Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 643.025
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Mitch kaže...

Imam jedno pitanje za Vas koji ste malo dublje u web developmentu.

Naime razvijam nešto u Djangu, drugi projekt u PHP Phalcon itd., treći u RORu ali nažalost uvijek radim sam i platforma je uglavnom nebitna. E sad nikad nisam bio u nekoj "školi" kod nekog profića koji bi prošao korake sigurnosti po "PSu".

LAMP stack postavim i razumijem bez beda, koristim ssh i jako su dobro postavljeni permissioni, ali brine me da nemam neki hole u kodu same aplikacije koji bi dopuštao naughty stvari :) Doduše nije uvijek LAMP, za ovaj veći projekt imam Postgresql.

Može li mi netko preporučiti neki protokol kojim ide kad piše nešto od nule, na koje stvari paziti (sessioni mozda?) itd. ili da se jednostavno oslanjam na "sigurnost" frameworka?
Znam da je Django trenutno prilično siguran, ali postaje vrlo jak igrač...ako ne i #1, time i jako ranjiv i zanimljiv bedroom hakerima.

P.s. ovaj glavni projekt u Djangu njuši ogrooomne investicije, tako da moram biti apsolutno 100% siguran...a i kad uključim još programera u tim da ne ispadnem budala :D
Hvala unaprijed

Ako koristis GET request pazi na SQL injection. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 22:26 (tLeon).
16 godina
tLeon kaže...

Ako koristis GET request pazi na SQL injection. 

Naravno, ali mislio sam na nešto kompleksnije.

Hvala svejedno. :)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
16 godina
neaktivan
Mitch kaže...

Imam jedno pitanje za Vas koji ste malo dublje u web developmentu.

Naime razvijam nešto u Djangu, drugi projekt u PHP Phalcon itd., treći u RORu ali nažalost uvijek radim sam i platforma je uglavnom nebitna. E sad nikad nisam bio u nekoj "školi" kod nekog profića koji bi prošao korake sigurnosti po "PSu".

LAMP stack postavim i razumijem bez beda, koristim ssh i jako su dobro postavljeni permissioni, ali brine me da nemam neki hole u kodu same aplikacije koji bi dopuštao naughty stvari :) Doduše nije uvijek LAMP, za ovaj veći projekt imam Postgresql.

Može li mi netko preporučiti neki protokol kojim ide kad piše nešto od nule, na koje stvari paziti (sessioni mozda?) itd. ili da se jednostavno oslanjam na "sigurnost" frameworka?
Znam da je Django trenutno prilično siguran, ali postaje vrlo jak igrač...ako ne i #1, time i jako ranjiv i zanimljiv bedroom hakerima.

P.s. ovaj glavni projekt u Djangu njuši ogrooomne investicije, tako da moram biti apsolutno 100% siguran...a i kad uključim još programera u tim da ne ispadnem budala :D
Hvala unaprijed

Ako imaš para, ako dođe investicija, za takve stvari najbolje ti je uzet nekoga tko će ti obavit penetration testing ili nešto tog tipa. Npr DefenseCode ili Diverto.

Nikad nije dovoljno oslanjati se na sigurnost frameworka, programeri će uvijek ostaviti nešto. SQL injection uglavnom svi izbjegavaju, ali XSSa ko u priči. Što direktnog, što spremljenog. A tu su još i svi drugi propusti na koje možda i nemaš utjecaja (serveri, arhitektura, certifikati, ...)

Ne moš ti tolko zakrpat kolko oni toga mogu nać :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
Luuka kaže...

Ako imaš para, ako dođe investicija, za takve stvari najbolje ti je uzet nekoga tko će ti obavit penetration testing ili nešto tog tipa. Npr DefenseCode ili Diverto.

Nikad nije dovoljno oslanjati se na sigurnost frameworka, programeri će uvijek ostaviti nešto. SQL injection uglavnom svi izbjegavaju, ali XSSa ko u priči. Što direktnog, što spremljenog. A tu su još i svi drugi propusti na koje možda i nemaš utjecaja (serveri, arhitektura, certifikati, ...)

Bit ce sigurno novaca za to, prednost je dok sam bio lud klinac sam stalno derao BT5 i Kali tako da mogu cca razmisljat kao pocetnik attacker i krpat neke stvari.

Najvise me brine "to blob ili not blob" odnosno reference fotki ili ih drzat direktno u tablici...imam osjecaj da je tu najlaksi bait za sqli (doduse ne tablice korisnika, ali samog sadrzaja stranice koji mi je zapravo i kljuc)

Al da...cim dode najavljena investicija, ide pentesting gore. 

lp

14 godina
Mitch kaže...
Luuka kaže...

Bit ce sigurno novaca za to, prednost je dok sam bio lud klinac sam stalno derao BT5 i Kali tako da mogu cca razmisljat kao pocetnik attacker i krpat neke stvari.

Najvise me brine "to blob ili not blob" odnosno reference fotki ili ih drzat direktno u tablici...imam osjecaj da je tu najlaksi bait za sqli (doduse ne tablice korisnika, ali samog sadrzaja stranice koji mi je zapravo i kljuc)

Al da...cim dode najavljena investicija, ide pentesting gore. 

lp

Mislim da u 99% slucajeva nije preporucljivo drzati media u tablici. Preporuka za Amazonov S3.

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
16 godina
Ok, mislim da cu avatare i sl. trpat u tablicu, a vece fotke u file system
14 godina
odjavljen

Nisam neki pro, ali jednostavno spremiš mediji na neko mjesto, a u tablicu staviš putanju.

De pogledajte razliku između lijeve i desne strane. Na lijevoj su Chrome i Vilvadi, na desnoj su Firefox i Edge. U čemu je problem pa su takvi fontovi na desnoj strani?

Slika

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 1:26 (Dex.pwn).
11 godina
Mitch kaže...

Medij se ne stavlja u tablice. U tablice stavljaš relativne linkove na medije koje spremaš negdje na server. Osnove.

Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...
Mitch kaže...

Medij se ne stavlja u tablice. U tablice stavljaš relativne linkove na medije koje spremaš negdje na server. Osnove.

Naravno, ali ovisi o samom serveru.

Čak i FB ima haystack organiziran da najmanje fotke u tablici (svojoj) radi brzine.

EDIT - da malo objasnim, uglavnom fileovi tipa do 128 kB (kojih na netu ima prilicno puno na serverima) jako krce HDD. Ako se koristi SSD onda se sve svodi na tablicu referenci, ali kod HDDa je u ovom slucaju bolje imati blob takvih fileova u klasicnoj tablici s dva stupca, nego ih drzati u direktoriju. Probaj napravit folder s milijun fileova od recimo 6 kB i onda idi brisat. Trajat ce eksponencijalno duze nego da brises jedan file od 6 milijuna kB. Ista stvar je i ovdje, SQL tablica s takvim manjim fileovima radi brze i bitno organiziranije.

Ono sto user uploada, to ni lud ne bi stavio u SQL :D No sad moram smislit najefikasnije rjesenje, kasnije sigurno idem na Akamai ili S3

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 11:10 (Mitch).
9 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav!

Pocetnik sam sto se tice web dizajna i web programiranja.

Interesuju me neke stvari, pa ako neko od iskusnijih developera mi moze odgonetnuti neke stvari, bio bih zahvalan :)

1. Kada pocetnik web developer/designer dobije prvi posao u nekoj firmi, tu radi, ali se i uci jos jer radi sa osobama  koje imaju vece iskustvo. E sad naprimjer ako ta osoba hoce nesto "sa strane" da zaradi ili ga neko angazuje za neki posao, da li pocetnik zakonski smije to uraditi, znaci na crno da ubije neku "vecu kintu" pored pocetnicke plate u firmi. Ovo pitam jer sam cuo da neke gazde zakonski obavezuju ugovorom da ne smijes raditi sa strane sto se tice pocetnika, jer smatraju da to sto pocetnik je naucio u firmi te vjestine i znanja isto tako pripadaju firmi? Da li postoji neko slicno pravilo poput toga?

Malo je cudno pitanje, ali vecinu developera koje poznajem, uzimaju ogromne novce i poslije posla za par sati rada kod kuce.

*Ako sam promasio temu, neka je admin premjesti gdje treba, ali nemojte brisati. Novi sam na forumu :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Gogee kaže...

Pozdrav!

Interesuju me neke stvari, pa ako neko od iskusnijih developera mi moze odgonetnuti neke stvari, bio bih zahvalan :)

1. Kada pocetnik web developer/designer dobije prvi posao u nekoj firmi, tu radi, ali se i uci jos jer radi sa osobama  koje imaju vece iskustvo. E sad naprimjer ako ta osoba hoce nesto "sa strane" da zaradi ili ga neko angazuje za neki posao, da li pocetnik zakonski smije to uraditi, znaci na crno da ubije neku "vecu kintu" pored pocetnicke plate u firmi. Ovo pitam jer sam cuo da neke gazde zakonski obavezuju ugovorom da ne smijes raditi sa strane sto se tice pocetnika, jer smatraju da to sto pocetnik je naucio u firmi te vjestine i znanja isto tako pripadaju firmi? Da li postoji neko slicno pravilo poput toga?

Malo je cudno pitanje, ali vecinu developera koje poznajem, uzimaju ogromne novce i poslije posla za par sati rada kod kuce.

*Ako sam promasio temu, neka je admin premjesti gdje treba, ali nemojte brisati. Novi sam na forumu :D

To nisu gazde nego robovlasnici. I nema toga zakona koji kaže da je ono što ti znaš, odnosno što si naučio u toj firmi dok radiš, da to pripada tom gazdi. Sukladno tome možeš onda reći da sve ono što je taj gazda zaradio koristeći tvoje znanje, pripada tebi.

Ako imaš priliku zaraditi sa strane, zašto ne. Ne zamaraj se zakonskim regulativama. Ako netko ima cash i spreman je platiti da mu nešto napraviš, onda zašto mu ne uzeti taj novac...

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.7.2016 16:07 (marko227).
9 godina
neaktivan

Hvala.

Potpuno se slazem sa tobom da je katastrofa na trzistu rada kada su u pitanju male privatne firme, i ne samo IT sektor nego bilo gdje. Oglasi za zaposljavanje koje izdaju i sta sve zahtijevaju od pocetnika za niske plate koje nude je smijesno i jos kao da ne smijes sa strane zaraditi. Zato ih vecina programera ubrzo i napusti, pa onda cujes gazde po lokalnim kafanama kukaju kako nema kvalitetnih programera kod nas haha :'D

12 godina
neaktivan
marko227 kaže...
Gogee kaže...

Pozdrav!

To nisu gazde nego robovlasnici. I nema toga zakona koji kaže da je ono što ti znaš, odnosno što si naučio u toj firmi dok radiš, da to pripada tom gazdi. Sukladno tome možeš onda reći da sve ono što je taj gazda zaradio koristeći tvoje znanje, pripada tebi.

Ako imaš priloku zaraditi sa strane, zašto ne. Ne zamaraj se zakonskim regulativama. Ako netko ima cash i spreman je platiti da mu nešto napraviš, onda zašto mu ne uzeti taj novac...

Hrpa birtijaških argumenata

Sukladno odredbama čl. 93. Zakona o radu, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana natjecanja). Ako radnik postupi protivno takvoj zabrani, poslodavac može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu radnik preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla.

Međutim, ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da se radnik bavi obavljanjem određenih poslova, a nije od njega zahtijevao da se prestane time baviti, smatra se da je radniku dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima.

11 godina

Hm, da zakon treba poštivati...a, pogotvo ga poštuju robovlasnici koji ga nemilice krše, te je Zakon o radu, zakon koji se najviše krši, a država(bilo koja stranka, vlada...) ne želi ništa učiniti po tom pitanju....

Stoga, slobodno ga vi kršite, te si nekaj sa strane dodatno zaraditi, a oni ako mogu dokazati da si ti nešto radio u fušu neka dokazuju.

Nemoj te se nikoga bojati, nego uvijek buditi sumnjičavi, te ne vjerujte ljudima, te se borite samo za svoj džep.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Dex.pwn kaže...

Nisam neki pro, ali jednostavno spremiš mediji na neko mjesto, a u tablicu staviš putanju.

De pogledajte razliku između lijeve i desne strane. Na lijevoj su Chrome i Vilvadi, na desnoj su Firefox i Edge. U čemu je problem pa su takvi fontovi na desnoj strani?

Slika

De vi meni recite zašto je to ovakvo?

Stvar koja me zbunjuje je ta da isti forum(sajt) na Chrome-u i Edge-u izgleda isto, a moj sajt ima taj problem s fontovima.

@Krši zakon, ako može Bosiljko, možeš i ti.

16 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Stvar koja me zbunjuje je ta da isti forum(sajt) na Chrome-u i Edge-u izgleda isto, a moj sajt ima taj problem s fontovima.

Po nekom pravilu svaki browser ima defaultne postavke koje mu  govore kako će neku stranicu renderirati, odnosno prikazati.

Za veličinu fonta te postavke bi trebale biti na normal (font-weight: normal; ili font-weight:400;). S obzirom da kod tebe različiti browseri

pokazuju i različite veličine fonta, onda vrlo vjerojato imaš negdje u CSS-u neispravno definiran font-weight kojeg neki browser vidi, dok drugi ne vidi...

16 godina
Dex.pwn kaže...
Dex.pwn kaže...

Slika

http://stackoverflow.com/questions/13144061/font-weights-differing-in-webkit-and-firefox

9 godina
protjeran

Pomoc, ne mogu nikako da pokrenem composer, instalira se ali nece da eksportuje laravel fajlove :

http://prntscr.com/bu46jm

kao da krene, ali nece...

Takodje ne mogu preko php artisant da pokrenem localhost:8000 :(

Milosh Mikki

0 0 hvala 0
16 godina
#Mikki kaže...

Pomoc, ne mogu nikako da pokrenem composer, instalira se ali nece da eksportuje laravel fajlove :

http://prntscr.com/bu46jm

kao da krene, ali nece...

Takodje ne mogu preko php artisant da pokrenem localhost:8000 :(

Jesi dobro postavio PATH?

9 godina
protjeran

php.exe?

Milosh Mikki
16 godina
#Mikki kaže...

php.exe?

Ne onaj u composeru bas, nego Enviromental Variables u Windowsima...ali ako cmd ne baca error onda pretpostavljam da je ok

Kako si ga instalirao? Windows setup ili thru curl

9 godina
protjeran

Win setup, putanja do php.exe ver 5.5.12 (ako se ne varam) i to je to...

Milosh Mikki
16 godina
#Mikki kaže...

Win setup, putanja do php.exe ver 5.5.12 (ako se ne varam) i to je to...

Ne, Laravel putanja za PATH je

C:\Users\<USERNAME>\AppData\Roaming\Composer\vendor\bin

9 godina
protjeran

Ne razumem te bas, CMD da pokrenem odatle ili?

http://prntscr.com/bu51jh

Milosh Mikki
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 0:48 (#Mikki).
16 godina
#Mikki kaže...

Ne razumem te bas, CMD da pokrenem odatle ili?

http://prntscr.com/bu51jh

Ako nema bin, napravi ga.

Odes u CP -> System -> Advanced System Settings -> Advanced -> pri dnu Enviromental Variables -> User Variables NEW, nazovi ga PATH i dodaj tu adresu sto sam ti naveo prije

9 godina
protjeran

Ok razumem to, nego mozes li mi reci kako da napravim bin? :P

Posto u mom composer fajlu nema \vendor\bin

Milosh Mikki
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 0:59 (#Mikki).
16 godina
hah pa pretpostavljam samo novi folder
9 godina
protjeran
Mitch kaže...
hah pa pretpostavljam samo novi folder

Ahaha, strasno :D

Krirao sve , ali opet nista...

http://prntscr.com/bu5h5s

"Obican" CMD kaze ovo gore, a CMD pokrenut kao administrator samo prezupci...

Milosh Mikki
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 1:35 (#Mikki).
16 godina

Tamo di ti je php.exe u wampu, napravi u notepadu file composer.bat i u njega napisi ovo

@php C:\wamp\bin\php\php*verzija*\composer.phar %*

samo pazi da ti je dobra verzija phpa u imenu foldera

i onda u cmd 

cd\

composer --version

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
Milosh Mikki
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 12:47 (#Mikki).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice