- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jel moze neko ovo riješit, treba mi za faks
Koji si fakultet?
Dakle u elastičnom sudaru zakon očuvanja količine gibanja je savršen
odnosno vrijedi
http://dominis.phy.hr/~mmarko/SAMP/Seminar2/Elasticni/16.jpg
iz linka
Iz toga dobiješ formulu za v'2(koji nemaš)
izjednačiš kinetičku energiju i gravitacijsku potencijalnu u dobiješ taj v'2
i onda ga ubaciš u oni formulu iznad i tjt
tako nekako vjerujem da ide zadatak(trenutno idem pa ne stignem, ali možda ti i ovo pomogne)
i prvi ću ti isto riješit, ali vratit ću se doma tek oko 12 :/
Jel može pomoć oko zadataka? Malo su kompleksniji.
Slike:
Uh županijsko je vidim svake godine sve teže i teže ako od 5 rješim 2 bit će dobro
možete li mi pomoći oko ovoga zadatka
Kolika električna sila djeluje na pozitivni ion neona u neonskoj cijevi, ako je
E = 5 ∙104 N/C i m = 3,3∙ 10–26 kg ? Kolika mu je akceleracija? (e = 1,6 ·10–19C)
Pozdrav, jel ima neko volje da mi pomogne riješit dva zadatka
s=2km
V0 = 20m/s
V1 = 30m/s
m = 1500 kg
faktor trenja(mi)=0.04
P(snaga motora)=?
_____
faktor trenja(mi)=0.7
V=80km/h
s=?
Sam mi formule trebaju i ništa više..
Hvala puno
Elektron ubrzan razlikom potencijala od 300 V giba se paralelno ravnom vodiču koji je od njega udaljen 4mm. Kolika sila djeluje na elektron ako vodičem prolazi struja jakosti 5 A?
Može pomoć kako da riješim? Jel se može preko magnetske indukcije B = µ0 * I / 2 * π * r gdje je r udaljenost do vodiča? Iako ne razumijem što će mi u zadatku napon hmm...?
Pozdrav, jel ima neko volje da mi pomogne riješit dva zadatka
s=2km
V0 = 20m/s
V1 = 30m/s
m = 1500 kg
faktor trenja(mi)=0.04
P(snaga motora)=?
_____
faktor trenja(mi)=0.7
V=80km/h
s=?
Sam mi formule trebaju i ništa više..
Hvala puno
Napiši pune zadatke
Elektron ubrzan razlikom potencijala od 300 V giba se paralelno ravnom vodiču koji je od njega udaljen 4mm. Kolika sila djeluje na elektron ako vodičem prolazi struja jakosti 5 A?
Može pomoć kako da riješim? Jel se može preko magnetske indukcije B = µ0 * I / 2 * π * r gdje je r udaljenost do vodiča? Iako ne razumijem što će mi u zadatku napon hmm...?
Neee gledaj
Dakle na taj elektron koji je ubrzan(dostigao je max. brzinu zbog napona) djeluje magnetsko polje tako da na taj elektron djeluje Lorentzova sila!
FL=B*q*v
Gdje ti je B jakost magnetskog polja čija je formula za ravan vodič: B=μ0*μr*I/2Rπ gdje ti je R udaljenost od vodiča
q ti je konstanta, a v dobiješ iz formule: U=W/q, gdje ti je W=Ek, a Ek=mv2/2
Neee gledaj
Dakle na taj elektron koji je ubrzan(dostigao je max. brzinu zbog napona) djeluje magnetsko polje tako da na taj elektron djeluje Lorentzova sila!
FL=B*q*v
Gdje ti je B jakost magnetskog polja čija je formula za ravan vodič: B=μ0*μr*I/2Rπ gdje ti je R udaljenost od vodiča
q ti je konstanta, a v dobiješ iz formule: U=W/q, gdje ti je W=Ek, a Ek=mv2/2
Aha, dakle trebao bih računati W preko ove U = W/Q i tada pišem W = Ek odnosno W = mv2/2? I dobit ću brzinu pošto mi je rad poznat, a masa naboja je konstanta i preko nje na kraju Lorentzovu silu FL = B*Q*v?
Edit: Nebitno, zanemari, rezultati mi ne odgovaraju riješenjima.
E ne fak, sve valja. Hvala.
Jel mi može netko reći kako se koriste ove magnetske permeabilnosti µ? Opća formula za mag. permeablinost je µ = µr*µ0? I ako se recimo radi o zraku tada je permeabilnost µ = µr*µ0 = 1 * 4*π*10-7 = 4*π*10-7? Jer je za vakuum/zrak µr = 1? A ako se radi o nekom materijalu npr. da je µr = 600 tada ispada da je µ = µr*µ0 = 600*4*π*10-7? Jel tako?
Jel mi može netko reći kako se koriste ove magnetske permeabilnosti µ? Opća formula za mag. permeablinost je µ = µr*µ0? I ako se recimo radi o zraku tada je permeabilnost µ = µr*µ0 = 1 * 4*π*10-7 = 4*π*10-7? Jer je za vakuum/zrak µr = 1? A ako se radi o nekom materijalu npr. da je µr = 600 tada ispada da je µ = µr*µ0 = 600*4*π*10-7? Jel tako?
Vakuum ≠ zrak, za vakuum je µr=1, a za zrak(skup plinova) pearmibilnost je različita (mislim da ovisi o smjesi, odnosno o postotku određenog plina u smjesi)
ostalo sve u principu valja
Pomoć ako znan neko riješiti zadatak?
Od izvora se širi val s amplitudom 10cm. Kolika je elongacija točke koja je od izovra udaljena 3/4 valne duljine u tenutku kad je od početka titranja izovra prošlo 9/10 vremena jednog titraja?
Trebalo bi rješiti priko jednađbe vala y=Asin2Π(t/T-x/ λ)
I rješenje bi trebalo biti 8,09
hvala!:)
Rastaviš si sile na kosini, gledaš koja sila daje tjeluje akceleraciju, raspišeš te jednadžbe da se ti skrate mase, a ovaj faktor trenja izjednačiš s 0.1s gdje je s put koji je tijelo prešlo po kosini.
Uvrstiš formulu za put pri ubrzanom gibanju, onda se ti skrate akceleracije i ostane ti samo vrijeme, g i "brojevi" i onda tu jednadžbu samo riješiš.
Rastaviš si sile na kosini, gledaš koja sila daje tjeluje akceleraciju, raspišeš te jednadžbe da se ti skrate mase, a ovaj faktor trenja izjednačiš s 0.1s gdje je s put koji je tijelo prešlo po kosini.
Uvrstiš formulu za put pri ubrzanom gibanju, onda se ti skrate akceleracije i ostane ti samo vrijeme, g i "brojevi" i onda tu jednadžbu samo riješiš.
zašto ubrzano gibanje?
tijelo se giba prvo ubrzano do jedne točke, onda se giba usporeno dok ne stane.
ja sam našao tu točku, ali ne znam što dalje s njom.
Istina, zanemario sam taj dio da se jedno vrijeme giba ubrzano, a jedno vrijeme usporeno, ovako mojim načinom rješenje ispada za 0,02 sekunde veće što je fizikalno gledano zanemarivo, ali ipak bi zbog postupka trebalo uzeti u obzir.
Ako si došao do te točke, onda samo izračunaš vrijeme potrebno da dođe to te točke i vrijeme potrebno da se zaustavi od te točke do kraja gibanja i onda samo to zbrojiš.
Istina, zanemario sam taj dio da se jedno vrijeme giba ubrzano, a jedno vrijeme usporeno, ovako mojim načinom rješenje ispada za 0,02 sekunde veće što je fizikalno gledano zanemarivo, ali ipak bi zbog postupka trebalo uzeti u obzir.
Ako si došao do te točke, onda samo izračunaš vrijeme potrebno da dođe to te točke i vrijeme potrebno da se zaustavi od te točke do kraja gibanja i onda samo to zbrojiš.
sori, al jos uvijek ne kuzim bas, do sad smo sve radili preko nekog integriranja/deriviranja.
pod formula za put za ubrzano mislis na s=at^2 / 2?
akceleracija mi je: a=g(sin(A) -0.1*s*cos(A))
i onda ubacim to u ovu gore jednadzbu i onda imam dvije nepoznanice, s i t?
Pozdrav fizicari imam par zadataka koje bih trebala rijesiti pa ako ima voljnih da mi ih rijese?Saljem cokoladu na kucnu adresu:D
1.Snaga zracenja apsolutno crnog tijela oblika kugle volumena 3,052*10(na minus 3)m3 iznosi 3,155 kW.Kolika je temp povrsine crnoga tijela?
a) 860K b)780K c)1322K d)82K e)1880K
2.Za koliko ce se stupnjeva promijeniti pocetna temp apsolutno crnog tijela koja je u pocetku iznosila 1750 K ako se vrijednost valne duljine koja odgovara maksimumu intenziteta zracenja poveca za 0,15 μm?
a)58 K b)112,7 K c)145 K d)182,3K d)295,6K
3.Kvant energije gama zraka ima energiju 132 keV.Kolika je valna duljina gama zraka?
a)6,1 pm b)9,4pm c)24pm d)40,5pm e)14,6pm
4.Impuls fotona iznosi 1.038*10(na -29) Ns.Kolika je frekvencija fotona?
a)1,2*10(na 11)Hz b)4,7*10(na 12)Hz c)9,1*10(na 14)Hz d)3,6*10(na 15)Hz e)5,9*10(na 17)Hz
5.Izlazni rad za neki metal iznosi 3,25 eV.Kolikom maksimalnom brzinom izlijeću elektroni iz površine metala ako je valna duljina svjetlosti 34% manja od granične valne duljine?
a)7,67*10na5 m/s b)1,19*10na6 m/s c)3,54*10na4 m/s d)4,75*10na7 m/s e)6,15*10na3 m/s
6.Koliki napon treba primjeniti da se zaustave elektroni koji izlijeću iz katode kada na nju uputimo svjetlost frekvencije 1,1*10na15 Hz?Granična valna duljina za taj metal iznosi 390 nm.
a)0.65V b)1,37V c)3,31V d)4,67V e)7,85V
7.Elementarna čestica pion ima pridruženu valnu duljinu 1,543*10na-13 m i kinetičku energiju 0,24 MeV.Kolika je masa te čestice?Računaj nerelativistički
a)3*10na-29kg b)4*10na-29kg c)2*10na-30kg d)2,4*10na-28kg e)2,1*10na-27kg
8.Smanjenjem energije čestice, mase 9,75*10na-28kg, za 90 eV, njezina pridružena valna duljina se poveća 3 puta.Kolika je bila prvobitna valna duljina čestice?Računaj nerelativistički
a)6,15*10na-17m b)3,73*10na-15 m c)3,45*10na-14m d)3,73*10na-12m e)5,69*10na-9m
Heelp :P
Imam pitanje ovak:
Kako će se gibati nabijena čestica koja ulazi u magnetsko polje:
a) ako upada okomito na smjer magnetskih silnica
b) ako upada parelelno smjeru magnetskih silnica
Može objašnjenje ak zna netko :P
Pozdrav ljudi,evo treba mi pomoc oko ova 3 zadatka...Zadaci su iz oblasti naizmjenicne struje.
1.
Termogeni otpor R=200 Ohma,kondenzator kapaciteta C=4 mikroF i zavojnica induktiviteta L=0,3H,vezani su serijski i prikljuceni na naizmjenicni napon U=220V.
evo sta se trazi:
a)Pri kojoj frekvenciji struje ce otpor u kolu biti najmanji ( u rezonanciji)?
b)Kolika struja protice kroz kolo pri rezonanciji?
c)Koliki su naponi na krajevima kondenzatora,zavojnice i termogenog otpora kad je kolo u rezonanciji?
d)Koliki je fazni ugao izmedu struje i napona pri rezonanciji?
2.Primar transformatora ima N1=1200 namotaja tanke zice,a sekundar N2=30 namotaja debele zice.Kad se primar prikljuci na gradsku mrezu napona U1=220V kroz njega tece
struja I1=0,15A.Koliki su napona i jacina struje na sekundaru?
3.Kalem induktiviteta 220mH i kondenzator kapaciteta 4mikroF vezani su redno i prikljuceni na izvor naizmjenicnog napona U=80V i frekvencije f=50Hz.
Termogeni otpor je zanemariv.Odrediti:
a)impedencu kola
b)napon na krajevima zavojnice i kondenzatora.
Ako znate rjesiti navalite hitno mi treba.
Molim pomoć oko zadatka iz titranja iz plave zbirke
Tijelo ovješeno na oprugu izvučemo iz ravnotežnog položaja za 10 cm i pustimo titrati. Na kojoj udaljenosti od ravnotežnog položaja će a) brzina tijela biti jednaka polovici najveće brzine, b) akceleracija biti jednaka polovici najveće akceleracije?
Pokušala sam ovako:
F=k*y1 (y1 - produljenje)
G=mg
F=G
k=mg/y1, k=100m (N/m)
T=2pi sqrt (m/k) = 2pi sqrt (m/100m) = 0,628s
omega = 2pi/T = 10
u (brzina) = A*omega*com (omega*t)=0,9848 m/s
v=s/t
v/2=s/t
0,9848t/2=s/t
s=0,4924 m što nije točan rezultat, pa nema smisla dalje računati akceleraciju dok ovo ne dobijem
točno rješenje je a) 8,66 cm; b) 5 cm
Unaprijed hvala! :)
Tijelo ovješeno na oprugu izvučemo iz ravnotežnog položaja za 10 cm i pustimo titrati. Na kojoj udaljenosti od ravnotežnog položaja će a) brzina tijela biti jednaka polovici najveće brzine, b) akceleracija biti jednaka polovici najveće akceleracije?
Pokušala sam ovako:
nenenene
ovako
Znači ti kada izvučeš oprugu za 10cm znači da joj je y0=10cm(amplituda) i što znači da joj je u toj točki najveća potencijalna energija(Eep=ky^2/2), ta energija joj je jednaka max. kinetičkoj(mv0^2/2), te zbroju kinetičke i potencijalne u nekoj točki
e sad ovako
Znači
Ek0=Ek+Eep=Eep0
mv0^2/2=mv0^2/8+ky^2/2=ky0^2/2
dobila si da ti je k=100m i to uvrstiš gore i iz prve i druge jednadžbe izlučiš m i kratiš
mv0^2/2=ky0^2/2
dobiješ: v0^2=100y0^2
korijen do toga je v0=10y0
odnosno v0=1m/s
vratiš se gore i izjednačiš prve dvije jednadžbe i kratiš kao i prije
1/2=1/8+50y^2 => y=sqrt(3)/20
iz toga ti je y=8.66cm
e sad za ovo da ti bude pola akc. možeš i sama zaključiti
F=ky
F=ma
ma=ky
što znači da se akc. mijenja proporcionalno y
i to je to :)
ali imam i "filing" da se prvi dio zadatka može riješiti brže, ali nisam u stanju
Pokušala sam ovako:
nenenene
ovako
Znači ti kada izvučeš oprugu za 10cm znači da joj je y0=10cm(amplituda) i što znači da joj je u toj točki najveća potencijalna energija(Eep=ky^2/2), ta energija joj je jednaka max. kinetičkoj(mv0^2/2), te zbroju kinetičke i potencijalne u nekoj točki
e sad ovako
Znači
Ek0=Ek+Eep=Eep0
mv0^2/2=mv0^2/8+ky^2/2=ky0^2/2
dobila si da ti je k=100m i to uvrstiš gore i iz prve i druge jednadžbe izlučiš m i kratiš
mv0^2/2=ky0^2/2
dobiješ: v0^2=100y0^2
korijen do toga je v0=10y0
odnosno v0=1m/s
vratiš se gore i izjednačiš prve dvije jednadžbe i kratiš kao i prije
1/2=1/8+50y^2 => y=sqrt(3)/20
iz toga ti je y=8.66cm
e sad za ovo da ti bude pola akc. možeš i sama zaključiti
F=ky
F=ma
ma=ky
što znači da se akc. mijenja proporcionalno y
i to je to :)
ali imam i "filing" da se prvi dio zadatka može riješiti brže, ali nisam u stanju
hvala ti :)
sinoć sam došla do prosvjetljenja :)
v=v0/2
v0/2=v0 cos omega t
1/2 = cos omega t
omega t = 60 = pi/3
y=A sin omega t = 10 cm * sin 60 = 10 * sqrt (3)/2 = 8,66 cm
to bi bio kraći način
zna li tko?
Osnovna frekvencija žice polumjera 0,1mm, napete silom F je 440Hz. Imamo dva uzorka a oni se razlikuju u promjerima poprecnog presjeka. Svaki je uzorak napet silom F. Kada obje zice titraju cuje se 10 udara u 3 sekunde. Polumjeri i razlika polumjera uzoraka?
Spremam se za drzavnu pa malo prelazim i fiziku..
Zadatak nije tezak, ali mi rjesenje odstupa nekih 20ak% u odnosu na knjigu; pa bi bilo super kad bi mi netko mogao provjerit u cemu sam, ako sam uopce, pogrijesio
Evo i na db-u ako bug unisti sliku: https://dl.dropboxusercontent.com/u/54453553/IMG_2539.JPG
Spremam se za drzavnu pa malo prelazim i fiziku..
Zadatak nije tezak, ali mi rjesenje odstupa nekih 20ak% u odnosu na knjigu; pa bi bilo super kad bi mi netko mogao provjerit u cemu sam, ako sam uopce, pogrijesio
Evo i na db-u ako bug unisti sliku: https://dl.dropboxusercontent.com/u/54453553/IMG_2539.JPG
Probao sam uraditi i ispada mi isto kao i tebi.
Hvala..
- Moze pomoc ?
1.Koliko gravitacijske potencijalne energiju ima sandum mase 5kg koji se nalazi na polici na visini 2 metra ?
2. Koliki je rad izvršio dječak koji je podigao vreću težine 80N na visinu 8dm ?
3. Koliko mora biti snaga dizaice da za četiri minute izvrši rad od 48 000J (J=ĐUL) ?
- Moze pomoc ?
1.Koliko gravitacijske potencijalne energiju ima sandum mase 5kg koji se nalazi na polici na visini 2 metra ?
2. Koliki je rad izvršio dječak koji je podigao vreću težine 80N na visinu 8dm ?
3. Koliko mora biti snaga dizaice da za četiri minute izvrši rad od 48 000J (J=ĐUL) ?
1. Egp = mgh = 98.1 J
2. Rad je promjena energije, u ovom slučaju promjenila se samo gravitacijska potencijalna energija, dakle W = Egp = mgh = Gh = 64 J
3. P = W / t = 200 W
naravno, sve moraš pretvoriti u metre, kilograme i sekunde da bi rezultati bili dobri