Sve pomalo - modding, mreža, obrada materijala...

poruka: 55
|
čitano: 19.578
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Sve pomalo - modding, mreža, obrada materijala
mario.L_hr kaže...

Moraš voditi jako puno računa o buci kako pojedinih komponenti tako i cijelog kompleta. Po meni trebaš tražiti grafičku karticu s pasivnim hlađenjem, mislim čak d možeš proći i s integriranom grafuljom.

Potvrđujem ovo; u firmi smo čak vratili jednu karticu u trgovinu jer je bila neizdržljivo iritantna, i zamijenili za pasivnu. Još jedna moguća varijanta je tzv. aftermarket cooler.

14 godina
neaktivan

@Veliki Brat

{#}

Paaa, ne mogu reći da baš nisam ni ja ograničena budžetom, zato razmatram sve opcije, prijedloge i tek onda ću odlučiti...

E, upravo za to bi i meni služio moj server - mjesto za pohranu podataka, download/upload torrenta i dijeljenje printera ( gledat ću kupit onaj s WiFi podrškom zbog lakšeg smještanja u prostor )... Što se diskova tiče, mislim da mi ova Epoxova matična podržava do 4 uređaja ali s IDE portovima ( pretpostavljam da je to i za diskove ) i to bi mogao biti problem... Osim ako ih spojim preko nekog adaptera? Vidjet ću koju ću platformu upotrijebit jer je to još daleko i do tada imam još vremena sve proučit, razmislit i odlučit...

Ovo s FreeNas-om mi se čini kao zgodna stvar, ali... Mamma mia, koliko podataka za upamtiti, zavrtilo mi se u glavi! {#}{#}{#} Iiiiiiih, mislim da ću potrošit jaaako puno vremena na prevođenje onog linka jer mi engleski nije jača strana, a ako ubacim u Google Translator prevest će mi sve zbrda zdola... Ne daviš me time, bolje da mi kažeš koju informaciju više nego sve nabrzak i onda budem još više zbuky iako sam već sad dovoljno zbunjola... Uh, treba mi malo vremena da mi sve to uđe u mozak... 

Ne brini, proučit ću ja to kako treba - za prelazak na 7-icu mi je trebalo oko tjedan dana proučavanja, ne zbog neznanja ili gluposti, nego zbog sigurnosti... A onda sam samo ubacila DVD i napravila što treba i voila - radi! {#} Potom sam se još malo više ohrabrila i reinstalirala XP na starom kompu, naravno uz tutorial ( za svaki slučaj ), ali opet sam to ja sama napravila i uštedila koju kunu - i opet radi! {#}

A ništa ne može bez problema, na to sam potpuno spremna...

Garfield
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 1:13 (MusicWoman).
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
MusicWoman kaže...

@Veliki Brat

Upravo pogledah onaj drugi link koji si mi dao za HTPC - tako nešto sam otprilike i ja imala u planu:

Gigabyte GA880GA3H-00-G2 ili Asrock 880G Extreme3 matična

AMD Phenom II X2 555 BE procesor

Corsair 4 GB DDR 3 memorije

Corsair 550W ili 600W napajanje

WD 2T Green hard disk

120mm ili 140mm Sharkoonove ventilatore

OCZ 32 GB ssd-a - ovisno o budžetu

Mislim da bi to bilo sasvim u redu za jedan HTPC, možda čak i previše... Grafičku sam mislila neku ATI-jevu iz serije 5xxx s podrškom za DX11 i Eyefinity koji mi vjerojatno neće previše trebat, ali neka se nađe... Ne želim uzimat ništa preskupo jer se ti noviteti od hardwera i softvera izbacuju k'o pijanci iz disko kluba {#} - evo, u najavi je već novi Windows 8 OS, a i negdje sam na internetu pročitala da Samsung razvija novu DDR 4 memoriju... Ludnica! {#}

Moraš voditi jako puno računa o buci kako pojedinih komponenti tako i cijelog kompleta. Po meni trebaš tražiti grafičku karticu s pasivnim hlađenjem, mislim čak d možeš proći i s integriranom grafuljom. Napajanje ti je po momo sudu prejako. Mislim da je bilo u zadnjem ili predzadnjem broju Buga jedno seasonic napajanje za HTPC od cca 400 W (informacija iz glave, provjeri u Bugu).

To testiranje napajanja je bilo u predzadnjem Bug-u... Da, to s pasivnim hlađenjem bi bilo optimalno... Nisam više sigurna da li je to to, ali onaj WD-ov VelociRaptor je dosta tih ( napravili su jednu konfiguraciju s njime upravo za HTPC ), ali je prokleto skup... A što se napajanja tiče - koliko je kvalitetno to Seasonicovo napajanje? Mislila sam uzet malo jače napajanje za svaki slučaj ( od viška glava ne boli {#}, iako od buke da {#} ), a pretpostavljam da bi najoptimalnije bilo uzet neko pasivno...?

Garfield
17 godina
neaktivan
moderator
MusicWoman kaže...

Sviram flautu i klavir, a baš po struci sam teoretičarka...

I moja zena svira flautu i po struci je teoreticarka ali ne voli NAS-ove, Racunala, Hi-Fi i sve sto ima elektroniku unutra.

Eh, kada bih mogao uciniti hot-swap  {#}

A programmer is just a tool which converts caffeine into code
14 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
MusicWoman kaže...

@Veliki Brat

Upravo pogledah onaj drugi link koji si mi dao za HTPC - tako nešto sam otprilike i ja imala u planu:

Gigabyte GA880GA3H-00-G2 ili Asrock 880G Extreme3 matična

AMD Phenom II X2 555 BE procesor

Corsair 4 GB DDR 3 memorije

Corsair 550W ili 600W napajanje

WD 2T Green hard disk

120mm ili 140mm Sharkoonove ventilatore

OCZ 32 GB ssd-a - ovisno o budžetu

Mislim da bi to bilo sasvim u redu za jedan HTPC, možda čak i previše... Grafičku sam mislila neku ATI-jevu iz serije 5xxx s podrškom za DX11 i Eyefinity koji mi vjerojatno neće previše trebat, ali neka se nađe... Ne želim uzimat ništa preskupo jer se ti noviteti od hardwera i softvera izbacuju k'o pijanci iz disko kluba {#} - evo, u najavi je već novi Windows 8 OS, a i negdje sam na internetu pročitala da Samsung razvija novu DDR 4 memoriju... Ludnica! {#}

Da, ovo ti je zapravo čak i overkill... Naime, HTPC u principu ima TV tuner, pa ako ti to nije potrebno, a ne planiraš koristiti taj komp kao bilo kakvu konzolu za igranje, ozbiljno razmisli o nekom mediaplayeru, koji će sve moći obaviti jednako kvalitetno, uz manje gabarite i manju potrošnju struje.

Osobno imam Athlon II x3 s otključanom 4. jezgrom i to mi je previše. Doduše, ja to vrtim na linuxu, pa još moram vidjeti kako se nosi s 1080p videom (sve lokalno, ništa preko mreže kod mene :), ali 720p vrti na 10-15% zauzeća CPU-a, bez hardverske akceleracije. Pritom ja u planu imam postaviti gore i neke emulatore, pa igrati igre za dva ili više igrača, tako da to ima smisla. Pritom, dokle god se računalo koristi na taj način, ionako nije u finkciji servera, pa nemam problem s tim, a čim ga prestanem koristiti, spušta se s 3,1 GHz na 800 MHz, odn. s 1,4 na 1,0 Volti. Računalo je bešumno (napajanje je pasivno, jedini ventilator se uopće ne čuje, čak niti dok je računalo otvoreno. Testirala moja zakonita, sa svojim šišmiševskim sluhom :)

Uglavnom, zasebni PC ti nema smisla ako nećeš koristiti ovakve dodatne điđe tako da, ako si se već odlučila na PC, bar mu probaj naći neku dodatnu funkciju (timeshifting TV programa, igre, štogod), pa makar i zato da možeš pokazati ljudima - a vidi što može! :)

Grrr, kasno sam vidjela ovaj post! {#}

Iskreno govoreći, zaigrala bi ja koji put i neku igricu kao npr. NFS, Trackmania, Collin McRae, FIA... uglavnom one brzinske... A da imam više para, kupila bih si i jači procesor ( neki Intelov ) i cjelokupno jaču konfiguraciju tj. još jedan, pravi gamerski komp, a ne običan HTPC... Inače, imam programe poput Cubase-a SX, Nuend-a, Sound Forge-a, Reason-a 4, Sibelius-a... koje ponekad pokrećem istodobno, a s obzirom da mi je i mama po struci glazbenica, i ona također ponekad koristi te programe što mene užasno živcira jer joj tada moram privremeno posudit svoj laptop za njene črčkarije, a ja sam na suhom... {#} A da se to više ne bi događalo, htjela bih složit nešto malo jače i za svačije potrebe tj. cijele obitelji i kuće... {#}

A što se glazbe kao pjesama tiče, imam jednu Creative-ovu zvučnu karticu tako da na to ne moram mislit...

Naravno da ću ventilatore kontrolirat potenciometrom, samo moram odlučit kojim - mora se uklopit u dizajn... A sad kad znate za što bih još koristila tu ''kutiju'' svega i svačega - koje napajanje? Je li i dalje dovoljno to Seasonicovo pasivno ili treba ipak malo jače?

Prvi koji će vidjeti taj HTPC ste vi, naravno! {#}

Garfield
17 godina
neaktivan
moderator

Mala preporuka

Zbog preglednosti trudi se da obrises visak citiranog posta [ovi spada u net kulturu] a kada pises dugacak post drudi se da ga razlomis [ovo je samo moje mislenje  {#} ]

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
MusicWoman kaže...

Sviram flautu i klavir, a baš po struci sam teoretičarka...

I moja zena svira flautu i po struci je teoreticarka ali ne voli NAS-ove, Racunala, Hi-Fi i sve sto ima elektroniku unutra.

Eh, kada bih mogao uciniti hot-swap {#}

Hahahahaha! {#}{#}{#}

Eto, baš mi je drago za tvoju ženu što je glazbenica! {#} Da, ja inače obožavam sve što je vezano za kompjutere i tehnologiju općenito, iako više volim glazbu, a kad kompletno završim Akademiju ( fali mi još jedan ispit i diplomski ) vjerojatno ću upisat onaj SAE Institute negdje u blizini Hrvatske, možda Slovenija ali vjerojatnije Austrija ( Beč ) ili Italija... Ne znam još šta bih, glazbeni producent ili tehničar, ali to me sve jako privlači i mislim da bih si time dosta proširila znanje i iskustva u glazbi i tehnologiji...

Eee, hot-swap... Hahaha! {#}

Garfield
17 godina
neaktivan
moderator

Da, gnjavi me sa izrazima kao sto su: Hromatske i Diatonske skale, Subominante...Dominante [kaze ...kako ne shvacas? jednostavno je!] zatim umije uvezbavati flautu satima i glanca svoju Yamahu sa nekim ultra quality krpicama a nema razumjevanje za moj Hi-Fi hoby.

Kada je zelim iznervirati pustim joj Tiesto -   Live in Copenhagen i tako to ....{#}{#}

Doduse ima skoro savrsen sluh i cuje kao sismis pa umem da je "postavim" ispred Hi-Fi sistema da mi pronade mane dok ovaj svira.

No vratimo se temi, super je tvoja ideja i pomno pratim sto ce se izroditi od ove tvoje teme. Nadam se da ces uspjeti

14 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Da, gnjavi me sa izrazima kao sto su: Hromatske i Diatonske skale, Subominante...Dominante [kaze ...kako ne shvacas? jednostavno je!] zatim umije uvezbavati flautu satima i glanca svoju Yamahu sa nekim ultra quality krpicama a nema razumjevanje za moj Hi-Fi hoby.

Kada je zelim iznervirati pustim joj Tiesto -   Live in Copenhagen i tako to ....{#}{#}

Doduse ima skoro savrsen sluh i cuje kao sismis pa umem da je "postavim" ispred Hi-Fi sistema da mi pronade mane dok ovaj svira.

No vratimo se temi, super je tvoja ideja i pomno pratim sto ce se izroditi od ove tvoje teme. Nadam se da ces uspjeti

Hahaha! {#}

A takav je život s glazbenicima... {#} Tako ja imam jednu prijateljicu također glazbenicu koja se uopće ne kuži u tehnologiju, pa kad joj počnem o novitetima, procesorima i slično, pobjegne što dalje od mene... {#} Ali zato za glazbu je maherica, inače klaviristica i flautistica... Ja također imam Yamahu i Trevor James flaute, jedna bolja od druge... Pa dobro, nije DJ Tiesto niti toliko loš, mogu ga poslušat kao i sve ostalo, ali nije da ću zapet za njega...

Eh, to je iskorištavanje glazbenika! {#}

Hvala, i ja se također nadam da ću uspjeti... {#}

P.S. Pozdravi suprugu! {#}

Garfield
17 godina
MusicWoman kaže...
Mamma mia, koliko podataka za upamtiti, zavrtilo mi se u glavi! {#}{#}{#} Iiiiiiih, mislim da ću potrošit jaaako puno vremena na prevođenje onog linka jer mi engleski nije jača strana, a ako ubacim u Google Translator prevest će mi sve zbrda zdola... Ne daviš me time, bolje da mi kažeš koju informaciju više nego sve nabrzak i onda budem još više zbuky iako sam već sad dovoljno zbunjola... Uh, treba mi malo vremena da mi sve to uđe u mozak...
MusicWoman kaže...
Grrr, kasno sam vidjela ovaj post! {#}

Iskreno govoreći, zaigrala bi ja koji put i neku igricu kao npr. NFS, Trackmania, Collin McRae, FIA... uglavnom one brzinske... A da imam više para, kupila bih si i jači procesor ( neki Intelov ) i cjelokupno jaču konfiguraciju tj. još jedan, pravi gamerski komp, a ne običan HTPC... Inače, imam programe poput Cubase-a SX, Nuend-a, Sound Forge-a, Reason-a 4, Sibelius-a... koje ponekad pokrećem istodobno, a s obzirom da mi je i mama po struci glazbenica, i ona također ponekad koristi te programe

Ako je takva situacija, nemaš se što razmišljati - idi na Windowse i fajrunt. Igre i programi koje koristiš su koliko kužim Win-only, vjerojatno bi se za programe i našla neka alternativa, ali nema garancije kako bi to šljakalo, barem dok ne dođe netko s baš takvim setupom (a ja o glazbi općenito nemam baš pojma - nije li to divno, kako računala spajaju ljude, a kažu da Internet otuđuje :)

Pitanje je i kako bi bio podržan wireless printer (nemam iskustva) i ostali hardver. Također, sav setup i administracija FreeNAS-a, koliko god jednostavan bio je na engleskom, linux isto tako, pri čemu je i dizajn OS-a potpuno različit od Windowsa. Moja preporuka ti je da smanjiš broj nepoznanica i držiš se sigurnog barem u soft. dijelu, biti će ti puno lakše.

MusicWoman kaže...
To testiranje napajanja je bilo u predzadnjem Bug-u... Da, to s pasivnim hlađenjem bi bilo optimalno... Nisam više sigurna da li je to to, ali onaj WD-ov VelociRaptor je dosta tih ( napravili su jednu konfiguraciju s njime upravo za HTPC ), ali je prokleto skup... A što se napajanja tiče - koliko je kvalitetno to Seasonicovo napajanje? Mislila sam uzet malo jače napajanje za svaki slučaj ( od viška glava ne boli {#}, iako od buke da {#} ), a pretpostavljam da bi najoptimalnije bilo uzet neko pasivno...?

To napajanje je više nego dovoljno (ovdje je test Seasonic X-400 napajanja na SPCR siteu, to je isti uređaj i odlično je ocijenjeno) za bilo kakvu normalnu konfiguraciju, pa tako i za ovo što tebi treba. Ipak, moraš imati na umu da si u tom slučaju ograničena na max. snagu, te da isto košta ~900 kn. Neki Seasonic s ventilatorom (ili bolji Corsair, koje opet proizvodi Seasonic) ti ionako na maloj snazi ne vrti ventilator, pa je realno i to fanless, a ako opterećenje sustava poraste, vent se uključi. Ja sam sebi odabrao pasivno jer znam da nikada neću dostići 200W, a kamoli 400 i jednostavnno ne želim da mi se u nekom trenutku uključuje ventilator.

Inače, vezano za IDE konektore - ja bi ih osobno izbjegavao, jer su IDE diskovi bezrazložno skupi, a ako uzmeš neki stariji disk cijeli server gubi smisao, jer se povećava opasnost od gubitka podataka zbog kvara diska. Možeš dokupiti kontroler, ali računaj da ti je za kućni server dovoljan Atom procesor, koji integriran na matičnoj ploči košta novi 500+ kn, sa nvidia grafikom 800-900. Na kraju imaš novo, s garancijom što troši manje struje. Izračunaj si što sve moraš nabaviti za staru ploču i koliko bi koštalo ovo, pa vidi što ti se više isplati.

Gledam te!
14 godina
neaktivan

@Veliki Brat

Znači da razjasnimo - na sve da instaliram Windowse? Ili na server ipak mogu FreeNas? Što se instalacije Windowsa i engleskog na tom području tiče, razumijem dovoljno, ali neka stručna objašnjenja kao ona na Wikipediji moram nekoliko puta pročitat... {#} Znam da su to programi samo za Windowse, a što se kompjutera, interneta i otuđenosti tiče, sve je relativno... {#}

Hmmm, izgleda vrlo moćno, a i fensi - šmensi ( što je donekle dokaz da žene padaju na izgled )... {#} Iako, malo mi je skupo - 139$ je oko 750kn, a kod nas je to još skuplje, znači oko 900-1000kn... Nažalost, nemam toliko love samo za napajanje, jedino možda za koji mjesec, ionako će mi trebat da sve to skupa napravim i spojim... A u kvalitetu uopće ne sumnjam...

Znala sam da će mi ta matična biti prestara... {#} Ali, imam ja još nešto u rezervi, samo mi prijateljica mora javit ako ima još uvijek taj komp... Spomenuo si grafičku za server - ako je za server, je li baš potrebna? Hmmm, sve si mislim da ću od one stare matične napravit neki player... {#}

Garfield
14 godina
neaktivan

{#}

E ovako, što se dimenzija servera tiče, biti će 45cm dugačak, 30cm širok i 45cm visok... Imat će 4 ventilatora - sprijeda i straga od 14mm i s gornje strane 2x120mm, Sharkoonovi ili Scytheovi... Matična će mi biti postavljena vodoravno, napajanje s gornje strane, a HDD-ovi postavljeni negdje u sredini ( u odnosu na dno i vrh, znači vertikalno )... Sa strane i sprijeda će imati vratašca za otvaranje i lakši pristup komponentama... Toliko za sada... {#}

Zna li možda itko gdje se mogu nabaviti oni power on/off prekidači za komp? Kopala sam po internetu i svi kažu isto - ako on ''ode'', lagano oguliti zaštitnu gumu sa žica i nakratko spojiti jednu s drugom da se komp upali... Ako ikako može, ja bih neko elegantnije rješenje... {#} Čudi me da nema nigdje za kupiti zasebno, jer i ostali rade kućišta iz ničega - pa kako onda oni pale te kompove kasnije??!

I da, za server ću očito morat kupit novu matičnu jer mi je ona prijateljica javila da taj komp s kojeg sam je mogla uzet, više ne postoji - Veliki Brate, sve više mi se čini da ću i ja morat kao i ti - i server i HTPC u jednom kućištu pa gotovo... {#}

Garfield

0 0 hvala 0
14 godina
MusicWoman kaže...

Zna li možda itko gdje se mogu nabaviti oni power on/off prekidači za komp? Kopala sam po internetu i svi kažu isto - ako on ''ode'', lagano oguliti zaštitnu gumu sa žica i nakratko spojiti jednu s drugom da se komp upali... Ako ikako može, ja bih neko elegantnije rješenje... {#} Čudi me da nema nigdje za kupiti zasebno, jer i ostali rade kućišta iz ničega - pa kako onda oni pale te kompove kasnije??!

I da, za server ću očito morat kupit novu matičnu jer mi je ona prijateljica javila da taj komp s kojeg sam je mogla uzet, više ne postoji - Veliki Brate, sve više mi se čini da ću i ja morat kao i ti - i server i HTPC u jednom kućištu pa gotovo... {#}

Pogledaj u Chipoteci, ako sam te dobro razumio to su ovi vaga prekidači.

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
MusicWoman kaže...

Pogledaj u Chipoteci, ako sam te dobro razumio to su ovi vaga prekidači.

Hvala puno! {#} Valjda će biti o.k., Chipoteka mi nije baš u blizini, dok dođem do najbliže s otoka proći će malo više... {#}

Garfield
14 godina
MusicWoman kaže...
mario.L_hr kaže...
MusicWoman kaže...

Hvala puno! {#} Valjda će biti o.k., Chipoteka mi nije baš u blizini, dok dođem do najbliže s otoka proći će malo više... {#}

Imaš dućane u Splitu, Rijeci i Zadru, ako ti to nešto znači. Imaju web shop i dostavu (košta 30 kuna). Što se tiče kabela, i ostalih sitnica ja neznam za bolje od njih.

16 godina
neaktivan
MusicWoman kaže...
Zna li možda itko gdje se mogu nabaviti oni power on/off prekidači za komp? Kopala sam po internetu i svi kažu isto - ako on ''ode'', lagano oguliti zaštitnu gumu sa žica i nakratko spojiti jednu s drugom da se komp upali... Ako ikako može, ja bih neko elegantnije rješenje...

To nije prekidač, već taster ili tipkalo. Npr..

14 godina
neaktivan

@mario.L_hr

Znam, bila sam nedavno u Chipoteci ( Rijeka ), ali stvar je u tome što neću ići opet do slijedećeg vikenda... A dostava mi se ne isplati jer košta više nego cijeli taj jedan vaga prekidač... {#} Lakše mi je onda malo strpit se nekoliko dana više pa otići osobno i na licu mjesta vidjet o čemu se radi... Gledala sam po internetu i stvarno imaju dobar izbor, možda ne za komponente koliko za ostalu elektroniku i to što ti kažeš, kablove i ostale sitnice...

Garfield
14 godina
neaktivan
bed kaže...
MusicWoman kaže...
Zna li možda itko gdje se mogu nabaviti oni power on/off prekidači za komp? Kopala sam po internetu i svi kažu isto - ako on ''ode'', lagano oguliti zaštitnu gumu sa žica i nakratko spojiti jednu s drugom da se komp upali... Ako ikako može, ja bih neko elegantnije rješenje...

A jel to radi na istom principu kao i ona tipka na kompu?

Garfield
14 godina
MusicWoman kaže...
bed kaže...
MusicWoman kaže...

Onda sam te krivo shvatio. Tebi treba tipkalo za uključivanje računala. Ja sam mislio da trebaš onaj prekidač na napajanju. U Chipoteci imaš svu silu tipkala pa biraj.

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
MusicWoman kaže...
bed kaže...
MusicWoman kaže...

Onda sam te krivo shvatio. Tebi treba tipkalo za uključivanje računala. Ja sam mislio da trebaš onaj prekidač na napajanju. U Chipoteci imaš svu silu tipkala pa biraj.

E da, to je to! {#} Hvala puno! {#}

Garfield
17 godina
MusicWoman kaže...
Znači da razjasnimo - na sve da instaliram Windowse? Ili na server ipak mogu FreeNas?

Spomenuo si grafičku za server - ako je za server, je li baš potrebna? Hmmm, sve si mislim da ću od one stare matične napravit neki player... {#}

Sry, bilo mi je malo rano i zabrijao sam;

Ako ideš na jedno računalo, onda naravno Windowsi. U tom slučaju ozbiljno možeš razmisliti o SS-400FL, jer je stvarno odlično napajanje i tjera normalnu konfiguraciju bez problema. Ali, neće ti ići najjače grafičke kartice (ima samo jedan 6-pin konektor), pa ako ti je to bitno imaš one Corsaire iz BUG testa, kao i slične Seasonice, koji do određenog opterećenja uopće ne vrte ventilator. Ovo je poželjno, jer ideja servera je u principu da radi 24h dnevno, dok HTPC koristiš samo povremeno za video i sl. (kada je opterećenje dovoljno nisko), a igre još povremenije, pa i ne smeta ako se ventilator tada zavrti. U ovom slučaju bi prošla jeftinije i sigurnije (da možeš provući i neku jaču grafiku), ali bi ponekad mogla čuti ventilator kada to ne želiš.

Ako ideš na dva stroja, možeš na server staviti FreeNAS, no prije toga obavezno prosurfaj podržani hardver - BSD bi trebao funkcionirati dobro na nešto starijem hardveru, obzirom da najnoviji baš i nije dobro podržan. Što se wireless printera tiče, isti bi trebao biti dostupan preko vlastitiog IP-a, tj. ne bi trebao ovisiti o serveru, tako da bi tu trebalo biti sve OK. Ionako ćeš printati sa Windows strojeva. U ovom slučaju bi ti HTPC sa svim do sada nabrojanim karakteristikama trebao biti neko barem malo ozbiljnije računalo (zbog igara), što povlači za sobom i kvalitetno napajanje, a što te opet vraća na priču o sve-u-jednom računalu.

Za server bi mogla probati nabaviti ovako nešto, ako ti ebay nije stran (meni je :), ali to znači dva harda i bez optičkog pogona, dok se sustav diže s USB-a. Plus vanjsko napajanje (kao za laptope). No, to bi značilo nabavku miniITX ploče, s integriranim Atomom i grafikom - samo dodaš USB stick, RAM i diskove, spojiš na mrežu i voziš. FreeNAS je kao stvoren za takve stvarčice. Inače, grafika ti za server nije nužna, ali ti matična ploča mora podržavati rad bez grafike ili spojenog monitora. Ako želiš više od dva diska, opet moraš razmisliti o jačem napajanju. Nisam točno skužio gdje bi bio taj server - možda briga oko buke za njega i nije tako opravdana?

MusicWoman kaže...

E ovako, što se dimenzija servera tiče, biti će 45cm dugačak, 30cm širok i 45cm visok... Imat će 4 ventilatora - sprijeda i straga od 14mm i s gornje strane 2x120mm, Sharkoonovi ili Scytheovi... Matična će mi biti postavljena vodoravno, napajanje s gornje strane, a HDD-ovi postavljeni negdje u sredini ( u odnosu na dno i vrh, znači vertikalno )... Sa strane i sprijeda će imati vratašca za otvaranje i lakši pristup komponentama... Toliko za sada... {#}

Što se ventilatora tiče - veći broj tjera više zraka, ali i radi više buke (opet - gdje se server točno nalazi, koliko ti je buka (ne)bitna?). Možda radije prvo naskicirati ideju, posebno naznačiti gdje su slobodne stranice za otvore, gdje je predviđen ulaz, a gdje izlaz zraka. Kod ventilacije imaš nekoliko načina za riješiti problem - 1) možeš izvlačiti topli zrak van kućišta, u tom slučaju moraš osigurati duplo veće otvore za ulaz zraka (i dobro ih rasporediti) - 2) možeš raditi nadtlak, tj. pumpati svježi zrak u kućište, a on će već naći načina da izađe vani ili - 3) možeš kombinirati ova dva pristupa, složiti push-pull kombinaciju. Svakako kreni s manje rupa, dizajniraj, montiraj, testiraj i naknadno reži što treba - lakše je izrezati višak, nego dodati manjak ;)

MusicWoman kaže...
Veliki Brate, sve više mi se čini da ću i ja morat kao i ti - i server i HTPC u jednom kućištu pa gotovo... {#}

Nije frka ako oideš na jedno računalo, možda na kraju prođeš i jeftinije ;)

Gledam te!
14 godina
neaktivan

@Veliki Brat

Nema problema... {#}

Buka ventilatora mi nije toliko bitna - server bi mi bio u sobi ( ako uspijem tako iskombinirat ), a HTPC u dnevnom, s tim da smo mi kao obitelj većinu vremena van kuće, a i kad jesmo kući, onda je to obično navečer, tako da buka servera nije bitna... A HTPC - da, najviše bi služio za gledanje videa i povremeno igranje, s tim da grafičku ne planiram uzet skuplju od 1000kn, nitko od nas nije gamer, ali uvijek dobro dođe malo zabave... {#}

Znam da bih si skratila muke da idem na sve-u-jednom kućištu i da mi sve stoji u dnevnom ( zbog blizine routera bi tako bilo najbolje ), ali bih tako izgubila dizajn onog jednog kućišta ( server ) koji sam mislila napravit prije onog za HTPC... {#} Osim ako ne napravim dva servera - jedan u sobi, a drugi u kućištu zajedno s HTPC-om... {#}{#}{#} Hahaha, ma luda sam, nešto me ozbiljno udrilo u glavu! {#}

Da, da, da, sad sam se sjetila da printer u biti ide nezavisno od svega ako je bežičan... A baš si me usrećio s traženjem kompatibilnog hardwera za FreeNas...{#} To ću morat proučavat tjednima, ako ne i mjesecima...

Malo sam danas gledala koju bih novu matičnu i procesor mogla uzet za server... Ima ih nekoliko sasvim solidnih do 500kn u HG-Spotu, ali koliko sam do sad ovako nabrzak uspjela pogledat listu kompatibilnog hardwera s FreeNas-om, teško da će mi ijedna biti dobra, barem što se AMD-a tiče...  Ma, ne slušaj me, prvo moram proučit, prosurfat, razjasnit neke stvari kao što je i386 i sl. pa ću onda znat na čemu sam...

Za oba kućišta skice su već napravljene skoro pa potpuno... {#} Mislila sam ventilatore postavit i zrak riješit tako da mi onaj sprijeda i onaj straga uvlače zrak, a ona dva gornja da zrak izvlače jer mi je ionako napajanje gore, a i topao zrak ide prema gore...

Znam da nije frka, ali kao što sam već rekla, najviše mi je zbog kućišta - ako u njega nemam šta stavit ( pod uvjetom da sve stavim u jedno ), šta će mi??! {#}

Garfield
17 godina
MusicWoman kaže...
Znam da nije frka, ali kao što sam već rekla, najviše mi je zbog kućišta - ako u njega nemam šta stavit ( pod uvjetom da sve stavim u jedno ), šta će mi??! {#}

Uh, čini mi se da se pomalo vrtimo ukrug, ajmo ovako - moraš definirati neke stvari, inače nikada nećeš riješiti što želiš i doći do cilja;

1) Novac - koliko si u stanju izdvojiti love za provedbu kompletne ideje? Ovisno o rokovima koje si zadaš, lovu možeš rasporediti i 'na rate', ali u globalu sigurno možeš zamisliti bar neku okvirnu cifru. Također, imala si u planu neku ploču, koja je otpala - hoćeš li tražiti nešto takvo, rabljeno, što jeftinije, ili ideš na novi komplet, što traži više love, ali manje vremena i daje veće mogućnosti.

2) Vrijeme - jesi li ograničena vremenom? Imaš li neki krajnji rok do kada to moraš/želiš završiti, ili je to ipak u drugom planu, iza ostalih stavki?

3) Znanje - znaš li/možeš li sve slagati sama? Po do sada viđenom, kužiš dosta stvari, imaš volje i nemaš straha (što je sve super), pa mi se ovako odoka trenutno čini da ćeš biti u stanju sa svime izaći na kraj. Ali pazi da se ne bi zaletila, svi mi imamo svakodnevne poslove i koliko god je simpatično čitati i učiti nove stvari, čitanje i učenje nije krajnji i glavni cilj ovog projekta. Ili je? :)

4) Želje i potrebe - ovo se posebno odnosi na citirani dio. I ja sam imao namjeru složiti FreeBSD na ZFS-u, pregrmio bi i beta fazu v.8, te prodaju postojećeg i nabavku novog printera, ali zbog ograničenja podrške za multimediju koju sam želio koristiti i koja mi je bila poticaj za sve skupa, to jednostavno nije imalo opravdanja niti smisla. Windowsi su najjednostavnija opcija, ali meni nisu dolazili u obzir. Dan danas surfam u potrezi za driverima za TV kartice za BSD, spreman reinstalirati sve skupa, ali ih jednostavno nema, barem ne za neke novije DVB-T kartice, dostupne na našem tržištu. Ako ti je cilj napraviti kućište za server, super, ali da li ti to stvarno treba (pogotovo u odnosu na rezultate odgovora na pitanja novac/vrijeme/znanje)?

Ovo je sve bitno, jer trebaš znati hoćeš li nabavljati stvari već složene iz jedne trgovine, u što kraćem vremenskom roku, ili ćeš potrošiti godinu dana (možda čak i više) na nabavljanje komponenti iz raznih dućana/oglasnika i sl. samo kako bi prošla što jeftinije. Hoćeš li ići na jedno ili dva računala ipak više ovisi o financijskim mogućnostima i stvarnim potrebama, nego o željama. Iskreno vjerujem da bi tvoje potrebe zadovoljilo i jedno računalo za oba zadatka, tim više što još nisi definirala niti sve zadatke koje bi trebao obavljati HTPC. Tu npr. imaš TV dio - hoćeš li staviti unutra TV karticu ili ne? Ako ne, onda zapravo trebaš mediaplayer, ako da, onda moraš vidjeti koliko TV kartica ide, trebaš li snimanje više programa odjednom, je li ti interesantan live-tv, jer to je ono što razlikuje HTPC od mediaplayera.

OK, postavila si puno pitanja i dobila puno podataka, sada si moraš dati vremena i truda riješiti neke konceptualne stvari prije nego kreneš definirati konkretne komponente. Trenutno niti sama nisi sigurna što bi najbolje riješilo tvoje zahtjeve, ali to niti nećeš znati sve dok ih ne definiraš. Zaboravi trenutno jedno ili dva računala, FreeNAS, ZFS i Windowse. Trenutno si samo moraš definirati okvire, a onda ideš dalje. Čitam tvoj prvi post i ne vidim dosta stvari unutra, možda ih ti i znaš, ali bilo kome sa strane je teško dati dobar savjet bez da zna točno s čime raspolažeš. Možda na kraju napraviš čak i zaokret za 180° u odnosu na ono što si u početku planirala, ali se nećeš pomaknuti puno važući sve odjednom i paralelno.

Uh, sad sam i ja oduljio, ajde da vratim sve na početak (čitam opet prvih par postova);

Trenutno imaš definirano:

- želišserver za opsluživanje do 3 računala (dva laptopa i HTPC),

- želišHTPC za gledanje filmova i slušanje muzike (mediaplayer),

- želiš sama napraviti kućišta i to stakleno za HTPC u dnevnom boravku na 2. katu, odn. drveno negdje na 1. katu,

- wireless printer,

- ideja je koristiti strujne LAN adaptere, barem za vezu između  servera i HTPC-a.

Moraš definirati:

- stoji li ovo gore napisano, treba li nešto izbaciti, dodavati će se sigurno :)

- pitanja gore, s početka ovog posta (novac/vrijeme/znanje/želje/potrebe),

- koje će točno zadatke obavljati server (file/multimedia/web/ftp/torrent/iTunes/UPnP/print/backup/???)

- koje će točno zadatke obavljati HTPC (samo već navedeno, ili i live-tv),

- ako planiraš gledati live-tv, hoće li ti HTPC biti i front- i backend, ili ulogu backenda namjeravaš prepustiti serveru,

- je li wireless printer dostupan isključivo računalima s WiFijem ili svima,

Moja je preporuka da si ovakve stvari staviš na papir, kako bi ti bile pregledne, surfaš, guglaš, raspituješ se ovdje i na drugim forumima i lagano križaš riješene stavke (nažalost, kako neke rješavaš, dodavati će se nove, ali nisi niti ušla ovo zato jer je jednostavno, jel' tako? ;). I tek kada budeš načisto s time što ti točno treba i zašto, možeš početi sastavljati konfiguracije, rješavati kompatibilnosti, softver, hardver, dizajniranje kućišta i sl. Neće ti za to trebati gomila vremena, ali se dosta teško sabrati, organizirati i priznati si neke stvari koje želiš provesti, ali ti realno možda ne trebaju.

Sve što ti nije jasno, pitaj i dobiti ćeš odgovor, tako da se možeš odlučiti. Sve što ti komplicira situaciju probaj pojednostaviti, ionako će se stvari komplicirati same od sebe :)

Gledam te!
14 godina
neaktivan

@Veliki Brat

Znam... {#}

1.Što se love tiče - komponente sam mislila platit u dva dijela: 1.one najbitnije ( matična, procesor, ram, napajanje i hard disk(ove) ) novcem zbog popusta na gotovinu koji se dobiva na svaku komponentu pojedinačno i ne sve odjednom nego pomalo, kako mi koja bude trebala; 2.ono ostalo na karticu... Stvar s novcem mi nije baš prebajna - radim, ali radim na ugovor, a plaću dobivam po odrađenim satima i preko ljeta sam na suhom jer nema škole... Tako da nemam baš ogroman izbor trgovina gdje mi primaju karticu i uzimaju na rate 6 ili više mjeseci ( bez kamata )... Da, to mi sve baš i ne ide na ruku, ali to nije razlog da odustanem... {#}

2.Vrijeme - pa voljela bih do jednog određenog datuma biti gotova ( kraj 9. mjeseca ), ali nije da se moram žurit i letit na sve strane zbog toga... Jedino se bojim da ako ubrzo ne započnem, neću nikad ni dovršit...{#}

3.Ne brini, zaletavat se sigurno neću... Ako bude potrebno, kupit ću i knjigu o tom dijelu koje ne razumijem ili ću opet ovdje gnjavit ljude, ali zaletavat se neću... Uostalom, dok ja sve to pripremim pa napravim, a i uz ostale poslove i obaveze, već ću naći riješenje za ono gdje sam zapela... {#}

4.Želje i potrebe - ja u biti ne razumijem u potpunosti šta ti na kraju imaš, odvojeno ili sve-u-jednom, jer iz ovog što si napisao pretpostavljam da ti je sve-u-jednom ali na kojem OS-u? Ili si instalirao Windowse na jednu, a FreeNas na drugu particiju? Materijal za kućište servera imam tako da mi to uopće nije trošak i to mogu počet odmah sad radit, ali nemam šta stavit u njega... Iako, mogu ga napraviti pa onda kad opet malo skupim novaca, dodat u njega prave komponente... {#}

Kao što sam već gore napisala, budući da nisam potpuno ograničena vremenom, neke komponente mislim nabavljat malo po malo, čisto zbog popusta... Ako na tome uštedim i 200kn, super je, a i malo sam uspoređivala ponudu i cijene od dućana do dućana i gledala što mi se najviše isplati... Vemil otpada jer koliko vidim, poslovnicu u Rijeci više nemaju, znači ostaju Links, HG-Spot, Chipoteka i NetCom ( svi u Rijeci jer mi je najbliže i komponente mogu preuzeti osobno, bez plaćanja poštarine )... Koliko vidim do sada, vjerojatno ću najviše komponenti uzet u NetCom-u jer je najjeftinije... Chipoteka nije loša, ali nema preveliku ponudu... HG-Spot ima veliku ponudu matičnih ploča i procesora, ali je nešto skuplji, kao i Links... O ovome razmišljam već dulje vrijeme tako da sam već dobro istražila kako se gdje vrte cijene i ponuda, pa otprilike već imam složeno i na papiru i u glavi šta želim...

TV programe bih svakako voljela snimat, pogotovo ako bi moji gledali neki film, a ja neki koncert ili sl.... Znam da te mogućnosti ovise o kartici koju imam i znam da sve to moram dobro proučit, sada još nemam konkretno u vidu nijednu ( mislim na ime proizvođača ) nego ću o tome razmišljat kad u potpunosti riješim pitanje servera... {#}

Hmmm, koje to stvari ne vidiš u postovima tj. prvom postu? Reci da ti znam odgovorit... {#}

Definirano:

- server za tri, a kasnije možda i više računala;

- HTPC za gledanje filmova, slušanje muzike, snimanje programa, Live TV opcionalno;

- HTPC u staklenom kućištu na 1. katu, a server u drvenom kućištu na 2. katu;

- ideja o strujnim LAN adapterima stoji i dalje...

Dodatno definiranje:

- sve ovo gore stoji;

- novac će se naći, znanje će se steći, vremena imam, želje i živaca imam, potrebe naravno;

- server - multimedia, file, torrent, print, backup definitivno, a ovo ostalo ako bude potrebno;

- HTPC - uz sve navedeno i snimanje i Live TV ali opcionalno tj. kako kada, po potrebi;

- e to ne razumijem, front- i backend...?

- printer je dostupan svima...

Ne, naravno da nisam krenula u ovo jer je jednostavno nego upravo suprotno, ali i da bi svojima poklonila nešto a da nije ''obična metalna kutija ili kutije''... {#}

Hvala na savjetima i prvenstveno, hvala na strpljenju! {#}

Garfield
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.1.2011 23:23 (MusicWoman).
14 godina
neaktivan

@MusicWoman da dignem ovu temu iz mrtvih, kako napreduje izrada? Jeli to propalo ili je već gotovo?

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice