Ove zadnje poruke na forumu... IPS panel za TV, oled je prehajpan...
Treba poštivati svačije mišljenje i razumijem ako netko ima dobra iskustva no ovako generičke savjete treba uzeti sa rezervom.
IPS panel nema kontrasta, jedna od najbitnijih karakteristika kvalitete prikaza (ako ne i najbitnija) je upravo kontrast, ako ga nemaš ili je 'mali' tu priča staje neovisno o tipu osvjetljenja. Da li to znači da nema dobrih IPS TV-a, naravno da ne no u svijetu TV-a s razlogom se korsiti VA panel. Nemojmo miješati svijet monitora i svijet TV-a. S time da i u svijetu monitora VA ima svoje mjesto i posebno modeli sa bržom matricom kod kojih nije značajan VA smearing.
Oled nije prehajpan, točka. Ako imaš novaca uzimaš oled. Imam doma mini led, super je, da imam više novca imao bi oled.
Nadam se da netko tko traži savijet na ovom forumu će proći i prethodnih xy stranica, ima dobrih savjeta, iskustava i recenzija a ove zadnje postove bi uzeo sa velikom rezervom bez ljutnje
Kako kome, i ja bi tvoj post uzeo sa velikom rezervom bez ljutnje, ne uzimaš u obzir da ljudi spajaju igraće konzole na televizore. Svatko je osjetljiv na različite stvari i ti si osjetljiv na kontrast jer većinom gledaš tv/filmove/serije ja na input lag, ghosting i response time, po meni su te tri stvari najbitnije. Da li ljudima koji spajaju igraće konzole treba manji input lag, bolji response time? Kolko ima ljudi sa igračim konzolama, xbox/ps5/steam deck, ako ti ne igraš na tv'u ne znači da ljudi gledaju samo u kako ti kažeš najbitniji kontrast, daleko je to većini ljudi od najbitnijeg. Ljudi spajaju konzole na televizore ne na monitore. Kažem opet nemojmo suditi iz svoja 4 zida i uzmimo sve u obzir prilikom rasprava.
Ja sam uzeo Philips 55" mini led, 600 eura, Philips OLED 55" košta 1050 eura, skoro kupim 2 mini leda za cijenu jednog oleda. Jesam imao novaca da kupim oled imao sam. Ali si ne želim priuštiti svakodnevno razmišljanje o burn in'u, oće li se sad desit ili kasnije. I to još košta 450 eura više, OLED svaka mu čast izgleda fantastično, ali ne za 450 eura više.
Onda nemoj pisati nebuloze tipa miniled/ips zasad najbolji kada nije, cijeli svijet je glup,a ti si pametan.
Generalno ekipa tu napiše za šta im je potreban TV, tebi je gaming primaran i uzo si IPS.
kada već spominješ konzole i gaming, 99% gamera su casual gameri i nema boga da oni primjete razliku u inputu između VA i IPS koji btw su tu negdje, ghosting ti mogu priznat iako na TVu je to daleko manje nego na monitoru zbog kvalitetnije matrice.
Također dam ruku u vatru da niti ti ne bi prepoznao razliku u input lagu jer je razlika doslovno u milisekundama, osim ako si profi gamer, a cisto sumnjam da jesi jer onda nebi uzimao tog Phillipsa već OLED zbog input laga.
IPS panel na Miniledu uspoređivat s VA je grehota kada su u pitanju filmovi/serije, nema kontrasta, HDR banana, isprana slika....
Ja uzimam sve stavke u obzir jer nikad neznaš kad će netko spojit steam deck, mobitel, ps5/xbox, računalo, laptop na televizor. Netko neće, netko oće, milion profila ljudi, ali treba gledati na duže staze. Nije meni gaming primaran, windowsi su mi primarni, stremio/filmovi i iptv izgledaju fantastično, i dođe na isto samo puno bolje sa manjim input lagom, boljim response time'om, bez smearinga i ghostinga, ghosting se ne primjeti. I kad se sve zaokruži, za tv/filmove/serije/konzole ips je bolji izbor i amen. Pun si pretpostavka i predrasuda bez ijednog dokaza, "99% ljudi kaže VA panel bolji", koji to ljudi, onda "ruka u vatru da ja nebi prepoznao", "Generalno ekipa tu napiše za šta im je potreban TV", gdje, daj neke linkove. Kako ti znaš da ti isti ljudi ne spajaju konzole na televizore, opet treci put verglam, nemojmo sudit iz svoja 4 zida.
Sve si rekao ovime, nemam namjeru ulazit u diskusiju vise s ovakvim likovima.
Dobro je kolega rekao, zanemarite poruke s prosle stranice.