nece boota linux sa sticka

poruka: 8
|
čitano: 2.809
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
protjeran
nece boota linux sa sticka
Pozdrav. Jutros sam nabavio neko racunalo sa 128mb hdd i potrazio sto bih mogao instalirati na njega. Izbor je pao na tinycore linux. Napravio sam stick sa rufusom, i odabrao usb-hdd kao primary drive u biosu ali veli no boot drive found. Probao sam ponoviti proceduru sa programom lili, ali ista stvar. Ima li netko sugestiju?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: nece boota linux sa sticka

opcija iso ili dd.. ali, vjerojatnije nije zadovoljavajući-kompatibilan HW.. 128mb-hdd?

distra-support, 32-64bit, ahci, acpi, vga... probaj mint/ubuntu, probaj boot win, tek da znaš što radi, do tad tko zna gdje je uzork problema (a tek tad kako ga fixati + opcije rufusa postoje s razlogom..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
protjeran
Rufus automacki odabere najbolje ovisno kakav iso fajl otkrije. Nis nisam cackao, sve default i recoommended. Provat cu sutra sa core2usb. Negdi san vidija poeuku vezano za cluster size, jel moguce da je 32gb stick prevelik?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

izlazi izvan fat32 standarda.. (4k, na nekad postojećoj granici 2GB iz doba prvih pentača)... ali obično to radi, nešto drugo.

emulacija BIOSa (starija cca 10g MBO), tad koristiš opciju npr cd ili fdd.. ili kreiraš linuxov FS ext2.. jer svaki OS boota na svom nativnom FSu, može koristiti fat32 jer je star i free, kao i fat16, fat12..

najsigurnije je imati stikiće za takvu namjenu, 1-2gb.. bagatela, idelano za fdd-cd vrijeme (hw+sw+standardi i boot mediji).

s druge strane, snimi cd-dvd, to je veća šansa da može bootati (stariji HW).. ali problem je tad ispravan CD.. :)

-probaj bilo što što boota ili probaj boota li taj medij na drugom 'normalnom' računalu.. ponekad je stvar u distri-staro-loše-nekompatibilno.. probaj lubuntu itd.

ali.. koju god distru probaš, već desetak godina su min.req jednaki, 512MB RAMa, p4-sse2, nx/pae itd. alternativno, za stariju distru moraš upariti generaciju HW+SW (iz tog vremena).

ako je noviji HW pa bios i cpu podržavaju.. ali samo neće.. tad bi bilo što drugo moralo bootati, npr win-install, ubodeš i vidiš.

koristi dd. (čemu opcije ako misliš da je automatika svemoguća.. tj ona ne zna na kakvom HWu to trebaš i zato su tu opcije, ne sveto pismo..) :)

-btw, Rufus je ok.. (alat, da ne ispadne da samo govorim protiv.. alat s opcijama, za ovakvu potrebu).

evo njegovih usb installera.. ali vjerojatno imaš pogrešne razloge za tiny.. appsi i korištenje su osnovni kriterij, ne footprint OSa.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.11.2017 0:19 (ihush).
8 godina
protjeran
Masina je neoware ca 22. Guglah ima li kaki jumper koji prijeci instalaciju s usba, ima ih tri u kucistu i hijeroglifi pored njih, nije mi uspjelo nac nis pametno. Untra je 128mb dom, ne hdd, i to ga niti ne vdim kad otvorim kuciste di je. A triba bi biti i 40 pinski za pata disk kojeg isto ne vidim.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

via cpu 2007., prije modernih requirementsa.. ali tiny je iz 2008me.. pa ima šanse :)

-tiny navodi vfat, to je iz w95-98.. to je između fat16-32.. i podržava etx2-3-4.. idi na najniži npr ext2 ili vfat (ako treba formatirati), neki gparted i sl, easeus.. ili prastari win koji radi.

pošto to nije klasičan disk, pitanje koji standard kontrolera.. ako je kao flash-stikić, tad npr standard ne dozvoljava particije, možeš kreriati ali ne i koristiti .. no pendrive + casper pa može i to kao trik..

da je normalan disk, mogao bi ga izvadiit i sve obaviti na drugom pcju.. ovako, prvo moraš imati nešto što stvarno boota i barem 512+rama.. a na toj platformi, ne treba očekivati nešto.. ako radi..

-probaj ubuntu 8-9 (posljednji koji je imao odličan legacy support.. i radio baš na svemu). .. bar za live/boot instalaciju/pripremu tinyja..

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.11.2017 0:31 (ihush).
8 godina
protjeran
Sredija bi ja to da iman komp bez frke. Ovako moran skinit na mob pa odnit na susidov komp, pa prekopirat na njegov komp, pa sprzit na usb pa pocistit susidov komp (nema net). I tako. :D a komp kosta 100kn plus pdv.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-razne distribucije, kao tiny, puppy, dsl .. ili debian, sve to je jedan linux ali koji bi radio ovisi o baš svemu kompletan HW+SW (kompatibilnost+standardi i support/driver/kernel).

-problem je i sam PC (nije normalan, cpu/chipset/standardi i mogućnosti), kao i danas pribaviti neku distru koja bi bila odgovarajuća. Problem je uopće vidjeti što može bootati na tom računalu.

računalo.. Neoware CA22 iz 2007me, .. sve je tamo navedeno, linux, specifikacije.. vjerojatno s 512MB DDR2-sodimm x2utora (pa vjerojatno podržava 1-2GB.. poželjno ako se može..).

-boot opcije, npr hdd/usb-hdd.. ili floppy/cd jer moraš upariti hw-boot mogućnosti i linux/os koji to mora jednako podržavati, npr w7 predviđa boot s usba, xp ne (nije postojao u to vrijeme, ali može.. i tad se kemija npr rufusom).

Tek kad imaš nešto što može bootati, možeš dalje birati.

Opskurne distre, koje su inače za ovakve stvari 'zgodne', kao tiny, damnsmalllinux, puppy.. imaju slab support i prečesto uopće ne bootaju, nema howtoa ili je vremenski gap hw+sw prevelik. Uz to, svi računaju s 'normalnim' PCjem.. a ovo je samo slično.. thinclient, via cpu.. (koji je od vremena pentiuma nestao..).

-Linux OS je jedan, ako radi tad je sporedno koja distra, osim što je ovdje disk (flash/nešto) 128MB ograničenje.. tj ne mora se ni instalirati na taj disk, može neki usb-flash (stikić).. kad/ako boota.

Onaj tko se time bavi od prošlog stoljeća, ima kolekciju, boot medije, verzije OSa koje to podržavaju. Danas to sve može biti problem pronaći online.. jer jednostavno se ne koristi.

Glavne distre, ubuntu (i klonovi), lubuntu/xubuntu/kubuntu.. sad već napuštaju npr x386 (ostalju samo npr 686-x64...a tad na takav CPU ne može ta verzija, ne zadovoljava osnovni requirements-kompatibilnost).. tad ostaju starije distre, koje je opet teže nabaviti. Ali tu je Debian.. (koji sigurno ima i npr alternative verziju, 386, itd. pa do netinstalla za koji ti samo treba početni boot (prvi CD medij..). Pošto je refresh stranice iz 2011te, naveden i tiny, debian.. to su prve distre kojima treba probati, ali ne s najnovijim verzijama, nego s odgovarajućom. .. za boot, dok je cilj tiny zbog diska ili ako će raditi sa stikića, tad bilo koja live/persistent i sl. kao ubuntu.. ali, poštujući requirementse, ovisno o količini RAMa, opet neka starija.

Tad je problem kako to sve napraviti bootabilno.. nema diska kojeg bi se izvailo i pripremilo na drugom računalu.. ne znamo boota li išta na tom računalu, npr win7-usb isntall ili ubuntu npr 12lts.. to moraš kao prvi korak, nešto što boota, da vidiš računalo, ispravnost itd..

Tiny Core Linux.. podržava ext2-3-4 i vfat (ne navodi se fat32.. vfat je od win95.. između fat16 i fat32 standarda). Da bi bilo koji OS radio, mora biti na FSu kojeg podržava, npr ext2 i tad moraš tako formatirati boot-install medij i disk na kojeg instaliraš. Sve je opisano, install. .. ali, kako će to raditi na konkretnom računalu (koje nije standardno..)..

-Probaj ponoviti kreiranje s Rufusom, FS-ext2, dd. Tad bi trebao bootati.. i ostalo bi trebalo biti lako.

Ubuntu je iz supporta (kernel) izbacio legacy.. evo 9.10 .. (poželjno imati, 'prava' distra koja radi..).

Ako je potreban Deb.. 6.0 je iz tog vremena.. ima netinstall ili alternative.. (kad je manje od 512MB RAMa, text mod installer)..

-svi OEsevi u zadnjem desetljeću imaju minimum 512MB i cpu-sse2.. requiremetse.

-naravno, ako može kao live/pen tad je poželjno probati neku od tih distri, ubuntu-deb-mint, što noviju zbog npr browsanja, ali ne najnoviju jer je requirements-kompatibilnost problem, no to neće stati na 128MB drive.. (neki min za disk normalnih distri je 5-10GB pa naviše..), Tiny-Puppy su zamišljeni kao distre koje rade s medija kao FDD-CD.. (neke je problem instalirati, jer im je namjena koristiti kao live-boot, ne install).

ugl zbog CPUa, biraj i386 distre.. deb-arhiva, može netinstall..

Kad uspije nešto bootati (ubuntu/deb..) možeš ručno prebaciti tiny..

+ izrada bootabilnog medija nije za sve slučajeve jednaka, ponekad samo treba ponoviti, ponovo snimiti isti CD/USB.. (neka greška).. a ponekad promijeniti standard, FS, način kopiranja.. pa i alat kao rufus, yumi, pendrive.. ovisno što se radi i iz kojeg OSa koji boot.. ili iz terminala ručno (jer sve može OS, alati samo olakšavaju tipkanje..).

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.11.2017 13:02 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice