Pomoc oko konfiguracije do 4000kn

poruka: 51
|
čitano: 7.096
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Pomoc oko konfiguracije do 4000kn
FiCo_Ri kaže...

Evo iz ADM...

Kasniš samo jako puno. Čovjek je već i kupio i sredio i testirao ...

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...
FiCo_Ri kaže...

Evo iz ADM...

Kasniš samo jako puno. Čovjek je već i kupio i sredio i testirao ...

aha..Izlanuo se

Nisam vidio..xD

Samo lutam, drogu gutam, izvana tako fin, a iznutra pucam... Puno lažem i kradem i seksam, to mi je u kostima jer ja sam mali gengsta...xD... filip.grguric@hotmail.com
15 godina
191x7 kaže...

Moguće je, nešto nisi dobro.

Probaj ovako; odi u bios i prebaci L3 cache allocation na BSP only. Spremi postavke i opet uđi u bios. Sad stavi ACC na Auto.

Podigni voltažu proca na 1.3750 i smanji sabirnice (HT i ostale s 2000 MHz na 1600 ili čak 1000 MHz). Spremi i izađi.

Ako ti bios pri bootanju pokaže proc kao četverojezgeni, sve super. Ako ne, samo stisni reset tipku.

Naravno, Windowsi će ti vidjeti samo 2 jezgre ukoliko si u msconfig podesio da koristi samo 2 jezgre (xD).

L3 cache allocation, ok, to jos kontam, nije bed

Ovo s podizanjem voltaze mi se iskreno ne svida jer ne kontam sto dobijam s tim? sjeti se, pricas s osobom koja nije bas vicna clockanju i cackanju po biosu. prije rada volim znati sto radim, da mogu procijeniti opasnost. ono sto najmanje zelim je da sad nesto "sredim" pa da mi se opet pocne resetirati taman kad je dobro poceo raditi.

U msconfigu nisam nista dirao, iskreno nisam ni znao da se tamo moze ista podesavati za visejezgrene funkcije. jedino za cega sam ga koristio je gasenje start up procesa.

17 godina
rogi85 kaže...

Ovo s podizanjem voltaze mi se iskreno ne svida jer ne kontam sto dobijam s tim? sjeti se, pricas s osobom koja nije bas vicna clockanju i cackanju po biosu. prije rada volim znati sto radim, da mogu procijeniti opasnost. ono sto najmanje zelim je da sad nesto "sredim" pa da mi se opet pocne resetirati taman kad je dobro poceo raditi.

Zaključane jezgre nisu zaključane bez razloga. Nekada im za dobar rad treba jednostavno i malo više napona ili čak i niži clock. Zato rekoh da podigneš. Recimo da ti do 1.4000V nebi trebalo biti opasno za proc (nikako).

Samnjenejm sabirnica samo postižeš sporiju unutrašnju komunikaciju unutar procesora, nekima i to popravi stabilnost.

Jel ti na kraju bios pokaže x4 ili ne?

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
15 godina

Malo je duze trajao odgovor jer nisam htio brzati.

Dakle, kuciste ne preporucujem nikome uz ovu konfiguraciju. Tko god da je napisao (mislim da je netko rekao) da nema protoka zraka, totalno je u pravu. Samo kuciste ima predvidene 3 rupe za ventilatore. Prvo sam kupio jedan samo, te ga stavio da gore odozada ispuhuje zrak, no nije bilo dovoljno. Sprijeda ima kontrolnu plocu i nije predvideno da se ikako tamo umetne ventilator. Pokusaji da ga stavim bocno, na jedine 2 rupe koje su jos napravljenje takoder su propali (sve sam stavio na ispuhavanje, pa upuhavanje, pa dolje upuhavanje a gore ispuhavanje - ukratko sve sam moguce kombinacije prosao).

Kuciste jednostavno ne egzistira kad je zatvoreno. Unutarnja temperatura skoci drasticno, i tu ne pricam o 5 stupnjeva promjene, skoci za 20 stupnjeva i ventilator na procu toliko buci da je to za nepovjerovati.

Takoder, samo racunalo se jos uvijek zna samo od sebe resetirati. To se doduse smanjilo, na pokoji reset kroz 2-3 dana, ali obzirom da mi je prijasnje racunalo radilo stabilo po nekoliko DANA bez gasenja, reseta i inih gluposti, ovo je veliki minus za trenutnu konfiguraciju. Prvo sam mislio da je zbog temperature, no temp mi je sad konstantno ispod 40 stupnjeva proc i izmedu 47-55 grafa.

Sto se tice tvog upita za bios - nazalost ne znam kako ti odgovoriti. Potrazio sam te opcije koje si navedeo, pronasao sam nesto sto bi MOZDA odgovaralo jednome od toga sto si naveo, ali uz iovako nestabilnu konfiguraciju strah me jos dodatno cackati po naponima i drugim stvarima kojima se ne razumijem.

Jedina mogucnost je da uploadam screenove iz biosa, ako te zanima da pogledas sam koje opcije ima?

Osim gore navedenih stvari, sve ostalo radi uredno, i nema nikakvih problema.

Lijep pozdrav!

0 0 hvala 0
17 godina
rogi85 kaže...

Malo je duze trajao odgovor jer nisam htio brzati.

Dakle, kuciste ne preporucujem nikome uz ovu konfiguraciju. Tko god da je napisao (mislim da je netko rekao) da nema protoka zraka, totalno je u pravu. Samo kuciste ima predvidene 3 rupe za ventilatore. Prvo sam kupio jedan samo, te ga stavio da gore odozada ispuhuje zrak, no nije bilo dovoljno. Sprijeda ima kontrolnu plocu i nije predvideno da se ikako tamo umetne ventilator. Pokusaji da ga stavim bocno, na jedine 2 rupe koje su jos napravljenje takoder su propali (sve sam stavio na ispuhavanje, pa upuhavanje, pa dolje upuhavanje a gore ispuhavanje - ukratko sve sam moguce kombinacije prosao).

Kuciste jednostavno ne egzistira kad je zatvoreno. Unutarnja temperatura skoci drasticno, i tu ne pricam o 5 stupnjeva promjene, skoci za 20 stupnjeva i ventilator na procu toliko buci da je to za nepovjerovati.

Takoder, samo racunalo se jos uvijek zna samo od sebe resetirati. To se doduse smanjilo, na pokoji reset kroz 2-3 dana, ali obzirom da mi je prijasnje racunalo radilo stabilo po nekoliko DANA bez gasenja, reseta i inih gluposti, ovo je veliki minus za trenutnu konfiguraciju. Prvo sam mislio da je zbog temperature, no temp mi je sad konstantno ispod 40 stupnjeva proc i izmedu 47-55 grafa.

Sto se tice tvog upita za bios - nazalost ne znam kako ti odgovoriti. Potrazio sam te opcije koje si navedeo, pronasao sam nesto sto bi MOZDA odgovaralo jednome od toga sto si naveo, ali uz iovako nestabilnu konfiguraciju strah me jos dodatno cackati po naponima i drugim stvarima kojima se ne razumijem.

Jedina mogucnost je da uploadam screenove iz biosa, ako te zanima da pogledas sam koje opcije ima?

Osim gore navedenih stvari, sve ostalo radi uredno, i nema nikakvih problema.

Lijep pozdrav!

1. Ja ti sigurno nisam preporučio to kućište (Btw po cijeni si mogao i sam znati).

2. Kakvo god kućište da jest, nebi smjela temperatura toliko drastično skakati kad je zatvoreno. Si siguran da ga nisi stavio u stol? Kućište mora imati zraka i sa strana kao i odozada.

3. Nemam pojma što ti se komp restartira; možda bi flashanje biosa riješilo problem.

4. Možda si dobio reviziju ploče 1.0 koja uopće nema ACC. Naravno, to se dogodi ako ti slaže netko nekompetentan. Za svaki slučaj daj slike.

Što još ima radit perfektno osim navedenih stvari? Mislim, ako se komp restarta, grije i slično - to definitivno nije zanemarivo.

Ivan Marijanović, univ.bacc.ing.comp.
15 godina
191x7 kaže...

1. Ja ti sigurno nisam preporučio to kućište (Btw po cijeni si mogao i sam znati).

2. Kakvo god kućište da jest, nebi smjela temperatura toliko drastično skakati kad je zatvoreno. Si siguran da ga nisi stavio u stol? Kućište mora imati zraka i sa strana kao i odozada.

3. Nemam pojma što ti se komp restartira; možda bi flashanje biosa riješilo problem.

4. Možda si dobio reviziju ploče 1.0 koja uopće nema ACC. Naravno, to se dogodi ako ti slaže netko nekompetentan. Za svaki slučaj daj slike.

Što još ima radit perfektno osim navedenih stvari? Mislim, ako se komp restarta, grije i slično - to definitivno nije zanemarivo.

1. nemoj shvatiti kao osobni napad, samo sam konstantirao da je pod009 bio u pravu kad je rekao "Kućište je nekvalitetno i nema baš dobar protok zraka.". Sad vidim i sam to.

2. ne razumijem se u napone, ali sasvim solidno baratim ostalim stvarima koje ukljucuje zdrav mozak. naravno da nije u stolu, stovise - dao sam si toliko slobode da ima 50 cm sa bocnih strana i 20 cm odostrana slobodnog prostora, znaci nije ogranicem nicim. odnapreda klasicno ima prostora koliko ti srce zeli. nije pokraj radijatora, niti ijednog drugog izvora grijanja.

3. bios sam flashao 3-4 dana nakon sto sam dobio komp, i to je smanjio ono nepodnosljivo resetiranje jednom svaki sat dva. nisam perfectionist, i ako ce se resetirati jednom u 2 dana, neka mu. ako mora biti otvoreno kuciste da bi bio tih, ni to mi ne igra ulogu.

4. mislim da imam rev 2.0, zato jer u samom biosu imam acc calibration, sto mozes vidjeti iz slika

link: http://www.2shared.com/file/8835697/cf012b97/Bios_images.html , filesize je 5mb, slikano je max rez sto mi je mob dao da ne bi bilo problema s cistljivosti, i prebaceno u jpg, ako je velicina problem resizeati cu u nesto manje.

Ubacio sam 4 po meni bitne slike, i 2 ovako,za svaki slucaj.

Nije zanemarivo, ali mislim da sam garanciju izgubio davnih dana kad sam otvorio kuciste...

edit: bbcodes ne rade, edit linka

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 10:03 (rogi85).
17 godina

Acc calibration trebaš staviti na Auto (to je ta opcija za otključavanje).

Ako ne bude išlo tako, stavi ECC firmware na onaj stariji i onda ACC na Auto.

Što se tiće napona itemperature, sve je u redu.

Što se jamstva tiće; jesi li imao naljepljene sa strane one naljepnice/pečate koji se potrgaju otvaranjem? Ako nisi, nisi narušio ništ (ni jamstvo ni išta).

Mislim da su kod ADM-a i sličnih te naljepnice samo za besplatnu detekciju kvara. Jamstvo ide po djelovima.

Samo su gadovi iz Vemila i sličnih ljepili naljepnice i davali jamstvo na komp godinu dana (iako mnogi djelovi imaju i dosta duže jamstvo) i onda kad se prekine naljepnica pametovali kako više nema jamstva. Da je došlo do suda oni bi morali platiti odštetu i kaznu jer je to protuzakonito. Računalo nema garanciju na komplet kad je ono od djelova koji svaki ima svoju garanciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne želim reć da nisi u pravu. Ali ja isto imam slično kučište, dobro nešto je bolje sa 3 venta. I temperature su odlične i nema nikakvih problema. Stvarno čisto sumnjam da je do kučišta.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 10:33 (zabranjeniples).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
191x7 kaže...

Acc calibration trebaš staviti na Auto (to je ta opcija za otključavanje).

Ako ne bude išlo tako, stavi ECC firmware na onaj stariji i onda ACC na Auto.

Što se tiće napona itemperature, sve je u redu.

Što se jamstva tiće; jesi li imao naljepljene sa strane one naljepnice/pečate koji se potrgaju otvaranjem? Ako nisi, nisi narušio ništ (ni jamstvo ni išta).

Mislim da su kod ADM-a i sličnih te naljepnice samo za besplatnu detekciju kvara. Jamstvo ide po djelovima.

Samo su gadovi iz Vemila i sličnih ljepili naljepnice i davali jamstvo na komp godinu dana (iako mnogi djelovi imaju i dosta duže jamstvo) i onda kad se prekine naljepnica pametovali kako više nema jamstva. Da je došlo do suda oni bi morali platiti odštetu i kaznu jer je to protuzakonito. Računalo nema garanciju na komplet kad je ono od djelova koji svaki ima svoju garanciju.

Stavim na Auto, onda mi se dolje otvori da editiram Value core-ova. Ovo ECC firmware sam dobio tek nakon sto sam flashao bios, prije ga nije bilo.

Kako provjeriti jesu jezgre otkljucane ako stavim to na auto?

Naljepnice su bile, ali tako slampavo stavljenje da sam mogao otvoriti kuciste bez da ih dirnem... i jednom prilikom sam bio malo nervozniji, jos sam prst opalio po ventilatoru (ne pitaj) i dok sam zatvarao sam ju ostetio. Tak da se vidi sad da je bilo otvarano. U ADMu mi je lik odmah rekao da ako salju komponente, ide garancija na komponente, ako oni sastave ide garancija na cijelo racunalo koja je godinu, dvije, ne znam - rekao je neko vrijeme.

Sto se tice samog zagrijavanja. sama temperatura poraste cim se kuciste zatvori. bas se osjeti da gdje toplina izaci. s proca i dalje piri hladni zrak (zato jer ventilator na njemu poludi od okretanja), grafickoj se temperatura podigne na 65 stupnjeva (sto je po spec jos i ok, posto sam citao da zna raditi i na 80). ali hard disk postane nedodirljiv od vrucine i cijeli taj prostor oko njega. I upravo iz straha da mi hard ne pregori je kuciste otvoreno, za cpu i grafu se ne brinem jer njihova temp ne raste.

Temp nisam uspio smanjiti ni s 3 ventilatora koji ispuhuju, tak da... ne zelim reci ni da ti nisi u pravu, zabranjeniples, ali kod mene je takva situacija. Prouceno cisto zdravim mozgom, nemam nekih visih tehnickih znanja.

17 godina
rogi85 kaže...

Stavim na Auto, onda mi se dolje otvori da editiram Value core-ova. Ovo ECC firmware sam dobio tek nakon sto sam flashao bios, prije ga nije bilo.

Kako provjeriti jesu jezgre otkljucane ako stavim to na auto?

Ako se otključaju jezgre prilikom bootanja (dizanje biosa, tj prije pokretanja windowsa) bi ti trebalo pisati B45 (ako je procesor Phenom II 545).

Također, u Windowsima bi ti trebao procesor biti prepoznat kao B45, a task manager bi pod "Performance" trebao pokazivati 4 jezgre.

No, najbolje je provjeriti putem programčića CPU-Z ili nekog alata tipa Everest.

15 godina
191x7 kaže...

Ako se otključaju jezgre prilikom bootanja (dizanje biosa, tj prije pokretanja windowsa) bi ti trebalo pisati B45 (ako je procesor Phenom II 545).

Također, u Windowsima bi ti trebao procesor biti prepoznat kao B45, a task manager bi pod "Performance" trebao pokazivati 4 jezgre.

No, najbolje je provjeriti putem programčića CPU-Z ili nekog alata tipa Everest.

Ovako, procesor je Phenon II x2 550

EC firmware: Latest, ACC disabled -- sada tako radi

EC firmware: Latest, ACC auto -- Phenon II x2 550, normalno boota

EC firmware: Ver. 0.82, ACC disabled -- Phenon II x2 550, normalno boota

EC firmware: Ver. 0.82, ACC auto -- Penon II x2 B50, prilikom bootanja windowsa komp se resetira sam od sebe

Kad se uspio bootati, cpuz mi javlja 2 corea, task manager isto ima 2 grafa, vjerovatno znaci 2 corea. Po ovom resetiranju kontam da nije moguce otkljucati preostale 2 jezgre?

17 godina
rogi85 kaže...
191x7 kaže...

Ovako, procesor je Phenon II x2 550

EC firmware: Latest, ACC disabled -- sada tako radi

EC firmware: Latest, ACC auto -- Phenon II x2 550, normalno boota

EC firmware: Ver. 0.82, ACC disabled -- Phenon II x2 550, normalno boota

EC firmware: Ver. 0.82, ACC auto -- Penon II x2 B50, prilikom bootanja windowsa komp se resetira sam od sebe

Kad se uspio bootati, cpuz mi javlja 2 corea, task manager isto ima 2 grafa, vjerovatno znaci 2 corea. Po ovom resetiranju kontam da nije moguce otkljucati preostale 2 jezgre?

Dakle našao si postavku koja ga otključa u B50.

Sad samo trebaš staviti tu postavku + CPU NorthBridge freq... i HT Link Freq... na 1000 MHz (umjesto 2000).

Ako ni tada ne bude stabilno - dobio si proc koji ne možeš otključati.

15 godina
191x7 kaže...

Sad samo trebaš staviti tu postavku + CPU NorthBridge freq... i HT Link Freq... na 1000 MHz (umjesto 2000).

CPU northbridge ima samo postavke auto x1 x2 x3 etc x20, ht link freq sam stavio na 1000, te sam jos isprobao kombinacije northbridge x5, x10 i ht link 200, 500, 1000.

Nijednom nije htio bootati windowse. windowsi su 32bitni, no to ne bi smjelo igrati ulogu?

17 godina
rogi85 kaže...
191x7 kaže...

CPU northbridge ima samo postavke auto x1 x2 x3 etc x20, ht link freq sam stavio na 1000, te sam jos isprobao kombinacije northbridge x5, x10 i ht link 200, 500, 1000.

Nijednom nije htio bootati windowse. windowsi su 32bitni, no to ne bi smjelo igrati ulogu?

Možeš jedino još probati malo podići voltažu (s 1.3500 na npr 1.3750 V). Ako ni tad ne bude htio u Windowse - imaš proc koji se ne može stabilno otključati.

15 godina
191x7 kaže...

Možeš jedino još probati malo podići voltažu (s 1.3500 na npr 1.3750 V). Ako ni tad ne bude htio u Windowse - imaš proc koji se ne može stabilno otključati.

Dignuo sam za 0.3750, znaci na 1.700, nakon toga je pocelo biti crveno i nisam htio podici za tih dodatnih 0.050, ali mislim da ne igra ulogu. I s promjenom ht linka na 1000, nije pomoglo, i dalje se resetira pri bootanju u windowse.

17 godina

Onda ništa od otključavanja, nemaš sreće.

Vrati voltažu na 1.3500 V, stavi FSB na 240, množitelj na 14,5 (efektivni takt 3480 MHz) i rame s Auto na 800 MHz (omjer FSB/RAM). Naravno, ACC isključeno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2009 17:12 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
191x7 kaže...

Vrati voltažu na 1.3500 V, stavi FSB na 240, množitelj na 14,5 (efektivni takt 3480 MHz) i rame s Auto na 800 MHz (omjer FSB/RAM). Naravno, ACC isključeno.

Iz kojeg to razloga? Trenutno (i najcesce) u windowsima vidim da mi proc radi na 778mhz, valjda zbog cool'n'quieta.

16 godina
protjeran

Ima u novom BUG-u Best buy-konfiguracija.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
rogi85 kaže...
191x7 kaže...

Iz kojeg to razloga? Trenutno (i najcesce) u windowsima vidim da mi proc radi na 778mhz, valjda zbog cool'n'quieta.

Iz razloga Overclockanja jer ja tako držim :p

Da, to za niži takt je zbog Cool 'n' quiet.

15 godina
rogi85 kaže...

Dakle, nakon poprilicno - mislim da je 3 mjeseca cackanja po kompu, uspio sam rijesiti problem.

1) kuciste je otvoreno, stavljena 2 dodatna ventilatora i radi ok. Malo je glasnije od prijasnjeg kompa, ali koristim slusalice preko noci (kad se izrazenije cuje), pa mi nije ni bitno. Preko dana se ni ne primjeti.

2) Nakon 3 mjeseca sam uspio doci do stvari koje mi resetira racunalo, izbacuje iz programa, rusi windowse etc.

Memorija. Dakle, radi se o DDR2 4Gb - 4096Mb (2x2048) PC6400 Corsair,800MHz, TWIN2X4096-640, koja bi trebala raditi na 800mhz, ali pri toj frekvenciji racunalo je nestabilno. Kad sam joj spustio takt na 667 (prvi dostupni ispod nazivne), sve radi normalno vec 4 dana. (kad kazem nestabilno, to podrazumjeva rusenje windowsa/aplikacije bar jednom u 2 sata).

Nazalost, trebalo mi je dosta vremena da sredim racunalo, i relativno sam razocaran sto memorija s imenom ne moze raditi po specifikacijama.

Ako slucajno netko od ljudi koji su mi pomogli sastavljati komp (sjecam se kolege iz osijeka s kojim sam pricao) jos uvijek browsea forum, cisto da zna u cemu je bio prob. 4 jezgre nisam jos uspio otkljucati. :)

Lijep pozdrav!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice