Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 379.036
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Dragi bugovci, evo vježbam za kolokvij iz mehanike fluida i ono za sad jako dobro razumijem, pogotovo uzgon koji spada u ovaj kolokvij, ALI naletio sam na jedan zadatak iz uzgona kojeg nikako ne mogu riješiti točno, može li netko pokušati? 

16 godina
Fizika -pomoc

Mi moze neko riješit i objasnit slijedeci zadatak?

Na pucini su 2 broda istovremeno sa sirenama koje imaju jednake frekvendije od 200Hz. 

Brzina zvuka u zraku je 332m/s. Pretpostavimo da brod A miruje a brod B krece se u pravcu koji spaja oba broda. 

Kapetan na brodu A cuje svirku sirene frekvencije 204Hz s broda B. Priblizava li se ili udaljuje brod B od broda A.

Kolikom se brzinom giba brod B s obzirom na brod A?

Hvala!

Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
Re: Fizika -pomoc
lithiumion kaže...

Dragi bugovci, evo vježbam za kolokvij iz mehanike fluida i ono za sad jako dobro razumijem, pogotovo uzgon koji spada u ovaj kolokvij, ALI naletio sam na jedan zadatak iz uzgona kojeg nikako ne mogu riješiti točno, može li netko pokušati? 

Kolokvij još nije prošao valjda...

U zraku je uzgon zanemariv => m=31,4N/g => m=3,2kg

Gustoća krune: iz sile uzgona

Težina tijela u vodi je: sila teže - sila uzgona

F_uzgona= Fg - 28,9N = 2,5N

F_uzgona=qgV => V=F_uzgona/(qg) (q je grčko "ro" - gustoća vode)

V=2,54*10^-4 => gustoća krune=3,2kg/2.54*10^-4 = 12598 (close enough, problem je kod različitog zaukruživanja)

m_zlata + m_srebra = 3.2kg

q_zlata*V_zlata + q_srebra*V_srebra = 3.2kg (1)

V_zlata + V_srebra = V_ukupno (2)

iz (2) => V_zlata =  V_uk - V_srebra

uvrstimo u (1):

q_zlata*(V_uk - V_srebra) + q_srebra*V_srebra = 3.2kg

V_srebra*(q_srebra - q_zlata) + q_zlata*V_uk = 3.2kg

V_srebra= (3.2kg - q_zlata*V_uk)/(q_srebra - q_zlata)

V_srebra=1,93*10^-4 => m_srebra=qV= 2.0265kg => m_zlata= 3.2-m_srebra=1.1735kg

Udariš omjer koji ti treba: m_zlata/m_uk= 36% (ovisno o zaokruživanju različiti rezultati)

15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Trebam pomoc oko par zadataka...
Bio bih jako zahvalan ako bi mi netko pomogao doci do rjesenja.

Hvala unaprijed!

zadatak
Homogenim drvenim štapom, duljine 5 m i mase 4 kg, izmjeri se dubina jezera
H=4.75 m. Koliki se rad pri tom izvršio ako se štap potopio vertikalno? Gustoća
drveta je 750 kg/m
zadatak
Čvrsta homogena kugla krene se kotrljati niz kosinu visine 50 m (vidi sliku). Gornja
polovica kosine je dovoljno gruba omogući kuglici samo kotrljanje bez klizanja. Na
donjoj polovici kosine nalazi se led tako da nema trenja. Kolika je translacijska brzina
kuglice na dnu kosine?
zadatak
Žice dvaju torzijskih njihala imaju jednake duljine i polmjere. Na jednoj žici visi puna kugla, a na drugoj puni valjak, Kugla i valjak imaju jednake mase i polumjere. Za vrijeme dok torzijsko njihalo s valjkom načini 40 titraja, torzijsko njihalo s kuglom načini 24 titraja. Koliki je modul torzije žice na kojoj visi valjak ako je modul torzije žice na kojoj visi kugla 80GPa?
xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | origin: rebelszuka
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2014 14:22 (rebelsy).
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Itko?

xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | origin: rebelszuka
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Zanima me dal u sustavu gdje nema trenja ni djelovanja drugih sila osim sile teže ima kakva povezanosti između g i nagiba kosine. Znači konkretno u jednom zadatku s natjecanja gdje je nagib kosine 30° u rješenju stoji niotkud izračunato da je a=1/2g, nemam nikakve mase ni sile zadane. Koliko bi onda bio g za npr. 60°? 

Bilo tko? 

All rights reserved. Copyright (c) by Dipl. Pješak 2014.
15 godina
Diplomirani pješak kaže...

Zanima me dal u sustavu gdje nema trenja ni djelovanja drugih sila osim sile teže ima kakva povezanosti između g i nagiba kosine. Znači konkretno u jednom zadatku s natjecanja gdje je nagib kosine 30° u rješenju stoji niotkud izračunato da je a=1/2g, nemam nikakve mase ni sile zadane. Koliko bi onda bio g za npr. 60°? 

Bilo tko? 

Između g kao akceleracije sile teže i nagiba kosine nema nikakve veze. Kostanta g je uvijek g.

No između akceleracije koju tijelo dobiva na kosini i nagiba kosine postoji veza. Nju dobiješ da nactraš kosinu i tijelo na njoj, te onda rastaviš silu težu na komponente. U tome sustavu, sila koja daje tijelu ubrzanje je komponenta sile teže koja je paralelna stranici kosine u koju se tijelo kreće. Ako to pravilno nacrtaš možeš preko sličnosti trokuta odrediti vezu:

F = Fg * sin α

Tj. po II. newtonovu zakonu:

m * a = m * g * sin α

a = g * sin α

Pa za α = 30°

a = g * sin 30° = g/2

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 18:51 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Eeee hvala, mozes mi samo to napisati nekak bez sin a jer to jos nismo radili, 1. razred 1 polugodiste i tjedan dana sam tek star:D

Probat cu i sam napisati pa sta bude, 

EDIT:  Evo uspio sam sad, jako je jednostavno, hvala kapetane:D

Ako se sve dobro i precizno nacrta dobije se po pravilu jednakostranicnog trokuta da je m*a=1/2m*g i samo se mase pokrate da bi došlo a=1/2g na kraju sam sebi odgovaram, ali drago mi je da bar nešt kužim.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 19:41 (Diplomirani pješak).
15 godina

Eeee hvala, mozes mi samo to napisati nekak bez sin a jer to jos nismo radili, 1. razred 1 polugodiste i tjedan dana sam tek star:D

Probat cu i sam napisati pa sta bude, ali nemam apsolutno nist zadano osim nagiba i podatka da nema trenja, a ja sam nazalost slab u racunanju sa slovima tj. ne volim to:D

Dakle, nacrtaj kosinu i na njoj tijelo, i onda na tome tijelu rastavi silu tezu na komponente. Onda ces preko slicnosti trokuta doci do ovoga:

F = Fg * h/s

m * a = m * g * h/s

a = g * h/s

h - visina kosine

s - duzina kosine tj. put po kojem se tijelo krece.

Kada je zadan samo kut kosine, onda uglavnom ne mozes h/s odrediti bez trigonometrije, osim u slucajevima kada se radi o nekim specificnim kutevima, a to su 30, 45 i 60.

Kada kosina ima kut nagiba 30 stupnjeva, to znaci da da kosina cini polovicu jednako stranicnog trokuta. Ako s obzirom na donju stranica kosine, napravis osnosimetricnu sliku kosine, dobit ces jednakostranicni trokut. To znaci da je duzina kosine stranica toga trokuta, a visina je polovica stranice toga trokuta sto znaci h/s = 1/2 pa a = 1/2 * g

Kada kosina ima kut nagiba od 60 stupnjeva, onda onda opet cini polovicu jednakostranicnoga trokuta, ali ovoga puta s obzirom na visinu kosine. Duzina kosine je stranica toga trokuta, a h je visina toga trokuta. Pa po formuli za visinu jednakostranicnoga trokuta (mozes je dobiti iz pitagorina poucka) vrijedi h = s √3 /2 sto znaci a= √3 /2 g.

Kada kosina ima kut nagiba od 45 stupnjeva, onda ona cini polovicu kvadrata, a duzina kosine je njegova dijagonala, a visina njegova stranica. Pa po formuli za dijagonalu kvadrata (mozes je dobiti iz pitagorina poucka) dobijemo s = √2 h. Odnosno h/s = 1 /√2 = √2 /2. Pa a = g/√2 = g √2 /2.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 19:58 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jedan hitno 

Na kuglicu mase m=250g koja se giba brzinom od v0=5 m/s djeluje impuls sile od 3.6 Ns. Sve je u pozitivnim smjerovima. Koliko će iznositi brzina kuglice na kraju djelovanja toga impulsa sile.

Meni dođe da je mv1 =  3.6 + mv0  i to je gledajući rješenja točno, no  kako kod da sredim ne dođe dobar broj, sve dok pod masu ne uvrstim 2.5, što bi bila TEŽINA kuglice i to tu ne spada nikako.  v1 bi moralo doći 6.44

POMOĆ MATEMATIČARI I FIZIČARI 

11 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Ako moze bilo kakva smjernica:

1. Gumena loptica mase 80 g slobodno padne na pod sa stola visine H te se nastavi uzastopno
neelastično odbijati od poda. Pri svakom odbijanju loptica dosegne visinu koja je 75%
visine s koje je pala. Kolika je visina stola H ako se nakon tri udarca loptice o pod u toplinu
pretvorilo 363 mJ početne energije loptice? Otpor zraka zanemarivo je malen.

2. Na kolica koja se gibaju jednoliko duž pravca brzinom 15 m/s počne djelovati stalna sila iznosa
1 N u smjeru gibanja. Koliko je ubrzanje kolica ako su ona tijekom prvih 0,45 s djelovanja
sile povećala svoju kinetičku energiju za 7,2 J? Trenje kotača kolica i podloge zanemarivo
je maleno.

Hvala :)

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Kamen pada prema zemlji, jel on djeluje na Zemlju: A) manjom silom nego što zemlja djeluje na njega B) jednakom silom kojom zemlja djeluje na njega ? 

15 godina

Kamen pada prema zemlji, jel on djeluje na Zemlju: A) manjom silom nego što zemlja djeluje na njega B) jednakom silom kojom zemlja djeluje na njega ? 

Po III. Newtonovu zakonu, on djeluje silom jednakom sili kojom Zemlja djeluje na njega

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

A jedan profesor je rekao da Zemlja privlači kamen, ali i kamen privlači Zemlju i pošto kamen zanemarivo slabo privlači Zemlju ona se neće pomaknuti, a kamen se hoće jer je puno manji i Zemlja na njega ima apsolutni utjecaj. Teško je to zamisliti, ali pokus za III. Newtonov zakon ide s kolicima jednake mase na kojima je magnet i ona se susretnu na sredini, tj svaka napravi isti pomak. Ne znam sad već ni sam.. sigurno jednakom silom?

15 godina

A jedan profesor je rekao da Zemlja privlači kamen, ali i kamen privlači Zemlju i pošto kamen zanemarivo slabo privlači Zemlju ona se neće pomaknuti, a kamen se hoće jer je puno manji i Zemlja na njega ima apsolutni utjecaj. Teško je to zamisliti, ali pokus za III. Newtonov zakon ide s kolicima jednake mase na kojima je magnet i ona se susretnu na sredini, tj svaka napravi isti pomak. Ne znam sad već ni sam.. sigurno jednakom silom?

Da, jednakom silom

F=G*mz*mt/(rz+h)2

G je gravitacijska konstanta
I zemlja to "ne osjeti" jer je njezina masa jako velika

Npr.

grav. ubrzanje kojom zemlja djeluje na neko tijelo je: g=G*mz/(rz+h)2 

No g kojim tijelo djeluje na zemlju ti je: g=G*mt....

Drug Lord
15 godina

Siguran sam. Pogledaj Newtonov zakon gravitacije. Međutim Zemlja se praktiči neće pomaknuti (tj. zanemarivo malo), zato što ona ima puno veću masu od kamena. To vidiš iz II. Newtnovog zakona F= m *a.

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Da, čim sam napisao post sam shvatio da sam si krivo protumačio. Da smo stavili na ona kolica uteg veće mase ona bi se pomaknula manje nego ova manje mase, a djelovale bi i dalje jednakim silama. Hvala{#}

17 godina
neaktivan
14name kaže...

Ako moze bilo kakva smjernica:

1. Gumena loptica mase 80 g slobodno padne na pod sa stola visine H te se nastavi uzastopno
neelastično odbijati od poda. Pri svakom odbijanju loptica dosegne visinu koja je 75%
visine s koje je pala. Kolika je visina stola H ako se nakon tri udarca loptice o pod u toplinu
pretvorilo 363 mJ početne energije loptice? Otpor zraka zanemarivo je malen.

2. Na kolica koja se gibaju jednoliko duž pravca brzinom 15 m/s počne djelovati stalna sila iznosa
1 N u smjeru gibanja. Koliko je ubrzanje kolica ako su ona tijekom prvih 0,45 s djelovanja
sile povećala svoju kinetičku energiju za 7,2 J? Trenje kotača kolica i podloge zanemarivo
je maleno.

Hvala :)

1.

Na visini H, loptica ima energiju E=mgH. Pri udaru u pod je Ep=0, a početna energija se disipira 75% na kintetičku i 25% na toplinsku. Loptica dolazi na visinu H*0,75 gdje ima potencijalnu energiju E'=mgH*0,75, opet se odbija i dolazi na visinu H*0,75^2 gdje ima potencijalnu energiju E''=mgH*0,75^2 i još jednom se odbija.

Zadana toplinska energija je 25% od zbrojenih potencijalnih energija: E(ukupna toplinska)=(E+E'+E'')*0,25 pa iz toga svega izlučiš H i izračunaš ga.

2.

dE=m*(dv)^2/2, d=delta.

(1) F=dp/dt -> dp=F*dt

(2) dp=m*dv

Iz 1 i 2 slijedi da je m=F*dt/dv

dE=F*dt*dv/2

a=dv/dt=2*dE/(F*(dt)^2)

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel može pomoć oko zadatka?

Slika: 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2014 22:18 (isuckatthisgame).
15 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

Jel može pomoć oko zadatka?

Slika: 

Kirchoffovi zakoni za struju i napon.

Konture imaš, piši jednadžbe.

KZS

I1 - I2 - I3 = 0

-I1+I2+I3 = 0 (primjeti da je ovo isto ko i prva jednadzba)

KZN

-I2R2 - I1R1  = -U1

I3R3 - I2R2 = -U2

-------------------------

sredi malo i uvrsti i imas 3 jednadzbe:

I1-I2-I3=0

2I1+I2=11

I2-I3 = 2

Riješi 3 jednadžbe s tri nepoznanice (ja sam matrično) i dobiš riješenja: I1=4A   I2=3A   I3=1A

EDIT: Evo sad je točno;)

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2014 23:24 (dmanz).
12 godina
neaktivan
dmanz kaže...

Kirchoffovi zakoni za struju i napon.

Konture imaš, piši jednadžbe.

KZS

I1 - I2 - I3 = 0

-I1+I2+I3 = 0 (primjeti da je ovo isto ko i prva jednadzba)

KZN

-I2R2 - I1R1  = -U1

-I3R3 + I2R2 = -U2

-------------------------

sredi malo i uvrsti i imas 3 jednadzbe:

I1-I2-I3=0

2I1+I2=11

I3-I2=2

Riješi 3 jednadžbe s tri nepoznanice (ja sam matrično) i dobiš riješenja: I1=4,8A   I2=1,4A   I3=3,4A

Hvala! Jel mi možeš malo pojasniti ovo za KZN, zašto idu ovi predznaci minus na mjestima gdje si ih stavio, tj. općenito kako da dođem do takvih jednadžbi.

- U1 = - I2R2 - I1R1
- U2 = - I3R3 + I2R2

Iz elektrotehnike nikada nismo radili ovakve sheme sa dva izvora, pa me malo zbunjuje ovdje, nije mi čak toliko bitno riješenje koliko da shvatim pa ako mi možeš reći.

Profesorica mi je pisala nešto ovako:

Čvor - I1 + I2 + I3 = 0

ε1 = I1R1 + I2R2
- ε2 = - I2R2 + I3R3

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2014 23:28 (isuckatthisgame).
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc
Naravno KZN-Kirchoffov zakon za napon, a KZS za struju

dok imas KZS

1.nađi čvorove i piši jednadžbe za svaki čvor
2.ako struja ulazi, predznak je +, ako izlazi je minus

npr ako u jednu točku ulaze struja I1 i I2 a izlazi struja I3 tada se piše -> I1+I2-I3=0 (znači desno pišeš nulu)

za KZN

1. nacrtaj si konture
2. kreni od izvora u smjeru konture i piši padove napona na svakom otporu
ako ideš u smjeru struje (ako je smjer konture isti ko smjer struje, a smjer struje ti je označen na skici) onda zbrajaš

evo primjer za prvu konturu u tvojem zadatku, imas izvor 11V, imas otpor 2 Ohma i struju I1, te otpor 1 ohm i struju I2

recimo da kontura ide suprotno od kazaljke: prvo imas otpor od 2 ohma kroz kojeg struja prolazi u smjeru konture te je taj pad napona 2*I1
nakon toga imas otpor od 1 ohm i struju I2, isti slučaj ko prije, dakle 1*I2
konačno s desne strane napišeš napon izvora, ako kontura ulazi u minus (to je dobar smjer), napon je pozitivan, u našem slučaju to je 11V

konačno: 2*I1 + 1*I2 = 11

ako nešto nije jasno i dalje, pitaj:)
11 godina
neaktivan

Hvala najlijepša :) Sad mi je prvi zadatak jasan.

Sto se tiče drugog zadatka predpostavljam da nemogu

samo uvrsiti zadanu energiju, silu i vrijeme u izvedenu formulu? jer mi ne dođe ispravno

rješenje (4,44 m/s).

14 godina
Fizika -pomoc

Trebam pomoc oko 4 zadatka.

1.Moment tromosti rotora je 8 kgm2. Ako se u vremenu 10s brzina rotora povećala od 100 okr./min do 500 okr./min, izračunaj moment sile kojim smo djelovali.

okr/60=f[hz]

M=I*α

α=ω/t

ω=2*pi*f

2.Valjak ima masu 10kg, polumjer 12cm i rotira stalnom kutnom brzinom 100 rad/s. Koliki je moment para sila trenja u svakom ležištu ako zaustavljanje traje 15s od trenutka prestanka djelovanja para sila?

3.Kotač zamašnjaka jednoliko povečavajući brzinu rotacije, za 12s ima 900 okr./min. Kolike su kutna i linearna akceleracija točke 72cm udaljene od središta zamašnjaka?

4.Moment sile djeluje na rotor motora i poveća mu brzinu sa 360 okr/min na 720okr/min u vremenu 10s. Koliki je moment sile djelovao na rotor čiji je moment tromosti 6kgm2?

okr/60=f[hz]

M=I*α

α=ω/t

ω=2*pi*f

Dalje od toga nejde,prolistao sam 2 knjige.

voltaža a.k.a. napon, amperaža a.k.a. struja, omaža a.k.a. otpor, vataža a.k.a. snaga, hercaža a.k.a. frekvencija, (mega, giga)bajtaža a.k.a. kapacitet memorije, kelvinaža a.k.a. temperatura
11 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Ljudi molim vas pompc pitanje glasi kako ovisi centripetalna sila o polumjeru kruzenja i zasto ta ovisnost o polumjeru kruženja moze biti razmjerna i obrnuto razmjerna?

15 godina
LukaviLisac kaže...

Ljudi molim vas pompc pitanje glasi kako ovisi centripetalna sila o polumjeru kruzenja i zasto ta ovisnost o polumjeru kruženja moze biti razmjerna i obrnuto razmjerna?

centripetalna sila je obrnuto proporcionalna polumjeru, to se vidi iz formule Fcp=mv2/r

Ako imaš novca, onda imaš moć. Ako imaš moć, imaš i žene!
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze li pomoć u vezi ova dva pitanja

1.Kako se promjwni i zašto električni kapacitet pločastog kondezatora ako se udvostruči površina ploča a dvostruko smanji razmak između ploča

2.Od čega i kako ovisi jakost električnog polja između ploča ravnog kapaciteta

15 godina
mostar kaže...

Moze li pomoć u vezi ova dva pitanja

1.Kako se promjwni i zašto električni kapacitet pločastog kondezatora ako se udvostruči površina ploča a dvostruko smanji razmak između ploča

2.Od čega i kako ovisi jakost električnog polja između ploča ravnog kapaciteta

d - udaljenost između ploča

S - površina kondenzatora

Dakle ako se udvostruči površina i smanji razmak među pločama

dobiješ da je C2=4C1

odnosno povećao se kapacitet za 4 puta

Ako imaš novca, onda imaš moć. Ako imaš moć, imaš i žene!
11 godina
neaktivan

da ali ako uvrstimo formulu za brzinu v=wr, w=2pi/T dobijemo da je Fcp=4pi2mr/T2 gdje je polumjer proporcionalan s Fcp. E sad mene zanima zasto jel ima to nekakve veze sa kutno brzinom kad je ona konstantna malo sam googlao ali nisam naso nista konkretrno tako da ako netko zna bio bi zahvalan :)

17 godina
neaktivan
LukaviLisac kaže...

da ali ako uvrstimo formulu za brzinu v=wr, w=2pi/T dobijemo da je Fcp=4pi2mr/T2 gdje je polumjer proporcionalan s Fcp. E sad mene zanima zasto jel ima to nekakve veze sa kutno brzinom kad je ona konstantna malo sam googlao ali nisam naso nista konkretrno tako da ako netko zna bio bi zahvalan :)

Nije kutna brzina konstanta. Ako se radijus poveća, a radijalna brzina kruženja ostane ista, kutna brzina pada proporcionalno povećanjem radijusa, a period kruženja se povećava proporcionalno radijusu. Tako da u formuli onda ima r/T^2 gdje onda u brojniku imaš proporcionalnost s centripetalnom silom, a u nazivniku kvadratnu obrnutu proporcionalnost što na kraju daje obrnutu proporcionalnost.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice