Nakon drugog-treceg paljenja moram resetovati bios

poruka: 12
|
čitano: 1.702
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Nakon drugog-treceg paljenja moram resetovati bios

Pozdrav forumasi!

Imam sledeci problem:

Nakon nekoliko reseta/gasenja, racunar ne zeli uci u sistem(znaci prodje boot, prodje ono ocitavanje windows 7 i dodje kad treba da pokaze Login screen i tu samo crno stoji).

Sto bi mogao zakljuciti da je problem da je do windowsa ili do drivera nema mi logike da radi kad resetujem bios(koji sam vec nekoliko puta zbog istog problema resetovao, a baterija je dobra).

Probao sam reinstalirati drivere za graficku ali nista ne pomaze. Ubacivao drugu graficku karticu i opet isti problem. Ubacivao drugu napojnu i opet isto..

Do cega bi moglo da bude?

Komponente:

Maticna: Gigabyte GA-G41MT-D3 (rev. 1.3)

CPU: Intel Core2Quad Q9400

RAM: 2GB DDR3 1333MHz

Napajanje: LC Power 550W

Graficka: ASUS EN210 Silent (GeForce 210)

HDD: 500GB iz laptopa

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Nakon drugog-treceg paljenja moram resetovati

Kako znaš da je dobra? Zamijenio si je?

17 godina

Napravi clean instal Windowsa.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
moderator
softwaremaniac kaže...

Kako znaš da je dobra? Zamijenio si je?

Upravo to i mene zanima. Očito je da je riječ o starijem računalu, računalu koje je već dovoljno staro da postoji šansa da se baterija dovoljno istrošila da uzrokuje probleme.

Prvi korak za dijagnostiku problema je zamjena baterije novom, bez obzira što kolega smatra da je dobra.

Ako i nakon zamjene bude problem, inače bi sljedeći korak bila zamjena napajanja, a kako je kolega napisao da je već probao s drugim napajanjem, trebalo bi početi sumnjati na matičnu ploču. Imao sam inače sličan problem pred nekih 5-6 godina i na kraju sam matičnu ploču zamijenio novom, s drugim čipsetom, druge marke - nakon toga se računalo normalno uključivalo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.7.2017 1:37 (mbaksa).
10 godina
neaktivan
Mjenjao sam je. A i cim mi se nista ne promjeni u biosu znaci da baterija radi po mojoj logici. Sledece radim windows nanovo. Ako ne bude moglo imam neki ram i dual cpu. Ako opet bude problem onda je maticna
17 godina

Ne mora biti odmah da je hardverski problem.

Probaj sa čistom instalacijom OS i najnovijim driverima.

Ako se problem opet javlja nakon što si riješio softverski dio, probaj onda testirati hard disk sa programima tipa HD Tune da vidiš ima li bad sectora, CRC greški i sl.

Btw - forum ima gadnih problema izbacuje Runtime Error svako malo

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
moderator
boxer kaže...

Ne mora biti odmah da je hardverski problem.

Da, ne mora. Ja sam površno pogledao njegovu poruku - mislio sam da se računalo ne uključuje, a ne da se Windowsi ne podižu. Zbunilo me to što je rekao da je potreban reset BIOS-a - ono, zašto bi reset BIOS-a utjecao na podizanje Windowsa?

Da, treba probati s čistom instalacijom, idealno na novi disk (a da se stari odšteka) da se ne bi brljalo po starom disku i podacima koji bi korisniku možebitno još bili potrebni. Pa ako na novom disku nema problema, onda je uzrok ili stara instalacija Windowsa ili stari disk kao takav.

10 godina
neaktivan

Instalirao sam novi windows (windows 10). Dok se sistem instalirao sve je radilo odure (znaci nekih 4 restarta), kad se zavrsilo nakon drugog restarta racunara opet isto.

HDD mi je od laptopa (msm da to nema veze), a od prije mi je cudan jer je i u bratovom racunaru pravio probleme sa podizanjem sistema(mada drugog tipa).

Skinuo sam linux da odradim memtest pa cu onda da zamjenim HDD pa javim ako uspijem rijesiti problem.

16 godina
Sistem_32 kaže...

..

HDD mi je od laptopa (msm da to nema veze), a od prije mi je cudan jer je i u bratovom racunaru pravio probleme sa podizanjem sistema(mada drugog tipa).

..

- vjerojatno hdd .. ili zbrljavljen sys-file (posljedica hdd greške/updatea i sl.).

- formatiranje/+chkdsk.. ovisi o problemu, može raditi godinama ili svakih par dana zbrljaviti. Sumnjiv disk se mora testirati i ako ne prođe, ne koristi se.. (test rama je poželjan ali vjerojatno nepotreban, greška bi se tad pojavljivala u drugo vrijeme, u radu OSa, ne samo u paljenju..). Disk je sad možda ispravan.. ali je neki file oštećen, ne mora biti krivac disk, može loš kabel, kontroler... sve ima vijek trajanja, sve se kvari dok takav kvar kao posljedica ostane zapisan upravo na disku. Možda je dovoljno fixati sys.. u CMD, sfc /scannow .. 'možda'.. :)

- baterija nema baš nikakve veze s opisom problema. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
neaktivan

Kad dodjem kuci probat cu zamjeniti SATA kabal i ubosti ga u drugi port. Ako ne nista ne dobijem mjenjam HDD da vidim sta se onda desava. 

17 godina
moderator
Jesi uopće provjerio SMART atribute diska? Napravio sken površine?
17 godina
Sistem_32 kaže...

Kad dodjem kuci probat cu zamjeniti SATA kabal i ubosti ga u drugi port. Ako ne nista ne dobijem mjenjam HDD da vidim sta se onda desava. 

Pa predložio sam ti već da testiraš disk.

http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/kako-provjeriti-disk-kojem-sumnjate-ispravnost/190794.aspx

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.7.2017 22:36 (boxer).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice