Državna matura 2015

poruka: 2.293
|
čitano: 428.980
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2015
Defa.psd kaže...

Ma gdje bi dospjeli kada bi sva moguca rjesenja stavljali, odstupanja uvijek ima, netko zaokruzi na jednu, dvije, sedam decimala i eto ti razlicitih rjesenja.

Zato je najbolje  sve u komadu unjeti u kalkulator, ukoliko je to moguće, i uzeti uvijek najmanj 4 i više decimala, uostalom, sve piše u vodiču za matematiku i fiziku, kako se zaokružuje...

Komediruzecki
14 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...
Mrdensson kaže...
power_user kaže...
Mrdensson kaže...

al pazi ovo to sam tek sad vidio kad sam išao rješavat 26. zadatak i zato sam editao message i poslao u 2 dijela da ne ispadnem glup al me sad muči... ja sam išao tako da postavim omjer g/g' = (R+h)^2 / R^2 i tu bi trebalo sve isto štimat jer se 9.81 pri površini isto odnosi kao 7.33 pri nekoj visini iznad površine, i izračunam i ispadne mi 1000 i nešto km i nezz gdje se izgubilo tih +/- 100 km, sad bili oni meni priznali i ovaj tu postupak šta malo odstupa od rješenja navedenog u maturi jer po meni to je isto točno... ili se mora po formuli g = GM/R^2 jer je zadana u zadatku masa pa moraš i nju ukombinirat u zadatak???

Probaj koristiti 10ms^-2 umjesto 9.81ms^-2. Ako pogledaš popis konstanti, vidjet ćeš da ti za g piše da se u zadatcima koristi 10ms^-2. Možda pričam gluposti, nisam trenutno doma i nisam riješavao, ali probaj.

ma znam al ono... g/g' = (R+h)^2/R^2, korjenujes i sad je g/g' = (R+h)/R i sad pomnozis sa R... (g/g')^1/2 * R = R + h - h = (g/g')^1/2 * R - R... i kuzis ako stavis da je 10 ms-2 onda ispada jos jace odstupanje mislim razumijem da negdje moze se odstupat al to je vise to toga kako se zaokruzuje rezultat, al na digitronu mozes stisnit i Ans da ti prikaže sve znamenke da bude sto tocnije, i opet bude 100 km a nije bas to ni mala razlika... da su bar napisali druge rezultate koje prihvacaju to ima cak kod nekih matura al ovdje nije bilo i bas mi ide na k...

Haha, sad si mene natjerao da ovaj zadatak proučim, i vidim koje je točno rješenje, odstupa li po bilokojoj formuli, sutra ću ga probati riješiti pa se javim.

Pod odstupanje na maturi se podrazumijeva +- 2 , bilo čega, ne može bit ni 10 centimetara, a kamoli 100km.

Što se gravitacijske konstante tiče, u ovakvom zadatku je čak i glupo uzeti 10m/s^2, ali mislim da ti ne smiju uzeti bodove ako uzmeš 9. To bi bilo pretjerivanje, iako je navedeno lijepo da se zaokruži.

dobro al ajmo uzet u obzir da se radi o svemiru pa mozda cak i mogu bit tolika odstupanja mada isto nije malo... aj vidi pa javi... 1. formula g = GM/ R^2 ... 2. g/g' = [(R+h) / R ] ^2

10 godina
neaktivan
Mrdensson kaže...
Komediruzecki kaže...
Mrdensson kaže...
power_user kaže...
Mrdensson kaže...

al pazi ovo to sam tek sad vidio kad sam išao rješavat 26. zadatak i zato sam editao message i poslao u 2 dijela da ne ispadnem glup al me sad muči... ja sam išao tako da postavim omjer g/g' = (R+h)^2 / R^2 i tu bi trebalo sve isto štimat jer se 9.81 pri površini isto odnosi kao 7.33 pri nekoj visini iznad površine, i izračunam i ispadne mi 1000 i nešto km i nezz gdje se izgubilo tih +/- 100 km, sad bili oni meni priznali i ovaj tu postupak šta malo odstupa od rješenja navedenog u maturi jer po meni to je isto točno... ili se mora po formuli g = GM/R^2 jer je zadana u zadatku masa pa moraš i nju ukombinirat u zadatak???

Probaj koristiti 10ms^-2 umjesto 9.81ms^-2. Ako pogledaš popis konstanti, vidjet ćeš da ti za g piše da se u zadatcima koristi 10ms^-2. Možda pričam gluposti, nisam trenutno doma i nisam riješavao, ali probaj.

ma znam al ono... g/g' = (R+h)^2/R^2, korjenujes i sad je g/g' = (R+h)/R i sad pomnozis sa R... (g/g')^1/2 * R = R + h - h = (g/g')^1/2 * R - R... i kuzis ako stavis da je 10 ms-2 onda ispada jos jace odstupanje mislim razumijem da negdje moze se odstupat al to je vise to toga kako se zaokruzuje rezultat, al na digitronu mozes stisnit i Ans da ti prikaže sve znamenke da bude sto tocnije, i opet bude 100 km a nije bas to ni mala razlika... da su bar napisali druge rezultate koje prihvacaju to ima cak kod nekih matura al ovdje nije bilo i bas mi ide na k...

Haha, sad si mene natjerao da ovaj zadatak proučim, i vidim koje je točno rješenje, odstupa li po bilokojoj formuli, sutra ću ga probati riješiti pa se javim.

Pod odstupanje na maturi se podrazumijeva +- 2 , bilo čega, ne može bit ni 10 centimetara, a kamoli 100km.

Što se gravitacijske konstante tiče, u ovakvom zadatku je čak i glupo uzeti 10m/s^2, ali mislim da ti ne smiju uzeti bodove ako uzmeš 9. To bi bilo pretjerivanje, iako je navedeno lijepo da se zaokruži.

dobro al ajmo uzet u obzir da se radi o svemiru pa mozda cak i mogu bit tolika odstupanja mada isto nije malo... aj vidi pa javi... 1. formula g = GM/ R^2 ... 2. g/g' = [(R+h) / R ] ^2

Ja ovu tvoju neku drugu formulu, ne kužim kak to zapisat.. ako može malo jasnije.
A s ovom normalnom, se dobije točno 989 015 metara, što je 989 km, zaokruženo na tri broja, jer je to i više nego što je najmanje pouzdan podatak dan.

Komediruzecki
15 godina
Državna matura 2015

I ja sam sad pokušavao preko omjera, ni meni ne ispada dobro, uvijek 10ak kilometara previše(ovisi o 9,81/10 i polumjeru Zemlje, jer je u zadatku zadan drugačiji nego u konstantama). Očito taj način nije dobar, ali ne znam zašto. Ja bi to riješio ovako, a vidim da su ti i već to i napisali:

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 0:30 (power_user).
10 godina
neaktivan
power_user kaže...

I ja sam sad pokušavao preko omjera, ni meni ne ispada dobro, uvijek 10ak kilometara previše(ovisi o 9,81/10 i polumjeru Zemlje, jer je u zadatku zadan drugačiji nego u konstantama). Očito taj način nije dobar, ali ne znam zašto. Ja bi to riješio ovako, a vidim da su ti i već to i napisali:

Da, pa to je normalan način za ovaj zadatak, i uopće se od tebe ne traži da igdje uvrstiš 10m/s^2. Ne razumijem zašto bi išao preko nekih omjera, i uvrštavao i silu teže, i novu, i onda te polumjere sve kvadrirao.. otkud dokaz da ta formula funkcionira haha...

EDIT: yeey riješiom sam dilemu, dobro si rekao, ovisi o polumjeru zemlje.

1. MOraš izračunati kolika je gravitaciska konstanta sa tim polumjerom i masom zemlje, tj dobije se 9.77.
2. Nova je 7.33, i kada staviš to u omjer, dobije se 988,.... znači za 1km razlika, i tek to bi se priznalo. Ne možeš samo pretpostaviti da je g = 10 ili 9,81, jer je to zadatak u kojem se većinom zadaju drugačiji polumjeri, ili zaokruženi pa ispadne i malo drugačija konstanta.

Lp,

Komediruzecki
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 8:02 (Komediruzecki).
15 godina
Državna matura 2015

g je 10 u zadacima osim ako ne piše drugačije

(Pogledajte knjizkcu formula - konstante)

Ja sam u tom zadatku dobio 1070248.6m

107*10^4m

VI?

You have to be odd to be number one
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 10:57 (Top Bugovac).
15 godina
Top Bugovac kaže...

g je 10 u zadacima osim ako ne piše drugačije

(Pogledajte knjizkcu formula - konstante)

Ja sam u tom zadatku dobio 1070248.6m

107*10^4m

VI?

Točno rješenje je 989km, po ovom načinu koji sam stavio gore. Tvoje rješenje sam dobivao kad sam riješavao preko omjera, a Komediruzeckiti je u postu iznad objasnio zašto je greška tolika. Ali taj način je stvarno nepotrebno kompliciranje i jako se puno gubi na zaokruživanju.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
12 godina
Državna matura 2015

I sad ti to sve sam skontaj unutar 120min( ili koliko se već piše), na 30 stupnjeva u učionici, a da ne spominjem pritisak ne prolaska ili nedovoljne ocjene za upis.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 13:41 (gelon).
15 godina
Državna matura 2015

Ja cu napraviti na svoj način, ako ne priznaju žalit cu se jer postupak valja

You have to be odd to be number one
10 godina
neaktivan
gelon kaže...

I sad ti to sve sam skontaj unutar 120min( ili koliko se već piše), na 30 stupnjeva u učionici, a da ne spominjem pritisak ne prolaska ili nedovoljne ocjene za upis.

Nije da imaš rješenja, pa da možeš skontati jel ti valja ili ne valja rješenje.

Piše se 180 minuta koliko ja znam.

Što se tiče samog rješenja, ovo je veoma zanimljiv zadatak, zato jer te traži gravitacijsku konstantu, u takvih zadacima ona se izračunava, a ne uzima.

Jer npr. da ti je bio zadatak izračunaj g, a dobiješ masu i polumjer, ti bi ga izračunao i nebi bio 10, ili 9,81. slično je i ovdje, ta konstanta se mijenja, jedino što bi za žalbu moglo pomoći je to što je navedeno da treba uzeti 10, iako da ti kaže izračunaj ju, što bi onda odma napisao 10 i gotovo?

Ja bi uvažio žalbu, i ovo je jedna specifična situacija u kojoj bi se trebao priznati i ovaj drugi način, i to drugo rješenje. No možda NCVVO ne dijeli isto mišljenje sa nama.

Čuo sam i da ako ti "ONI" izgube list za odgovore, uzimaju ti prosječnu ocjenu tog predmeta iz srednje i to vrijedi kao matura iz tog predmeta.
Neki bi se na to bunili jer je ta osoba mogla naučiti sve a imala 2 iz nekog predmeta. Npr, meni bi bilo odlično da mi se list iz hrvatskog izgubi, jer ga i  ne znam za 5, a kroz srednju mi je prosjek 5.0.

Toliko od mene.

Komediruzecki
12 godina
Komediruzecki kaže...
gelon kaže...

Što se tiče samog rješenja, ovo je veoma zanimljiv zadatak, zato jer te traži gravitacijsku konstantu, u takvih zadacima ona se izračunava, a ne uzima.

Jer npr. da ti je bio zadatak izračunaj g, a dobiješ masu i polumjer, ti bi ga izračunao i nebi bio 10, ili 9,81. slično je i ovdje, ta konstanta se mijenja, jedino što bi za žalbu moglo pomoći je to što je navedeno da treba uzeti 10, iako da ti kaže izračunaj ju, što bi onda odma napisao 10 i gotovo?

Ja bi uvažio žalbu, i ovo je jedna specifična situacija u kojoj bi se trebao priznati i ovaj drugi način, i to drugo rješenje. No možda NCVVO ne dijeli isto mišljenje sa nama.

Čuo sam i da ako ti "ONI" izgube list za odgovore, uzimaju ti prosječnu ocjenu tog predmeta iz srednje i to vrijedi kao matura iz tog predmeta.
Neki bi se na to bunili jer je ta osoba mogla naučiti sve a imala 2 iz nekog predmeta. Npr, meni bi bilo odlično da mi se list iz hrvatskog izgubi, jer ga i  ne znam za 5, a kroz srednju mi je prosjek 5.0.

Toliko od mene.

Ne znam za tebe ali meni sigurno nije zanimljiv .

Hvala na pomoći, dosada nikada nisam naletio na zadatak gdje se treba računati g, a bome i formula(F=Gm1m2/r^2) mi nije baš poznata, sad tek vidim koliko bi se gradivo u strukovnim školama trebalo proširiti ili u gimnazijama smanjiti.

Za hrvatski mislim da ne trebate strahovat, eventualno esej, jer sam ja napisao 70%, a nisam bio baš odličn kao što nisam pročitao ni više od 2 lektire u 4g., tako da nema straha.

10 godina
neaktivan
gelon kaže...
Komediruzecki kaže...
gelon kaže...

Toliko od mene.

Ne znam za tebe ali meni sigurno nije zanimljiv .

Hvala na pomoći, dosada nikada nisam naletio na zadatak gdje se treba računati g, a bome i formula(F=Gm1m2/r^2) mi nije baš poznata, sad tek vidim koliko bi se gradivo u strukovnim školama trebalo proširiti ili u gimnazijama smanjiti.

Za hrvatski mislim da ne trebate strahovat, eventualno esej, jer sam ja napisao 70%, a nisam bio baš odličn kao što nisam pročitao ni više od 2 lektire u 4g., tako da nema straha.

Za hrvatski imaš pravo, ipak je to više manje svakom sve poznatoo, malo se prodje jedino esej treba što bolje napisati.

A za gradivo, nisam ni ja niti nebi naišao na tu formulu, ali ću te uplašiti postoje takve "cake" tj formule koje se izvedu nekom logikom u većem broju nego ova jedna koju smo naveli, zato si radim po gimnazijskom programu, i pročitao sam sva 4 uđbenika tako da nisam mogao ništa ispustiti, a uz zbirke riješenih zadataka jasno je da takvi zadaci postoje, i postoje te izvedene formule koje moraš ili imati smisla za izvest ih, ili jednostavno naučiti. E da i zanimljiv je zadatak, zato jer se takvi pojavljuju na ispitima, i moglo bi se reći da je svaki na maturi "zanimljiv" te na taj način te tjera da stvarno razmisliš o onome što si naučio, a ne puko štrebanje činjenica.

Gradivo bi se po meni trebalo proširiti ovo mi je bijedno za fiziku, mislio sam da ima više toga, no gimnazijski program je ajmo reći dobra osnova za dalji napredak u toj znanosti.
Tako da tko želi više ima faks. (nemojte se uvrijedit, oni koji misle da je ovo i previše fizike, ja sam jedan čudnovati ultimativni čovac koji želi ići više dalje, napredovati stalno... pa malo odstupam od ovih bijednih standarda koji su zadani)

Komediruzecki
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 17:32 (Komediruzecki).
15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Više matematike sam naučio u zadnjih mjesec dana nego valjda u 12 godina školovanja, strašno.

Nadam se bar nekih 60-70% na maturi iz nje.

Kako vama ide?

SpyGi je mato.
10 godina
neaktivan
Gauta kaže...

Više matematike sam naučio u zadnjih mjesec dana nego valjda u 12 godina školovanja, strašno.

Kako vama ide?

Stoji haha, dosta sam ju učio prošlo ljeto, sad još samo neke određene lekcije prodjem, pod tim mislim na geometriju ostalo je oke, samo treba provježbat ove malo teže zadatke.

Ideš i na fiziku il?

Komediruzecki
15 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...
Gauta kaže...

Kako vama ide?

Stoji haha, dosta sam ju učio prošlo ljeto, sad još samo neke određene lekcije prodjem, pod tim mislim na geometriju ostalo je oke, samo treba provježbat ove malo teže zadatke.

Ideš i na fiziku il?

Ne idem na Fiziku jer mi se informatika boduje za računarstvo u Rijeci. :)

SpyGi je mato.
13 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Pozdrav!

Ima netko neke dobre skripte za Hrvatski B razinu, skraćeno lektire i gramatika. Nije potrebno niti da je opširan jer mi ne donosi Hrvatski gotovo nista nego cisto da prodem cijelo gradivo.

10 godina
Državna matura 2015

Jel zna netko koliko bodova je imao zadnji na listi za upis na FOI IPS? i jel ima mozda netko link cijele te liste?

13 godina
neaktivan

Pogledaj na studij.hr

10 godina
Državna matura 2015

Hvala. :) Zasad imam 291,2. Iz hrv bi moglo biti oko 120, informatika 50 i mat 125... Nije bas bajno jer su ove prognoze za info i mat optimisticne dosta jer sam se kasno poceo pripremati zbog nekih problema s bolesti tokom ove skolske godine.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 12:00 (perix231).
11 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Zašto te liste za fakseve od prijašnjih godina nisu javne? Prije smo čak mogli pogledat na onoj stranici državna matura hr ali su tu stranicu ugasili prije par mjeseci... Bilo bi super ako bi netko tu na bugu napravio temu i da ljudi daju svoje screenshotove tih lista od prijašnjih godina.

15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Najbitniji ti je zadnji (ionako ti lista ne garantira da ćeš završit faks) a to možeš (kao što je kolega defa.psd rekao ) vidjet na studij.hr

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 12:16 (nijo123).
11 godina
neaktivan
nijo123 kaže...

Najbitniji ti je zadnji (ionako ti lista ne garantira da ćeš završit faks) a to možeš (kao što je kolega defa.psd rekao ) vidjet na studij.hr

Tamo piše samo koliko je minimalno bilo potrebno bodova da zadovoljiš uvjete za upis, a ne koliko je imao zadnji upisani, tako npr. ne piše točno za FER ili PMF koje sam jedino pogledo. Ili možda nešto krivo gledam?

10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

da za neke fakseve pise pogresno..

Al cini mi se za vecinu da daje tocne podatke..

Pa pise ti koliko je imao zadnji na listi, znaci morat ce otprilike imat toliko bodova da upadnes.. sto nije jasno?

12 godina
neaktivan
foobar333 kaže...

Pa pise ti koliko je imao zadnji na listi, znaci morat ce otprilike imat toliko bodova da upadnes.. sto nije jasno?

možeš mi reč di piše koliko je zadnji imao bodova? tražio sam dosta i nisam nigdje našao.

10 godina
neaktivan
ervin121 kaže...
foobar333 kaže...

možeš mi reč di piše koliko je zadnji imao bodova? tražio sam dosta i nisam nigdje našao.

Na koji faks mislis, fer?

Na feru je zadnji imao 742 boda prosle godine

12 godina
neaktivan

znam za taj podatak, ali mislio sam ako negdje ima popis, pa da vidim za ostale fakultete i druge godine.

16 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Ja na feru ove godine očekujem negdje oko 780-800 za upad pošto je navala...

12 godina
Državna matura 2015

Jel netko možda riješio 32. zadatak iz fiz 11/12 i dobio točno riješenje ali uz drugačiji postupak?

Ja sam prvo izračunao potreban rad za doći do 100C i zatim iznos podijelio sa snagom kako bih došao do vremena koje je utrošeno.

Nakon toga sam izračunao potreban rad za isparavanje o.5kg vode putem formule za isparavanje vode( inače ju prvi put vidim u životu i da nije google-a ne bih ni znao što je) i taj iznos također podijelio sa snagom kako bih dobio T2 odnosno vrijeme potrebno za isparavanje.

Rezultat mi je isti kao njihov, a moj postupak mi se čini logičniji i lakši za shvatiti, e sad pitanje je boduju li oni postupke drukčije od njihovih?

14 godina
neaktivan
Državna matura 2015

a mislim isti kurac samo si ti isao dobit t1 i t2 i zbrojit ih a oni su odma išli, zapravo čak je njihovo lakše za shvatit, jednostavno Q odnosno P*t = mct + rm... uvrstis sve i dobijes jedinstveni t... mislim priznat ce ti ofc to su ocjenjivaci oni su profesori fizike normalno da znaju neki kurac...

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 22:47 (Mrdensson).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice