Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 642.719
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
#Mikki kaže...

Ima li neko iskustva sa CodeIgniter -om? :)

Luuka kaže...
#Mikki kaže...

Ima li neko iskustva sa CodeIgniter -om? :)

Ako tražiš framework za radit/učit uzmi Laravel ili Symfony. CodeIgniter je poprilično zastario :)

Definitivno Symfony, bez ikakvih razmišljanja.. trenutno najjači za komercijalnu upotrebu.. Laravel se ne koristi toliko u produkciji, a Zend polako umire

16 godina
neaktivan
#Mikki kaže...

Luuka, sta zapravo zelim?
Sam dizajn, raspored, izgled,dinamicnost (do nekle), u sustini uzecu globalnu rec front-end developerstvo sam u velikoj vecini savladao, HTML5, CSS3, framework-ovi, tipa Bootstrapa sam savladao.

Sada hocu da krenem da se bavim back-end developmentom, jer licno smatram da ne moze se kreirati kreirati full sajt bez oba dela, znam da bi neko rekao da je ipak mozda bolje baviti se i usresrediti na jednu stvar, meni to nije dovoljno, zelim po tom pitanju vise. Dakle, da se vratim na temu. Zelim da napravim "full" veb sajt, u back-end smislu, kreiram sve sto savremena veb stranica sadrzi, CMS, admin panel i tome slicno.

To mi je prvi korak.

Ja ću ti isto reći da se bolje specijalizirati :) Jako puno je tu tehnologija i jako teško jedan čovjek može u glavi imati sve što suvremena web stranica koristi. Kako za frontend, tako i za backend tehnologije. Često ići široko znači ići jako plitko, a onda to nije ni blizu onoga što se zapravo traži.

Probaj uzeti Laravel4 ili Symfony3, tutoriala ima hrpetina i složi neki jednostavan site, blog je obično prvi primjer. Vidi kolko ti se određena tehnologija sviđa i onda kopaj dalje. Tu ćeš upoznati i templateing engine, ući će composer u priču i dosta drugih modernih alata. Nadam se da već koristiš Git, i ako ne korištiš to obavezno ubaci u popis alata za svladati, bez Gita ništa u današnjem svijetu. Pa neka knjiga o design patternima, domain driven designu, test driven developmentu i svim drugim lijepim stvarma... tek si zagrebao površinu :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
9 godina
protjeran

Koristi, a i ne koristim Git :P Ali od sada cu ga koristiti sigurno :D

Inace, radicemo :)
Hvala na savetima :D

Milosh Mikki
15 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

Čisto iz znatiželje, koliko vas koristi node.js? Ili je u RH samo PHP u modi?

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

Mi u firmi (Trikoder) ga koristimo za neke frontend stvari. Nisam baš čuo za neku firmu kod nas koja gradi backend na nodeu.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
odjavljen

Ja planiram raditi neke backend stvari u node.js... Glavni problem je nedostatak threadova...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
ROFLOLMAO kaže...

Za hobby projekte sam se skroz prebacio na node.js jer mi je JavaScript puno drazi jezik nego PHP.

WordPress ❤
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ja planiram raditi neke backend stvari u node.js... Glavni problem je nedostatak threadova...

Za koje primjene je to problem? Imaš neke funkcije koje se dugo izvršavaju i nemožeš ih pozvati asinkrono ili?

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
16 godina
odjavljen

Tako nekako. Vezano je za TCP/UDP veze u labavim uvjetima (loša, 3G i slabija veza) i komunikaciju sa serijskim portovima. Neki threading bi dušu dao ali problem će se riješiti izbacivanjem tog sumnjivog dijela u drugu aplikaciju (nazvat ćemo ju "komunikator", isto node.js) koja će sa ovom "glavnom" komunicirati putem nekog magičnog JSON RPCa....

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan

Probaj sa exec i baci oko na Gearman

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tLeon kaže...

Probaj sa exec i baci oko na Gearman

A tu je i beanstalkd ako tražiš neki job queue :)

15 godina
ministar kaže...

Definitivno Symfony, bez ikakvih razmišljanja.. trenutno najjači za komercijalnu upotrebu.. Laravel se ne koristi toliko u produkciji, a Zend polako umire

Gdje se onda koristi Laravel ako ne u produkciji - u teoretskim člancima & akademiji? 

Inače se korištenjem Laravela povuče i pokoji Symfony composer package...

9 godina
protjeran

http://prntscr.com/bpw6vgPOMOC ne mogu da instaliram composer? Znate u cemu je mozda problem? :)

Milosh Mikki

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

Zna neko? :) *

Milosh Mikki

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa piše ti. Enableaj modul za ssl u php.ini

14 godina
odjavljen

Jel ima ikakva komanda u MySQLu kojom serveru naredim da čita određen broj redova između reda X i Y.

Treba mi da mogu očitati online korisnike(25 po stranici). Koristio sam OFFSET ali radi samo za 1. i 2. stranicu.

16 godina
odjavljen

3 sekunde googlanja...

SELECT TOP 25 FROM Users

Btw, ako se sql bavi paginacijom onda nešto radiš jako, jako krivo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 22:25 (Sum_of_all_fears).
14 godina
odjavljen

Pa moram očitati korisnike iz baze. Ako ima 100 korisnika u bazi(koji su online), na prvoj stranici su korisnici između rowa 1 i 25, na drugoj između 25 i 50, na trećoj između 50 i 75, a na četvrtoj između 75 i 100.

Evo upit kako sam sastavio

SELECT TOP 25 ServerID, Ime, ID FROM $_hrp_srv_online ORDER BY ServerID LIMIT 25

Koji naravno ne valja.

Također sam pokušao

SELECT ServerID, Ime, ID FROM $_hrp_srv_online WHERE ROWNUM BETWEEN $_hsync_kreni AND $_hsync_stani ORDER BY ServerID LIMIT 25

I ništa, error baca.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 22:31 (Dex.pwn).
16 godina
odjavljen

Pa da si samo provjerio, vidio bi da je TOP za MSSQL i Access a MySQL koristi LIMIT. Namjerno sam ti to napravio samo da vidim hoćeš li razmisliti prije udaranje querya.

Ponovno, zašto ti SQL radi paginaciju? To je krivo.

14 godina
odjavljen

Pogledaj video. SQL samo očitava korisnike koji su online između određenih rowova(barem bi tako trebalo). Neću valjda sad 500 korisnika na jednu stanicu staviti?

Upit koji se u video koristi je

$_hsync_stani = ($_hrp_stranica - 1) * 25; // ZA STRANICU 1 NEMA OFFSETA

SELECT ServerID, Ime, ID FROM $_hrp_srv_online ORDER BY ServerID LIMIT 25, $_hsync_stani

Video

16 godina
odjavljen

Da ali nećeš niti pješke to raditi i izmišljati toplu vodu.

https://datatables.net/

Da li zbilja moraš korisniku pokazati 500 rezultata? Razmisli čemu ta tablica služi i kako ju možeš dodatno filtrirati kako bi ponudio što preciznije rezultate. A ako stvarno šalješ listu koju treba browsati, onda korisniku moraš dati nešto dovoljno sposobno, neki alat koji mu pomaže pri pretrazi i sortiranju. Tu uskače Datatables. Ne sjećam se kad sam zadnji put išta od toga radio pješke - nema smisla u 99% slučajeva jer je sve to već netko bolje odradio od tebe (mene, koga god).

Stavi se u poziciju usera - da li želiš browsati 20 stranica sa po 50 rezultata bez da to čudovište možeš sortirati po bilo kojem stupcu ili još gore, da moraš sa searchom od browsera kopati po tome dok tražiš neki redak?

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 22:55 (Sum_of_all_fears).
14 godina
odjavljen

Poslužit će mi taj plugin za nešto drugo(više kod administrativnih stvari). Ovo želim da bude od PHP-a formirano, jer iskreno, ne da mi se više radit preinake. Napravio sam dizajn, sve očitava dobro, no tokom dizajna nisam mislio na stranice, pa sam se danas morao vratiti na to. Treba mi samo taj uvjet odakle će učitavati i to je to, sve ostalo imam gotovo(osim što moram isprogramirati par ajaxa za akcije što se skrivaju pod V na desnoj strani svakog korisnika).

Također, tu će bazu silovati i game server(više nego web), trebam je što manje silovati na webu, a i ne bih želio da ljudima sa slabim mobitelima laga zbog jQuerya(ako će im lagati, al nikad se ne zna...).

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 22:57 (Dex.pwn).
16 godina
odjavljen

Ako ćeš ručno, onda moraš kombinirati OFFSET i LIMIT. Pogledaj po netu, ima par primjera kako se pravilo radi paginacija (ima i nešto gotovih klasa za to).

Ako te brine db load, korisi neki cache ili neki lokalni storage... Ili filtiraj pretragu dodatno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 23:01 (Sum_of_all_fears).
14 godina
odjavljen

Trebalo je zamijeniti samo LIMIT i OFFSET

Hvala

Pogledaj Box

9 godina
protjeran

Imam problem sa composer-om, nikako ne mogu da pokrenem localhost:8000 zna neko u cemu je problem?
CMD mi ne prepoznaje artisan ?

Milosh Mikki
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 2:30 (#Mikki).

0 0 hvala 0
12 godina

WAMP ili neki drugi server si instalirao?

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

Jesam, isntalirao sam XAMPP...

Milosh Mikki
15 godina
neaktivan
#Mikki kaže...

Imam problem sa composer-om, nikako ne mogu da pokrenem localhost:8000 zna neko u cemu je problem?
CMD mi ne prepoznaje artisan ?

Ako napišeš:

php artisan 

što ti izbacuje? (naravno kad si u mapi u kojoj se nalazi tvoj projekt)

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 21:44 (ROFLOLMAO).
9 godina
protjeran

Pise da fajl artisan ne moze da pronadje.

Definitivno se nesto zeznulo, sada ni composer ne ocitava u cmd-u a instaliran je na php.exe u XAMPPu

Milosh Mikki
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 22:00 (#Mikki).
16 godina

Imam jedno pitanje za Vas koji ste malo dublje u web developmentu.

Naime razvijam nešto u Djangu, drugi projekt u PHP Phalcon itd., treći u RORu ali nažalost uvijek radim sam i platforma je uglavnom nebitna. E sad nikad nisam bio u nekoj "školi" kod nekog profića koji bi prošao korake sigurnosti po "PSu".

LAMP stack postavim i razumijem bez beda, koristim ssh i jako su dobro postavljeni permissioni, ali brine me da nemam neki hole u kodu same aplikacije koji bi dopuštao naughty stvari :) Doduše nije uvijek LAMP, za ovaj veći projekt imam Postgresql.

Može li mi netko preporučiti neki protokol kojim ide kad piše nešto od nule, na koje stvari paziti (sessioni mozda?) itd. ili da se jednostavno oslanjam na "sigurnost" frameworka?
Znam da je Django trenutno prilično siguran, ali postaje vrlo jak igrač...ako ne i #1, time i jako ranjiv i zanimljiv bedroom hakerima.

P.s. ovaj glavni projekt u Djangu njuši ogrooomne investicije, tako da moram biti apsolutno 100% siguran...a i kad uključim još programera u tim da ne ispadnem budala :D
Hvala unaprijed

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 22:15 (Mitch).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice