Koji tv izabrati? plazmu ili lcd?

poruka: 72
|
čitano: 32.804
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Koji tv izabrati? plazmu ili lcd?
Igor kaže...
Bara kaže...
Igor kaže...

No dobro, ali meni je i dalje slika na plazmi nekako izobličena, izdužena. Više mi se sviđa slika na LCD-u. Ja ne tražim nikakvo savršenstvo, meni je dobra slika i na najjeftinijem LCD-u. Moj je koštao 2500 kn i sasvim sam zadovoljan.

Izobličena, izdužena, o ćemu ti to točno pričaš? Ti si zasigurno nešto pobrka, naravno da će bit izobličena i na plazmi na LCD-u kad gledamo 4:3 signal na 16:9 ekranima.

OK uvjerio si me. Znam da su LCD-i nekad bili bolji od plazme, ali očito to više nije tako. Sljedeći TV će mi definitivno biti plazma, osim ako do tada ne usavrše neku novu tehnologiju.

Još nešto. Daj mi reci jel ovo valja: http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=4020285

Ima jedan problem kod te plazme, nema uopće DVB-T prijemnik ali za to ima jednu od najboljih slika za SD signal. Preporučam ti onaj X10Y model koji je ovogodišnji i koji ima i MPEG2 i MPEG4 prijemnik, prosječna potrošnja 42'' modela pri gledanju FullHD sadržaja joj je oko 185 W, kada se gleda SD signal potrošnja je naravno manja, evo i test.

I još nešto, LCD-ovi nikada nisu bili bolji po plazme osim po potrošnji struje.

17 godina
neaktivan
Pixel kaže...
Bara kaže...
Pixel kaže...

Ma ne mogu se sjetiti gdje sam citao test i usporedbu, ali bilo je govora da Kuro i dalje ima bolju crnu i nijansiranje u tamnim dijelovima, ali u ostalim parametrima sa je panasonic tu negdje kao i Kuro, negdje blize negdje dalje ali ugrubo da je sad razlika dosta mala, a kad se uzme u obzir cijena Panasonica koji je dosta jeftiniji , onda je on definitivo najisplativiji jer je Kuro  puno skuplji, a  samo neznatno bolji, tj. vecini korisnika razlike su ili neprimjetne ili nebitne.

Ako si slučajno čitao britanske reviewe onda te morem upozorut da su Panasonic B modeli dosta lošiji od E modele, a sada ti šaljem link di je napisana usporedba između Kura i Panasonica V10(od G10 ga ponajviše razlikuje THX certifikat i ethernet, ali za ethernet je tu G15). Ako se ne varam Kuro je najmanji 50''?

Ma bas sam taj teksti citao Smijeh 

Ali ovdje se radi o neopdp panelu  G12 (ne g10) , i kao takav još uvijek nije bolji od kuro g9.  Naravno ne moze se to gledati crno-bijelo. Z nekim parametrima je bolji u nekima ne, kao sto tamo pise.

Recimo ja one zakljucke gledam tako da je u parametrima koji su bitni za prikaz slike kuro i dalje nešto bolji.  U nekim drugim parametrima je Panasonic bolji ali recimo mene ne brine potrosnja, burnin i slicne stvari.  Ja imam 5090H koji je opremeljniji od kura spomenutog na linku tako da moj ima i ethernet i mpeg4 i sve ostalo.  Za integrirani zvuk me boli briga jer je ionako na svim tv-ovima totalno sranje, a ionako imam audio sustav daleko vrijedniji od tih plazmi zajedno.

Ali cinjenica je kad bih sada isao kupovati tv da bi vjerojatno ipak uzeo panasonic-a jer se jednostavno za te nijanse u prikazu slike ne isplati dati 10 000 kn više, a kao sto je receno ima i panasonis prednoti nad kurom (meni jedino relevantno sum na HD-u i primarne boje).

I zaboravija se da u testu piše bolji de talji do sjenama šta mene dovodi do zaključka da kod Kura ima trik za prikaz crne boje, jednostavno su izbacili dio informacija u tamnom dijelu slike da bi to mogli. Imaju i LCD-ovi sa LED Local Dimminh osvjtljenjem na mjerenju razinu crne na točno 0 jel izgase skroz te piksele, a ne mogu prikazati detalje u sjenama ni približni kao plazm.

Još je prednost Panasonica 96Hz pri gledanju blu-ray filmova.

Ja samo govorio o G10 modelu plamze koja je li-la sa V10, a još nešto povoljnije. Inače ni ovaj V10 nije Panasonicov top model, to je Z1 serija u koja je u 46'' i 54'' i ima kućuište od brušenog aluminija i dođe u nas 54'' model nekih 40-45 tisuća kuna.

16 godina
Bara kaže...
I zaboravija se da u testu piše bolji de talji do sjenama šta mene dovodi do zaključka da kod Kura ima trik za prikaz crne boje, jednostavno su izbacili dio informacija u tamnom dijelu slike da bi to mogli. Imaju i LCD-ovi sa LED Local Dimminh osvjtljenjem na mjerenju razinu crne na točno 0 jel izgase skroz te piksele, a ne mogu prikazati detalje u sjenama ni približni kao plazm.

Još je prednost Panasonica 96Hz pri gledanju blu-ray filmova.

Ja samo govorio o G10 modelu plamze koja je li-la sa V10, a još nešto povoljnije. Inače ni ovaj V10 nije Panasonicov top model, to je Z1 serija u koja je u 46'' i 54'' i ima kućuište od brušenog aluminija i dođe u nas 54'' model nekih 40-45 tisuća kuna.

Ma ovi top modeli zapravo su vise vanjska sminak i perverzije finisha, a ne stvarno poboljsanje slike.  Nema Kuro trikova nego jednostavno bolju kontrolu nijansiranja i bolje prijelaze boja.  Nije stvar samo iskljuciti pixele za crnu boju, bitnije je kod tamnih scena koje imaju jako malo osvjetljenja dobiti pravilno nijansiranje kako se ne bi izgubili detalji.  ali da bi to bilo stvarno vidljivo soba mora biti prikladno zamracena , pri danjem svjetlu te razlike nisu vidljive isto kao sto ne moze cuti pcelu kraj uha ako kraj tebe poljece mlaznjak.

Ima i Kuro elite serija koja kosta negdje kao i i z1 serija

Izlaskom ovih modela Panasonica Kuro je postao definitivno preskup

17 godina
neaktivan

Bara jedno pitanje jer vidim da se kužiš, kažeš da plazma ima bolju sliku u filmovima, a što se svakodnevnog programa tiče (emisije, dokumentarci itd.) tko daje bolju sliku i koji je pogodniji za to?

Plin je za kuhanje, dizel je za traktore, a benzin je za aute!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Joka kaže...

Bara jedno pitanje jer vidim da se kužiš, kažeš da plazma ima bolju sliku u filmovima, a što se svakodnevnog programa tiče (emisije, dokumentarci itd.) tko daje bolju sliku i koji je pogodniji za to?

Opet plazma, samo je stvar jel se radi o SD signalu ili HD signalu, ako je o SD signalu riječ onda neka HD ready plazma, a ako je HD onda je poželjna neka NeoPDP plazma. LCD je tu za male ekrane, 32'' za HD ready i 32'' i 37'' za FullHD jel plazme u toj dimenziji i ne postoje.

16 godina
Bara kaže...
Joka kaže...

Opet plazma, samo je stvar jel se radi o SD signalu ili HD signalu, ako je o SD signalu riječ onda neka HD ready plazma, a ako je HD onda je poželjna neka NeoPDP plazma. LCD je tu za male ekrane, 32'' za HD ready i 32'' i 37'' za FullHD jel plazme u toj dimenziji i ne postoje.

Ako se radi o SD signalu mislim da ti tu nije bitno je li full hd ili hd ready. Puno je bitnija konkretna implementacija dekodiranja i prikaza signala za konkretni model. 

Za 37" i nije bitno da je full HD osim ako ne sjedis s nosom na ekranu Smijeh

17 godina
neaktivan

hvala svima na ponuđenim odgovorima... e sad još jedno pitanje u vezi plazme i playstationa... pročitao sam u članku kojeg je stavio Bara da je LCD pogodniji za igranje "plejke" itd... Pitanje je da li postoji opasnost od burn in-a nakon nekog vremena ili ako netko ima iskustva neka napiše!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nisam pročitao sve postove od početka, ali definitivno plazma..  uzeo frendu prije mjesec dana u mercatone-u Panasonic TX-P42U10, full hd, mpeg4, dvbt bla bla  za 6000 kn.. vrhunska plazma po super cijeni (ako je još ima)..

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan

molim vas ljudi preporučite mi 3-4 LCD-a marke sony ili philips do 7k kuna, 42" fullHD, itd...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
smallville kaže...

hvala svima na ponuđenim odgovorima... e sad još jedno pitanje u vezi plazme i playstationa... pročitao sam u članku kojeg je stavio Bara da je LCD pogodniji za igranje "plejke" itd... Pitanje je da li postoji opasnost od burn in-a nakon nekog vremena ili ako netko ima iskustva neka napiše!

Mislim da si krivo shvatija. Plazme su definitivno bolje za igranje zbog malog input laga, problem plazmi može bit(kao kod npr. Panasonic serije S10) ako se više sati ostavi npr. desktop od kompjutera da se javi burn-in ali i onda imaju sheme protiv toga ko npr. ispiranje bijelom bojom, a Neo PDP plazme kao npr. Panasonic serije G10, G15 i V10 uopće nemaju problema sa tim. Jedina stvar koje plazme moraju proći, a koje se ljudi često ne drže je 200 prvih sati rada gdje kontrast i svjetlina moraju biti isod 50%.

EDIT: Ne bih ti preporučio LCD marke Sony zbog jako puno problema sa backlight bleedingom, a Phlips zbog prenapuhanih cijena. Teško ćeš naći iti solidan LCD za cifru od 7000 kuna u toj dimenziji, moj savjet ide Samsungu LE40B650 koji prečazi cjenovni rang i samo je 40''.

Šta se tiče burn-ina moj susjed ima već dvije godine Philips plazmu koje i nisu bile nešto i takvih problema uopće nema.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 11:03 (Bara).
16 godina
Bara kaže...

Mislim da si krivo shvatija. Plazme su definitivno bolje za igranje zbog malog input laga, problem plazmi može bit(kao kod npr. Panasonic serije S10) ako se više sati ostavi npr. desktop od kompjutera da se javi burn-in ali i onda imaju sheme protiv toga ko npr. ispiranje bijelom bojom, a Neo PDP plazme kao npr. Panasonic serije G10, G15 i V10 uopće nemaju problema sa tim. Jedina stvar koje plazme moraju proći, a koje se ljudi često ne drže je 200 prvih sati rada gdje kontrast i svjetlina moraju biti isod 50%.

Nemoj sad i ti Barice brkati pojmove:

burn-in = trajna pojaca koja se vise ne moze popraviti. Jednom kada nastae, ostaje i tu ne pomaze nikakvo ispiranje bijelom bojom.

Ono o cemu ti pricas je screen retention, a to je privremena pojava, tj na mjestima se vide tragovi staticne slike koja se malo zapekla. To obicno samo nestane nakon sto se izvor retentiona makne (gledas neki drugi sadrzaj), a ako sam ne nestane onda se to rjesava ispiranjem bijelom bojom.

Kod novih plazmi (unutar godinu dvije) cak niti ovaj problem se vise ne javlja, a pogotovo ne burn in.

Jedini problem moze biti ako tv stoji u izlogu danima  - tjednima - mjesecima s istom slikom ili logom na nekom dijelu ekrana, tada se ipak pojavljuju ovi efekti, ali to je iznimka i nije uobicajeni nacin koristenja telke.

Ovdje od burn in-a nisu imuni niti LCD-ovi ( da LCD-ovi da neko ne pomisli da sam krivo napisao , i kod njih se moze desiti ta pojava ako se ostavi staticna slika jako dugo), jedino sto se to kod lcd-a zove  Image Persistence

da se malo ispravim, umjesto screen retention trebalo bi pisati image retention

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 16:01 (Pixel).
17 godina
neaktivan
Pixel kaže...
Bara kaže...

burn-in = trajna pojaca koja se vise ne moze popraviti. Jednom kada nastae, ostaje i tu ne pomaze nikakvo ispiranje bijelom bojom.

Ono o cemu ti pricas je screen retention, a to je privremena pojava, tj na mjestima se vide tragovi staticne slike koja se malo zapekla. To obicno samo nestane nakon sto se izvor retentiona makne (gledas neki drugi sadrzaj), a ako sam ne nestane onda se to rjesava ispiranjem bijelom bojom.

Kod novih plazmi (unutar godinu dvije) cak niti ovaj problem se vise ne javlja, a pogotovo ne burn in.

Jedini problem moze biti ako tv stoji u izlogu danima  - tjednima - mjesecima s istom slikom ili logom na nekom dijelu ekrana, tada se ipak pojavljuju ovi efekti, ali to je iznimka i nije uobicajeni nacin koristenja telke.

Ovdje od burn in-a nisu imuni niti LCD-ovi ( da LCD-ovi da neko ne pomisli da sam krivo napisao , i kod njih se moze desiti ta pojava ako se ostavi staticna slika jako dugo), jedino sto se to kod lcd-a zove  Image Persistence

Pogledaj ovo, to je napisao čovjek koji je vjerojatno najveći stručnja za HDTV na ovim prostorima, pri dnu ćeš vidit šta piše o ispirenju bilom bojom.

16 godina
Bara kaže...
Pixel kaže...
Bara kaže...

Pogledaj ovo, to je napisao čovjek koji je vjerojatno najveći stručnja za HDTV na ovim prostorima, pri dnu ćeš vidit šta piše o ispirenju bilom bojom.

Ma može biti i najveci strucnjak (kako znas da ja ne znam vise od njega ili nemam vise iskustva. Smijeh) ali i on je malo pobrkao pojmove i 100% je u krivu. Da ti sad ne stavljam linkove, uzmi malo google, pogldaj wikipediu , avforums.com i  sl.  Burn in je (po 100000000 put) trajna pojava  !!!

To o cemu pricas , a i ocemu prica decec sa linka odnosi se na image retention !

Pa ne mogu vjerovati da ne razlikujes ta dva pojma i neznas sto koji predstavlja, a toliko pricas o plazma ekranima.Belji se

E da, cak i u papirima koji idu uz plazme ima objasnjeno sto je koji pojam i kako nastaju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 16:00 (Pixel).
17 godina
neaktivan
Pixel kaže...

Ma može biti i najveci strucnjak (kako znas da ja ne znam vise od njega ili nemam vise iskustva. Smijeh) ali i on je malo pobrkao pojmove i 100% je u krivu. Da ti sad ne stavljam linkove, uzmi malo google, pogldaj wikipediu , avforums.com i  sl.  Burn in je (po 100000000 put) trajna pojava  !!!

To o cemu pricas , a i ocemu prica decec sa linka odnosi se na image retention !

Pa ne mogu vjerovati da ne razlikujes ta dva pojma i neznas sto koji predstavlja, a toliko pricas o plazma ekranima.Belji se

E da, cak i u papirima koji idu uz plazme ima objasnjeno sto je koji pojam i kako nastaju.

Ne vjerujem wikipedii, za dead i stuck pixele joj stoji stara definicacija, sada je to ista stvar. AVforums ne shvaćam kao ozbiljan iz prostog razloga šta je svaštara.

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
Dado_ZG78 kaže...

Ja bih uvijek izabrao dobar LCD radije nego osrednju plazmu.

Imam doma Samsungov 40" full-HD LCD i savršeno sam zadovoljan (koristim ga i kao monitor ponekad) Cool

Bravo! Dobar si, vrlo dobar LCD je zamjetno lošiji od osrednje plazme.

Ma sta ti pricas Plazma je vec zastarjela tehnologija koja izumire, imao sam i Plazmu i LCD od istog proizvodjaca i LCD je daleko bolji sto se tice same kvalitete i kvalitete slike.

Forever MUFC
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...
Bara kaže...
Dado_ZG78 kaže...

Imam doma Samsungov 40" full-HD LCD i savršeno sam zadovoljan (koristim ga i kao monitor ponekad) Cool

Ma sta ti pricas Plazma je vec zastarjela tehnologija koja izumire, imao sam i Plazmu i LCD od istog proizvodjaca i LCD je daleko bolji sto se tice same kvalitete i kvalitete slike.

Haha, prije kolko si kupio plazmu, a prije kolko LCD, o kojem se proizvođaču radi i jesu li ti televizori uopće bili kalibrirani? Ako iti malo čitaš testove onda znaš da je plazme 'neprevaziđena' od strane bilo kojeg LCD-a pa makar on ima Local Dimming LED pozadinsko osvjetljenje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 17:56 (Bara).
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...
Bara kaže...
Dado_ZG78 kaže...

To sam i ja tvrdio, ali odmah me netko poklopi s suprotnim podacima i sad se više ne usudim reći da je LCD bolji od plazme.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
17 godina
neaktivan

LG razlika je pola godine starija plazma.

Forever MUFC
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...

LG plazme su (jako) loše, a ni LCD-ovi nisu puno bolji, općenito je LCD maraka koje se treba klonit. Ako si pogleda malo linkove koje sam sla onda si se moga uvjerit da je plazma i dalje bolja od LCD-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 18:01 (Bara).
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

LG plazme su (jako) loše, a ni LCD-ovi nisu puno bolji, općenito je LCD maraka koje se treba klonit. Ako si pogleda malo linkove koje sam sla onda si se moga uvjerit da je plazma i dalje bolja od LCD-a.

Ma ja znam samo jadno da cu sve dok ne dodju neki novi uvijek kupovat LG LCD

Forever MUFC
17 godina
neaktivan

Ti kažeš da je to o čemu priča ovaj na linku image retention, a ne burn in. Ali on priča o plazmama, a ovaj drugi tip tu na forumu kaže da je image retention pojava kod LCD-a, a ne plazme. Tko tu koga j.....?

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

Panel sam kod LG televizora je dosta dobar(u Philips LCD-ove uglavnom idu oni, iznimka su jeftini 32'' modeli i LED LUX modeli) ali im je elektronika preočajna.

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

Panel sam kod LG televizora je dosta dobar(u Philips LCD-ove uglavnom idu oni, iznimka su jeftini 32'' modeli i LED LUX modeli) ali im je elektronika preočajna.

Dalmatinac malo pretjerujes.

Forever MUFC
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...

Uopće ne pretjerujem, od svih poznatijih proizvođaća LCD-ova (ima ih 6 ako se ne varam) LG je najgori, a od 3 proizvođača plazmi isto je najgori, šta više reć nego da se triba klonit LG televizora.

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

Uopće ne pretjerujem, od svih poznatijih proizvođaća LCD-ova (ima ih 6 ako se ne varam) LG je najgori, a od 3 proizvođača plazmi isto je najgori, šta više reć nego da se triba klonit LG televizora.

Ajde dalmatinac reci po cemu je najgori.

Forever MUFC
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

Potraži malo po netu testove ša ćev vidit rezultata testova, a i kojih sve problema ima sa LG televizorima.

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

Potraži malo po netu testove ša ćev vidit rezultata testova, a i kojih sve problema ima sa LG televizorima.

Necu ja trazit nikakve testove ja ga testiram po cijeli dan  bez prestanka i nikakvih problema.

Forever MUFC
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 18:26 (ManchesterUTD).
17 godina
neaktivan
ManchesterUTD kaže...

Potraži malo po netu testove ša ćeš vidit rezultata testova, a i kojih sve problema ima sa LG televizorima.

Necu ja trazit nikakve testove ja ga testiram po cijeli dan  bez prestanka i nikakvih problema.

POgledaj malo testove iskalibriranih LG televizore pa ćeš vidit da su lošiji od sve konkurencije, a majket ti stvarno si već naporan i tražiš sada da ti potvrdim da si kupio dobar TV iako je vjerojatno dobar samo za video igre zbog IPS matrice.

EDIT: Još mi nisi odgovorija o kojem točno LCD-u i kojoj točno plazmi se radi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2009 18:33 (Bara).
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
ManchesterUTD kaže...

Potraži malo po netu testove ša ćeš vidit rezultata testova, a i kojih sve problema ima sa LG televizorima.

POgledaj malo testove iskalibriranih LG televizore pa ćeš vidit da su lošiji od sve konkurencije, a majket ti stvarno si već naporan i tražiš sada da ti potvrdim da si kupio dobar TV iako je vjerojatno dobar samo za video igre zbog IPS matrice.

EDIT: Još mi nisi odgovorija o kojem točno LCD-u i kojoj točno plazmi se radi.

E neda mi se sad gledat iza i citat model, obadva su LG, nisam ja naporan nego ocu da dokazem da pretjerujes.

Forever MUFC
16 godina
Bara kaže...
Pixel kaže...

Ne vjerujem wikipedii, za dead i stuck pixele joj stoji stara definicacija, sada je to ista stvar. AVforums ne shvaćam kao ozbiljan iz prostog razloga šta je svaštara.

Znaci nikom ne vjerujes osim tipu s linka koji je cak i image retention totalno krivo napisao.  Pa daj pogledaj onda neke strucnije stranice pa ces vidjeti sto koji pojam predstavlja.  Tu djelis savjete na sav glas , a jedina referenca ti je koliko vidim domaca stranica koja bas i nije posve tocna i objektivna. Ja sam zagovornik plazmi, ali  i na stranicio o kojoj govorimo ima pretjerivanja.  Namigiva

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice