Završavam 4. razred tehničar za računalstvo,sve razrede sam završio sa 3.5>> prosjekom. Dvoumim se između TVZ-a i FOI-a, što se putovanja tiče svejedno mi je gdje da idem. Ne znam je li bolje da upišem TVZ jer ipak sam teh. za rač. iako je to veleučilište ili da idem na FOI gdje se viđe stvari vrte oko ekonomije? I može li mi netko objasniti smjerove sa oba fakulteta...npr koja je razlika između računalstva i informatike, razlika između njihovih smjerova, gdje ima više programiranja, kakav je raspored tj. kada počinju predavanja i jel ima rupa između njih i naravno vaše preporuke.
FOI ili TVZ?
- poruka: 8
- |
- čitano: 11.698
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav,
ja sam na drugoj godini FOI-ja, smjer Informacijski sustavi, tako da te mogu malo informirati o tome...
Inače, sve ovisi o tebi, tj. što ti želiš, odnosno čime se kasnije želiš baviti...
Što se tiče razlike između informatike i računalstva... Pa sad, računalstvo se zapravo bavi dosta samim računalima i hardverom, dok informatika zapravo u središte stavlja obradu informacija (pomoću računala), tako da obuhvaća i jedan dio računarstva, ali ne ide toliko detaljno u hardver... točnu razliku između smjerova na TVZ-u možeš naći na njihovim stranicama... http://www.tvz.hr/studiji/
Glavna razlika između FOI-ja i TVZ-a je svakako vrsta studija: FOI IPS je sveučilišni studij (iako postoji i PITUP koji je stručni), a svi smjerovi na TVZ-u su stručni, dakle tu ti vrijedi ono nepisano: na FOI-ju sigurno ima više same teorije, a na TVZ-u više prakse...
Ovako, sad što se tiče konkretno FOI-ja...
Nastava počinje uglavnom zadnji tjedan (ponedjeljak) u 9.mj.
Imaš generalno tri smjera: Informacijski i poslovni sustavi (IPS), Ekonomika poduzetništva (EP) i Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP, stručni studij). Na drugoj godini IPS-a možeš birati smjer Informacijski sustavi (IS) ili Poslovni sustavi (PS).
E, sad... Inače imaš na webu FOI-ja popis svih kolegija po smjerovima... http://www.foi.unizg.hr/studenti/studiji
A ovako ti stvari uglavnom stoje:
IS - naglasak je na programiranju i informatici,
PS - izbalansirana je informatika s ekonomskim predmetima, puno manje programiranja
PITUP - lakša verzija IPS-a općenito, tj. nešto kao PS, samo stručni studij....
Sad, kažem, ovisi na što ciljaš...
Ako imaš nekih još konkretnijih pitanja, slobodno pitaš, pa ću ti odgovoriti, da sad ne pišem na slijepo :D
Pozz
Hvala ti što si mi objasnio/la smjerove sa FOI-ja, ja ciljam na smjer sa manje programiranja tako da bi mi najbolje bilo isabrati PS ili PITUP. Koja je tvoja preporuka da izaberem? Je li lakše naći posao sa PS ili PITUP-om poslije prve 3 godine, svejedno Hrvatska ili inozemstvo? Čuo sam da za PITUP nastava obično počinje navečer, kada počinje za PS otprilike?
Hvala ti što si mi objasnio/la smjerove sa FOI-ja, ja ciljam na smjer sa manje programiranja tako da bi mi najbolje bilo isabrati PS ili PITUP. Koja je tvoja preporuka da izaberem? Je li lakše naći posao sa PS ili PITUP-om poslije prve 3 godine, svejedno Hrvatska ili inozemstvo? Čuo sam da za PITUP nastava obično počinje navečer, kada počinje za PS otprilike?
Što se tiče posla, vrlo vjerojatno bi lakše bilo naći posao sa PSom čisto gledano zbog toga što će na tom papiru pisat da je završen sveučilišni preddiplomski studij, dok će za pitup pisat stručni preddiplomski, a situacija je takva da su stručni studiji kod nas u neku ruku u malo lošijem položaju.
Iskreno, što se samog znanja nakon 3 godine tiče, imat ćeš hrpu teoretskog znanja. Za PS je to u redu, gdje je ionako pola ekonomsko-organizacijskih kolegija.
Prva godina je ionako zajednička, IPS dakle svima su obavezni isti kolegiji. Nakon toga biraš smjer.
Kroz drugu i treću godinu imaš određene kolegije koji su obavezni i ISu i PSu.
Ostatak kolegija upisuješ prema željama pod uvijetom da ispuniš pitu sa bojama ECTSa za svoj smjer.
Naravno, za PS je to opet više ekonomsko-organizacijskih kolegija.
Čisto da napomenem, s obzirom da si napisao što manje programiranja. Programiranje na FOI, konkretno IS/PS je smijeh.
Na inf1 u prvom semestru će vas upoznat sa Pythonom, to će biti svega par labova i kratki kolokvij, uglavnom čisto upoznavanje neke logike.
Onda ćete u drugom semestru doći na prog1. O tome ćete čuti sve priče kad dođete na FOI. Uglavnom, opet upoznavanje osnovnih programskih konstrukata, ovaj puta u C++. To će biti selekcijski kolegij, kroz svaki ispitni rok uglavnom prođe 5-10% studenata.
Onda u 3. semestru ima prog2 i strukture. PS to ne mora upisivat, nije obavezno
U 4. imate operacijske sustave, obavezno za ps i is, isto ništa pretjerano teško. I tu završavaju obavezni kolegiji za PS koji sadrže programiranje kao takvo, ako se ne varam.
Za IS dodaš još par kolegija u 6. semestru i to je svo programiranje na FOIu. Programiranja na FOI, odnosno kolegija koji će tražiti da se napravi nešto što će raditi, što će biti korisno fali kronično.
Ali to je za očekivati pošto FOI kao takav pokušava na tržište baciti neku kombinaciju menadžera informatičara ili što već. Tako da netko tko se želi baviti programiranjem kao budućim zanimanjem, treba jako puno raditi sam u slobodno vrijeme.
Inače, postoji planer studija, mislim da se mogu registrirati i srednjoškolci kako bi mogli vidjeti i planirati studiranje prije upisa. Dostupno na planer.foi.hr .
Također, sve informacije o kolegijima možeš naći na www.foi.unizg.hr/studenti/studiji .
Tu sidebaru ima link koji vodi do rasporeda predavanja prema grupama kao i način formiranja grupa na svakoj godini, tako da možeš vidjeti rasporede predavanja. Uglavnom su svake godine vrlo slični, za prvu godinu mislim da su čak i identični.
Ukoliko ti baš ne odgovaraju termini, uglavnom će ti profesori i asistenti dozvoliti da se prebaciš u drugu grupu. Na prvoj godini se to čak i dosta pazi da dolaziš u grupu kojoj pripadaš, kasnije to uglavnom se ne gleda toliko, bitno da si bio u nekoj grupi koja ti terminom odgovara.
Za labose je poželjno da dolaziš u termine koje odabereš, jer su termini uglavnom puni pa onda nema mjesta u drugim grupama, al zato daju da sam biraš termin koji ti paše, pa što odabereš odabereš.
Objasnio si mi sve što me je zanimalo, sad još trebam naći nekoga tko će mi reći nešto o TVZ-u Informatici, elektrotehnici i računalstvu...
obično tvz-ovci nakon tri godine tvz-a i razlikovne dolaze na diplomski na foi (informatika, računarstvo)
A kao sto znas tvz je veleuciliste tj strucni studij.. Po bolonji nisi prakticki nista nakon te 3 godine nego moras na diplomski na neki drugi faks, msm da se vecinom trebaju polagati i neki predmeti posto ipak ides na drugi faks. Al eto, razmisli. Ja sam takoder stavio foi na svoj popis, al tek oko 9-10 izbora jer mi je varazdin ipak odbojan.. steta da nije u zgu foi
A kao sto znas tvz je veleuciliste tj strucni studij.. Po bolonji nisi prakticki nista nakon te 3 godine nego moras na diplomski na neki drugi faks, msm da se vecinom trebaju polagati i neki predmeti posto ipak ides na drugi faks. Al eto, razmisli. Ja sam takoder stavio foi na svoj popis, al tek oko 9-10 izbora jer mi je varazdin ipak odbojan.. steta da nije u zgu foi
ja sam ipak otisao, faks je dobar, ali grad je dosada živa