Kao što naslov kaže?
Radi čega bi pojedinac trebao biti voljan platiti značajno više novca za već složenu brand name konfiguraciju?
Što ja tu plaćam, osim imena naravno?
Kao što naslov kaže?
Radi čega bi pojedinac trebao biti voljan platiti značajno više novca za već složenu brand name konfiguraciju?
Ja mislim da bi bilo najbolje kad bi si sam sastavljao konfiguraciju jer brand name je često nenadogradiv ili vrlo slabo. Ali zato su komponente uparene savršeno. I unutrašnji hardver i periferija. Ipak kod samostalnog sastavljanja imaš veću slobodu biranja i buduće nadogradivosti.
Pa, kao prvo, tu je tvorničko jamstvo koje garantira da je određeno računalo prošlo testiranja i da radi pouzdano. Nadalje, korisnička podrška, itd. itd.
Ti dobiš kod već složene konfiguracije, kao što je već neko rekao, korisničku podršku i jamstvo, nadalje plaćaš i slaganje konfiguracije, a obično već složene konfiguracije imaju instaliran OS, tako da plaćaš i OS. Sve u svemu, ako ne želiš gnjavažu i ako ne želiš potrošiti dan-dva na kupnju i slaganje dijelova (nije to baš jednostavno) kupi već složeni komp iako bi ja uvijek kupio dijelove i sam složio jer je jeftinije.
Razlika je za koje potrebe ti treba računalo. Ja bih kao pojedinac uvijek kupio u dijelovima i onda se igrao sastavljajući i podešavajući računalo. Međutim, za potrebe firme uvijek uzimam već gotova računala, obzirom da mi je faktor vrijeme vrlo bitan. I ne želim razbijati glavu hoće li neke komponente zajedno raditi. Ovako dobijem gotovo računalo, spremno za rad, pouzdano i sa uvijek dostupnom korisničkom podrškom.
Za sastaviti računalo potrebno je malo znanja koje komponente odabrati da budu međusobno usklađene, kako ti se ne bi dogodilo da jednu komponentu ne možeš do kraja iskoristiti, zato što je neka druga preslaba.
Npr. ja sam sam sastavljao računalo i ugradio sad DDR2 RAM PC-6400 koji radi na 800 MHz (odnosno 400 MHz x2). Međutim kad sam sa CPU-Z provjeravao brzinu memorije, pisalo je da radi na 733 MHz (odnosno 366MHz x 2). U početku sam mislio da su mi podvalili krivu memoriju ili da je nešto u BIOS - u krivo namješteno. Ali onda sam naučio da kod procesora i RAM - a postoji nešto što se zove ciklusi i da moraju biti usklađeni. Da pojednostavim priču,otprilike odnos između frekvencije procesora i RAM -a je cijeli broj, i budući da imam Athlon 4200+ koji radi na 2200 MHZ, RAM mi radi na 733 MHz, a da sam kupio malo jači procesor (ili da ovaj overclockam) radio bi na 800 MHz na koliko je deklariran.
Kod brand računala ti se ovakve stvari ne bi trebale događati.
Druga stvar je tehnička podrška. Kad imaš problem umjesto da tražiš po forumu, nazoveš telefonski broj od firme ili pošalješ mail i pitaš.
Treća stvar je garancija, s tim da ne smiješ sam otvarati brand računalo i nadograđivati ga, jer u tom slučaju gubiš garanciju.
Ali i ako sam sastavljaš računalo, iako piše da je garancija za nešto 3 godine, može ti garancija ne vrijediti jer u uvjetima piše da je komponenta namijenjena ugradnji od strane ovlaštenog servisera, a pošto si sam sastavljao garancija ne vrijedi.
Uglavnom, rizik-profit.
Ovakva razmišljanja sam i očekivao. Osobno mi nije problem sklopit konfiguraciju, no možda se ipak odlučim za brand name.
Ipak, za ovakvu cijenu čovjek bi očekivao mnogo više:
http://www.megatrend.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1240&category_id=218&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=247
Ja uvjek sebi sastavljam konfiguraciju tako sto odaberem koje cu komponente a servis ili prodavnica gdje to kupujem mi besplatno sastave i daju garanciju prosjecno na dvije godine ako zelim da nadogradim naravno moram kod njih ali zato imam com. koji ja zelim.
'brand-name' pa valjda brand znači ime,marku,znak...
Ja volim sam sastaviti konfiguraciju, izaberem komponente koje mi odgovaraju, kod već sastavljenih konfiguracija uvijek bi nešto promjenio, čitam u bug-u sastavljenu konfiguracijiu o jednog domaćeg trgovca i sastave ti sve skupe komponente, u biti neko igraće računalo, a tamo integrirana zvučna i sl., ali kod nekih jakih marki npr. DELL mi se sviđa njihovo hlađenje- održava temp. procesora 20 stupnjeva c i još neke inovacije, normala to naplate puno.
Brand računala, ako nema dobro izvedeno hlađenje ne vrijedi ni lipe. Tako npr. firma ima Dell-ove brand name računala, iole zahtjevniji zadatak na njemu radite imate osjećaj da računalo uzlijeće kad se popale ventilatori, a da ne govorim ako ne očistite svako malo onaj dio mrežice gdje je ventač, očekujte lijepi sloj prašine na zidu i na njemu.
inače konfa je okej, p4 3.0, giga rama, dvd-rw, samo to hlađenje zbog box hladnjaka u kućištu je koma... ne vrijede silne pare samo zbog toga što je eto služba za korisnike dostupna 0-24 i dobijete windowse i kućište UNUTRA je uređeno (to niti ne vidite ali bogami čujete)
0 bodova moj dojam, a baš me zanima kakva će i da li će pomama biti za Eee desktopima kad dođu kod nas, po meni idealno računalo, radi office, radi... radi internet... radi... a ne vidiš ga na polici :P
Radim dugi niz godina sa IT opremom i mogu ti rec da na brand-name ne trosis novce.
Sastavi sam konfiguraciju, te ces proci i jeftinije.
Postoje firme koje se bave prodajom rabljenih brand name računala i monitora. Na taj način dobiješ kvalitetno računalo za malo novaca. Mislim da se jedna takva firma zove "Gigabit" iz Ri.
Postoje firme koje se bave prodajom rabljenih brand name računala i monitora. Na taj način dobiješ kvalitetno računalo za malo novaca. Mislim da se jedna takva firma zove "Gigabit" iz Ri.
"Radi čega bi pojedinac trebao biti voljan platiti značajno više novca za već složenu brand name konfiguraciju?
Što ja tu plaćam, osim imena naravno?"
Dekstroza, samo dajem informaciju kako do brand name računala za malo novaca.
Ima još par firmi u HR koje se bave tom djelatnošću, imam dobra iskustva s dotičnom firmom.
imam dobra iskustva s dotičnom firmom.
E da bar imam svoju firmu. Možda jednog dana, nikad se ne zna... :-)
Kao što naslov kaže?
Ja sam za da se kupi konfa po komponentama kod brand name firme!
Složiti komponente sam i očekivati ''ludilo'' od brzine i kvalitete podrazumijeva veliko predznanje. Brand name računala su odlična također. Sve zavisi od vlastitog odabira. A i ona se mogu nadogradtiti, kad im prođe garancija.
Otiđeš u pevec i kupis jedno ono super kul gaming racunalo s 20' lcd monitorom za 3500 kn i igras se do mile volje...
heh ofc da ne...
neznam zasto, ali mislim da su te vec slozene konfiguracije za one koji se ne kuze bas u djelove i to, a htjeli bi ili jeftinije proci(pevec itd. shops) a uvijek na kraju popuse, mozda za one koji vole IME il ti MARKU(alienware,...)...
neznam, ali meni je uzivancija pregledavat ducane i traziti si pravu konfu, u tom kompu i uzivam...
ali vjeruj ak se razumijes u te stvari, uvijek ces si sloziti bolji komp nego da ti ga neko negdje drugdje slaze...
ma ja mislim da brand name konfe nikad neće zamjeniti onu uživanciju kad ti stignu nove komponente..sve u ljepim kutijama..pa ti to otpakiraš..slažeš..diviš se.. to je zbilja lijep doživljaj!
nebi ti preporučio brand name zbog neisplativosti. j-a bi jedino alienware uzeo zbog kucista njihovog :)
PS: jel zna tko jel ima za kupiti replika alienwer kučištA?
Imao sam ili još uvijek radim sa nekoliko brand name računala (Siemens, Dell) i mogu reći samo najbolje o takvim računalima. Komponente su 100% ispitane i optimizirane. Za to vrijeme sam promijenio nekoliko RAM modula u samo-sastavljenom kompu. Putovi kojim komponene stižu do naših trgovina su nedokučivi i mislim da ima dosta poluproizvoda i škarta koji se prodaje kao ispravna roba. Tu mislim prije svega na memorije i procesore koji se lako mogu uvaljati u kojekakvim konfiguracijama. Jedini nedostatak gotovih konfiguracija je viša cijena i relativna zastarjelost hardware-a ako je u pitanju komp za igranje. Dizajn i finiš kućišta brand name kompova su u pravilu vrhunski. Ozbiljne firme i poslovnjaci se ne bi trebali puno premišljati u odabiru ovakvih kompova.
Mislim da se kod nas tržište brand-name računala dijeli na dva segmenta. Jedan je provjerene i pouzdane konfiguracije, često stranih marki tipa DELL, HP, Siemens itd. To su u pravilu skuplja računala često rađena točno za određene namjene, tipa uredska konfiguracija, razne radne stanice, mali serveri i sl. U pravilu su im ciljani kupci upravo firme kojima su podrška i brz servis puno važniji od cijene. Tu jedan dio tržišta drže i lokalne firme koje su specijalizirale baš za poslovne korisnike i u pravilu nemaju neke glamurozne dučane s miljunom staklenih polica već su više orjentirani na brze intervencije, odlaske na teren i sl.
Drugi tip brand-name računala kod nas su u pravilu konfiguracije namjenjene ljudima kojima je računalo zatvorena kutija, znaju da je više GB rama bolje, da je više GB diska bolje, da je više MHz bolje, ali što je što baš i ne znaju. U pravilu su ili s integriranom grafičkom obično "uredska" ili "internet" računala ili imaju neku bjesnu grafičku i zovu se "gejming" računala. Međutim zajednički nazivnik im je to što su složena na način da bude što manji trošak, kako bi se uz istu cijenu mogle napisati veće brojke. Hladnjak je u pravilu Box, dodatnih ventilatora nema, kućište je srednja žalost, napajanje je kinez koji je došao uz kućište, u gaming konfiguraciji se zna naći MS industrial. Napravljena su da traju do isteka garancije, a nerijetko zezaju i ranije. Nije rijedak slučaj da sve komponente prolaze testove a da računalo radi nestabilno. Matična je u pravilu neka B proizvodnja tipa ASrock, Matsonic, sa chipsetom koji ne nudi neke velike mogučnosti. Tek neka skuplja takva računala znaju biti s kvalitetnijim komponentama, ali ta definitivno ne opravdavaju cijenu. Podrška je jako loša, jedina je razlika što korisnik ne mora sam skidati komponentu.
Ova prva su isplativa firmama i korisnicima s manje znanja i dubljim džepom, dok su ova druga računala u pravilu mačak u vreči i definitivno nisu vrijedna rizika.
Ja sam dugo vremena slagao savršen pc koji bi mi odgovarao (stabilan i dugotrajan rad). Na kraju sam našao te dijelove u brand name računalu (nisam kupio jer se ne prodaje u hr) i kada sam izračunao koliko bi me koštalo da ih posebno kupujem, ispalo je da me jeftinije dođe taj brand name...
Mislim da se osim garancije dobije i računalo koje je testirano za određene uvjete koje korisnici trebaju.
Kupovanje kotove konfiguracije - fuj nemoj nikada, govori se da ti koji slažu komp u servisu da pokradu pola kablova koji ti ne trebaju.
Puno je bolje i isplativije sastavljati računalo sam, dio po dio. Znaš točno kakav ti je komp i znaš njegove mogućnosti. I meni je bio baš gušt kad sam ja sastavljao svoj kompjuter.
Gotove konfiguracije su za poslovne tvrtke a ne za obicnog usera.
Oni to kupuju zbog garancije na cijelo racunalo i naravno zato jer je PC odmah slozen.
Za normalnog usera nisu ta racunala. Preskupa su za ono sto nude.
Slozi si nes sam.
Kada ga sam slažem onda mogu složiti sve dijelove koji mi trebaju, ali je škakljivo oko garancije, tj. ako neki dio ode. Opet jeftinije je da te iste dijelove kupujem u brand name, ali opet uz to računalo dobijem dosta toga što mi ne treba, a povisuje cijenu. Tako da skoro dođem na isto.
Ne bih se baš složio s tvrdnjom da su komponente unutar brand name računala do kraja istestirane. Koristimo u firmi HP-ova računala i stalno se pojavljuju neki problemi sa mrežnim, grafičkim karticama i sl. Jedno računalo je završilo na servisu jer su se Windowsi stalno restartali ili smrzavali - navodno je grafička bila neispravna - navodno su ju promjenili ali se ništa previše nije popravilo. Mrežne kartice same od sebe gube konekciju - probali smo nekoliko drivera, ali bez promjene. Ispada da kod nas završe brand nameovi sa šrot komponentama, samo da se riješe sa lagera...
Ne bih se baš složio s tvrdnjom da su komponente unutar brand name računala do kraja istestirane. Koristimo u firmi HP-ova računala i stalno se pojavljuju neki problemi sa mrežnim, grafičkim karticama i sl. Jedno računalo je završilo na servisu jer su se Windowsi stalno restartali ili smrzavali - navodno je grafička bila neispravna - navodno su ju promjenili ali se ništa previše nije popravilo. Mrežne kartice same od sebe gube konekciju - probali smo nekoliko drivera, ali bez promjene. Ispada da kod nas završe brand nameovi sa šrot komponentama, samo da se riješe sa lagera...