Spoj TV preko HDMI na matičnoj

poruka: 17
|
čitano: 7.904
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Molim pomoć. Dali mogu i kako spojiti TV i komp preko HDMI na matičnoj.

Imam ATI radeon X1950 GT preko koje je spojen monitor i na kompu vidim samo tu karticu. Nevidim nigdje mogućnost aktiviranja HDMI na matičnoj .

Da li je to moguće napraviti?

Hvala.

0 0 hvala 0
16 godina

ne razumijem, kakav hdmi na maticnoj?

maticna ak ima integriranu grafu sa HDMI mislim da bi ti trebala bit jaca od te ATIeve (cisto ovako napamet govorim) pa ne vidim zasto bi ju uopce ugradjivo, a ako nema nema ni HDMI

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da ima integriranu grafu sa HDMI ati radeon x1250. ali ja ju u softverski ne vidim.

0 0 hvala 0
16 godina

ne, ne mozes ju vidjet jer ju bios iskljuci kad vidi diskretno...

dakle ko da ju nemas

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Spoj TV preko HDMI na matičnoj

koliko mi je poznato, možeš u BIOS-u imati uključenu ili jednu ili drugu grafičku. Obje neće ići. Postoje određene konfiguracije kada se integrirana grafička i "vanjska" mogu koristiti (ne sjećam se da li je to sa nvidia grafičkim ili i ATI ima tu mogućnost).

Ovo je podržana crossfire lista (Link) ako ti to išta pomaže - s obzirom na x1xxx seriju

EDIT: Ipak sam našao link za ATI hybrid crossfire: Link2 ali ti opet ništa ne pomaže kad je za serije 3xxx naviše

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 16:14 (Zura).
17 godina
neaktivan

Nabavi dvi-hdmi adapter za x1950gt, to ti je najjednostavnije.

16 godina
neaktivan
micho kaže...

Nabavi dvi-hdmi adapter za x1950gt, to ti je najjednostavnije.

Ali će onda morati kemijati sa zvukom. Osim ako mu je bitna samo slika ili zvuk planira odvući na hifi komponente.

Google is your friend
17 godina
neaktivan

Da se ubacim, da ne otvaram novu temu...zašto mi je 'ati hdmi output unplugged' svaki put kad restartam komp...pa moram kabal ištekat i ponovo uštekat??? i koliko kanala može prenositi hdmi (zvuk mislim)

@Zura pročito sam u temi kako 'poesiti zvuk...blabla...'da si spominjo profile u cat. kak si podesio to kod sebe? jel kod mene je skoro ista situacija dvi-monitor, hdmi-lcd tv, win7...

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depru...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@Danijel750

Po meni najbolja varijanta je da si nabaviš nekoju HD seriju kartica 4000 ili 5000...i najjeftinija će bez problema reproducirati HD sadržaj i zvuk, a niti jedna od tih koje imaš nije to u stanju...

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 21:56 (nino206).
16 godina
neaktivan
nino206 kaže...

Da se ubacim, da ne otvaram novu temu...zašto mi je 'ati hdmi output unplugged' svaki put kad restartam komp...pa moram kabal ištekat i ponovo uštekat??? i koliko kanala može prenositi hdmi (zvuk mislim)

@Zura pročito sam u temi kako 'poesiti zvuk...blabla...'da si spominjo profile u cat. kak si podesio to kod sebe? jel kod mene je skoro ista situacija dvi-monitor, hdmi-lcd tv, win7...

Ne znam zašto ti se to dešava. Ja imam problema sa "sleep" modom kad telka više ne prima (ili grafička više ne šalje) ništa preko HDMI. Rješavam situaciju tako da TV ugasim i upalim. Pokušaj, možda i kod tebe upali.

Mislim da svi novi audio standardi prolaze kroz HDMI 1.3. Jedino je pitanje da li ga podržava prijemni uređaj i koji standard podržava tvoj audio čip na PC-u.

Evo (još jednom):

Ja imam ATI grafu, pa ona podržava prijenos slike i zvuka kroz HDMI preko drivera.

U CCC (Catalyst control panelu) imam podešeno da mi je TV kao Extended desktop, Full theater mode. To je sve spremljeno pod poseban profil u CCC-u.

Kad je telka spojena i aktivirana (kroz ovaj profil), podesio sam da je HDMI audio driver defaultni izlazni uređaj za zvuk.

jedini video player koji radi u full screenu na TV-u (i ujedno koristi HW acceleraciju za prikaz) je Media player classic - homecinema. Windows media player kaže da zbog DRM-a ne može tako raditi.

Kad više ništa ne puštam na TV, prebacim na neki drugi profil gdje je TV sekundarni display isključen. Tada se HDMI audio driver automatski iskopča i slušam zvuk preko zvučnika spojenih na PC.

Malo je trebalo vremena dok nisam skopcao što sve radi s čim, ali sad radi odlično. (jedino se profili brišu kad reinstaliram drivere za grafičku, pa moram sve ponovo.)

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 20:36 (Zura).
17 godina
neaktivan

Hmm, kužim to...ja koristim gom player, namijestim audio output na Hdmi i prozor odvućem na exted...i stavim full screen....tvoj naćin je jednostavniji....za akceleraciju nemam pojma jel podržava...budem isprobo..

16 godina
neaktivan
nino206 kaže...

Hmm, kužim to...ja koristim gom player, namijestim audio output na Hdmi i prozor odvućem na exted...i stavim full screen....tvoj naćin je jednostavniji....za akceleraciju nemam pojma jel podržava...budem isprobo..

Sad kada sam sve ovako podesio, kad želim gledati filmove sa PC-a:
Upalim profil u CCC-u.

Otvorim MPC - Homecinema i otvorim film. Stisnem full screen i slika ode na TV.

Ugasim film i vratim uobičajeni CCC profil.

Google is your friend
17 godina
neaktivan

Probat ću tako...jel možeš gledati i HD odnosno mkv, 720,180p? I kako si povezao profil sa postavkama zvuka?

16 godina
neaktivan

da. ovaj MPC - Homecinema ti ne treba nikakvih codeca osim Haali media splittera. Sve ostalo ima ugrađeno. Podržava sve poznate video/audio formate.

Profil nema direktne veze sa zvukom. Znači, kada je TV spojen na komp i preko profila je uključen sekundarni display, tada mi je dostupna opcija HDMI audio output (u windows audio devices, ali ta opcija se aktivira čim "uključiš" prikaz na sekundarnom displayu). Tada izaberem da mi je to default device.

Kada isključim sekundarni display (bilo ručno ili preko profila), windozi sami prebace izlaz zvuka na zvučnu karticu. HDMI audio out je tada nedostupan.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 10:23 (Zura).
17 godina
neaktivan

Ok. skužio sam kako...jedino me pati kako namijestit u MPC da prikazuje film na sec.displ. a ne na monitoru???

16 godina
neaktivan
nino206 kaže...

Ok. skužio sam kako...jedino me pati kako namijestit u MPC da prikazuje film na sec.displ. a ne na monitoru???

:) tu ti dolazi ona fora:

za secondary display (TV) u driveru za grafičku definiraš da je extended desktop, Theater mode (to sam naštelao u Catalyst control centru).

Kada otvorim film sa MPC, stisnem ALT+Enter i automatski se film prebaci na TV.

ovo ti mozda još bude zgodno za pročitati: Link

ili ovo: Link2 (stranica 4)

EDIT: samo jedna "caka", mislim da je theater mode isključen na Vista OS-u. Može ga se upogoniti na XP ili na Win 7. Zašto je to tako.. treba pitati ATI ili M$. Za nvidiju ne znam da li to vrijedi.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 15:54 (Zura).
17 godina
neaktivan

Aha..malo sam procurfo..i proradilo... mora se namijestit compatibility u playeru, i još moram probat ono iz linka što si stavio.

Thx. nadam sa da ću napravit da radi ko vurica.

ne kužim za alt+ enter (meni stavi full screen) u mpc sve radi i kad minimiziram prozor s filmom...a u gom-u kadi samo dok je prozor s filmom aktivan???Hmm....otkrit ću ja to

i u outputu mpc-a moram namjestit overlay mixer jer niti jedna druga opcija ne radi

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 16:33 (nino206).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice