Matematicka zagonetka POMOC

poruka: 12
|
čitano: 35.111
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Matematicka zagonetka
Molio bih vas da mi date objasnjenje na ovu zagonetku, vazno mi je za kranji prosjek izborne matke , pa bih vas molio da mi date opsirno objasnjenje na sljedecu zagonetku jer mi to ovisi o ocjeni ! :(
P.S. ako nemate logicno objasnjenje na ovu zagonetku, molio bih vas da mi date neku drugu zanimljivost iz matematike principa da zapitam razred pa pogadaju di je caka, a onda im ja objasnim ! Molim pomoc jer mi , kao sto rekoh, ovisi o ocjeni ! :(

Troje ljudi jelo je ručak u u kineskom restoranu. Svo troje naručilo je isto jelo, koje je koštalo 10 Eura. Nakon što su pojeli, konobar je naplatio svakom po 10 Eura.
Konobar je zatim otišao svom gazdi i predao mu novac. Gazda se razljutio: "Napravio si grešku! Kad troje ljudi jede isto jelo, naplaćuješ samo 25 Eura!" i vratio mu 5 Eura da vrati gostima. Konobar nije znao kako gostima vratiti 5 Eura, pa je sebi zadržao 2, a svakom od gostiju vratio 1 Euro.
Koliko je svaki gost platio?
10 Eura plaćeno
1 Euro vraćen
=> 9 Eura

3 x 9 Eura = 27 Eura
+ 2 Eura u konobarevom džepu
==> 29 Eura
15 godina
Re: Matematicka zagonetka
fakEEE kaže...
Molio bih vas da mi date objasnjenje na ovu zagonetku, vazno mi je za kranji prosjek izborne matke , pa bih vas molio da mi date opsirno objasnjenje na sljedecu zagonetku jer mi to ovisi o ocjeni ! :(
P.S. ako nemate logicno objasnjenje na ovu zagonetku, molio bih vas da mi date neku drugu zanimljivost iz matematike principa da zapitam razred pa pogadaju di je caka, a onda im ja objasnim ! Molim pomoc jer mi , kao sto rekoh, ovisi o ocjeni ! :(

Troje ljudi jelo je ručak u u kineskom restoranu. Svo troje naručilo je isto jelo, koje je koštalo 10 Eura. Nakon što su pojeli, konobar je naplatio svakom po 10 Eura.
Konobar je zatim otišao svom gazdi i predao mu novac. Gazda se razljutio: "Napravio si grešku! Kad troje ljudi jede isto jelo, naplaćuješ samo 25 Eura!" i vratio mu 5 Eura da vrati gostima. Konobar nije znao kako gostima vratiti 5 Eura, pa je sebi zadržao 2, a svakom od gostiju vratio 1 Euro.
Koliko je svaki gost platio?
10 Eura plaćeno
1 Euro vraćen
=> 9 Eura

3 x 9 Eura = 27 Eura
+ 2 Eura u konobarevom džepu
==> 29 Eura

Hehehe, znam tu, i reci profi da ne zna matematiku. Ne gledas to kao 27+2 eura, nego ovako:

Znaci gosti, nakon sto su platili 30 ojra, vraceno im je svakom 1. Znaci efektivno su oni platili tu veceru 27 eura! Od toga je 25 otislo gazdi a 2 su kod konobara, znaci 25(gazdi)+2(konobaru)+3(koja su vracena)=30 ilitiga ako oces do 27, onda je to zbroj (3x9)-2=25 koliko je gazda trazio.

14 godina
neaktivan
Re: Matematicka zagonetka
Leryan kaže...

Hehehe, znam tu, i reci profi da ne zna matematiku. Ne gledas to kao 27+2 eura, nego ovako:

Znaci gosti, nakon sto su platili 30 ojra, vraceno im je svakom 1. Znaci efektivno su oni platili tu veceru 27 eura! Od toga je 25 otislo gazdi a 2 su kod konobara, znaci 25(gazdi)+2(konobaru)+3(koja su vracena)=30 ilitiga ako oces do 27, onda je to zbroj (3x9)-2=25 koliko je gazda trazio.

a hebate..ja sam mislio da ima neka caka xD

ovak nije fora -.-

de plz ak znas koju matematicku zanimljivost, isto tak da bude caka i zanimljivo il neko drugi da mi posta jer mi je potrebno za sutraaa ! 

15 godina

Evo ti jedna... :D

Ta ti je na fintu posto u zadnjem redu dijelis sa (a-b) sve izgleda ok. Ali posto u prvom redu pise a=b, znaci da je a-b=0, a kao sto svi znaju sa nulom se ne smije dijeliti. :)

14 godina
neaktivan
Re: Matematicka zagonetka POMOC
Leryan kaže...

Evo ti jedna... :D

Ta ti je na fintu posto u zadnjem redu dijelis sa (a-b) sve izgleda ok. Ali posto u prvom redu pise a=b, znaci da je a-b=0, a kao sto svi znaju sa nulom se ne smije dijeliti. :)

Eee to mi je dns imao frend iz razza xD

dobio 5 gad -.- :P samo sta je on imao na foru da dode 2*2 = 5 (:

moze nkj drugo? {#}

15 godina

Eh, ne znam ti druge, malo guglaj... :D

16 godina
neaktivan

Možeš uvijek one fore sa "zamisli broj pa nešto"

npr:

1. Zamisli neki broj.

2. Udvostruči ga.

3. Broju koji trenutno imaš dodaj 14.

4. Podijeli rezultat sa 2.

5. Sad oduzmi svoj zamišljeni broj.

Dobio si 7 !!

(neovisno o zamišljenom broju uvijek ćeš dobiti polovicu onog što si dodao u koraku 3. Probaj to dokazati)

A ima i super fora s rođendanima, al tu ti treba malo više ljudi (LINK)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina
neaktivan

Probaj ovo, slično je kao Luukina fora {#}

Uzmi tvoj broj cipela i pomnoži ih sa 5. Dodaj tom rezultatu 50. Pomnoži taj rezultat sa 20. Dodaj još 1011. Oduzmi sa tog rezultata godinu svog rođenja (npr. 1990). Sad imaš četiri cifre. Prve dve cifre čine jedan broj, broj tvojih cipela, a zadnje dvije cifre je broj tvojih godina.

''Znam da ništa ne znam.''
15 godina

Ima fora za ovu godinu, 2011, za tvoje godiste isto.

Malo zabave!

Ove godine cemo imati 4 neobicna datuma.... 1/1/11, 11/1/11, 1/11/11, 11/11/11 ......... 

A SADA izracunajte ovo ...  zbrojite  posljednje dvije cifre godine u kojoj ste rodeni s godinama koje cete imati ove godine

i DOBICETE REZULTAT .... 111

(npr. 1981 god.:  81 + 30 = 111)

OVO JE VEOMA CUDNO ... KAKO GOD DA ZBRAJATE ... DOBIJATE 111.

16 godina
neaktivan

Da, baš jako čudno, ne bi čovjek reko da je

x+(111-x)=111 :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
11 godina
neaktivan
Imas 100 konja i moras ih rasporedit u sedam kuca a da je u svakoj neparan broj.molim pomoc hvala
15 godina
neaktivan
magistatr2302 kaže...
Imas 100 konja i moras ih rasporedit u sedam kuca a da je u svakoj neparan broj.molim pomoc hvala

not possible.

Bilo kojih sedam neparnih brojeva zbrojeno daje neparan rezultat .

yIn nI' yISIQ 'ej yIchep
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.9.2013 22:12 (Wox).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice