Državna matura 2013

poruka: 1.734
|
čitano: 457.020
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2013
acmilan0083 kaže...

kada se rang list konacne, mislim da znas da si sigurno upao

17.7 ipak  

sry...

MUST visit :D http://www.youtube.com/user/ZOJAmoviesProduction?feature=mhee
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 19:00 (zOjA26).
16 godina
neaktivan
Državna matura 2013

17.07. u 12.00...

kaos
15 godina
Državna matura 2013

Predivno, pošaljem mail ovoj referadi na FOI. A tek kakav odgovor dobijem, mogli bi bar gramatički ispravno napisat poruku kad je već tako kratka. Ne rade subotom i nedjeljom (pošto su upisi 18.7-24.7). Stvarno predivno. I to još rade do 13 h. Em mi je Varaždin daleko i moram se izorganizirati samo tako da tamo dođem kako spada. Vjerojatno idem na FOI, ali ovakvim ponašanjem što misle postići. Mislim stavarno malo jača organizacija tamo. No dobro to je opet i moj problem(ako sam odabrao taj faks). Svejedno mogli bi malo misliti i na studente koji se ne nalaze samo u Sjev.Hrvatskoj(ali nije to problem samo FOI-a, i Zagreb tu spada). Nisu mi dali nikakve konkretne odgovore, prvenstveno oko dokumenata za upis i postupka upisa.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 19:44 (fighterZu).
13 godina
Državna matura 2013

Bolje ostani doma nego da ides na taj FOI... Pa nauci za sljedeci put.

16 godina
Jel netko misli odavde ici na mehatroniku(u zagrebu) ?
dado
15 godina
SimeKZ kaže...

Bolje ostani doma nego da ides na taj FOI... Pa nauci za sljedeci put.

Zbog čega, ionako ne mislim pisat jesenski rok. A Foi je odličan faks, kolegiji su mi sasvim ok, čak mi i pašu, i ne predstavljaju mi neki veliki problem na prvi pogled. Samo kažem mogli su se potruditi dati detaljniji odgovor zbog ovih i onih razloga. To me malo nervira. No dobro, ako treba nazvati ću ja njih dodatno i telefonom jer ne mogu se ja vraćati nazad ako koji dokument bude falio.

Ma cijeli je sustav u banani, jer studiji upise otvaraju 18.7. Kod nekih traju samo taj dan a svjedodže dobivamo isto 18.7. Meni je još i dobro što upisi traju do 24.7. To malo olakšava situaciju. Isti bi meni problem bio npr. i za Zagreb (Edit: vidim da na FER-u dolaze određenog dana određeni dio rang liste što je još nezgodnije, a traju od 10h-13h).

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 19:56 (fighterZu).
17 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

FSB, normalniji faks od FER-a puno.

Dok te na FER-u gnjave sa teorijom iz Matematika i ostalim glupostima, ovdje toga i nema toliko puno, a i prva godina je lakša od FER-a sigurno. A mogućnosti zapošljavanja kasnije su iste ako ne i čak bolje sa FSB-om u današnje vrijeme.

Mat1

Ocjenjuju se 3 stavke: kratke provjere znanja (kratica: kpz, fensi naziv za bliceve), međuispiti (drugi naziv za 1. kolokvij) i završni ispit (drugi naziv za 2. kolokvij). Za prolaz treba 45/100.
- Kontinuirano radio samo domaće zadaće koje se ne ocjenjuju - 13 dz (za svaki tjedan jedna) po 20 zadataka. Za jednu dz treba otprilike 2-3 sata, što sam rješavao kad ne bih imao šta za raditi.
- Rješavao sam kpz (kratke provjere znanja) od prijašnjih godina dan prije kpz - jedno 2 sata učenja.
- Rješavao sam stare kolokvije nekih 3-4 dana prije kolokvija po 3 sata učenja po danu.

Prošao prek kontinuiranog praćenja (seljački rečeno - kolokvija) s 3.

Mat2
1. ciklus:
- Ista priča kao i na Mat1, samo što sam riješio 7 dz-a (jer ih je toliko u 1. ciklusu).

2. ciklus:
- Budući da sam imao 19/20 još prije zadnjeg kpz-a (brojala su se najbolja 2 od 3 kpza, svaki kpz nosi 10 bodova) i budući da sam na kolokviju imao 12/30, na zadnjem kolokviju mi je trebalo 14/50 i mislio sam da ću matematiku lagano riješiti.
- Riješio sam možda jednu ili dvije dz od 6 u drugom ciklusu, za zadnji kpz sam prošao malo stare kpzove čist da se ne pogubim totalno.
- 3 dana prije završnog sam riješio ostale dz do kraja nekak polovično i učio diferencijalne jednadžbe koje su inače tlaka. Otprilike 6 sati učenja na dan, dakle ni blizu famoznim cijelonoćnjim bdijenjima - imao sam i vremena za izlaske dok sam učio za kolokvije, doduše ne svaki dan i ne do zore.

Dobio 20/50 na završnom i prošao s 2 prek kontinuiranog.

Mat3(e)
- Tek mi slijedi. Slovi kao najteža matematika, ali me uopće nije strah jer sam shvatio kako treba učiti matematiku na FER-u - riješiti i razumijeti sve zadaće i proći stare ispite i kpzove.
- Matematika na FER-u nije samo za inteligentne, gradivo uopće nije teško za shvatiti, jedini je problem što ga ima puno i zato se čini teška ako se krivo procjeni vrijeme potrebno za učenje.
- Druga stvar je matematika prek rokova. Generalno, polaganje kolegija preko rokova na FER-u je subjektivno rečeno duplo teže neg preko kolokvija. Mit da je FER samo učenje nije istinit, barem ne za polaganje preko kolokvija. Puno više se treba iskrviti recimo na medicini ili na pravu što se tiče uloženog vremena za prolaz.

U svojih 2 godine na FER-u savjetujem svim brucošima - budite pametni i trudite se proći sve preko kolokvija (ili kako to na FER-u zovu kontinuiranog praćenja). Nemojte se bojati faksa jer su profesori i asistenti generalno pristupačni, pravedni i dobri. Predavanja su koncipirana tako da, iako idu tempom jedno 3-4 puta bržim od srednje, budu jasna i dobro protumačena.

Idite što više na predavanja (koja su vam na prvoj godini kod 95% profesora neobavezna). Iako će vam se činiti da FER2.net (na koji se obavezno odmah registrirajte - bez njega je prolaz jedno 3 puta teži) ima sve što vam treba za prolaz, nema do toga kad vam profesor rastumači gradivo i pokaže kvake. Na usmenima znaju pitati neke trikove što su objasnili na predavanju pa nemojte da vam se dogodi da vas tak nešto pita i onda kad pogriješite kaže tipa "kolega, da ste bili na predavanju, znali bi". Iako vas vjerojatno nitko neće rušiti zbog jednog pitanja, padate profesoru u očima.

##############################

Što se tiče poslova u tehničkoj struci, sve ovisi koji smjer završiš (kako na FER-u tako i na FSB-u) i što je bitnije, koliko imaš pokrića za tu diplomu koju dobiješ. FSB je odličan faks i da sad upisujem, možda bi prije upisao FSB od FER-a, ali nitko neće pogriješiti bilokoji da upiše.

P.S. - nadam se da sam ja uživao u matematici bar pola koliko si ti uživao u termi... :P

~~~ Prorok Muhammed Ali Baba Vanga ~~~
16 godina
tak je i meni bilo prije 2 godine, kad sam prvi put upisao faks, morao sam tocno u tom intervalu doci, a nije mi blizu nimalo zg
dado
15 godina
dado16 kaže...
tak je i meni bilo prije 2 godine, kad sam prvi put upisao faks, morao sam tocno u tom intervalu doci, a nije mi blizu nimalo zg

Uistinu, ti su intervali bezveze, ali izleda da je tako svugdje. Ne znam zbog čega je to tako. No izgleda da je za sve kriv sustav koji ne radi kako treba. Bilo bi dobro kada bi se tu nešto promijenilo. No opet treba mijenjat puno stvari.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 19:56 (fighterZu).
14 godina
neaktivan

m,

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.7.2015 20:38 (Ranko Kukumar).
16 godina
zOjA26 kaže...
acmilan0083 kaže...

kada se rang list konacne, mislim da znas da si sigurno upao

17.7 ipak  

sry...

zar nije 16.7? http://dokumenti.ncvvo.hr/Drzavna_matura/2012-05-17/kalendar_dm_12_13.pdf

16 godina
neaktivan

Trebalo je biti 16.7 ali nedavno su objavili na postani student da su konačni rezultati 17.7 u 12h.

15 godina
Državna matura 2013

jel ima netko podatak koliko i gdje je ostalo slobodnih mjesta na pojedinim fakulktetima i smjerovima u proteklih 2-3 godine, jer sve mi se čini da necu upisat nijedan faks sad na ljeto.

15 godina
dado16 kaže...
Jel netko misli odavde ici na mehatroniku(u zagrebu) ?

mozda ja jer mi je to jedan od rijetkih faksova na kojima sam upo

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
16 godina
Aj ak upadnes pa se javi, bar nekog da znam... ja upao sve faksove informaticke osim u zg-u, a zelim bas u zg pa cu mehatroniku, sta ces
dado
16 godina
neaktivan
Državna matura 2013

Danas su izašle privremene rang liste, kako ih mogu pregledati? Neki mi javi neko u inbox plz.

FX 8120, XFX 6870 Double D, Asrock 990FX Extreme3, 2x4GB Corsair Vengeance, OCZ ZT 550W Modular, Razer Naga
13 godina
Državna matura 2013

WTF ??

www.postani-student i nisu danas izasle nego prije 3 dana :D

A ovo gore, mislim da ne moras striktno donjeti svjedozbu sa mature nego im velis da jos nisi imo podjelu i da ces naknadno na pocetku faksa donest. 

15 godina
odjavljen
Ranko Kukumar kaže...

Za FSB-ovu Matematiku 1 treba nekoliko puta manje. Uglavnom radi se isto gradivo, ali ispit je dosta lakši. Primjer ispita sa prošlih godina se može vidjeti OVDJE.

Kada dobiješ ovdje na ispitu da deriviraš nešto poput ovoga: (e2X / x+4) i to usporediš sa FER-ovim ispitnim listama, ovo postaje smješno. 

Prva godina na FSB-u je osjetno lakša nego na FER-u, bez ikakve sumnje. 

to da je FSB laksi nije nikakav argument, bas suprotno osim ako imas ogromnu volju, ali meni npr. treba nesto tesko da bi se potrudio i ulozio vrijeme u ucenje. znam da je FER dosta tezi i normalno da me to ne veseli, ali mislim da je puno korisnije sad uloziti malo vise truda kako bi si kasnije lakse nasao dobar posao. kad velis da si zavrsio FER, to ipak ima neku tezinu i cini mi se da se puno vise trazi i cijeni kod zaposlenja. ne biraju ga najbolji uzalud.

HALA MADRID!
14 godina
neaktivan
piksic kaže...

to da je FSB laksi nije nikakav argument, bas suprotno osim ako imas ogromnu volju, ali meni npr. treba nesto tesko da bi se potrudio i ulozio vrijeme u ucenje. znam da je FER dosta tezi i normalno da me to ne veseli, ali mislim da je puno korisnije sad uloziti malo vise truda kako bi si kasnije lakse nasao dobar posao. kad velis da si zavrsio FER, to ipak ima neku tezinu i cini mi se da se puno vise trazi i cijeni kod zaposlenja. ne biraju ga najbolji uzalud.

Uopće ne kužim zašto bi neki fakultet bio bolji, ili bi postojao "najbolji fakultet". 

Fakultet kao fakultet, sve ovisi od vlastite preferencije. FSB je trenutno jako tražen faks, pogotovo sa smjerom Procesna Energetika, kojih nema na zavodu za zapošljavanje, što se nebi moglo reći za FER-ovce sa završenim smjerom Elektrotehnika (i određenim podsmjerom). 

Bolji faks, ja idem FER i imam veći ego - Su tipične bullshit priče koje puše mala djeca koja žele pljeniti pozornost ako idu neki faks. Tipično za djecu, ali ne nasjedajte na to nego fakultet odaberite prema vlastitim željama i što želite raditi u budućnosti. 

12 godina
neaktivan
Looka kaže...
acmilan0083 kaže...

sada gledam ove rang liste i nije mi jasno. Ima nekih ljudi koji su na popisu a taj im je izbor 6,7. koja je vjerojatnost da će se te osobe upisati na taj faks.

Ako su na popisu i ako zadovoljavaju uvjete, upisat će se.

Na popisu su samo na onom faksu na koji su prvi upali, znači ako im je to 6. izbor i na tom popisu su, nisu upali na fakseve 1.-5. izbora.

pa nije nužno da će upisati... ja npr. ozbiljno gledam na prvih 4.-5. fakulteta... ovo ostalo sam popunio tek reda radi... 

15 godina
odjavljen
Ranko Kukumar kaže...

Uopće ne kužim zašto bi neki fakultet bio bolji, ili bi postojao "najbolji fakultet". 

Fakultet kao fakultet, sve ovisi od vlastite preferencije. FSB je trenutno jako tražen faks, pogotovo sa smjerom Procesna Energetika, kojih nema na zavodu za zapošljavanje, što se nebi moglo reći za FER-ovce sa završenim smjerom Elektrotehnika (i određenim podsmjerom). 

Bolji faks, ja idem FER i imam veći ego - Su tipične bullshit priče koje puše mala djeca koja žele pljeniti pozornost ako idu neki faks. Tipično za djecu, ali ne nasjedajte na to nego fakultet odaberite prema vlastitim željama i što želite raditi u budućnosti. 

bilo bi lijepo kad bi svi mogli birati ono kaj vole i poslije raditi ono kaj hocu. ali nije takva situacija i jos dugo ne bude tako da slijediti samo zelje i gledati kako bi cim lakse prosli nema smisla ako nakon 5 godina faksa neces imati za jesti

HALA MADRID!
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 0:42 (piksic).
16 godina
neaktivan
beznadni_slucaj kaže...

pa nije nužno da će upisati... ja npr. ozbiljno gledam na prvih 4.-5. fakulteta... ovo ostalo sam popunio tek reda radi... 

Ali si samo na 1 listi, nisi na svima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 1:34 (Looka).
17 godina

Na listi si samo na prvom na koji si upo a ne na prvom koji je tvoj odabir(osim ak nisi upo na svoj prvi odabir)

You got to lose to know how to win
15 godina
fighterZu kaže...

Nisu mi dali nikakve konkretne odgovore, prvenstveno oko dokumenata za upis i postupka upisa.

Također idem na FOI, smjer IS i već sam se preko njihovog weba informirao o upisima kolko se dalo...

evo važnijih informacija kome treba (ovo je za IS, ne mora sve isto vrijedit i za PITUP ili ekonomiku poduzetništva ali ima i za to na webu točno)

1. Datumi upisa: 18.-24.7.2013. od 8-13 h u Studentskoj referadi FOI 1 (Pavlinska 2)

2. Postupak kod upisa

3. Dokumenti za upis:

Na upis je potrebno donjeti:

• original i kopiju završne svjedodžbe s mature
  • dvije slike formata 4*6cm
  • upisni paket (podiže se u skriptarnici Fakulteta uz predočenje dokaza o uplati, cijena: 350 kn)

Znači prije upisa bi trebalo uplatit za ovaj upisni paket i onda tu uplatnicu, skupa s dvije slike. I onda još što se tiče ove svjedodžbe.. Jel to svjedodžba s mature ili 4. razreda?

To je onda valjda sve.. Ostalo šta se spominje u postupku kod upisa je u upisnom paketu?

I za sve izvan VŽ, prijave za dom su do 27.7. Natječaj: SCVZ

Ako bilo ko ima kakvu dodatnu informaciju ili da me ispravi u nečem, bio bih zahvalan.

maxy0 kaže...

jel ima netko podatak koliko i gdje je ostalo slobodnih mjesta na pojedinim fakulktetima i smjerovima u proteklih 2-3 godine, jer sve mi se čini da necu upisat nijedan faks sad na ljeto.

Imam ja. Mislio sam da će mi trebat ali nasreću ipak neće.

Ovo je od prošle godine, što je ostalo za jesenski rok: https://admin.postani-student.hr/Docs/Jesenski_Rok.htm

A ovdje imaš detaljne informacije za svaki studij za svaki rok, kolko ih se prijavilo, upisalo pa čak kolki im je prosjek ocjena i slično: http://www.studij.hr/pages/p1.html

Samo moraš upisat u tražilicu ime studija, i pregledavat studij po studij po rokovima.

★★★★★☆
14 godina
neaktivan
piksic kaže...

bilo bi lijepo kad bi svi mogli birati ono kaj vole i poslije raditi ono kaj hocu. ali nije takva situacija i jos dugo ne bude tako da slijediti samo zelje i gledati kako bi cim lakse prosli nema smisla ako nakon 5 godina faksa neces imati za jesti

Misliš da ćeš ako imaš FER diplomu svi ti letjeti sa ponudama za posao?

FER po ponudi posla nije ništa bolji od FSB-a. Meni je poznanik sa smjerom Automatika tražio ni manje ni više nego godinu i pol posao. 

Neće ti nitko lizati stopala ako si završio FER-

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 8:24 (Ranko Kukumar).
13 godina
neaktivan
Državna matura 2013

Podjela maturalnih svjedodzbi mi je 18.7., upis na fakultet 19.7. I tad cu vec dobiti index i valjda neku potvrdu da sam upisan, a kada cu moci napraviti iksicu? Dal mogu vec 19.7. Ili tek kad pocne faks krajem 9. Mjeseca?

13 godina
neaktivan
Državna matura 2013

Žalba za hrvatski mi je odbijena. Pa ja ne vjerujem, zapaliti se = dobiti upalu hahahaha. Jadan li je ovaj naš hrvatski jezik kad ne razumijem ni što znače naše riječi, dođe mi želja da naučim engleski i njemački kao materinji jezik i zaboravim hrvatski zauvijek. Citiram odgovor NCVVO-a na moj prigovor:

"26. U polaznome tekstu navedeno je  da se Mica Trebarčeva zapalila jer si je prerezala pupak srpom rđavim, a potom i umrla u najvećim mukama. Glagol zapaliti se znači dobiti upalu, koju je izazvao hrđavi srp. Ostali ponuđeni odgovori nigdje se u tekstu ne spominju kao mogući uzrok smrti. Mica je umrla u najvećim mukama, ali ne od najvećih muka ili bolova. U požaru je izgorio Mikleuškin štagalj, a ne Mica Trebarčeva. Nigdje se u tekstu ne spominje krvarenje."

16 godina
Državna matura 2013

Kolko njima treba da dodaju bodove koje smo dobili iz zalbi ?

Ja cekam vec 2 dana i nista :/

#yolo
16 godina
neaktivan
sveupitni kaže...

Kolko njima treba da dodaju bodove koje smo dobili iz zalbi ?

Ja cekam vec 2 dana i nista :/

Meni isto jos nisu dodali bodove, valjda će uskoro ažurirati ocjene...

17 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Za FSB-ovu Matematiku 1 treba nekoliko puta manje. Uglavnom radi se isto gradivo, ali ispit je dosta lakši. Primjer ispita sa prošlih godina se može vidjeti OVDJE.

Kada dobiješ ovdje na ispitu da deriviraš nešto poput ovoga: (e2X / x+4) i to usporediš sa FER-ovim ispitnim listama, ovo postaje smješno. 

Znači za završiti FER treba puno više truda i znanja? Slažem se s tim.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice