Problem s paljenjem kompjutera(trebam uć u BIOS)

poruka: 14
|
čitano: 6.809
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Problem s paljenjem kompjutera

Ovako, uključim kompjuter, kad se pojavi BIOS pretisnem pause break, pa f8 (uđem u boot menu), odaberem HDD, otvori se crni ekran i daje tri izbora da otvorim windows(bootscreen, windows bootscreen, tune  up backup, odaberem 2. krene se palit, izgasi se i krene opet i ja moram sve ponovit, samo me na kraju kaže start windows normally, i onda normalno radi. koliko sam skužio pokušava bootati komp. od floppy-a.

Možete li ikako pomoć?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Problem s paljenjem kompjutera

-pomoći? Oko čega? Objasni, ali ovaj put piši polako.... Namigiva

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran

pomoć kako da sredim to da pretisnem botun da se uključi i gotovo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem s paljenjem kompjutera(trebam uć u BIO

hebi ga, ali niti ja te uopće ne kužim što hoćeš reći.. kakav "botun"?

15 godina
protjeran

"gumb" na prednjoj strani kompjutera koji se on pali

kako mogu namistit da mi se kompjuter boota s HDD-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako si nesto "brljao" onda probaj sa System Restore. U Biosu bi first boot device trebao biti CD/DVD uredaj, a ne HDD, i pobrini se da ti prilikom startanja racunala CD/DVD uredaj bude prazan isto tako i floppy.

Ne razumijem zasto pritisces F8 kod starta? Nisi bio bas dovoljno jasan sta se desava na pocetku, odnosno kako racunalo samo ulazi u bios,  zato te pitam.

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 11:43 (croart).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

uđeš u bios sa tipkama "del" ili neka od f tipki, f8 je tipka za ulazak u safe mod. u biosu nađeš izbornik advanced settings (trebao bi biti odmah vidljiv) ili nešto slično, i tu bi ti negdje trebala biti opcija boot device priority. staviš na hdd, i kada izlaziš iz biosa moraš to spremiti, vjerojatno je tipka f10. različiti bios-i se mogu razlikovati po vrsti i rasporedu izbornika - ali svuda je ista stvar, moraš naći "first boot device", "boot priority" ili slično, uglavnom nešto gdje ti piše boot i staviti na hdd da sewindowsi dižu sa hard diska. kada ideš "dizati" win odna moraš staviti first boot device da ti bude cd/dvd da bi se os mogao učitati sa dvd-a.

@ croart - zašto cd/dvd a ne hdd?

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 11:49 (robisierra92).
15 godina
neaktivan
RE: Problem s paljenjem kompjutera
drek na sibici kaže...

Ovako, uključim kompjuter, kad se pojavi BIOS pretisnem pause break, pa f8 (uđem u boot menu), odaberem HDD, otvori se crni ekran i daje tri izbora da otvorim windows(bootscreen, windows bootscreen, tune  up backup, odaberem 2. krene se palit, izgasi se i krene opet i ja moram sve ponovit, samo me na kraju kaže start windows normally, i onda normalno radi. koliko sam skužio pokušava bootati komp. od floppy-a.

Možete li ikako pomoć?

probaj iskljucit floppy disk, sve u svemu i ne treba ti

17 godina
robisierra92 kaže...

Zato sto uvijek postoji mogucnost da ne mozes uci u bios i tada mozes ostati bez opcije bootanja sa cd/dvd-a, koja ti moze spasiti podatke ili jednostavno popraviti racunalo sa kojekakvim alatima.

Ako nema bootabilnog cd/dvd medija racunalo ce ionako bootati sa HDD-a.

Znaci nije nuzno, ali je pozeljno.

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 13:13 (croart).
15 godina
neaktivan
croart kaže...
robisierra92 kaže...

Zato sto uvijek postoji mogucnost da ne mozes uci u bios i tada mozes ostati bez opcije bootanja sa cd/dvd-a, koja ti moze spasiti podatke ili jednostavno popraviti racunalo sa kojekakvim alatima.

a zasto nebi mogao uci u bios?? to se jedino moze desit ako ode maticna,ili ako prevelik overclocking dovede do nemogucnosti bootanja,ali za to postoji clear cmos..

EDIT:zaboravi jos napomenut.. zamisli koliko je iritantno to kad je unutra obicni cd, pa biosu bez veze treba bar 15 sekunda da procita dali je taj cd bootabilan,ili ne,pa tek onda prebacuje na hdd.stvarno bespotrebno..

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 16:09 (robx).
17 godina
robx kaže...
croart kaže...
robisierra92 kaže...

a zasto nebi mogao uci u bios?? to se jedino moze desit ako ode maticna,ili ako prevelik overclocking dovede do nemogucnosti bootanja,ali za to postoji clear cmos..

EDIT:zaboravi jos napomenut.. zamisli koliko je iritantno to kad je unutra obicni cd, pa biosu bez veze treba bar 15 sekunda da procita dali je taj cd bootabilan,ili ne,pa tek onda prebacuje na hdd.stvarno bespotrebno..

Ne treba mu bas 15 sekundi, ali svejedno imas pravo, mozda je i bespotrebno.

17 godina
neaktivan
croart kaže...
robisierra92 kaže...

koliko ja znam to je bespotrebno, ima tipka za boot select, netreba stavljat first boot cd dvd, bezveze, bezveze je uopće što ovo i pišem ali eto samo da znaš pošto daješ savjete drugima, bez uvrjede, LP

17 godina
exe kaže...
croart kaže...
robisierra92 kaže...

koliko ja znam to je bespotrebno, ima tipka za boot select, netreba stavljat first boot cd dvd, bezveze, bezveze je uopće što ovo i pišem ali eto samo da znaš pošto daješ savjete drugima, bez uvrjede, LP

Mozda je bezveze, ali meni se osobno desilo da nisam mogao doci do boot menia, a u biosu mi nije prepoznavao nista osim HDD-a (i to samo jednog, mada su dva unutra) i Floppy-a, mada je DVD citac uredno bootao. Racunalo bi se bi se zaglavio prilikom svakog restarta na crnom ekranu sa crticom koja blica. Desilo se to nakon pokusaja da stavim diskove u RAID.

Eto zato sam rekao da mozda nije lose imati cd/dvd kao first boot...

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 19:07 (croart).
15 godina
protjeran

rišia sam treba ić run>msconfig tamo je tabela s tri odabira meni je bia uključen 3., a treba je 1. prominia sam sve normalno radi

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice