., za kasnije je tesko ista prognozirati.
Ja sam napisao da je nestasica mehanizama za HDD, a ti HDD motori. Vjerujem da smo mislili na isto pa mi nije jasno kako si me nadopunio.
Stvar je vrlo jednostavna: našao sam informacije preciznije i opširnije od tvojih. I to je to. Nadodao sam ono što u tvojoj poruci nije pisalo. Ti si to napisao prvi, a ja drugi. Ok?
ma nema oporavka jos godinu dana sigurno,a ako netko misli da ce se i za dvije godine cijena diskova vratit na onu sto je bila prije tjedan dana,grdno se vara...prosla baba s kolacima :D
Ti si za mene No.1!! Ne trebamo dalje raspravljati. Ja se nisam ljutio na tebe...
FORUMASIMA:
Ima jos kupiti jeftino eksternih HDD-a u Metrou, ePlusu i slicnim velikim centrima. Oni ne mijenjaju cijene do novog ulaza.
Vecina vas pljuca po trgovcima jer su digli cijene, a u pitanju neka vrsta licemjerja: ne zelite platiti vise jer oni na vama "puno" zaraduju, a opet, na drugu stranu, svi bi voljeli biti placeni vise za isti posao koji sad radimo.
Par forumasa je odlicno napisalo: kupujmo polovno (ovo nam moze svima biti novi slogan).
ma nema oporavka jos godinu dana sigurno,a ako netko misli da ce se i za dvije godine cijena diskova vratit na onu sto je bila prije tjedan dana,grdno se vara...prosla baba s kolacima :D
Vratiti ce se. Ne zaboravi da su tu jaki lobiji proizvodaca drugih komponenti (VGA, MBO, CPU) kojima je interes da su HDD-i dobavljivi i sto jeftiniji jer nema prodaje njihove robe.
Dobra stvar je sto cijene SSD-a padaju 5-10% na mjesecnom nivou, a i pojavili su se visoki kapaciteti istih (istina je da su jos uvijek "malo" skupi)...
Prije mjesec dana uzeo F3 od 1Tb za 430kn, sad tek shvacam koliko mi se taj potez isplatio
našao sam ga upravo u SLO po 540 kn.....mislim otic gore po vise komada...pa ako ima zainteresiranih...za neki dogovor...tu sam...ove cijene kod nas su BOLESNE