Koji tv izabrati? plazmu ili lcd?

poruka: 72
|
čitano: 32.803
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Koji tv izabrati? plazma ili lcd?

dobar dan svima... ovaj tjedan kupujem tv do 7000 kuna ali nisam baš neki ekspert za tv-e pa bh vas zamolio da mi preporučite tv prvenstveno marke Panasonic dijagonale ekrana 42", znači ni manje ni veće dijagonale. tv mora imati fullHD rez, HDMI priključke i ostale standardne...

Molio bih još da napišete zbog čega je bolja plazma ili lcd tj. samo za one tv-e koje preporučite!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja bih radije uzeo LCD, manja briga (plazmu moraš paziti prvih pola godine od statičnih slika...). LCD je robusniji i traje duže... Ako imaš digitalni signal, onda ne bi trebala slika biti loša, ali TV sa fullHD će ti prikazivati lošiju sliku na ne-HD programima kojih će još nekoliko godina biti većina, nego HD ready... da čujem što drugi misle...

evo možda je najbolje ovo pročitat: http://hdtelevizija.com/2008/12/19/plazma-ili-lcd-tv/

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 12:45 (mile_st).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ukratko uzmi lcdPoljubac

orks is made for two thing' fighting and winnning
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 13:06 (I.Kk).
Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koji tv izabrati? plazma ili lcd?
smallville kaže...

dobar dan svima... ovaj tjedan kupujem tv do 7000 kuna ali nisam baš neki ekspert za tv-e pa bh vas zamolio da mi preporučite tv prvenstveno marke Panasonic dijagonale ekrana 42", znači ni manje ni veće dijagonale. tv mora imati fullHD rez, HDMI priključke i ostale standardne...

Molio bih još da napišete zbog čega je bolja plazma ili lcd tj. samo za one tv-e koje preporučite!

Znači za tebe je onda plazma Panasonic TX-P42S10E ili ako oćeš isto to samo u srebrenoj boji Panasonic TX-P42S10ES, no ja ti predlažem da se protegneš za još par tisuća i uzmeš NeoPDP Panasonic TX-P42G10E koji uopće nema opasnosti od burn-ina, ima manju potrošnju i ima svih 1080 linija pokretne rezolucije. Testove jednog i drugog, najpodrobnije na cijelom netu, su obavili ljudi sa ovih prostora, savjetujem da podrobno pročitaš.

Sa dolaskom NeoPDP panela LCD je lpšiji od plazme u svima kategorijama sa iznimkom LCD-ova sa local dimming pozadinskim osvjetljenjem koji isto imaju dosta dobru crnu boju no sa manje detelja u sjenama i imaju najmanju potrošnju, ali imaju veliki input lag koji je čak veći nego na običnim LCD-ovima šta dovodi do ghostinga, manji kut gledanja i znaju imat problema sa halo efektom i naravno imaju manju pokretnu rezoluciju od plazmi. Na kraju pročitaj ovaj članak.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 15:10 (Bara).
16 godina
protjeran

Samo jedno upozorenje, vezano za plazmu i LCD.Plazma i LCD nisu isto i to vjerovatno znas, razlika je u tom sto plazma je punjena tecnoscu koja se vremenom trosi a ta tecnost jos ne postoji servis koji bi punio tu tecnost u plazmu.Stog kakvu god tv uzimao gledaj da je LCD:)

http://s3.ba.battle-knight.org/index.php?loc=hire&ref=MjAzNA==
Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koji tv izabrati? plazmu ili lcd?
311008 kaže...

Samo jedno upozorenje, vezano za plazmu i LCD.Plazma i LCD nisu isto i to vjerovatno znas, razlika je u tom sto plazma je punjena tecnoscu koja se vremenom trosi a ta tecnost jos ne postoji servis koji bi punio tu tecnost u plazmu.Stog kakvu god tv uzimao gledaj da je LCD:)

Šta je to tečnost?Iznenađen Plazma je ako nisi znao dugovječnija od LCD-a, a ti i dalje pričaj priče.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 16:28 (Bara).
16 godina
mile_st kaže...

ja bih radije uzeo LCD, manja briga (plazmu moraš paziti prvih pola godine od statičnih slika...). LCD je robusniji i traje duže... Ako imaš digitalni signal, onda ne bi trebala slika biti loša, ali TV sa fullHD će ti prikazivati lošiju sliku na ne-HD programima kojih će još nekoliko godina biti većina, nego HD ready... da čujem što drugi misle...

evo možda je najbolje ovo pročitat: http://hdtelevizija.com/2008/12/19/plazma-ili-lcd-tv/

A da sada napisemo tocne podatke:

Plazmu moras paziti prvih 200 sati ugrubo tako da joj smanjis kontrast i osvjetljenje na 50%.  Sadako ti je 200 sati pola godine onda ti niti ne treba novi tv.

LCD robusniji ? sto bi to konkretno trebalo znaciti ?

Traje duze  - krivo!  traje jednako ili krace od plazme.

16 godina
311008 kaže...

Daj prvo nauci neke osnovne pojmove prije nego nadrobis gluposti.

Ono sto se tiho presucuje je da lcd-u vremenom slabi pozadinsko osvjetljenje i mijenja boju prema zutoj, ali se to isto ne primjeti kao sto se ne primjeti efekt istrosenosti kod plazme jer se dogadja jako sporo i taj efekt je nebitan za zivotnog vijeka tv-a

17 godina
neaktivan

Ja bih uvijek izabrao dobar LCD radije nego osrednju plazmu.

Imam doma Samsungov 40" full-HD LCD i savršeno sam zadovoljan (koristim ga i kao monitor ponekad) Cool

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Imam doma Samsungov 40" full-HD LCD i savršeno sam zadovoljan (koristim ga i kao monitor ponekad) Cool

Bravo! Dobar si, vrlo dobar LCD je zamjetno lošiji od osrednje plazme.

17 godina
neaktivan

Ma kakva plazma i kakav LCD! Sve je to zastarjelo. Uzmi LED i gotovo. Smijeh

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Dado_ZG78 kaže...

Ja imam Pioneer 50" Kuro full HD i savršeno sam zadovoljan . I uvijek bih izabarao ovu plazmu naspram bilo kojeg lcd-a.

To ti samo govori kako su razliciti ljudi zadovoljni sa razlicitim i da svi nemaju iste kriterije i pojam o kvaliteti.

I bas zbog toga ljudi hvale lcd-ove (naravno jer ih i sami imaju) , a da nemaju nikakvih iskustva s plazmama, a jos kad se uzme u obzir sto su gledali prije toga , cijela slika pomalo poprima drugaciji izgled.

17 godina
neaktivan
Igor kaže...

Tko u nas prodaje OLED? LCD  s LED pozadinskim osvjetljenjem je i dalje LCD.

Istina bolji je od 'obicnog' LCD-a.

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 17:19 (drradic).
17 godina
neaktivan

Prednost dajem lcd-u, plazme su prošlost, polako se napušta njihova proizvodnja (Sony ih više uopće ne proizvodi).

Danas lcd imaju sliku jednako kvalitetnu kao plazma, manje se griju i manje struje troše.

Plin je za kuhanje, dizel je za traktore, a benzin je za aute!

0 0 hvala 0
17 godina
Igor kaže...

Ja sam nedavno razmatrao da li uzeti plazmu ili lcd. Posebno sam bio zainteresiran za LED lcd (imam takav ekran na laptopu i bolji je nego obični lcd). Međutim, po testovima se pokazalo da iako je LED bolji nego obični LCD, još uvijek ne daje tako vjernu sliku kao plazma. (malo pogledaj po Internetu za testove). Dakle, ostaje plazma i to Panasonic G serija (neoPDP tehnologija) za tu lovu. Ja uzimam 42" G10 koji je oko 9600kn.

17 godina
neaktivan
drradic kaže...
Igor kaže...

Tko u nas prodaje OLED? LCD  s LED pozadinskim osvjetljenjem je i dalje LCD.

Istina bolji je od 'obicnog' LCD-a.

LED LCD sa Local Dimming pozadinskim osvjetljenjem je bolji od običnoh po uniformnosti ekrana, po crnoj boji, po potrošnji i po svemu je lošiji od plazme osim po ovome zadnjem, čak je lošiji od običnog LCD-a po kutu gledanja, po inpu lagu i ima zamjetan halo efekt. Imaš i EDGE LED pozadinsko osvjetljenje koje je pak od običnog LCD-a lošije po svim parametrima osim šta je tanji.

Joka kaže...

Prednost dajem lcd-u, plazme su prošlost, polako se napušta njihova proizvodnja (Sony ih više uopće ne proizvodi).

Danas lcd imaju sliku jednako kvalitetnu kao plazma, manje se griju i manje struje troše.

Danas LCD nema ni približno kvalitetu slike kao plazma, jednako se griju i troše jednako i malkicu su skuplji od plazmi.

Sony plazme nikad nije ni proizvodija, a LCD-ove već zadnjih 5 godina samo pakira, on je sve resurse usmjerija ka OLED-u.

shkval kaže...
Igor kaže...

Ja sam nedavno razmatrao da li uzeti plazmu ili lcd. Posebno sam bio zainteresiran za LED lcd (imam takav ekran na laptopu i bolji je nego obični lcd). Međutim, po testovima se pokazalo da iako je LED bolji nego obični LCD, još uvijek ne daje tako vjernu sliku kao plazma. (malo pogledaj po Internetu za testove). Dakle, ostaje plazma i to Panasonic G serija (neoPDP tehnologija) za tu lovu. Ja uzimam 42" G10 koji je oko 9600kn.

Dobar izbor, G10 je čak bolji od Kure najnovijeg po pitanju detalja u sjenama, pokretne rezolucije, potrošnje, nema mogućnosti burn-ina i puno je bolje dizajniran.

Molim sve LCD-ljupce da svoje tvrdnje potkripe dokazima!

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 18:41 (Bara).
17 godina
neaktivan

Molim sve plazmaljupce da svoje tvrdnje potkrijepe dokazima!

Koje su to gluposti. Možemo se mi do sutra svađati, ali uvijek će onaj tko ima LCD tvrditi da su bolji od plazme i obrnuto.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
17 godina
neaktivan

Danas LCD nema ni približno kvalitetu slike kao plazma, jednako se griju i troše jednako i malkicu su skuplji od plazmi.

Plazma u prosjeku troši tri puta više struje od LCD-a

17 godina
neaktivan
Igor kaže...

Koje su to gluposti. Možemo se mi do sutra svađati, ali uvijek će onaj tko ima LCD tvrditi da su bolji od plazme i obrnuto.

Ako si pogledao još par tema onda si vidio da sam dao linkove na određene testove 42'' televizora od cca 10000 kuna. Ja sam sve svoje tvrdnje o kvaliteti plazme potvrdio dokazima, sada si ti na potezu.

U jednoj temi sam nepisao:''Kad smo već kod toga pročitaj ovo i ovo. Taj prvi tekst koji si sla je čiata glupost, kada su to mirili, biće prije 3-4 godina ako ne i više.

Evo lipo u ona moja 2 linka piše da LCD Philips 42PFL8404H troši pri gledanju FullHD filma 185-191W, a da PDP(ilitiga plazma) Panasonic TX-P42G10E troši u tamnim scenama(korišten film Batman: The Dark Knight) 139W dok je potrošnja u svijetlim dijelovima(korišten na testu BBC-ov dokumentarac Planet Earth) 244W šta daje aritmetičku sredinu od 191W. Zaključak, moderni LCD i PDP paneli su li-la po potrošnji. Napomena, po testovima kvalitete slike je navedena plazma od navedenog LCD-a višestruko bolja, a oba TV-a koštaju oko 10000 kuna.'' Stručnjače, šta kažeš na ovo?

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 20:44 (Bara).
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
Igor kaže...

Ako si pogledao još par tema onda si vidio da sam dao linkove na određene testove 42'' televizora od cca 10000 kuna. Ja sam sve svoje tvrdnje o kvaliteti plazme potvrdio dokazima, sada si ti na potezu.

U jednoj temi sam nepisao:''Kad smo već kod toga pročitaj ovo i ovo. Taj prvi tekst koji si sla je čiata glupost, kada su to mirili, biće prije 3-4 godina ako ne i više.

Evo lipo u ona moja 2 linka piše da LCD Philips 42PFL8404H troši pri gledanju FullHD filma 185-191W, a da PDP(ilitiga plazma) Panasonic TX-P42G10E troši u tamnim scenama(korišten film Batman: The Dark Knight) 139W dok je potrošnja u svijetlim dijelovima(korišten na testu BBC-ov dokumentarac Planet Earth) 244W šta daje aritmetičku sredinu od 191W. Zaključak, moderni LCD i PDP paneli su li-la po potrošnji. Napomena, po testovima kvalitete slike je navedena plazma od navedenog LCD-a višestruko bolja, a oba TV-a koštaju oko 10000 kuna.'' Stručnjače, šta kažeš na ovo?

Kakav stručnjak? Ja nisam rekao da su LCD-i bolji, samo kažem da svako ima svoju stranu. Ja osobno ne vidim nikakvu razliku između kvalitete slike LCD-a i plazme. Važno mi je što vidim, a ne što kažu u tim tzv. testovima. Osim toga, TV za 10000 kn? Nemam ja love za to, a što se tiče ovih do 3500 kn meni je sve to isto. Još nešto. Koliko ja vidim plazme su mahom sve s velikim ekranima. Što će meni TV od 106 cm? Dovoljno mi je 82cm čak i manje, a koliko sam ja vidio nigdje nema plazme s tako malim ekranom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 21:37 (Igor).
17 godina
neaktivan
Igor kaže...
Bara kaže...
Igor kaže...

Kakav stručnjak? Ja nisam rekao da su LCD-i bolji, samo kažem da svako ima svoju stranu. Ja osobno ne vidim nikakvu razliku između kvalitete slike LCD-a i plazme. Važno mi je što vidim, a ne što kažu u tim tzv. testovima. Osim toga, TV za 10000 kn? Nemam ja love za to, a što se tiče ovih do 3500 kn meni je sve to isto. Još nešto. Koliko ja vidim plazme su mahom sve s velikim ekranima. Što će meni TV od 106 cm? Dovoljno mi je 82cm čak i manje, a koliko sam ja vidio nigdje nema plazme s tako malim ekranom.

Sa kolike udaljenosti ti gledaš TV, je li gledaš HD ili SD signal? Šta se tiče kvalitete slike, ona se miri nakon kalibracije, znači to nije TV kakav ćeš vidit u dućanu.

Je li i dalje stojiš pri svome da plazma troši 3 puta više struje?

EDIT: Bit će sada i u 32'' i 37'' dosta dobro rješenje za FullHD televizore u vidu Sharp LCD-ova sa Local Dimming LED pozadinskim osvjetljenjem, a i trošit će manje struje od običnih.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 22:16 (Bara).
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
Igor kaže...
Bara kaže...
Igor kaže...

Sa kolike udaljenosti ti gledaš TV, je li gledaš HD ili SD signal? Šta se tiče kvalitete slike, ona se miri nakon kalibracije, znači to nije TV kakav ćeš vidit u dućanu.

Je li i dalje stojiš pri svome da plazma troši 3 puta više struje?

EDIT: Bit će sada i u 32'' i 37'' dosta dobro rješenje za FullHD televizore u vidu Sharp LCD-ova sa Local Dimming LED pozadinskim osvjetljenjem, a i trošit će manje struje od običnih.

No dobro, ali meni je i dalje slika na plazmi nekako izobličena, izdužena. Više mi se sviđa slika na LCD-u. Ja ne tražim nikakvo savršenstvo, meni je dobra slika i na najjeftinijem LCD-u. Moj je koštao 2500 kn i sasvim sam zadovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 22:51 (Igor).
17 godina
neaktivan
Igor kaže...

No dobro, ali meni je i dalje slika na plazmi nekako izobličena, izdužena. Više mi se sviđa slika na LCD-u. Ja ne tražim nikakvo savršenstvo, meni je dobra slika i na najjeftinijem LCD-u. Moj je koštao 2500 kn i sasvim sam zadovoljan.

Izobličena, izdužena, o ćemu ti to točno pričaš? Ti si zasigurno nešto pobrka, naravno da će bit izobličena i na plazmi na LCD-u kad gledamo 4:3 signal na 16:9 ekranima.

16 godina
Bara kaže...

Dobar izbor, G10 je čak bolji od Kure najnovijeg po pitanju detalja u sjenama, pokretne rezolucije, potrošnje, nema mogućnosti burn-ina i puno je bolje dizajniran.

A ja sam bas procitao neki test gdje se govori da je bas po tom pitanju Kuro i dalje bojli, ali da se po ostalim parametrima Panasonic G10 skroz priblizio.

17 godina
neaktivan
Pixel kaže...
Bara kaže...

A ja sam bas procitao neki test gdje se govori da je bas po tom pitanju Kuro i dalje bojli, ali da se po ostalim parametrima Panasonic G10 skroz priblizio.

Nisam te skužija, po ćemu je to Kuro bolji?

17 godina

Ja imam Hitachi LCD 37". Star dvije godine. HD ready, slika odlična, ali nije za blu-ray. Sada želim full HD i veći ekran (42"). Zato sam dugo gledao stanje na tržištu i još uvijek su plazme najbolji izbor. Dugo sam gledao jer sam čekao da se pojave LED LCD-ovi. Na kraju je ispalo da su bolji nego obični LCD (a zar je moglo bit drugačije) ali su još uvijek lošiji od plazme za gledanje filmova.

Inače sam obišao gomilu dućana (ja sam u Stockholmu) i vidio sam sve ekrane od sh1t LCD-a, preko LED-a (Samsungovih) do Kuro plazmi. Problem je sljedeći: gledajući ekrane po dućanima teško možeš utvrditi koji je bolji. Često se desi da ekran žbrlj-mrlj proizvođača izgleda bolje nego duplo skuplji brand name TV kad stoje jedan pored drugoga. Razlog tome je rasvjeta u dućanima, tj. prevelika količina svjetlosti. U takvim okolnostima do izražaja dolazi veliki kontrast (koji često imaju lcd-ovi), a ne vjernost boja (posebno crne, koju imaju plazme). Zbog jakog svjetla u dućanu ne može se vidjeti kakva je crna boja na takvim jeftinim (a i skupljim) lcd-ovima pa oni izgledaju puno bolje nego plazme, pa iz zato ljudi i kupuju 'ka blesavi' (doduše i cijene su im povoljne). Za pravu ocjenu kvalitete slike traba napravati profi kalibraciju boja, a minimalno treba pogledati ekran u uvjetima sobne rasvjete (u boljim dućanima zna biti odvojena 'mračna' prostorija koja 'simulira' sobne uvjete, ali naravno tamo ne možete vidjeti sve ekrane sa polica). Ne preostaje ništa drugo nego se pouzdati u reviewe i testove onih koji su takve kalibracije radili i testirali ekrane u raznim uvjetima. A oni kažu plazma Panasonic G (za novce do cca 10000kn). A ako se nema para uzme se neki jeftini LCD.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2009 9:50 (shkval).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bara kaže...
Pixel kaže...
Bara kaže...

Nisam te skužija, po ćemu je to Kuro bolji?

Ma ne mogu se sjetiti gdje sam citao test i usporedbu, ali bilo je govora da Kuro i dalje ima bolju crnu i nijansiranje u tamnim dijelovima, ali u ostalim parametrima sa je panasonic tu negdje kao i Kuro, negdje blize negdje dalje ali ugrubo da je sad razlika dosta mala, a kad se uzme u obzir cijena Panasonica koji je dosta jeftiniji , onda je on definitivo najisplativiji jer je Kuro  puno skuplji, a  samo neznatno bolji, tj. vecini korisnika razlike su ili neprimjetne ili nebitne.

17 godina
neaktivan
Pixel kaže...

Ma ne mogu se sjetiti gdje sam citao test i usporedbu, ali bilo je govora da Kuro i dalje ima bolju crnu i nijansiranje u tamnim dijelovima, ali u ostalim parametrima sa je panasonic tu negdje kao i Kuro, negdje blize negdje dalje ali ugrubo da je sad razlika dosta mala, a kad se uzme u obzir cijena Panasonica koji je dosta jeftiniji , onda je on definitivo najisplativiji jer je Kuro  puno skuplji, a  samo neznatno bolji, tj. vecini korisnika razlike su ili neprimjetne ili nebitne.

Ako si slučajno čitao britanske reviewe onda te morem upozorut da su Panasonic B modeli dosta lošiji od E modele, a sada ti šaljem link di je napisana usporedba između Kura i Panasonica V10(od G10 ga ponajviše razlikuje THX certifikat i ethernet, ali za ethernet je tu G15). Ako se ne varam Kuro je najmanji 50''?

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
Igor kaže...

Izobličena, izdužena, o ćemu ti to točno pričaš? Ti si zasigurno nešto pobrka, naravno da će bit izobličena i na plazmi na LCD-u kad gledamo 4:3 signal na 16:9 ekranima.

OK uvjerio si me. Znam da su LCD-i nekad bili bolji od plazme, ali očito to više nije tako. Sljedeći TV će mi definitivno biti plazma, osim ako do tada ne usavrše neku novu tehnologiju.

Još nešto. Daj mi reci jel ovo valja: http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=4020285

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2009 13:10 (Igor).
16 godina
Bara kaže...
Pixel kaže...

Ako si slučajno čitao britanske reviewe onda te morem upozorut da su Panasonic B modeli dosta lošiji od E modele, a sada ti šaljem link di je napisana usporedba između Kura i Panasonica V10(od G10 ga ponajviše razlikuje THX certifikat i ethernet, ali za ethernet je tu G15). Ako se ne varam Kuro je najmanji 50''?

Ma bas sam taj teksti citao Smijeh 

Ali ovdje se radi o neopdp panelu  G12 (ne g10) , i kao takav još uvijek nije bolji od kuro g9.  Naravno ne moze se to gledati crno-bijelo. Z nekim parametrima je bolji u nekima ne, kao sto tamo pise.

Recimo ja one zakljucke gledam tako da je u parametrima koji su bitni za prikaz slike kuro i dalje nešto bolji.  U nekim drugim parametrima je Panasonic bolji ali recimo mene ne brine potrosnja, burnin i slicne stvari.  Ja imam 5090H koji je opremeljniji od kura spomenutog na linku tako da moj ima i ethernet i mpeg4 i sve ostalo.  Za integrirani zvuk me boli briga jer je ionako na svim tv-ovima totalno sranje, a ionako imam audio sustav daleko vrijedniji od tih plazmi zajedno.

Ali cinjenica je kad bih sada isao kupovati tv da bi vjerojatno ipak uzeo panasonic-a jer se jednostavno za te nijanse u prikazu slike ne isplati dati 10 000 kn više, a kao sto je receno ima i panasonis prednoti nad kurom (meni jedino relevantno sum na HD-u i primarne boje).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice