Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.089.244
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
15 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Pa signal ti ide od npr. +5V do -5V.  (primjer nevezan uz stvarnost) Tvoje pojačalo pojačava samo dio veći od 0. Trebaš imati tri napona +V (+12V), -V (-12 V), i masu (0V). Onda pojačalo napajaš naponom +V i -V, a signala u odnosu na masu.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.4.2015 17:42 (ROFLOLMAO).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Trebao bi pomoć oko kapacitivne diode naime trenutno ona koja mi treba ne mogu je nikako naći, prošao sam dućane za koje znam da se bave elektronikom i ništa. Karakteristike diode(BB106). Diode koje su mi ponuđene trenutno BB119BB222BB405B, ali ne znam da li će jedna od ovih moći zamjeniti onu koja mi treba nisam baš neki veliki znalac, ali čini mi se da ne mogu ove koje sam ja naveo tj. ne znam pa eto da pitam ovdje pošto mi nisu baš jasne one nacrtane karakteristike. Jer sam mislio pogledat karakteristike pa usporedit njihov kapacitet između 0V i 5,6V ali pod različitim frekvencijama su snimane karakteristike pa sam tu malo zapeo. Inače dioda bi radila na naponu od 0V do 5,6V znači to je radno područje, potenciometrom mijenjam taj napon od 0 do 5,6 i ugađam titrajni krug tj. primam različite radio valove. Inače sklop za koji mi treba ta kapacitivna dioda je mali fm prijamnik ostaviti ću shemu možda pomogne. Kao što rekoh nisam neki veliki znalac pa eto stvarno ako ima netko nekakvo rješenje ili bilo šta što bi mi pomoglo bio bih mu stvarno zahvalan. Pogledao sam već koja bi dioda mogla zamjeniti BB106 a to je navodno BB109G model koju naravno isto nisam našao u dućanima koji su mi dostupni. Gledao sam u chipoteci i holexu to mi je jedino dostupno u mom gradu, jedino ako ima kakav drugi dućan u hr koji bi to mogao imati. Unaprijed hvala.

Problem riješen. 

:
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.4.2015 22:48 (PowerRi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Može li mi netko objasniti kako radi Johnsonovo brojilo ( aka twisted ring counter). Zanima me kako da napravim Johnsonovo brojilo koje broji do 36, a da pri tome koristim minimalan broj bistabila? I kako bih realizirao Johnsonovo brojilo pomoću 2x74175 koje broji do 48. Hvala unaprijed ako netko odgovori.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
ROFLOLMAO kaže...

Pa signal ti ide od npr. +5V do -5V.  (primjer nevezan uz stvarnost) Tvoje pojačalo pojačava samo dio veći od 0. Trebaš imati tri napona +V (+12V), -V (-12 V), i masu (0V). Onda pojačalo napajaš naponom +V i -V, a signala u odnosu na masu.

http://e-elektro.blogspot.com/2010/03/nf-pojacalo-20w-tda-2030.html

http://e-elektro.blogspot.com/2010/03/nf-pojacalo-70w.html

... 'jel to hoćeš reći da naprimjer ova pojačala nevaljaju jer nemaju napajanje + / -     ????

15 godina
neaktivan

Pa komentirao sam njegovu shemu. Ova imaju potpuno drugačiji ulaz. 

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

Po datasheetu LM386 se vidi da je u izlaznom stadiju A-klasa uparena s AB-klasom pa sklop ne treba negativno napajanje jer tranzistor u klasi A ima statičku radnu točku i diže cijeli signal iznad nule.

Do you understand life?! Do you?!
15 godina
neaktivan

Pa nemože pojačati ništa ispod 0V, a nema nikakvo djelilo napona niti kondenzator na ulazu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

Pa nemože pojačati ništa ispod 0V, a nema nikakvo djelilo napona niti kondenzator na ulazu.

Kako ne može ništa ispod 0V? + terminal je spojen na + input, a - terminal na - input diferencijskog pojačala.

Dijelilo napona nije potrebno ako mu je napon dovoljno mali, a kondenzator nije potreban jer diferencijsko pojačalo na ulazu ima velik faktor potiskivanja što eliminira DC. Zar ne?

Do you understand life?! Do you?!
17 godina

Koja je funkcija srednjeg potenciometra http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC-Step-Down-CC-CV-Adjust-Buck-Power-Module-heatsink-/221284705482?

Ako dobro shvaćam, kad LEDica svijetli, znači da se baterija/akumulator napunio. No kako sklop "zna" da je baterija puna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Pa prema naponu.
robimarko@gmail.com
10 godina
Darmarko kaže...

Koja je funkcija srednjeg potenciometra http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC-Step-Down-CC-CV-Adjust-Buck-Power-Module-heatsink-/221284705482?

Ako dobro shvaćam, kad LEDica svijetli, znači da se baterija/akumulator napunio. No kako sklop "zna" da je baterija puna?

U stvari pojma nema, to bi ti trebao "reći".

Najednostavnije će biti za pojasniti kroz primjer.

Dakle uzmeš bateriju koju ćeš puniti te nađeš datasheet u kojem će ti biti definirano u kojim uvijetima se puni određena baterija.

Možemo kroz ovaj random primjer.

Baterija iz primjera se puni  prvo s CC, pa zatim u CV modu rada.

Sklop iz linka ima potenciometre za max struju, max napon te potenciometar kojim se namješta vrijednost struje pri kojoj se smatra da je baterija puna.

Kada bi sklop samo prema naponu definirao bateriju punom tada bi prekinuo punjenje u trenutku kada punjenj baterije prelazi iz CC moda u CV mod, što je otprilike 80% napunjenosti baterije.

Prema podatcima iz datashet-a pot "CV" adjust bi trebalo podesiti da napon u praznom hodu bude 4.2V, pot "cc" bi trebalo podesiti na max 1C, dok CC charging covert.. bi trebalo podesiti na 0.01C.

Dakle sklop prekida punjenje, odnosno u ovom primjeru smatra se da je baterija puna prema struji punjenja koja će u CV režimu rada ista pasti na vrijednost 0.01C.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.4.2015 13:34 (ITelektronika).
17 godina

To me zanimalo, hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Tako je, iako ja mislim da se samo upali ledica koja označava kraj punjenja kad padne struja na odabranu razinu, a ne da se zbilja prekine struja.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Naručio sam AC/DC adapter za fotić u obliku baterije - znači da umjesto punjive li-ionske baterije u fotić stavim tu "lažnu bateriju", da tijekom dvo-trosatnog snimanja ne moram u više navrata mijenjati bateriju.

Međutim, htio bih imati i bateriju za backup - recimo ako nestane struje ili neko išteka kabel od adaptera, da tada fotić dalje radi na bateriji, bez prekida rada.

Je li moguće, i kako, imati istovremeno spojen adapter i bateriju (napon baterije i punjača bi trebao biti sličan - oko 7,5 V, vjerojatno viši kad je baterija skroz puna), s tim da se baterija koristi samo kad adapter ne daje struju? Smiju li se oni paralelno spojiti, možda ako stavim diodu na plus baterije? Ili se to radi nekako drugačije?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

direktno ne... na taj adapter tribas spojit neki vanjski modul u kojem ce direktno bit spojena baterija, a pak na nju charger krug koji ce zapravo citavo vrime bateriju odrzavat napunjenom... 

17 godina
moderator

A ne bi bilo moguće nešto u stilu Arduina? Ako se ne varam, možeš istovremeno imati spojen 12V adapter i USB. Kad je spojen adapter, pločica se napaja preko adaptera (7-12V ulaza), a kad se odspoji, napaja se preko USB-a.

Ili recimo postoje one fore kod LED reflektora, koji mogu koristiti jednu ili dvije li-ionske baterije istovremeno.

15 godina
mbaksa kaže...

A ne bi bilo moguće nešto u stilu Arduina? Ako se ne varam, možeš istovremeno imati spojen 12V adapter i USB. Kad je spojen adapter, pločica se napaja preko adaptera (7-12V ulaza), a kad se odspoji, napaja se preko USB-a.

Ili recimo postoje one fore kod LED reflektora, koji mogu koristiti jednu ili dvije li-ionske baterije istovremeno.

Mozda da istrazis kako to na mobitelima funkcionira i napravis neku kopiju?

Neznam kako je to tamo izvedeno, al ako ti naponi odgovaraju moglo bi se mozda sloziti na nacin da(ako je to na tom modulu) samo kupis onaj usb modul za mobitel.

EDIT:

Ili kod arduina ako kazes da moze tako paralelno imati pogledati shemu(to je bar open source)

:D
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2015 17:45 (CroNk3r).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

u arduino imas low drop diodu (0.15v) izmedju +5V USB i +5V arduina (pa dobijes 4.85V kad miris... s druge pak strane napajanje ti je nekih +7-+18V sto se pomocu regulatora napona spusta na +5V, sto je dovoljno da struja ne ide u suprotnom smjeru, prema usb portu... kako imas jos i trecu mogucnost, odnosno Vcc pin, napajanje pomocu njega (vanjskih 5V) nikad nebi smjelo bit prisutno ukoliko u isto vrime koristis 5.5/2.1 jack za napajanje... 

hrpa ljudi "spali" arduino upravo jer imaju visestruka napajanja u isto vrime... masa je jedinstvena, ali razliciti sustavi svojim pozitivnim krakom nikad nebi smjeli bit spojeni u jednu tocku...

ti bi moga pomocu diode ostvarit to sto zelis, ali u tom slucaju ti vanjsko napajanje nebi punilo bateriju, vec bi baterija bila iskljucivo backup ukoliko napajanje nestane... ono sto sam ti u prethodnom postu predlaga je da ti je baterija osnovno napajanje, a vanjsko daje struju i ujedno dopunjava bateriju... 

17 godina
moderator
wifi kaže...
ti bi moga pomocu diode ostvarit to sto zelis

Znači, ako bih paralelno spojio bateriju i taj vanjski adapter, s tim da bih na + baterije stavio (običnu?) diodu, to bi trebalo funkcionirati? Koja je tu logika selekcije struje vanjskog adaptera - to što bi napon bio malo viši ili što?

Bih li možda trebao staviti i kakvu diodu na + adaptera?

Jednu bateriju mogu riskirati - samo mi još ovaj adapter-baterija mora stići (valjda bude kroz dva tjedna).

wifi kaže...
ali u tom slucaju ti vanjsko napajanje nebi punilo bateriju, vec bi baterija bila iskljucivo backup ukoliko napajanje nestane...

To i je moja želja - da se troši struja preko adaptera, a da se prijeđe na bateriju samo ako nema struje iz adaptera. Nema baš nikakvog razloga da maltretiram bateriju dopunjavanjima, kad imam nekoliko vanjskih punjača i sedam baterija.

CroNk3r kaže...
Mozda da istrazis kako to na mobitelima funkcionira i napravis neku kopiju?

Neznam kako je to tamo izvedeno, al ako ti naponi odgovaraju moglo bi se mozda sloziti na nacin da(ako je to na tom modulu) samo kupis onaj usb modul za mobitel.

EDIT:

Ili kod arduina ako kazes da moze tako paralelno imati pogledati shemu(to je bar open source)

Moje znanje na tom području je nedostatno da bih se sam išao u to upuštati. Nadao sam se da se možda netko susreo sa sličnim slučajem ili da je gdje naišao na shemu koja bi se bez nekih velikih modifikacija mogla primijeniti na moj slučaj.

15 godina
moderator

Po meni dalo bi se nkj skombinirati s ovakvim nečim.

http://www.ebay.com/itm/171742597428

jedino što je ovo za jednu čeliju, trebalo bi potražiti za dvije...

Kad napuni bateriju onda ju "zaobilazi" i daje direktno struju van na out terminale.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
17 godina
moderator
XXX-Man kaže...

Po meni dalo bi se nkj skombinirati s ovakvim nečim.

http://www.ebay.com/itm/171742597428

jedino što je ovo za jednu čeliju, trebalo bi potražiti za dvije...

Kad napuni bateriju onda ju "zaobilazi" i daje direktno struju van na out terminale.

Nisam vidio da tako nešto postoji za dvije ćelije. Ovo bi se dalo iskoristiti kad bi mi se fotić napajao preko USB-a. Nažalost, moj fotić (NEX-6) USB port koristi samo za punjenje baterije.

Mada, kad čovjek bolje razmisli - mogao bih na taj punjač spojiti 18650 bateriju pa nju koristiti za backup, a izlaz iz punjača dignuti na 7,2 V (toliko nominalno moj fotić traži) preko nečeg poput ovog. Hm... Iako, kažem, najradije bih da se baterija ne koristi ni ne dopunjava ako AC/DC adapter daje struju jer za tim nema apsolutno nikakve potrebe.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2015 20:16 (mbaksa).
14 godina
neaktivan

Možda bi mogao modificirati ovo. Napravljeno je da kada nestane napajanja(AC), da uključi baterije kada nestane glavnog napajanja. Možda zamjeniti tranzistor za neki koji može izdržati veću struju(2-3A?) i u teoriji trebalo bi raditi

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

0 0 hvala 0
15 godina
mbaksa kaže...

Znači, ako bih paralelno spojio bateriju i taj vanjski adapter, s tim da bih na + baterije stavio (običnu?) diodu, to bi trebalo funkcionirati? Koja je tu logika selekcije struje vanjskog adaptera - to što bi napon bio malo viši ili što?

Bih li možda trebao staviti i kakvu diodu na + adaptera?

Da, baterija se ne bi koristila jer s druge strane diode bi bio viši napon nego što je to kod plusa punjača, u teoriji dioda na punjacu ne bi trebala nikako utjecati na to(eventualno mali pad napona), a punjac bi trebao vec u sebi imati zastitu ako je ona potrebna(inace bi prema nekoj logici prilikom iskljucivanja punjaca iz uticnice, a da su baterije unutra punjač izgorio), al za to pričekaj nekog tko je malo bolji kod praktičnog znanja u tom području.

@ivan

Mislim da bi kod tog sustava fotic ugasio(restartao)

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2015 21:09 (CroNk3r).
14 godina
neaktivan

Možda kondezator od 3000-4000uF na izlazu, čisto da pokrije taj period mjenjanja napajanja? Ovo mi je prvo palo na pamet. Samo me zanima kako će ovo ispasti, jer imam sličan setup na starom samsung idiot fotoaparatu, samo sam ja pravio lažnu bateriju od drveta i spojena je na adapter sa izlazom od 3.3V. Ideja je bila iskoristiti fotić za neki duži time-lapse projekt, tako da bi backup baterija dobro došla

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Moram sve ovo malo detaljnije proučiti, sad ne stignem.

Na pamet mi je inače pala još jedna ideja, koja bi bila ako se ništa drugo ne može ili ne isplati raditi - iskoristiti relej, čiju zavojnicu bi aktivnom držao napon iz AC/DC adaptera. Pretpostavljam da bi neki kondenzator većeg kapaciteta trebao biti dovoljan da se prebacivanje ne osjeti, jedino što bi se čuo klik, što zapravo i nije toliko bitno.

0 0 hvala 0
15 godina
moderator
mbaksa kaže...

Mada, kad čovjek bolje razmisli - mogao bih na taj punjač spojiti 18650 bateriju pa nju koristiti za backup, a izlaz iz punjača dignuti na 7,2 V (toliko nominalno moj fotić traži) preko nečeg poput ovog. Hm... Iako, kažem, najradije bih da se baterija ne koristi ni ne dopunjava ako AC/DC adapter daje struju jer za tim nema apsolutno nikakve potrebe.

Tako sam ja to nekako i zamislio :)

Ovdje se baterija nebi koristila, a sve dok je puna nebi ni dopunjavala, što je zapravo dobra opcija. Ne moraš razmišljat jesi ju punio.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2015 22:13 (XXX-Man).
15 godina
mbaksa kaže...

Moram sve ovo malo detaljnije proučiti, sad ne stignem.

Na pamet mi je inače pala još jedna ideja, koja bi bila ako se ništa drugo ne može ili ne isplati raditi - iskoristiti relej, čiju zavojnicu bi aktivnom držao napon iz AC/DC adaptera. Pretpostavljam da bi neki kondenzator većeg kapaciteta trebao biti dovoljan da se prebacivanje ne osjeti, jedino što bi se čuo klik, što zapravo i nije toliko bitno.

U tom slucaju ti je puno bolja opcija ici na tranzistor jer je puno brzi u prebacivanju od relaya.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2015 22:14 (CroNk3r).
14 godina
neaktivan
Jednostavnije je iskoristiti SPDT relej. Dokle god je Ac adapter spojen na zavojnicu releja, aktivno je AC napajanje. Kada glavno napajanje nestane, kroz zavojnicu prestaje teći struja i relej spaja fotoaparat sa drugim kontaktom, dakle baterijom. Kondenzator od 4700uF bi trebao biti dovoljan da se prebacivanje ne osjeti, uvijek se može dodati još jedan paralelno

media.digikey.com/pdf/Catalog%20Drawings/Relays/Z215-SPDT%20CIRCUIT.jpg
15 godina
odjavljen

Zašto ne jednostavno koristiti konektor s pomoćnim kontaktom za isključivanje baterije kad se uključi adapter? Ili mi nešto promiče.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
moderator
Jakovp kaže...

Zašto ne jednostavno koristiti konektor s pomoćnim kontaktom za isključivanje baterije kad se uključi adapter? Ili mi nešto promiče.

A ako nestane struje? Ugasit će mu se kamera...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice