Državna matura 2015

poruka: 2.293
|
čitano: 429.036
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
odjavljen
Re: Državna matura 2015
KiCo77 kaže...

Prvo sam mislio da je zajebancija, a sad vec postaje zalosno. Covjek se potrudio stavit sve skripte koje je pronasao na jedno mjesto i to je podijelio sa ostalima, taman da su sve skripte zakurac zasto bi mu netko prigovarao zbog toga? Meni su pomogle.

Očito nisu. Vidi što sam napisala o rodu i broju imenice skripta. Druga bi rečenica tvoga odgovora, zapravo podijeljena u dvije složene rečenice, trebala glasiti: Čovjek se potrudio staviti sva skripta koja je pronašao na jedno mjesto podijelivši ih s ostalima. Taman da su sva skripta zakurac, zašto bi mu netko prigovarao zbog toga? Da sam na tvom mjestu, zapitala bih se jesam li zasluženo prošla sva četiri razreda srednje škole unatoč elementarnoj nepismenosti.

Znaš kako kažu za internet – muškarci su muškarci, žene su također muškarci, a klinci su tajni agenti. – Lastan, travanj 2010.
15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Kakve probleme ti imaš?

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
14 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Jel postoji ijedna tema u kojoj ti ne sereš i ne radiš budalu od sebe?

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
13 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Što mislite o ovoj skripti : http://issuu.com/skafetin/docs/matura_hrvatski_-_pitanja_i_odgovori/45?e=0  ?

9 godina
odjavljen
N!kicaJEa kaže...

Što mislite o ovoj skripti : http://issuu.com/skafetin/docs/matura_hrvatski_-_pitanja_i_odgovori/45?e=0  ?

Da nije baš najtočnija na svijetu, pogotovo ako ciljaš na neku višu razinu znanja.

Znaš kako kažu za internet – muškarci su muškarci, žene su također muškarci, a klinci su tajni agenti. – Lastan, travanj 2010.
13 godina
neaktivan

preporuka ?

9 godina
odjavljen
N!kicaJEa kaže...

preporuka ?

Za koji dio programskih sadržaja iz hrvatskoga jezika? Jezik ili književnost?

13 godina
neaktivan
Arendelle kaže...
N!kicaJEa kaže...

preporuka ?

Za koji dio programskih sadržaja iz hrvatskoga jezika? Jezik ili književnost?

Može oboje,također i za esej ako znaš koji.

Poželjno je da su materijali koje si sama prošla i da daš objektivno mišljenje.

Hvala! :)

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
9 godina
odjavljen

Prvo bi trebao dobro proučiti i zapamtiti sve što piše na IHJJ-ovoj mrežnoj stranici Hrvatski na maturi. To je jezični priručnik koji je u skladu s IHJJ-ovim Hrvatskim pravopisom, jedinim koji je u službenoj upotrebi u školstvu. Vjerojatno već očekuješ da ću ti također preporučiti iščitavanje samog Hrvatskog pravopisa - najzgodnija je mogućnost mrežnoga izdanja lako pretraživi rječnik svih riječi za koje su u IHJJ-u mislili da bi moglo biti nekih dvojbâ pri njihovu pisanju. Tužno je što ćeš u ovim dvama priručnicima vjerojatno pronaći nešto za što dosad nisi ni znao da postoji, ali valja znati za pisanje eseja i ispita iz jezika. Možeš klikćući mišem (namjerno napisah klikćući - jedne je godine ta riječ bila dio pitanja na koje gotovo nitko nije znao odgovor) doći i na zbirku ostalih jezičnih savjeta, također IHJJ-ovih, što je važno kako bi se održala sustavnost.

Kad pročitaš te (većinski pravopisne) priručnike, možeš krenuti učiti ono što ti odista treba za ispit iz jezika - glagole, vrste rečenica, službu riječi u rečenici, povijesni razvoj hrvatskoga jezika i slično. Ako nisi prodao ili izgubio udžbenike kojima si se služio tijekom četiriju razreda srednje škole, oni ti mogu biti jedini izvor informacija koje treba znati. Uvijek možeš pokušati glumiti nadobudnoga čitajući pritom neku od gramatika hrvatskoga jezika koje imaš kod kuće ili koje kupiš, ali za to nema neke velike potrebe. U slučaju da si završio srednju strukovnu školu, a želiš se dobro pripremiti za ispit iz jezika, radije bih ti preporučila kupnju rabljenih gimnazijskih udžbenika iz jezika. Za njih možeš biti siguran da obrađuju ono što treba znati, a sve je objašnjeno na jednostavan način. Iz pouzdanih izvora znam da je Fon-Fon serija udžbenika odlična te da nakon svake obrađene lekcije ima dodatne sadržaje u vidu mentalnih mapa, pitanja za ponavljanje, ali i korisnih infromacija za one koji žele znati više. Ako te već vrag jebe i moraš učiti iz sadržaja na internetu, pazi da su ih napisali profesori hrvatskoga jezika kako bi imao sigurnost da su izneseni podaci koliko-toliko točni i vjerodostojni.

Što se eseja tiče, priručnici iz prvoga odlomka najveći su ti prijatelji. Osim njih, samu su materiju, koliko sam uspjela vidjeti, dobro obradili u ovoj prezentaciji. Ta je prezentacija jako zanimljiva jer na svomu kraju sadrži popis izvora koji su vrijedni čitanja. Univerzalno je pravilo da su sadržaj i forma zapravo jednako važni, iako će ti mnogi reći drugačije. Možeš ti doći na esej i znati sve o zadanoj temi, ali ako se ne uspiješ držati forme eseja i ne poštuješ smjernice koje su općepoznate, esej neće biti ocijenjen dobrom ocjenom. Naravno, neće ti pomoći ni odlično poznavanje forme eseja ako ne znaš nešto o zadanoj temi, ali znanja se potrebna za pisanje eseja stječu tijekom cijelog školovanja. Nadam se da si čitao lektire, a nije neki problem ako nisi (osim što je to sramota) jer nema baš puno djela koja treba pročitati jer su na listi onih koja se mogu naći kao tema eseja. Nakon što PROČITAŠ (bez čitanja nema ničega!) sva djela koja trebaš, možeš krenuti s istraživanjem na internetu. Nisam sigurna trebaju li ti za to neke posebne skripte - jednostavnije je pročitati neko djelo i onda u nekom priručniku za lektiru ili na internetu pročitati sve o njemu. Nemoj zaboraviti pročitati nešto o autoru.

Ispit je iz književnosti težak i lagan, ovisi iz koje perspektive gledaš. Čim pročitaš strukturu tog ispita iz književnosti (tj. tog dijela ispita), vidiš da je to ispit koji je lako proći ako si sustavno radio u tijeku svog obrazovanja. Bez nekog laganja, na cca 80% sati hrvatskoga jezika obrađuje se književnost pa se i bez neke jake pripreme može dobro proći ako si slušao, radio domaće zadaće i pročitao koje lektirno djelo. Ako si zabušavao... Ha, morat ćeš raditi ono što sam ti preporučila i za učenje jezika - učiti dio toga ispočetka. Opet je najlakše izvaditi iz ostave čitanku i početi je iščitavati. Moja je bivša profesorica napisala seriju čitanki za strukovne škole, možeš probati s time. Neka te ne brine što su čitanke za strukovne škole, također nakon svake lekcije imaju dodatne sadržaje kakvih bi se mogle postidjeti čitanke za najjače gimnazije. Naravno, to je samo sugestija; zapravo će svaka čitanka biti dobar (najbolji) priručnik za učenje. Također, kao što sam rekla i za jezik, ako želiš učiti i s interneta, pazi da su materijale napisali profesori hrvatskoga jezika. S njima valjda ne možeš pogriješiti. Na kraju krajeva, književnost je zabavna pa je nije teško učiti. Samo se prepusti i ne boj se, rezultat neće izostati, sigurna sam! Malo tko uspije pasti zeznuti taj dio ispita ako je imalo savjestan!

Nadam se da sam uspjela barem malo pomoći :D Ako negdje zapneš, slobodno pitaj (ako me dotad ne bananiraju). I da, ispričavam se za možebitne tipografske pogreške jer tipkam u brzini. Znam da ne ulijeva baš povjerenje kad ti savjetodavac o hrvatskom jeziku tako griješi, ali... ha, svijet je danas čudan, zar ne?

13 godina
neaktivan
Arendelle kaže...

Hvala na opsežnom citatu/seminaru

Nadam se da će drugima pomoći.Ja sam završio s srednjoškolsim obrazovanjem no tip sam osobe koja uvijek želi znati više.

Nadam se da te neće izopćiti(pretpostavljam da je to ispravan hrvatski termin za ban),jer vidim da si dosta upućena u samu problematiku što jezika što same arhitekture računala.

Samo nemoj toliko ponosito glavu dizati,respect elders i ne nabijaj na nos drugima njihovo neznanje jer time širiš vibru Persona non grata.

Lijep pozdrav i hvala na trudu.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.12.2015 21:35 (Ikarus01).
9 godina
odjavljen
Ikarus01 kaže...
Nadam se da te neće izopćiti(pretpostavljam da je to ispravan hrvatski termin za ban),jer vidim da si dosta upućena u samu problematiku što jezika što same arhitekture računala.

Samo nemoj toliko ponosito glavu dizati,respect elders i ne nabijaj na nos drugima njihovo neznanje jer time širiš vibru Persona non grata.

Lijep pozdrav i hvala na trudu.

Hrvatski bi izraz bio izgon ili izopćenje. Ne možeš glagolom u infinitivu mijenjati opću imenicu, ali bio si na dobrom tragu. :)

13 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Let's live it up. Trebam skripte iz kemije i fizike (ako je od Trinoma ljubim noge i nosim na dlanovima osobu koja ima PDF ili je voljna prodati ili nešto)

10 godina
neaktivan
gave233 kaže...

Let's live it up. Trebam skripte iz kemije i fizike (ako je od Trinoma ljubim noge i nosim na dlanovima osobu koja ima PDF ili je voljna prodati ili nešto)

http://www.bug.hr/forum/topic/skola-osnovna-srednja-faks/drzavna-matura-skripte/226431.aspx?page=0&jumpto=5068267&sort=asc&view=flat

Komediruzecki®™
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice