Dodavanje unallocated space-a u particiju

poruka: 15
|
čitano: 6.855
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Dodavanje unallocated pa

Pozdrav, neki dan sam reinstalirao windowse pa sam prilikom instalacije napravio C particiju za windowse (30gb), D particiju za podatke (220GB) i ostatak (50GB) sam ostavio za ubuntu, no nakon sto sam napravio dual boot nisam se odusevio previse i odlucio sam ga izbrisat. Istovremeno moj naum da drzim podatke i programe odvojene od particije namijenjene windowsima nije bas uspjesno izvrsavan (ne mojom krivicom nego eto, mnogi programi ni ne pitaju di da instaliraju nego samo skinu s neta prilikom instalacije i direkt u C) i tako polako ali sigurno C partcija se puni (ostalo jos manje od 10 GB) pa bi sad htio onih 50GB pripojit toj particiji. U Disk Managementu nemam omogucenu opciju Extend posto nisu jedna za drugom ( ide C - D - Unallocated ) pa me zanima da li postoji neki provjereni program koji ce to obavit? 

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Dodavanje unallocated pa

Možeš slobodan prostor prispojiti D particiji pa onda dio sa D particije dodati C particiji, prvo reci koje Windowse imaš?

15 godina
neaktivan

Koristim Windows 7. Jel postoji kod te solucije mogucnost gubitaka podataka ?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Dodavanje unallocated space-a u particiju

Mogućnost gubitka podataka uvijek postoji ali ne zbog same procedure, osobno sam se često igrao particijama i nisam još imao problema.

15 godina
neaktivan

Aha. I znaci koja bi bila procedura ? Prvo extendat D particiju za x GB, pa ju shrinkat za x GB i onda ce mi doc opcija za extendat C particiju ?

0 0 hvala 0
17 godina
interista kaže...

Aha. I znaci koja bi bila procedura ? Prvo extendat D particiju za x GB, pa ju shrinkat za x GB i onda ce mi doc opcija za extendat C particiju ?

Otprilike, premda nisam siguran ako to radiš iz samih Windowsa hočeš li moći sam izabrati s koje strane D particije da se oduzme prostor. D particiju moraš smanjiti na početku da taj prostor pripojiš C particiji.

16 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A sta se taj oduzeti prostor iz D odmah pripoji C particiji ili ide u free space ? Jer ako je ovo drugo, i k tome ako taj free bude s desne strane D-a opet cu bit na pocetku ?!

0 0 hvala 0
17 godina
interista kaže...

A sta se taj oduzeti prostor iz D odmah pripoji C particiji ili ide u free space ? Jer ako je ovo drugo, i k tome ako taj free bude s desne strane D-a opet cu bit na pocetku ?!

Slika 3

Možeš birati s koje strane se prostor uzima od particije.

EDIT:

Ako koristiš specijaliziranu aplikaciju kao gore spomenutu možeš sve korake zadati aplikaciji i ona će ih izvršiti po redu.

Ako radiš iz Windowsa onda ideš korak po korak a to može potrajati i trebaš biti prisutan uz računalo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 23:31 (Kristyans).
15 godina
neaktivan

Hvala, jos jedno pitanjce, jel bolji EaseUS ili MiniTool ili ce oba jednako dobro obavit posao ?

16 godina
neaktivan

OK su jedani i drugi - gizmo daje prednost MiniTool-u

http://av-gurus.blogspot.com/

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Skinuo sam minitool, dodao 30gb c particiji od d particije i kliknuo apply.. Ovu prvu operaciju smanjenja d particije je obavio relativno brzo, al zato je ova druga jos u tijeku... Jel to normalno il je nesto poslo po zlu?
15 godina
neaktivan

pustio sam jucer komp preko noci da obavi to preslaganje, al nakon sto sam se probudio pred pol sata uvidjevsi da je na onom istom 'system updating. please wait ...' mjestu nije bilo druge nego restartat .... nakon bootanja c particija je uredno imala 60 gb, al zato d particije nije bilo uopce .. sreca da je proslo tek par dana od samo reinsalacije windowsa pa nije velika steta nastala, sve vazne podatke sam sacuvao, a za ostalo cemo lako ...

sad me muci da li je ova c particija uopce potpuno funkcionalna, jel mogu nekako provjerit to? Diska management kaze da je Healthy ...

takoder, sta je s ovim programima koji su bili instalirani na d particiji ? vidim njihove ikone, al naravno da ih ne mogu pokrenut.. al neki njihovi fajlovi su ostali na c particiji, npr u ProgramData ili User/AppData ... da li bi to moglo stvarat probleme prilikom reintalaicje  samih programa ?

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 11:09 (interista).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
interista kaže...

sad me muci da li je ova c particija uopce potpuno funkcionalna, jel mogu nekako provjerit to? Diska management kaze da je Healthy ...

takoder, sta je s ovim programima koji su bili instalirani na d particiji ? vidim njihove ikone, al naravno da ih ne mogu pokrenut.. al neki njihovi fajlovi su ostali na c particiji, npr u ProgramData ili User/AppData ... da li bi to moglo stvarat probleme prilikom reintalaicje  samih programa ?

Pa jel sistem radi normalno? Ako se boota bez problema i programi rade (jel to isprobano?) onda je u redu. [zato se uvijek prije ovakvih akcija napravi system image ,za svaki slučaj]

Bivša D particija i bilo kakvi ostaci programa s nje na C:\ se sad slobodno mogu obrisati i moraš počet ispočetka. {#}

Još jedna stvar - ako je sistem 64 bitni ,kad - tad bi ti se opet moglo dogoditi da C:\ postane premali ,pa bi sad bilo dobro doddati još GB 8recimo još 20) ,čisto za svaki slučaj.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 12:59 (kizo2703).
15 godina
neaktivan

sve je normalno, barem zasad .. :)

imam 32bitne pa ce valjda bit dosta .. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice