Maloljetni freelancer

poruka: 12
|
čitano: 4.411
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Zanima me ta problematika. Maloljetan sam, a volio bih zapoceti kao freelancer. Imam jako dugo iskustvo (iako nikakvo u ovom smislu) u web dizajnu (mislim 4+ godina). Ima li kakvih zakona koji me ogranicavaju ili mi cak zabranjuju rad kao freelancer ako sam maloljetan. Za pocetak bih radio ili besplatno ili za nisku cijenu, cisto da se upoznam s tim sustavom i da imam sto staviti kao dosadasnje radove.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Oooh, where do I begin..

Kao prvo, freelancing u HR ne prolazi. Bar ne onaj sistem kakav je u Americi i drugimi slobodnojim zemljama. U HR te dosta ograničavaju porezi, prirezi, mirovinsko, zdravstveno, itd.

Jednostavno se ne isplati baviti freelancingom jer jako velik postotak kolača ide državi na gore navedene pojmove.

Postoji nekoliko tipova ugovora koji ti na legalan način dopuštaju da se baviš freelancingom. Ugovor na djelu, ugovor o autorskom honoraru, itd. No, svi ovi funkcioniraju u gore navedenim okvirima (porezi, prirezi, itd...).

A kako si k tome još i maloljetan, sumnjam da će ti išta od ovoga proći.

dr. Mito Korupcija, doktor političkih znanosti.
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Moze li proci kao kakav slobodan umjetnik ili nesto slicno? (Ako toga uopce ima u zakonu?). Hvala na odgovoru.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Maloljetni freelancer

Rad kao slobodni djelatnik je prilično zaje**** kod nas, ugl MISLIM da ipak trebaš biti punoljetan, a i onda si ograničen sa milijun stvari + moraš si plaćati zdravstveno i mirovinsko. Naravno, možeš "freelancati" na tuđi SC ugovor (kod domaćih firmi). Ako te zanima kako freelancati vani, pošalji mi PM

16 godina
Maloljetni freelancer

Kad smo kod freelancera, evo jedan zanimljivi članak. Većina domaćih freelancera radi za strance, gdje su klijenti zahtjevniji, ali zato dobro i plate odrađeni posao.

2 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Hvala...

Zna li netko ako se ikako moze provuci? Kako npr. slikari zaradjuju? Zar moraju imati obrt?

PS. Ako ovo prije spada pod ICT biznis zamolio bih moderatora da premjesti da postignem veci broj pogleda. Thx :)

EDIT: Pogledao sam malo ovo:

http://documents.inter-biz.hr/ugovori.htm

Kako funkcionira ovaj ugovor o autorskom djelu? Moramo li fizicki potpisati taj ugovor ili kako se sve to odvija?

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 20:21 (dario111cro).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Preporučio bih ti stranicu VWorker, nećeš imati nikakvih problema sa registracijom i poslovima, no neznam kakva je situacija sa domaćim

bankama i unovčavanjem čekova za maloljetnike.

Ako te što detaljnije zanima, samo pitaj...

Ako želiš, možeš se registrirati preko mog aff linka www.vworker.com/RentACoder/SmallBiz.asp?txtFromURL=AId_7686673

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2011 0:04 (simo).

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Ako se budem registrirao, naravno idem preko aff link-a :) Ne kuzim ljude koji izbjegavaju takve linkove :/

Znaci tamo uopce nije problem s godinama? Proucit cu jos malo :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Godine nisu problem.

Nego, kazes da imas 4 godine iskustva. Kako si radio u te 4 godine ?

Zasto ti obavljeni poslovi u te 4 godine ne bi posluzili kao reference ???

Sto konkretno i za koga si odradio u te 4 godine ??

daj neke linkove, reference, iskustva, zbunjujes ovako sa spikom da radis 4 godine taj posao i imas velikih iskustava a trazis savjet kao da nikada za nikoga nisi nista profesionalno obavio....

http://postica.net/ - Šalje besplatno elektronske čestitke
16 godina
neaktivan
Maloljetni freelancer

Za freelancer-e je vrlo važno imati LinkedIn profil jer tu su sadržana sva tvoja iskustva, prethodni poslovi, kvalifikacije i sl.

Imaš li ga ti?

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Joco55 kaže...

Za freelancer-e je vrlo važno imati LinkedIn profil jer tu su sadržana sva tvoja iskustva, prethodni poslovi, kvalifikacije i sl.

Imaš li ga ti?

Nemam. Izgleda vrlo dobro. Prijavit cu se uskoro. Ako postoje aff linkovi, slobodno posaljite na pm.

Jos nisam za nikoga radio. Kada bih izradjivao sajt, napravio bih ga za sebe ili bi radio u timu s nekim drugim.

15 godina
odjavljen
dario111cro kaže...

Imam jako dugo iskustvo (iako nikakvo u ovom smislu) u web dizajnu (mislim 4+ godina). Ima li kakvih zakona koji me ogranicavaju ili mi cak zabranjuju rad kao freelancer ako sam maloljetan. Za pocetak bih radio ili besplatno ili za nisku cijenu, cisto da se upoznam s tim sustavom i da imam sto staviti kao dosadasnje radove.

Mene također zanima kakvo je tvoje iskustvo, i dali imaš kakve reference s obzirom na tolike godine iskustva, možda će neko ovdje na forumu trebati nekog vanjskog suradnika.Ili sutra čak ja, ali MORAM(O) vidheti što si do sad radio.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice