Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.101.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
odjavljen
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Taj OLED ekran(128x64), njegov SCL pin spajam na SDA pin na Arduino-u, i SDA u SCL, ili SCL u SCL, i SDA u SDA? Kao što je slučaj s TX i RX pinovima(RX u TX, i obranto)?

@Bacio sam pogled na dokumentaciju Arduinoa Nanoa, i pročitam

"Analog pins 6 and 7 cannot be used as digital pins. Additionally, some pins have specialized functionality:"

Dali to znači da sve analogne pinove(osim ta dva navedena) mogu koristiti i kao digitalne ulaze ili izlaze?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 17:27 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Taj OLED ekran(128x64), njegov SCL pin spajam na SDA pin na Arduino-u, i SDA u SCL, ili SCL u SCL, i SDA u SDA? Kao što je slučaj s TX i RX pinovima(RX u TX, i obranto)?

Ne. SDA na SDA, SCL na SCL.

14 godina
odjavljen

Hvala, uredio sam gornji post.

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

"Analog pins 6 and 7 cannot be used as digital pins. Additionally, some pins have specialized functionality:"

Dali to znači da sve analogne pinove(osim ta dva navedena) mogu koristiti i kao digitalne ulaze ili izlaze?

Prouči pinout. Piše da su A6 i A7 isključivo analogni pinovi. To možda nije najjasnije napisano - to su isključivo pinovi za analogni ulaz. Vidiš da nemaju mapiran digitalni port (PC_) poput ostalih analognih pinova.

15 godina
Dex.pwn kaže...

Ja sam kupio neki OLED ekran i jebao sam se 2 dana s njim da skužim kud kaj ide. Library za njega ponekad treba malo izmjeniti ako je neka lijeva kineska kopija

14 godina
odjavljen

Jel to ovaj?

U opisu piše

"Note: This item come I2C/IIC interface only.

Because the hardware reasons, resulting IIC/I2C bus no ACK response signal , so IIC IIC communication Whitby automated production of OLED modules instead of the standard version . But this can be solved by software ...... published here for the Arduino library file , you can make this OLED module used in the Arduino system."

I ispod njega stoji download link nečega(ne želim kliknuti na to). Neki prijedlog za jednostavniji OLED?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 17:49 (Dex.pwn).
15 godina
Dex.pwn kaže...

Jel to ovaj?

U opisu piše

Because the hardware reasons, resulting IIC/I2C bus no ACK response signal , so IIC IIC communication Whitby automated production of OLED modules instead of the standard version . But this can be solved by software ...... published here for the Arduino library file , you can make this OLED module used in the Arduino system."

I ispod njega stoji download link nečega(ne želim kliknuti na to). Neki prijedlog za jednostavniji OLED?

Skini to s linka, vjerujem da nisu nikakvi virusi. 
Ja sam uzeo većeg. Link

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 18:08 (mac92).
14 godina
odjavljen

Taj mi je kompliciran za spojit. Nadam se da neću imati poteškoća. Ostale su mi još komponente/dijelovi koje ću naručiti kad sve spojim, izprogramiram, i testiram. Dakle, žice(ne jumperi), kutijce, itd...

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Jel to ovaj?

U opisu piše

Adafruitova biblioteka nema problema s tim OLED ekrančićem. A mislim ni ona drugo, u8g ili kak se već zove.

mac92 kaže...

Ja sam uzeo većeg. Link

Ti si uzeo ekran koji se spaja putem SPI sabirnice, što je nešto kompliciranije nego I2C. Ujedno, ono što prodavači ne napišu, taj ekran vjerojatno ne koristi SSD1306 kao oni 0.96" ekrani, nego SS1106 kontroler pa ako probaš koristiti SSD1306, prikaz ne štima.

15 godina
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Jel to ovaj?

U opisu piše

Adafruitova biblioteka nema problema s tim OLED ekrančićem. A mislim ni ona drugo, u8g ili kak se već zove.

mac92 kaže...

Ja sam uzeo većeg. Link

Ti si uzeo ekran koji se spaja putem SPI sabirnice, što je nešto kompliciranije nego I2C. Ujedno, ono što prodavači ne napišu, taj ekran vjerojatno ne koristi SSD1306 kao oni 0.96" ekrani, nego SS1106 kontroler pa ako probaš koristiti SSD1306, prikaz ne štima.

Ovaj piše da ima SH1106, ali zapravo ima SSD1306 i u kodu za taj drugi znači library od u8g treba promjeniti di je početak jer inače slika ide za 2 ili 3 stupca desno.

17 godina
moderator
mac92 kaže...
mbaksa kaže...

Ovaj piše da ima SH1106, ali zapravo ima SSD1306 i u kodu za taj drugi znači library od u8g treba promjeniti di je početak jer inače slika ide za 2 ili 3 stupca desno.

Ne kužim kak znaš da ima SSD1306. Imam praktički isti takav ekran, probao sam ga prvo sa Adafruitovom SSD1306 bibliotekom i slika je bila pomaknuta za nekoliko piksela. Onda sam probao sa SH1106 i slika je bila kako treba - bez ikakvog diranja biblioteke. Dakle, po svemu sudeći nije krivo napisano, nego je doista riječ o SH1106 kontroleru.

14 godina
odjavljen
15 godina
mbaksa kaže...
mac92 kaže...
mbaksa kaže...

Ne kužim kak znaš da ima SSD1306. Imam praktički isti takav ekran, probao sam ga prvo sa Adafruitovom SSD1306 bibliotekom i slika je bila pomaknuta za nekoliko piksela. Onda sam probao sa SH1106 i slika je bila kako treba - bez ikakvog diranja biblioteke. Dakle, po svemu sudeći nije krivo napisano, nego je doista riječ o SH1106 kontroleru.

A ja sam probao sa SH1106 i nije radio xd.
Na netu sam pronašao upute da se koristi library od SSD1306 i da se izmjeni jedna linija koda u library-u da slika nije pomaknuta 

17 godina
moderator
mac92 kaže...
A ja sam probao sa SH1106 i nije radio xd.

Na netu sam pronašao upute da se koristi library od SSD1306 i da se izmjeni jedna linija koda u library-u da slika nije pomaknuta 

Sad sam se sjetio da je moj ekran I2C. Uglavnom, tvoj ekran ima SH1106 kontroler, a sad zašto ti nije radio - neću ulaziti u to. Da ima SSD1306, onda slika ne bi bila pomaknuta. Ti kontroleri su očito u dobroj mjeri kompatibilni - spojio sam na istu sabirnicu i SH1106 i SSD1306 i istovremeno na njima prikazivao sliku, samo što je na jednome od njih bila pomaknuta.

14 godina
odjavljen
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Treba mi mišljenje. Naručio sam ove push sklopke. U opisu piše 50 mA da je maksimum. Mene sad zanima dali je to stvarno istina da su te sklopke takvo njesra da ni 1 A ne mogu protjerati?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 19:24 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Treba mi mišljenje. Naručio sam ove push sklopke. U opisu piše 50 mA da je maksimum. Mene sad zanima dali je to stvarno istina da su te sklopke takvo njesra da ni 1 A ne mogu protjerati?

Zašto bi trebale moći potjerati 1A? To su prekidači za signal. Ako ti treba jača struja, onda ih upariš s tranzistorima ili mosfetima. Ak ti ne pašu takvi, imaš ozbiljnije prekidače koji drže 1 A, npr. ovaj. Ili ovaj koji podnosi 3A.

14 godina
odjavljen
Uzeo sam ove koje podnose 3 A. Treba mi glavna sklopka kroz koju sve ide
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Uzeo sam ove koje podnose 3 A. Treba mi glavna sklopka kroz koju sve ide

Ako si uzeo ovaj što sam linkao, to ti je "momentarni" gumb, odnosno propušta struju kad ga držiš. Kad ga odpustiš, struja se prekida. Ne znam jesi li upravo to htio pa zato napominjem.

14 godina
odjavljen
Otkazat ću narudžbu. Treba mi da stalno drži
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

LOL dao sam ti linkove na te prekidače kao alternativu za one male push prekidače jer si se žalio da su ti preslabi.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

LOL dao sam ti linkove na te prekidače kao alternativu za one male push prekidače jer si se žalio da su ti preslabi.

Ne vjerujem da sam naručio prekidače koji ne drže signal. Aj nekako ću softwareski sredit to....

Uzeo sam neke s polugicom jer mi trebaju za glavnu sklopku. Podnose do 15 A. Ovo budem softwareski rješio.

Ne vjerujem još u ovo  

Da ne bi opet ukuvo - su to ovi koji drže cijelo vrijeme?

http://www.ebay.com/itm/20PCS-6-6-4-3mm-Tact-Tactile-Push-Button-Switch-DIP-2Pin-/361564899580?hash=item542ef288fc:g:5HgAAOSwHPlWdWsG

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 22:04 (Dex.pwn).
16 godina
moderator

mbaksa kako te lik trolla, ja ne vjerujem

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
Moj PC  
3 1 hvala 0
14 godina
odjavljen

Po čemu ja to trollam lika koji mi pomaže već brat bratu jednu dvije godine?

Zar mi ne vjeruješ da sam naručio pogrešne?

Okej. Znači, tako ćemo.

16 godina
moderator

Oprosti, ali ja jednostavno ne mogu vjerovati da toliko ne razumiješ ništa i nisi sposoban shvatiti što ti se govori ili samostalno zaključiti neke stvari.

Nisam rekao da ti ne vjerujem da si naručio pogrešne, nego mi je neshvatljivo da nakon svega što je mbaksa napisao i objasnio ti po nekoliko puta neke stvari ti i dalje ne shvaćaš kako stvari funkcioniraju.

Također ne vjerujem da ne razlikuješ tipkalo od prekidača...

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 23:01 (XXX-Man).
14 godina
odjavljen
XXX-Man kaže...

Oprosti, ali ja jednostavno ne mogu vjerovati da toliko ne razumiješ ništa i nisi sposoban shvatiti što ti se govori ili samostalno zaključiti neke stvari.

Nisam rekao da ti ne vjerujem da si naručio pogrešne, nego mi je neshvatljivo da nakon svega što je mbaksa napisao i objasnio ti po nekoliko puta neke stvari ti i dalje ne shvaćaš kako stvari funkcioniraju.

Sve što mi je objasnio razumijem. Nisam obračao pažnju kad sam uzimao sklopke.

Koja bi trebala razlika biti? Isti mi je vrag dal sam rekao sklopka, tipkalo, prekidač....

16 godina
moderator

Ne nisu...

Dex.pwn kaže...

Koja bi trebala razlika biti? Isti mi je vrag dal sam rekao sklopka, tipkalo, prekidač....

Razlika je velika. Zato što je tebi isti vrag radiš greške tamo gdje nebi smio.

Tipkalo je u funkciji samo dok ga držiš pritisnutog. Treba razlikovati NO (normally open - ima kontakt kad je pritisnuto) i NC (normally closed - ima kontakt stalno, dok pritiskanje prekida kontakt) verzije.

Prekidač ili sklopka trajno ostaje u željenom položaju.

16 godina
Dex.pwn kaže...
XXX-Man kaže...

Nije isto jer tipkalo drzi kontakt samo kad je pritisnuto a prekidac je u polozaju 1 ili 0(moze biti i u 2,3,4... ali nebitno sad) i ostaje tamo kamo ga stavis

EDIT:

evo ispravak krivo sam napisao, pobjeglo mi pola recenice

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.12.2016 23:29 (CroNk3r).
16 godina
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...
XXX-Man kaže...

Nije isto jer tipkalo drzi kontakt samo kad je pritisnuto a prekidac je u polozaju 1 ili 0(moze biti i u 2,3,4... ali nebitno sad)

Kao portafon/portofon 

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
16 godina

Jel znate gdje ima za naručiti baterija 905050 ? Jedino mi izbacuje alibabu, gdje prodaj na velike količine.

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

Aliexpress

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice