Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.102.226
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
odjavljen
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Znači stavio sam bateriju(koja je bila na 3.5 V) u pola sam na punjač(LiIon), i još uvijek se puni. Ubo sam punjač od 0.75 A. Jel moguće da čip puni ispod 1 A(koliko piše u specifikacijama)? Čip, adapter od punjača, i baterija su hladni.

Također tražim mišljenje o ovoj bateriji. Dali je kvalitetna, i koliko je sigurno da je to taj kapacitet?

Također i ove - http://www.chipoteka.hr/artikl/131548/baterija-litijeva-36v-lcr18650-2400200048 - http://www.chipoteka.hr/artikl/127253/baterija-litijeva-36v-18650-li-ion-2550mah-2400200041

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.12.2016 23:28 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Ubo sam punjač od 0.75 A. Jel moguće da čip puni ispod 1 A(koliko piše u specifikacijama)?

Brijem da sam ti već jednom na ovoj temi stavio sliku krivulje punjenja.

Manje-više sve bitno vezano uz punjenje ti piše ovdje: http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries

Dex.pwn kaže...

Također tražim mišljenje o ovoj bateriji. Dali je kvalitetna, i koliko je sigurno da je to taj kapacitet?

Ne sjećam se da sam vidio da renomirane marke imaju baterije kapaciteta preko 3400 mAh.

14 godina
odjavljen

Znam da si stavio, no ovako dugo nisam očekivao. Sad bi baterija trebala imati daleko više od 3.5 V.

Sad punim jednu od onih koje su oštećene.

Ako se ispostavi da mi je jedino ta jedna ispravna(a već je, samo ne gubim nadu :D), budem uzeo onda ove - http://www.chipoteka.hr/artikl/131548/baterija-litijeva-36v-lcr18650-2400200048

Vjerojatno tri komada.

Sad me zanima još nešto. Ako ta bnaterija koju sad punim da napon isti kao i ona baterija koja je jedina imala napon preko 3 V, dali to znači da nije oštećena?

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.12.2016 23:55 (Dex.pwn).
16 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Imas na banggoodu samsungove 18650 dosta jeftino i s njima znas na cemu si

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Budem uveo onda ove. Djeluju mi nekako najbolje za te pare. Valjda neću požaliz. Hvala ti :)

http://www.banggood.com/4PCS-3_7V-2600mah-Button-Top-Protected-18650-Lithium-Battery-For-Samsung-p-913785.html?rmmds=search

16 godina
moderator

Banggood trenutno ne šalje 18650 u HR.

Gearbest je bolji izbor sa provjerenim i kvalitetnim 18650 ćelijama

http://www.gearbest.com/batteries-chargers-c_11298/t3_18650/

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
9 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

E da, uvijek zaboravim pitati, kak je prošao onaj oglas (kupnja baterija)?

Kruha i igala...
16 godina
moderator

Nabavio dosta veliku količinu ispravnih baterija (oko 70%), a nisam još ni stigao sve testirati jer sam rijetko kod kuće...

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
9 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

Nabavio dosta veliku količinu ispravnih baterija (oko 70%), a nisam još ni stigao sve testirati jer sam rijetko kod kuće...

Ja sam uspio nabaviti u jednom danu nekih stotinjak 18650 (većinom Samsung i LG) potpuno besplatno 

I skoro sve potpuno ispravne ....

Lijepo je kad ljudi ne znaju kaj bacaju.

Kruha i igala...
16 godina
moderator

Nabavi i meni

Jesi testirao kapacitet?

Zaključak testiranja nekoliko stotina 18650 ćelija iz laptopa do sada je sljedeći:

LG ima najmanji pad kapaciteta, zatim su Samsung i Sony otprilike podjednako, pa Panasonic. Sanyo u pravilu najgori uz puno problematičnih ćelija koje se jako griju kod punjenja. Sve ostalo je smeće.

14 godina
odjavljen
Bio bi sretan kad bi meni poslao jedno šest komada. ❤
14 godina
odjavljen
XXX-Man kaže...

Budem uzeo http://www.gearbest.com/batteries/pp_242228.html

Kažete da je LG dobz dobar s tim baterijama.

9 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

Nabavi i meni

Jesi testirao kapacitet?

Ako bude još toga, rado ti pošaljem, nema problema.

A kapacitet nisam testirao, ne stignem, ali su praktički 99% nove, sa samo par ciklusa punjenja.

Većinom 2600 mAh Samsung.

Bile su u jednom off grid sistemu za backup, i kad se dogodio problem s lokacijom, premještali su cijeli sustav, a backup sistem su upgradeali i ove battery bankove ostavili da ih se vozi na otpad 

Nakon što su bili 3 tjedna u uporabi (mislim da u tih tri tjedna nije bilo ni jednog nestanka struje)...

Dosta sam ih već rasprodao, modificirao sam nekim lovcima lampe za puške - ugrađivao LEDice, TP4056 i 18650 s nosačima za optiku, i pokupovali su svaki bar po dvije za rezervu.

I modao sam si baterije na dvije aku bušilice, i bratu na dvije, s 5 18650 nikad ni ne stignem isprazniti ni jednu u istom danu....

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...
XXX-Man kaže...

Nabavi i meni

Jesi testirao kapacitet?

Ako bude još toga, rado ti pošaljem, nema problema.

A kapacitet nisam testirao, ne stignem, ali su praktički 99% nove, sa samo par ciklusa punjenja.

Većinom 2600 mAh Samsung.

Bile su u jednom off grid sistemu za backup, i kad se dogodio problem s lokacijom, premještali su cijeli sustav, a backup sistem su upgradeali i ove battery bankove ostavili da ih se vozi na otpad 

Nakon što su bili 3 tjedna u uporabi (mislim da u tih tri tjedna nije bilo ni jednog nestanka struje)...

Dosta sam ih već rasprodao, modificirao sam nekim lovcima lampe za puške - ugrađivao LEDice, TP4056 i 18650 s nosačima za optiku, i pokupovali su svaki bar po dvije za rezervu.

I modao sam si baterije na dvije aku bušilice, i bratu na dvije, s 5 18650 nikad ni ne stignem isprazniti ni jednu u istom danu....

Koliko tražiš za osam komada? Bez poštarine.

Rado bi uzeo od tebe.

17 godina
moderator

Riješite kupoprodaju putem privatnih poruka.

14 godina
odjavljen

Trebaju mi svjedoci :D Živi

16 godina
fer-de-lance kaže...

Tako ti je to u industriji, jos bolja stvar je da firma placa zbrinjavanje "otpada"

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2016 12:31 (CroNk3r).
9 godina
neaktivan
CroNk3r kaže...
fer-de-lance kaže...

Tako ti je to u industriji, jos bolja stvar je da firma placa zbrinjavanje "otpada"

Da, tako sam  jednom i zbrinuo 20-ak Asus EEE notebooka s frendom pola-pola, dok su još vrijedili.

Srećom je on radio na "sortiranju otpada", tj. skladištu firme...

Kruha i igala...
9 godina
neaktivan

Stigel je encoder KLIK ali me prci..

Crveno na 5v, crna na GND i zelena i bijela na po jedan Digitalni pin (0,1, probano i sa 2 i 3) ali ne radi tj nis ne izbacuje u serialu, nije valjda sjeban?

Evo primjer koda, zelena i bijela spojeni na 0 i 1 dpin

int pulses, A_SIG=0, B_SIG=1;

void setup(){
attachInterrupt(0, A_RISE, RISING);
attachInterrupt(1, B_RISE, RISING);
Serial.begin(115200);
}//setup

void loop(){

}

void A_RISE(){
detachInterrupt(0);
A_SIG=1;

if(B_SIG==0)
pulses++;//moving forward
if(B_SIG==1)
pulses--;//moving reverse
Serial.println(pulses);
attachInterrupt(0, A_FALL, FALLING);
}

void A_FALL(){
detachInterrupt(0);
A_SIG=0;

if(B_SIG==1)
if(B_SIG==0)
Serial.println(pulses);
attachInterrupt(0, A_RISE, RISING);
}

void B_RISE(){
detachInterrupt(1);
B_SIG=1;

if(A_SIG==1)
if(A_SIG==0)
Serial.println(pulses);
attachInterrupt(1, B_FALL, FALLING);
}

void B_FALL(){
detachInterrupt(1);
B_SIG=0;

if(A_SIG==0)
if(A_SIG==1)
Serial.println(pulses);
attachInterrupt(1, B_RISE, RISING);
}

Potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Prvo - koristi neki servis za dijeljenje koda jer se ovako ništa ne vidi, npr.: https://codeshare.io/

Drugo - zašto ne koristiš funkciju digitalPinToInterrupt?

Treće - kakve su to fore s attachanjem i detachanjem interrupteova unutar funkcije koju interrupti pozivaju? Interrupteove attachaj u setupu, a dalje si u kodu koristi zastavice ako interrupt u nekom slučaju ne treba okinuti kod.

Koju uopće Arduino pločicu koristiš? Jesi provjerio koje interrupt pinove konkretna pločica podržava? Zašto nisi koristio funkciju digitalPinToInterrupt da konkretne pinove translatiraš u interrupteove'

Zašto su ti pinovi hardcodeani, umjesto da su konstante (ili varijable)?

16 godina
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Ubo sam punjač od 0.75 A. Jel moguće da čip puni ispod 1 A(koliko piše u specifikacijama)?

Brijem da sam ti već jednom na ovoj temi stavio sliku krivulje punjenja.

Manje-više sve bitno vezano uz punjenje ti piše ovdje: http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries

Dex.pwn kaže...

Ne sjećam se da sam vidio da renomirane marke imaju baterije kapaciteta preko 3400 mAh.

Dali je zdravo po bateriju ( smartphone ) onda puniti ju preko noci na npr 1A ili 0.5A da se napuni skroz, ili koristiti normalan charger koji sam dobio uz mobitel od 2.1A?

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Prvo - koristi neki servis za dijeljenje koda jer se ovako ništa ne vidi, npr.: https://codeshare.io/

Drugo - zašto ne koristiš funkciju digitalPinToInterrupt?

Treće - kakve su to fore s attachanjem i detachanjem interrupteova unutar funkcije koju interrupti pozivaju? Interrupteove attachaj u setupu, a dalje si u kodu koristi zastavice ako interrupt u nekom slučaju ne treba okinuti kod.

Koju uopće Arduino pločicu koristiš? Jesi provjerio koje interrupt pinove konkretna pločica podržava? Zašto nisi koristio funkciju digitalPinToInterrupt da konkretne pinove translatiraš u interrupteove'

Zašto su ti pinovi hardcodeani, umjesto da su konstante (ili varijable)?

Imam Leonardo r3 32u4 (pinovi 0,1,2,3 i 7 za interrupt)

Taj kode je naden na yt (njemu radi,ali meni ne),ali npr ni ovaj kolko vidim jednostavan kod uopce ne radi

https://codeshare.io/5MQQ35

Potpis
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Dali je zdravo po bateriju ( smartphone ) onda puniti ju preko noci na npr 1A ili 0.5A da se napuni skroz, ili koristiti normalan charger koji sam dobio uz mobitel od 2.1A?

Ako i postoje istraživanja tog tipa, nisam ih vidio.

Pretpostavio bih da sporije punjenje pogoduje dugovječnosti baterija jer će se manje zagrijavati tijekom punjenja.

Ako se dobro sjećam, na battery universityju tvrde da je "trickle" charging štetan za litijske baterije, ali ne sjeda mi njihovo objašenje, jer kad ti mobitel držiš na punjaču, struja kojom se baterija povremeno nadopunjava je jako mala, a i mobitel može srkati struju preko USB porta ako ga koristiš kad je zaštekan. Osobno ak si prije spavanja hoću pogledati što na YouTubeu mobitel mi je na punjaču baš zbog toga. Logika mi govori da, kad ne bi bio na punjaču, da bi se bateriji kratio životni vijek jer bi se za gledanje YouTubea trošila pa bi se onda opet trebala puniti jakom strujom kad se mobitel zašteka.

Al eto, pročitaj što piše na Battery Universityju ili na drugim izvorima pa se sam odluči.

17 godina
moderator
Foz-matija kaže...
Taj kode je naden na yt (njemu radi,ali meni ne),ali npr ni ovaj kolko vidim jednostavan kod uopce ne radi

Si ti siguran da si dobro sve spojio? I da ti napon nije prenizak za taj enkoder? Jer piše 5-24V, a Arduinoi spojeni prek USB-a obično imaju napon oko 4,8V, možda i malo manje.

Imaš onaj normalni rotary enkoder - s njim ti radi?

9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Foz-matija kaže...

Si ti siguran da si dobro sve spojio? I da ti napon nije prenizak za taj enkoder? Jer piše 5-24V, a Arduinoi spojeni prek USB-a obično imaju napon oko 4,8V, možda i malo manje.

Nemam taj obicni nit nis slicno..

Znaci napon je moguci problem + kabel je dug skoro 2 metra (od enkodera).

Kak to testirat?

Potpis
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2016 18:12 (Foz-matija).
15 godina
Foz-matija kaže...
mbaksa kaže...
Foz-matija kaže...

Kak to testirat?

Dovedeš "izvana" U/I koji sigurno rade, a po mogućnosti ispitaš izlaze s osciloskopom (A i B fazu). Tada si siguran, koliko je moguće biti siguran, u ispravanost tog enkodera!

17 godina
moderator
Foz-matija kaže...

Kak to testirat?

Poanta je u tome da tebi enkoder mora davati napon na dva pina kad se vrti (ili ga spuštati na gnd - nisam previše proučavao što točno radi) i to mora biti konzistentno (odgovarati okretanju). Ako si siguran da si sve dobro spojio, a Arduino ti ne registrira promjene napona, onda bi ti trebao osciloskop da točno vidiš što se događa na tim pinovima - da li tu uopće ima ikakvih promjena, i ako ih ima, jesu li dovoljno velike da signaliziraju promjenu HIGH/LOW stanja na Arduinu.

Bez osciloskopa... Ne znam - spoji na multimetar, prebaci na mjerenje napona istosmjerne struje pa gledaj dolazi li do promjena kad vrtiš.

16 godina

Vrti ga i mjeri napon ili na A ili na B, ako se mjenja na multimetru, znaci da nesto dobivas, takoder probaj s napajanjem malo viseg napona + 7805.

Istina da je 7805 resipa e0nergiju, ali je jako stabilan napon.

EDIT: na servo motoru znas dal je enkoder dobar tako da mu stavis konstantan napon na pin za kontrolu brzine i nakon toga uzmes multimetar i na A i B mora biti 2.5V(uz malo trzanje)

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2016 19:20 (CroNk3r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Baksa, slušaj ovo:

Znači one dvije baterije od sinoć sam napunio preko čipa kojeg sam kupio prek eBaya. Danas u školi pitam profu za multimetar, te izmjerim napon od 6 V. Jel to normalno? U pitanju je i jedna i druga baterija(jedna je jučer imala napon od 3.5 V, druga između 2.5 i 2.7 V, ne sjećam se točno).

Uz to, žarulja od 24 V je bila spojena. Ne kužim sad ama baš ništa. Kaže da baterija nije oštećena, da ju treba nadopunit samo.

Ovu bateriju koja je jučer imala napon manji od 3 V sam ostavio preko noći da se puni. Ujutro je svjetilila zelena LED-ica(što znači da je napunjeno).

Profe mi kažu jedno, vi drugo. Ne znam ni sam što da radim. Da koristim ove baterije koje su imale napon ispod 3 V, ili da kupujem nove?

9 godina
neaktivan

Evo A i B signali spojeni na audio kabel (aux kabel) i spojeni kao mikrofon i u Audicity ju kad vrtim enkoder valovi idu,znaci da radi enkoder?!

EDIT: Enkoder mi radi (ocitava u arduinu) samo kad je spojen sa laptopom (- skupa na arduino i moraju bit signali spojeni na 3.5mm na laptopu ) nerazumijem zbog cega?

Potpis
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2016 19:49 (Foz-matija).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice